• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Martie , 2014

Strategia de Dezvoltare Durabilă a oraşului Baia Sprie 2014 – 2020

Primăria Baia Sprie a prezentat, la o întâlnire cu cetăţenii oraşului maramureşean, Strategia de Dezvoltare Durabilă a localităţii. Dorin Paşca, primarul din Baia Sprie a dorit să aibă un dialog cu cetăţenii pe tema strategiei de dezvoltare, mai mult, a dorit ca locuitorii oraşului să vină cu propuneri pentru ca dezvoltarea UAT Baia Sprie să fie aşa cum doresc cetăţenii.

 
 

Au fost prezenţi mulţi locuitori ai oraşului, a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Emil Marinescu, reprezentanţi ai firmelor din Baia Sprie, consilieri locali.

„Este o primă sesiune de discuţii legată de dezvoltarea oraşului Baia Sprie în perioada care urmează. În acest context am deschis uşile Primăriei şi ale CL cetăţenilor, tuturor care sunt interesaţi de acest important proiect. Doresc să vă fac părtaşi la viitorul oraşului în care trăim. Îmi doresc să vă regăsiţi în fiecare proiect pe care noi urmează să îl implementăm, îmi doresc să vă recâştig încrederea în actul administrativ, să vă fac să fiţi mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul dumneavoastră, al copiilor şi nepoţilor pe care îi creşteţi.

Ca obiectiv final al acestei strategii, sper ca anul 2020 să găsească Baia Sprie ca fiind, din nou, un centru urban puternic ce va permite cetăţenilor acestuia, dar şi a celor din localităţile din jur, să pună pe masă pâine şi cele necesare unui trai decent.

Avem câteva idei pe care le-am coroborat cu programele de dezvoltare ale României şi pe care le vom prezenta oraşului pentru cunoaştere şi îmbunătăţire.

Avem la primărie o echipă pregătită să pună în practică cele hotărâte. Orizontul de timp este de şapte ani, dar m-aş bucura dacă ne gândim la dezvoltarea oraşului până în 2030, măcar să schiţăm posibile proiecte care vor merge mai departe de exerciţiul financiar 2014-2020. La această discuţie sper ca să puneţi pe hârtie idei de proiecte ce vor duce la dezvoltarea oraşului. Toate vor fi discutate şi se vor regăsi în proiectul final. M-aş bucura să veniţi, să participaţi activ la dezvoltarea oraşului.

Sunt foarte mulţumit de colaborarea, din ultima perioadă, cu cei din CL, cu domnul viceprimar, Ioan Mariaş, cu cei din Primărie. Sper ca această bună colaborare să o găsiţi în bunăstare, în dezvoltarea oraşului”, a spus Paşca.

La rândul său, vicepreşedintele CJ, Emil Marinescu, a vorbit despre necesitatea dezvoltării oraşului, dar şi despre ajutorul, în funcţie de buget, acordat localităţii de către Consiliul Judeţean. Marinescu a spus că în perioada următoare se vor face eforturi pentru ca proiectele propuse de Baia Sprie să fie în atenţia CJ.

 

Dorin Paşca a prezentat şi consultantul Primărie pe acest proiect, Carmen Tarnovschi, specialist pe strategii de dezvoltare, specialist care a lucrat cu Banca Mondială în multe din localităţile miniere din România.

Aceasta a prezentat celor veniţi la dezbatere o filozofie simplă, dar eficientă, preluată din modelul de dezvoltare al oraşelor din ţările dezvoltate. Tarnovschi a spus că cetăţenii oraşului trebuie să participe activ la dezvoltarea localităţi, nu doar să critice, de ce nu s-a făcut una sau alta. Consultantul a mai fost în Baia Sprie în 2008-2009, când au fost implementate câteva proiecte prin Banca Mondială (atunci cetăţenii oraşului au considerat că cel mai important obiectiv este realizarea iluminatului stradal, în suferinţă la acea dată).

Acum, proiectele de atunci trebuie îmbunătăţite pentru ca lucrurile să fie la nivelul cerinţelor actuale.

 
 

Ca abordare practică, conceptul de dezvoltare durabilă presupune abordarea integrată (din punct de vedere economic, social, mediu, cultural şi instituţional) a proiectelor de dezvoltare locală, participativă (implicarea beneficiarilor, cetăţenilor în întregul proces de planificare, aplicare a proiectelor) iar literal, susţinerea în timp a proiectelor de dezvoltare locală.

 
 

În Strategia de Dezvoltare Durabilă a oraşului Baia Sprie, 2014 – 2020, conceptul dezvoltării durabile presupune asigurarea unei dezvoltări continue, constante, bazată pe pilonii strategici: creştere economică; echitate socială; un mediu înconjurător sănătos; la care în ultimii ani s-au adăugat dimensiunile: identităţii culturale şi dezvoltării instituţionale sau a parteneriatului pentru dezvoltare durabilă.

