• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Suspendarea plăţilor pe POSDRU

Unul dintre cele mai importante programe operaţionale prin care România putea accesa fonduri nerambursabile, POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), rămâne într-un blocaj prelungit după ce, de la 1 iulie 2012, Bucureştiul nu a mai trimis cereri de decontare, iar auditul Comisiei Europene a confirmat nereguli şi deficienţe.

 
 

În şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat un Memorandum care se referă la măsuri de remediere a implementării Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu, a spus că: „Cred că deja am mai vorbit, în perioada aprilie-mai 2012, Comisia Europeană a efectuat un audit de sistem şi de operaţiuni, având ca obiect verificarea funcţionării sistemului de management şi control instituit pentru POS-DRU. Pe data de 7 august 2012, Comisia Europeană a transmis A.M. POS-DRU, proiectul de raport de audit de sistem, prin care Comisia Europeană a acordat o opinie negativă, ceea ce poate conduce la suspendarea plăţilor pentru POS-DRU, aşa cum v-am mai anunţat şi până acum.

Pot să vă spun câteva din principalele deficienţe constatate în acest raport de audit, începând cu deficienţe sistemice în procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor, o îndrumare ineficientă a Autorităţii de Management către beneficiari, verificări de management care au prezentat deficienţe în ceea ce priveşte metodologia aplicată pentru eşantionarea documentelor justificative, ceea ce a condus la cerinţa de către A.M. a unui număr foarte mic de documente justificative, şi atunci când s-a făcut un control de ansamblu s-au constatat multe nereguli”.

S-au încălcat prevederile, reguli elementare referitoare la principiul bunei gestiuni financiare, în sensul că am avut costuri pentru resurse umane excesive, care nu au fost proporţionale cu activităţile îndeplinite şi, de asemenea, au fost acumulate o serie întreagă de date referitoare la cereri de plată individuale ale beneficiarilor care nu au fost introduse în sistemul informatic sau, mai bine zis, ele nu au mai fost transmise către Comisia Europeană pentru rambursare. Practic, comisia a suspendat plăţile. Deocamdată temporar, iar Guvernul a pompat bani din bugetul propriu, aşteptând să-i recupereze cândva: „Şi aş vrea să vă spun şi o cifră estimativă, că încă nu am terminat toată inventarierea, este vorba de peste 1.700 de cereri de rambursare, în valoare de peste 800 milioane de lei, deci aproximativ 200 de milioane de euro, care se referă la cereri din 2010 şi 2011, plătite de la bugetul de stat şi netransmise Comisiei Europene pentru rambursare. Adică le-am plătit noi cu toţii şi aşteptăm la Sfântul Aşteaptă să primim banii înapoi, că noi le ţinem în sertar. Aşa ca să facem şi o mică diversiune”.

 

Practic, în prezent, ministerul încearcă remedierea deficienţelor şi speră că astfel îşi va recupera banii. Mai mult, Guvernul a primit şi o corecţie financiară de 25%.

Pentru a spăla putina, executivul a aprobat şi planul de acţiune pentru remedierea acestor deficienţe şi, de asemenea, raportul de progres, pe care îl vor înainta Comisiei Europene, pentru a nu ne suspenda fondurile.

 

„Plăţile intermediare la nivelul axelor prioritare sau al programelor pot fi suspendate parţial sau total de către Comisie în următoarele cazuri:

(a) există o deficienţă serioasă în sistemului de management şi control al programului care afectează fiabilitatea procedurii de certificare a plăţilor şi pentru care nu au fost luate măsuri corective sau

(b) cheltuielile indicate într-o declaraţie de cheltuieli certificată sunt legate de o neregularitate gravă care nu a fost corectată sau

(c) există o încălcare gravă de către un Stat Membru a obligaţiilor care îi revin în temeiul Articolului 70 (1) şi (2).

 

2. Comisia poate decide suspendarea plăţilor intermediare parţial sau total, după ce a dat Statului Membru posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile în termen de două luni.

 

3. Comisia va înceta suspendarea plăţilor intermediare parţial sau total atunci când Statul Membru a luat măsurile necesare pentru a permite încetarea suspendării. În cazul în care măsurile necesare nu sunt luate de Statul Membru, Comisia poate să decidă anularea parţială sau totală a contribuţiei comunitare la programul operaţional în conformitate cu Articolul 99”.

 

„Acest procent de 25% se referă la sumele pe care deja le-am încasat. Aş vrea să înţelegeţi că acest lucru nu va rămâne în sarcina bugetului, de a plăti sau de a acoperi aceste sume. Noi vom verifica toate proiectele din urmă şi vom recupera aceşti bani de la beneficiari, pentru că este clar că ele au fost oprite în urma unor neregularităţi”  - Mariana Câmpeanu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.