• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 August , 2012

Stenogramele secrete de Maramureş

Exclusiv! Stenogramele secrete ale PNL „aruncă” în aer scena politică din Maramureş. Potrivit documentelor care circulă pe internet şi a căror veridicitate a fost recunoscută, cel puţin parţial, de liderii liberali de la centru, potrivit preşedintelui PNL Maramureş, Radu Ştef, vina pentru rezultate o poartă „slaba implicare a PSD-ului, atitudinea primarului municipiului Baia Mare, a preşedintelului Consiliului Judeţean şi organizaţiei PNL Baia Mare”. Replicile celor de pe „lista neagră” sunt extrem de dure. Mai mult, Eduard Hellvig, considerat „omul lui Antonescu”, a replicat dur: „poate vă apucaţi şi la Maramureş de treabă...”.

 

Vineri. 3 August. O vineri neagră pentru liderii PNL de la centru şi din teritoriu care s-au întrunit într-o videoconferinţă pentru a pune ţara la cale. Stenogramele discuţiilor au fost făcute publice, generând un adevărat cutremur politic. Printre nemulţumiri de genul: Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns comenzilor de partid, de a favoriza validarea referendumului, actualul şef DNA, Daniel Morar, nu a fost schimbat din funcţie, se vorbeşte şi despre organizaţia maramureşeană, catalogată de Eduard Hellvig drept una care se ceartă de dimineaţa până seara. GAZETA vă prezintă în premieră pasajele stenogramelor care fac referire la judeţul nostru:

 

„Daniel Chiţoiu: Maramureş!

Maramureş: Prezent, domnule preşedinte. M-auziţi?

Daniel Chiţoiu: Da, v-aud.

Maramureş: Alo!

Daniel Chiţoiu: V-aud, v-aud.

Maramureş: Pot să vă spun din experienţa proprie, domnule preşedinte, că Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei nu va funcţiona şi nu funcţionează. Din proprie experienţă, de asemenea, vă spun că sunt persoane care apar de zece ani decedate, trecute ca fiind în viaţă şi vor rămâne în viaţă. Dacă hotărârea de Guvern care urmează a fi emisă în legătură cu acest aspect, nu va prevedea responsabilităţi clare de funcţie publică şi sancţiuni de natură penală, nu am făcut nimic. V-aş ruga să aveţi în vedere această observaţie. Doi: la Maramureş, rezultatele se datorează lipsei de implicare a PSD-ului, atitudinea primarului municipiului Baia Mare, a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a organizaţiei PNL Baia Mare. În mod expres, primarul municipiului Baia Mare îşi cere scuze domniilor voastre. Domnule preşedinte, vă rog să mă scuzaţi. Primarul municipiului Baia Mare mi-a cerut expresis verbis să vă transmit să nu faceţi afirmaţii jignitoare la adresa organizaţiei municipale Baia Mare. Îmi cer scuze, domnule preşedinte, dar trebuia să vă transmit acest lucru. Am primit ordin de evacuare, somaţie de evacuare din partea primarului municipiului Baia Mare, o am în faţă, nu ştiu dacă o vedeţi, care ne cere să eliberăm unul dintre sediile din Baia Mare. Avem un sediu al organizaţiei judeţene şi sediul organizaţiei municipale. Şi nouă, şi organizaţiei PSD Maramureş, ni se cere evacuare dintr-unul din aceste sedii. Vă mulţumesc, aştept întrebările dumneavoastră.

Daniel Chiţoiu: Mulţumesc şi eu. Analiza, aşa cum vă spuneam, a referendumului, o facem într-o şedinţă următoare a CNEX-ului şi a Delegaţiei Permanente.

Maramureş: V-aş ruga ca aceste videoconferinţe să aibă caracter de lucru şi să fie mai dese: o dată de două ori, săptămânal, în această perioadă.

Daniel Chiţoiu: În mod cert, toată luna august, vor avea loc una sau cel puţin două săptămânal. Mehedinţi!

