Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Step by Step, parteneriat internaţional
Grădiniţa Step by Step Baia Mare a fost gazda unei acţiuni de parteneriat internaţional deosebit, pentru copiii care se pregătesc pentru ciclul primar.
Proiectul - Comenius Regio BenefICT, la care partenerii sunt Inspectoratul Şcolar Maramureş şi Inspectoratul şcolar din regiunea Osmanyie, Turcia.
Tematica activităţii parteneriale a fost axată pe eficienţa utilizării calculatorului în procesul instructiv, educativ, la nivelul de vârstă preşcolară, copiii grădiniţei-gazdă prezentând exemple de bune practici în acest sens.
Cei 12 membri ai delegaţiei turce, însoţiţi de coordonatorii proiectului, d-na inspector Ligia Duruş şi d-na inspector Georgeta Pop, au fost primiţi cu mult drag de către preşcolarii grupei mijlocii – educatoare Irina Ilieş şi Mariana Seling. Îmbrăcaţi in costume populare maramureşene, gazdele i-au încântat pe invitaţi cu un purtpuriu de cântece şi cu o suită de dansuri populare din Maramureş.
Impresionaţi de inocenţa copiilor, de muzica şi portul popular tradiţional, musafirii grădiniţei au asistat la activităţi în contextul tematicii vizitei.
Grădiniţa îşi desfăşoară activitatea în alternativa Step by Step, copiii optând la situaţii de învăţare individualizate, pe centre de activitate şi joc, cu oferta variată de materiale confecţionate de educatoare sau sugerate prin utilizarea mijloacelor moderne audiovizuale.
Calculatorul este prezent în fiecare grupă, fiind utilizat în toate categoriile de activităţi cu tematica adaptată vârstei şi interesului copiilor.
Se derulează cu mult succes activitatea opţională: ,,Prietenul meu, calculatorul”, ,, Engleza pentru cei mici“ , ,,Prietenii naturii’’, ,,Zâna măseluţă” , ,,În lumea insectelor’’, unde cd –urile educative pe teme de studiu sunt preferate de copiii de toate vârstele, dacă sunt selectate cu multă atenţie şi însoţite de explicaţii şi îndrumări pertinente din partea cadrelor didactice.
Copiii au parte de un colectiv didactic, bine pregătit profesional, care a parcurs module de formare şi perfecţionare în profesie, cu competenţe de utilizare a calculatorului, implicate în proiecte de mică şi mare amploare, în vederea pregătirii preşcolarilor pentru şcoală.
D-le educatoare Roman Floare, Libotean Ileana, Cicioc Elena, Polcz Ecaterina,Vascan Raluca, Zaha Rodica, Heteş Claudia, Iakab Anamaria, Lazăr Claudia, Irina Ilieş au prezentat exemple de bune practici, specifice alternativei step by step, realizând un schimb de experienţă inedit cu partenerii turci. Delegaţia din ţara prietenă a apreciat amenajarea spaţiului ambiental, dotarea corespunzătoare a centrelor de activitate, implicarea, tactul pedagogic al echipei de educatoare, aplecarea necesară pentru tot ceea ce înseamnă un demers didactic de calitate.
La plecare, copiii grădiniţei au oferit oaspeţilor tradiţionalul ,,clop” din Maramureş, precum şi traista unică maramureşeană, pe care cu siguranţă o vor păstra ca o frumoasă amintire din ţara prietenă, România.
Ana Libotean