 
 

Această strategie se sprijină pe 4 Piloni de dezvoltare:

1.Economie

2.Dezvoltare urbană durabilă

3.Educaţie – cultură

4.Sănătate
 

Pentru a vorbi de viitor, trebuie văzut ce s-a făcut. La un nivel general se poate spune au fost realizate: Spaţii verzi în suprafaţa totală a spaţiilor situate în intravilanul localităţii, de 19 ha, la sfârşitul anului 2013. În anul 2007 erau de 15,01 ha..

 
 

Infrastructura de acces şi transport mărfuri şi persoane

 

Accesul înspre/ dinspre localitate se face pe DN 18, ca axă longitudinală principală de transport intravilan, din care se dezvoltă reţeaua de străzi asfaltate sau pavate în lungime de 48,65 km şi drumuri pietruite în lungime de 46,20 km.

Statistic, evoluţia dezvoltării reţelei stradale:

- Reţeaua de străzi orăşeneşti în anul 2010-2013

- Lungimea străzilor orăşeneşti de la 116 km, la 131km.

- Lungimea străzilor orăşeneşti modernizate de la 46 km, până la 69 km.

 
 

Primăria, Dorin Paşca au propus, în continuare, creşterea calităţii vieţii locuitorilor prin PIDU 2, în perioada 2014-20120

Au fost prezentate 4 Studii de fezabilitate, şi anume:

- Drum de legătură Baia Sprie – Baia Mare – Satu Nou de Sus

- 9,1 km pentru îmbunătăţirea accesabilităţii şi a mobilităţii înspre municipiu, localitatea aparţinătoare Satu Nou de Sus şi Dumbrăviţa;

- dezvoltare economică pe un areal de 200 ha

 
 

Modernizare străzi şi spaţii verzi:

 

- 10,6 km (aproximativ), deschidere areal de 60 ha, (sunt incluse şi parcări). Lucrări pentru dezvoltarea turismului şi în domeniul protecţiei mediului: accesabilitate zona Lacul Albastru, Lacul Bodi, Dealul Minei, Crăpătura Zorilor.

 

Reabilitare Centru Istoric Baia Sprie.

 

Infrastructură: puncte vizate: Piaţa Centrală, Parc, Clădire Primărie, poduri.

 

Obiective: dezvoltarea turismului, protejarea mediului natural.

 
 

Centru de Dezvoltare şi Inovare

 

Puncte vizate: clădirea cinematografului – valorificarea potenţialului acestei clădiri, clădirea fostului sediu al Serviciului de Impozite şi taxe locale.

Punerea accentului pe ocupaţii, promovarea forţei de muncă, competenţă şi învăţare continuă de-a lungul vieţii, cultură şi tradiţie, comunicare şi transfer către cetăţeni.

Obiectiv: Centru Microregional Maranatur, (CDM) Baia Sprie va deveni un pol de dezvoltare microregională asigurând suport logistic partenerilor din GAL şi localităţilor învecinate.

 
 

Pe segmentul Educaţie – Cultură şi Sănătate

 
Educaţie
Obiective:

- Eficientizarea sistemului educaţional în vederea încadrării în costul mediu per elev.

- Lucrări de modernizare a spaţiilor educaţionale ( 5 şcoli şi 2 grădiniţe)

- Reabilitări termice a spaţiilor educaţionale în scopul reducerii consumului de energie termică şi a cheltuielilor.

- Adaptarea curriculei de învăţământ la provocările economice actuale.

- Orientarea înspre calificări potrivite specificului zonei: ex.: industria turismului, industria lemnului, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, calificări pentru domeniul aeronautic.

 
 

Dezvoltarea pilonului sănătăţii îşi propune:

 

- Identificarea şi evaluarea stării de sănătate a populaţiei

- Starea sistemului de sănătate: - un Centru socio-medical va culege indicatorii sociali şi medicali, făcând un mix între aceştia.

- Aplicarea bunelor practice europene ( URBACT).

- realizarea unui Centru de Zi pentru Copiii care va asigura servicii de consiliere, mediere şi suport psihologic, în funcţie de nevoi, asistare socială, acompaniere în observaţiile drepturilor sociale şi implicarea părinţilor în activităţile Centrului, activităţi educaţionale.

- Mărirea capacităţii Căminului de bătrâni Baia Sprie de la 65 de locuri la 100 locuri şi îmbunătăţirea serviciilor oferite.

- Redeschiderea Spitalului şi a ambulatorului Baia Sprie în sistem privat, cu larga participare a cetăţenilor.

 
 

Pentru localităţi aparţinătoare:

Chiuzbaia:

 

- reabilitare stradală

- sistem apă-canalizare

- valorificarea potenţialului turistic

- accent pe agricultura bio (ecologică)

 
Satu Nou de Sus:

- reabilitare stradală

- sistem apă-canalizare

- valorificarea potenţialului economic

- revigorarea agriculturii

 
Tăuţii de Sus:
- urbanizare

- reabilitare stradală

- sistem apă-canalizare

- valorificarea potenţialului economic

- revigorarea agriculturii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.