• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

„Ştiu că în viaţa politică nu există contract, dar există cuvântul dat”

A fost primar al Sighetului 12 ani, preşedinte al organizaţiei PSD Maramureş, vicepreşedinte la nivel naţional şi lider al organizaţiei municipale. Eugenia Godja este, cu certitudine, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai Maramureşului postdecembrist. Un politician care crede în politica onoarei şi respectării cuvântului dat. 

 

Reporter: Ce a însemnat pentru dumneavoastră trecerea de la Primărie la Consiliul Judeţean?

Eugenia Godja: În viziunea mea, Cj trebuie să aibă o misiune extrem de specială şi foarte importantă, anume aceea de a fi un partener al comunităţii care să servească responsabil şi eficient interesele cetăţenilor. Pentru realizarea acestui obiectiv avem obligaţia cu toţii, dar în primul rând preşedintele, vicepreşedinţii, aparatul CJ să identifice şi să promoveze pârghii şi instrumente prin care principii, valori şi atitudini să susţină realizarea obiectivului major de creştere a eficienţei actului de guvernare locală.

Încă nu am simţit că lucrurile se desfăşoară în acest sens, n-avem o direcţie clară şi, de aceea, cred că cererea mea făcută în plenul CJ de a elabora o strategie pe perioadă de 4 sau mai mulţi ani este o necesitate majoră. Cred că sistemul de lucru care se reduce la a rezolva doar probleme de ordin curent este unul păgubos. Iar noi, USL, am promis că vom asigura o altfel de guvernare decât cea din perioada 2008-2012. Pornind de la această idee, în Comisia de cultură pe care o conduc am discutat nevoia elaborării unui model structural nou în perimetrul instituţiilor culturale în formula unui centru cultural judeţean.

Pentru mine, trecerea la CJ este o nouă experienţă, şi de pe poziţia consilierului judeţean am socotit că angajându-mă cu interes şi cu multă responsabilitate pentru problematica judeţului, alături de ceilalţi colegi, vom putea face în CJ ceea ce nu s-a făcut în urmă cu 4 ani. Este o mare aşteptare a alegătorilor pentru noi, consilierii judeţeni, dovada o dă schimbarea făcută în alegerile din iunie. Iar eu am mereu în minte dorinţa alegătorului de a vedea că ceva din problemele cu care se confruntă judeţul şi care intră în atribuţiile autorităţii judeţene îşi vor găsi rezolvare. Până acum, sinceră să fiu, nu pot să spun că aşteptările mele au fost împlinite. Eu am avut în cadrul Consiliului Local de la Sighetu Marmaţiei un alt sistem de lucru, un sistem mult mai angajant pentru fiecare dintre consilieri şi mult mai interesant, făcând din fiecare consilier un ales responsabil pentru ceea ce este de făcut, interesat să facă ceea ce aşteaptă lumea. Ori, aş dori să văd aceeaşi responsabilitate şi implicare şi în CJ.

 

Rep: Aţi dat un suflu nou Consiliului Judeţean şi impuneţi un mod de lucru mai aplicat pe probleme, nu numai politic, ci mai ales administrativ. A fost prea politizat până acum acest for?

E.G.: Eu cred că se pierde foarte mult din ceea ce e de făcut, tocmai datorită faptului că trenează încă interesul pentru culoarea politică pe care o reprezintă fiecare consilier ca înrolat într-un partid. Eu socotesc că problemele de ordin politic trebuie rezolvate la partide, iar în CJ interesul judeţului trebuie să primeze. Şi până noi nu vom înţelege că avem de dat socoteală la sfârşitul celor 4 ani de mandat pentru ceea ce am făcut, eu cred că lucrurile nu se pot schimba.

 

Rep: Dumneavoastră aţi crescut în alt spirit ca om politic şi ca om de administraţie, ca om al comunităţii până la urmă. Vă dezamăgeşte modul în care s-a ajuns să se facă azi politică şi administraţie, în general, nu vorbind numai de CJ?

E.G.: Da. Nu ar trebui să stea lucrurile aşa pentru că au trecut deja câteva luni din acest mandat. Poate mă înşel, nu dau eu verdicte, dar sunt constatări care poartă o amprentă subiectivă. Este felul meu de a vedea lucrurile, raportându-mă la ceea ce eu am făcut până acum. Cred că dacă toată lumea s-ar gândi la poziţia pe care o ocupă, ca simplu angajat într-o instituţie, ca simplu membru de partid, ca lider politic, ca om cu responsabilităţi în administraţie... şi să înţeleagă că trebuie să facă cât mai mult din cât se poate, şi să dăruiască şi să se dăruiască şi comunităţii administrative şi politice, cred că în România lucrurile    s-ar aşeza cât de cât pe o traiectorie a normalităţii. Şi aşteptările într-o măsură mai mare sau mai mică se vor împlini. Dar dacă trecem pe lângă subiecte, dacă ne facem că nu auzim, că nu vedem, dacă spunem că nu ne interesează, deşi sunt chestiuni de viaţă pe care se aşează o întreagă activitate dintr-un judeţ, lucrurile nu pot fi mai bune. În cel mai bun caz trenează, dacă nu regresează.

 

Rep: Multă lume spune că aţi fost neîndreptăţită de mai multe ori, şi multă lume se aştepta probabil să treceţi la alt partid, să reacţionaţi dur etc.

E.G.: Aşa este. Eu nu pot să spun că sunt teribil de fericită pentru situaţia în care mă aflu. Ştiu că în viaţa politică nu există contract, nu semnezi un contract. Nu există un contract adevărat, dar există CUVÂNTUL dat, şi pentru mine, şi în administraţie, că am fost 12 ani primar într-un municipiu, şi o grămadă de ani director în cele mai reprezentative instituţii de învăţământ din Sighet, eu întotdeauna am ştiut să respect cuvântul pe care l-am dat. Eu am avut şi ascensiune în planul vieţii personale şi în planul vieţii profesionale, şi în plan public şi în plan politic. Fiecare scară pe care am urcat-o, fie în administraţie, fie în viaţa politică, am simţit că o urc pentru că am muncit pentru fiecare pas, mi-am angajat toate capacităţile profesionale şi nu numai, m-am pus la dispoziţia acelora care aşteptau de la mine cât pot da de mult din câte cereau ei.

Şi am crezut că cineva va recunoaşte efortul pe care eu l-am făcut pentru a crea o imagine Partidului Social Democrat, şi a-l impune într-o lume de dreapta, pentru că în Sighet electoratul este prin istorie, prin tradiţie, de dreapta.

Au fost puţini cei care au recunoscut, dar îmi pare bine că eu am puterea să recunosc că mi-am păstrat verticalitatea şi am reuşit să fiu ceea ce mi-am dorit întotdeauna: un om de onoare, drept, responsabil, un om care dăruieşte pentru că ştie că dacă nu aici pe Pământ, în altă lume faptele îţi vor fi recunoscute.

 

„Dacă trecem pe lângă subiecte, dacă ne facem că nu auzim, că nu vedem, dacă spunem că nu ne interesează, deşi sunt chestiuni de viaţă pe care se aşează o întreagă activitate dintr-un judeţ, lucrurile nu pot fi mai bune. În cel mai bun caz trenează, dacă nu regresează” - Eugenia Godja.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.