Eduard Hellvig: Poate vă apucaţi şi la Maramureş de treabă... În afară de a vă certa la Maramureş de dimineaţa, până seara, nimeni nu face nimic.

Maramureş: Domnu’ Hellvig, greşiţi, nimeni nu se ceartă cu nimeni. Greşiţi! Este o greşeală fundamentală!

Daniel Chiţoiu: Mehedinţiul!”.

 

Surprinzător, deşi au generat vâlvă la nivel central, politicienii maramureşeni au aflat de conţinutul stenogramelor de la reporterii GAZETEI de Maramureş, care i-au contactat pentru opinii. De departe, cel mai dur a fost preşedintele CJ Maramureş, unul dintre cei învinuiţi de preşedintele PNL Maramureş pentru rezultatele referendumului. Zamfir Ciceu a replicat: „De dimineaţă până seara sediul PNL a fost închis. Nu ştiu, probabil funcţionau ca şi şoarecii prin catacombe. Probabil preşedintele PNL a avut o atât de vastă activitate în dormitor, încât probabil nu a avut timp să vadă activitatea celorlalţi”.

Şi secretarul PSD Maramureş, Gabriel Zetea, s-a arătat deranjat de declaraţiile lui Ştef: „Nu ştiu la care rând de alegeri se referă aici domnul Ştef. Pentru că la ultimele alegeri, începând de la alegerile locale încoace, implicarea organizaţiei PSD este recunoscută de toată lumea, iar rezultatele se pot vedea în urma centralizării voturilor. Asta atât la alegerile locale, cât şi privind implicarea pe care USL a avut-o în mobilizarea oamenilor pentru participarea la Referendum. Dacă este să luăm o statistică făcută pe primăriile PSD şi pe primăriile conduse de reprezentanţii PNL, o să vedem o diferenţă de vreo 10 procente mobilizare mai mare în zona primăriilor conduse de reprezentanţii PSD. Aşadar, dacă vorbim despre implicare, într-adevăr aş avea şi eu nemulţumiri vizavi de PNL. Dar nu le facem publice, pentru că discuţiile acestea trebuie făcute în interior şi discuţia pe care domnul Ştef a făcut-o este una de interior. Nu avem mai multe de comentat. Dacă o să avem nemulţumiri unii faţă de alţii, sperăm să le păstrăm tot aşa, în discuţii faţă în faţă, bărbăteşti, care să ducă până la urmă la ceea ce vrem cu toţii: o funcţionalitate mai bună a USL-ului”.

Cât priveşte povestea cu sediile, Zetea spune că: „este adevărată. Am primit şi noi şi PNL, din câte ştiu, adrese din partea Primăriei Baia Mare, condusă de Cătălin Cherecheş din câte am verificat ultima dată, prin care ni se cere să renunţăm la unul dintre sediile pe care le avem în Municipiul Baia Mare. Unul aparţine şi este în folosinţa organizaţiei PSD Baia Mare, iar unul este în folosinţa organizaţiei judeţene. Aşa este de foarte mult timp. Mă rog, dacă domnul primar consideră, ne vom lupta şi în Instanţă, pentru că sunt drepturi pe care ni le conferă legea. Mai avem o datorie mică de vreo 2000 de lei pe care trebuie să o achităm Primăriei pentru chiriile pe aceste spaţii, dar asta se achită în câteva zile.

În rest, dacă domnul Cătălin Cherecheş are date mai recente sau alte legi pe baza cărora ne cere să eliberăm aceste spaţii, ni le va explica în Instanţă”.

 

Liderul PNL Baia Mare a fost mai moderat în declaraţii, mulţumindu-se să spună că:

„Sunt păreri. Înseamnă că cei care au discutat nu au avut informaţiile complete, sau cei care le-au furnizat informaţiile ori n-au avut ei informaţiile complete, ori au fost rău intenţionaţi. Eu spun că organizaţia din Baia Mare a avut şi are rezultate foarte bune. Mă refer la organizaţia PNL. Avem credibilitate, deci nu se pune problema despre acest lucru. Sigur că mesajele noastre nu au fost nişte mesaje violente, au fost mesajele pe care le lansăm de obicei alegătorilor şi totdeauna de ei depinde dacă sunt convinşi sau nu de ceea ce trebuie să decidă ei pentru ei.

