Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Comandantul fortelor militare ale SUA in Orientul Mijlociu si Asia Centrala, generalul David Petraeus, a desfasurat, luni, o vizita oficiala in Kargazstan, unde a declarat ca baza militara aviatica de pe aeroportul Manas nu va fi inchisa.
Mai mult decat atat, potrivit generalului american, contingentul de la aceasta baza va creste pana la 30.000 de persoane. In mod sigur, aceasta declaratie va uimi Moscova, care considera ca aproape l-a convins pe presedintele kargaz, Kurmanbek Bakiev, sa scape de americani, in schimbul investitiilor rusesti in economia Kargazstanului, noteaza cotidianul rus Kommersant. David Petraeus a sosit la Biskek in cadrul turneului sau prin Asia Centrala, care a mai cuprins Kazahstanul si Tadjikistanul. Potrivit Kommersant, insa, tinta principala a generalului american era tocmai Kargazstanul. Dupa negocierile cu premierul kargaz, Igor Ciudinov, generalul a sustinut o conferinta in timpul careia a declarat ca baza militara americana va ramane la Manas. Comentand articolele din mass-media kargaze, potrivit carora autoritatile tarii ar intentiona sa ceara inchiderea bazei, Petraeus a declarat: „Toti interlocutorii mei (kargazi) au catalogat aceste articole drept fabulatii si au dat asigurari ca sursele acestor jurnalisti se afla nu in Kargazstan, ci in afara tarii”.
In plus, Petraeus a promis Biskekului dividende suplimentare in schimbul gazduirii bazei militare americane la Manas: „In prezent, ajutorul financiar acordat de SUA Kargazstanului se ridica la 150 de milioane de dolari anual, dintre care 63 sunt alocate direct pentru Manas. (...) Am exprimat dorinta de a majora contributia SUA la dezvoltarea Kargazstanului, prin intermediul bazei de la Manas”. In acest scop, se asteapta ca in luna februarie, la Biskek, sa se deplaseze o comisie de la Washington. De asemenea, generalul a relevat planurile SUA de a majora contingentul militar din Kargazstan cu alti 30.000 de militari, in conditiile deteriorarii situatiei din Afganistan. Potrivit Kommersant, este putin probabil ca vestea anuntata de Petraeus sa bucure Moscova. Rusia insista inca din 2005 ca baza militara americana sa fie scoasa din Kargazstan. Acest lucru fusese solicitat si in timpul summitului Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), la insistentele Rusiei si Chinei, pe motiv ca situatia din Afganistan s-a stabilizat si nu este necesara prezenta trupelor americane in Asia Centrala. Pana acum, Biskekul a reusit sa evite cu succes sa aduca la indeplinire solicitarea Moscovei: cum numai autoritatile kargaze incepeau sa ameninte cu inchiderea bazei militare americane, Washingtonul lua decizia sa majoreze chiria pentru exploatarea Manas. Conform surselor de informatie ale Kommersant, la sfarsitul lui 2008, Moscova si Biskek pareau sa fi ajuns la un acord privind rezilierea oficiala a acordului cu Washington. In schimbul acestui lucru, Rusia urma sa ajute Kargazstanul in depasirea problemelor financiare, mai exact prin oferirea unui credit in valoare de 1.7 miliarde dolari, pentru constructia unor centrale electrice. Aceste acorduri dintre Moscova si Biskek urmau sa fie semnate in timpul vizitei presedintelui kargaz in Rusia, programata pentru jumatatea lui ianuarie. Insa aceasta vizita a fost amanata pentru februarie, cand se va suprapune cu participarea lui Kurmanbek Bakiev la summiturile Comunitatii Economice Euro-Asiatice (EvrAzEs) si cele ale Organizatiei Tratatului Colectiv de Securitate (OTSC).
In opinia analistilor kargazi, aceasta amanare a fost dictata de faptul ca Bakiev nu s-a putut decide in privinta sortii bazei militare americane. Politologul kargaz Mars Sariev este convins ca Biskekul negociaza si cu Moscova, si cu Washingtonul. „Este vorba despre un joc politic: Kargazstanul ridica miza. Prima data, un asemenea numar a trecut, iar americanii au majorat chiria pentru baza. Un joc asemanator se desfasoara si cu Rusia”, considera Sariev. Totusi, Kommersant atrage atentia asupra faptului ca, spre deosebire de colegii sai kazah si tadjik, Bakiev nu s-a intalnit personal cu inaltul oaspete american. Astfel, liderul kargaz si-a lasat loc pentru manevre, in timpul negocierilor din februarie, cu presedintele rus Dmitri Medvedev: daca liderii rusi vor incepe sa-i puna intrebari incomode in legatura cu acordurile cu SUA, Bakiev va putea spune ca nu i-a promis nimic lui Petraeus. Ziarul rus subliniaza ca actuala criza mondiala s-a rasfrant deja asupra situatiei economice din Kargazstan, acest lucru determinand activizarea opozitiei. Unele partide au inceput sa adune semnaturi pentru demisia lui Bakiev, „care a uzurpat puterea si a suprimat libertatile democratice”.
Drept raspuns, puterea a initiat masuri represive. In mod sigur, Bakiev constientizeaza ca situatia se va acutiza si mai mult in martie, cand in tara va fi aniversata „Revolutia lalelelor”, care l-a adus la putere. Pentru a preintampina revoltele in masa si a stabiliza economia, Bakiev are nevoie de ajutor financiar, iar Moscova este dispusa sa-l ofere. Problema este daca nu cumva Washingtonul ii va propune ceva mai atractiv, se intreaba, in final, ziarul rus.
AGERPRES
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.