Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 25 August , 2008
SUA in cAutarea vicepresedintelui „perfect”
Sunt doua saptamani decisive ale campaniei prezidentiale din SUA. Mai importante chiar decat zilele premergatoare alegerilor. Pana la 4 septembrie, intre 14% si 29% dintre americani se vor decide pe cine vor vota pe 4 noiembrie. Motivul este ca in aceste 16 zile, John McCain si Barack Obama isi vor anunta candidatul la vicepresedintie, iar Partidul Democrat si cel Republican vor organiza adevarate festivaluri de relatii publice, cum sunt considerate conventiile lor, noteaza ziarul El Mundo, citat de Agerpres.
Deocamdata totul arata ca startul va fi dat de Barack Obama in decursul saptamanii, posibil chiar zilele acestea, anuntand cine este candidatul sau la vicepresedintie. Este o decizie extrem de importanta pentru Obama, care s-a dovedit un candidat mai slab decat il credeau sustinatorii sai in alegerile primare. Obama continua sa nu atraga o mare parte din electorat si ramane in egalitate tehnica in sondaje cu McCain, in pofida impopularitatii care inconjoara in general tot ceea ce este legat de Partidul Republican.
Punctele slabe ale lui Obama sunt patru: lipsa de experienta; tot ceea ce este legat de politica externa; perceptia din partea a peste 30% din electorat ca este „prea de stanga” si „deconexiunea” totala cu clasa mijlocie alba. Prin urmare, posibilii sai candidati la vicepresedintie trebuie sa umple aceste lipsuri. Iar daca sunt albi, cu atat mai bine. Acest lucru a facut din Joe Biden, care prezideaza Comitetul pentru Relatii Externe al Senatului, principalul candidat. Biden „da bine la televizor” si poate revendica experienta internationala care ii lipseste lui Obama. De fapt, acum se afla in Georgia, unde s-a intalnit cu presedintele Mihail Saakasvili, intr-o vizita care i-a consolidat imaginea de expert in politica externa. Insa Biden are si o latura foarte periculoasa: este groaznic in campanie. Are tendinta de a face gafe cand vorbeste in public, ceea ce pune dezbaterile in pericol serios. Si este evident ca are o parere prea buna despre sine insusi. Dar, in locul lui Biden, cine ar mai putea fi?
O alta piesa grea a politicii externe, fostul comandant sef al NATO, Wesley Clark, a fost dispretuit de echipa de campanie a lui Obama, atat de mult incat nici macar nu a fost invitat la Conventia din Denver. Sunt in scadere si sansele guvernatorului Indiana, Evan Bayh, care, asemeni lui Clark, pare sa plateasca scump sprijinul acordat lui Hillary Clinton si, pe deasupra este prea de centru. Alt nume care a rasunat pana acum cu putere este cel al guvernatorului de Virginia, Tim Kaine, care ar putea oferi democratului acest stat, de asemenea decisiv pentru presedintie. Problema lui Kaine este ca are chiar mai putina experienta decat Obama, avand in vedere ca este in functie de abia un an si jumatate. Daca ei sunt exclusi, cine mai ramane? O optiune este guvernatoarea de Kansas, Kathleen Sebelius. Este o miza buna din doua motive: este femeie, ceea ce i-ar permite lui Obama sa se reconcilieze cu alegatorii lui Hillary si suficient de conservatoare pentru a fi castigat - de doua ori - alegerile intr-un stat care reprezinta in SUA esenta Partidului Republican. O alta fosta senatoare democrata de Georgia si un soim al politicii externe este Sam Nunn.
Dar Obama nu este singurul care rupe petalele margaretei. Potrivit ziarului Politico, John McCain va anunta la 29 august - ziua in care implineste 72 de ani - cine va fi tovarasul sau de drum la cucerirea Casei Albe. Alegerea datei nu este intamplatoare. Exact cu o zi inainte se va incheia Conventia Democrata cu un discurs al lui Obama, iar prin anuntul sau, McCain va incerca sa-i fure rolul principal. Problemele lui McCain pentru a-si alege vicepresedintele sunt diferite de cele ale lui Obama. Candidatul pare sa fi cotit la dreapta suficient de mult pentru a considera ca poate alege pe cineva de centru. Dar, in acelasi timp, are nevoie de cineva cu referinte bune in economie, un domeniu cu care McCain, nu prea are legatura. Insa tinand cont de tendinta sa de a lua decizii in functie de starea de dispozitie este cu atat mai greu de stiut pe cine va alege. Principalii candidati la vicepresedintia republicana sunt guvernatorul de Minnesota, Tim Pawlenty - un republican pur sange care, pe de alta parte, poate ameninta avantajul pe care il detine Obama in acest stat - si fostul rival al lui McCain la nominalizarea partidului, Mitt Romney, a carui experienta in economie ar putea fi cheie. Insa mereu imprevizibilul candidat republican poate oferi inca surprize. Se spune, cu jumatate de gura, ca l-ar avea in vedere si pe actualul independent Joe Liebermann, fost candidat la vicepresedintie alaturi de Al Gore. Tom Ridge, fost guvernator de Pennsylvania si fost secretar al securitatii interne, pare sa fi fost eliminat de pe lista, din cauza opiniilor sale favorabile avortului.
Puncte slabe, puncte tari
Punctele slabe ale lui Obama sunt patru: lipsa de experienta; tot ceea ce este legat de politica externa; perceptia din partea a peste 30% din electorat ca este „prea de stanga” si „deconexiunea” totala cu clasa mijlocie alba. Prin urmare, posibilii sai candidati la vicepresedintie trebuie sa umple aceste lipsuri. Problemele lui McCain pentru a-si alege vicepresedintele sunt diferite de cele ale lui Obama. Candidatul pare sa fi cotit la dreapta suficient de mult pentru a considera ca poate alege pe cineva de centru. Dar, in acelasi timp, are nevoie de cineva cu referinte bune in economie, un domeniu cu care McCain, nu prea are legatura.
El Mundo
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.