Referitor la sediile de partid, cunoscându-l pe domnul primar, din dorinţa de a aloca spaţii şi altor organizaţii, fie ele nonguvernamentale sau de altă natură, deci pentru a crea spaţii pentru acele întâlniri civice, dânsul încearcă să găsească soluţii să aloce şi altor cetăţeni spaţii fără să deranjeze desfăşurarea activităţii organizaţiilor de partid. Sigur că vom organiza, dacă într-o localitate, fiind mai multe sedii de partid, se poate renunţa, eu cred că ar trebui să facem lucrul acesta. Dacă nu se poate renunţa, se dovedeşte şi rămânem, solicitând să avem unul sau două spaţii aşa cum doreşte organizaţia, dacă consideră că activităţile pe care le are trebuie neapărat să se desfăşoare în mai multe spaţii.

Nu ştiu cine pe cine a înştiinţat, şi dacă trebuia să se discute acolo. Eu cred că toate problemele locale trebuie discutate pe plan local şi rezolvate în primul rând aici. Ceea ce nu se poate rezolva în Maramureş, va trebui rezolvat la nivel central. Dar cei mai buni cunoscători ai situaţiei sunt totuşi cei din zona locală. Deci eu cred că problemele se pot aborda fără a fi pătimaşi, chiar colegial. Eu întotdeauna am mers pe ideea că am putea fi mai mult decât colegi, chiar şi prieteni, pentru că ne-am întâlnit într-o zonă în care converg simpatiile şi ideile, şi de aceea cred că ar trebui să facem şi paşi pentru a fi împreună în tot ce înseamnă organizaţia de partid”.

Stenogramele au apărut pe contul de facebook al jurnalistului Dan Tăpălagă, fiind preluate şi analizate în presa naţională, fără ca autenticitatea lor să fie pusă la îndoială. Până la închiderea ediţiei, Radu Ştef, preşedintele PNL Maramureş nu a putut fi contactat.

 

Vosganian: „Spune-ne de Morar ceva”

Varujan Vosganian: „Spune-ne de Daniel Morar ceva... Numai de bine”.

Crin Antonescu: „În română sau în engleză? Ca să ştiu să fac şi eu un efort... Da. Deci, mandatele lui Daniel Morar se prelungesc în mod legal de către ea atâta vreme cât decizia ministrului Justiţiei de a nu face o altă propunere se produce”.

Varujan Vosganian: „Da’ stai puţin, el poate fi demis, dacă după aceea lucrurile se normalizează, nu trebuie să mai stăm şapte luni cu el, nu?”

Sorin Roşca Stănescu: “Dar decizia asta nu se poate da de către preşedintele interimar?”

Crin Antonescu: „Nu, nu”.

Relu Fenechiu: „Toată lumea trebuie să înţeleagă, nu e vinovată Kovesi (procurorul general al României) aici, aici e vinovat ministrul. Kovesi trebuie să pună un şef la DNA”.

Mircea Diaconu: „am avut sentimentul că nu sunt chiar vicepreşedinte”

 

Andrei Marga: „Cine le-o da asta? Adeverinţă medicală?”

Theodora Bertzi: „Juridicul, hotărâre judecătorească...”

Varujan Vosganian: „Trebuie făcută şi asta. Şi, în al doilea rând, acolo unde sunt primari PDL trebuie să motivăm oamenii noştri din Consiliul Local. Deci, cred că şi consiliile locale au un rol important, nu doar primarul”.

(voce din sală): „Important e că morţii nu au fost scoşi de 22 de ani”.

Varujan Vosganian: „Cu morţii n-o rezolvi. Numai cu morţii nu o rezolvi”.

(voce din sală): „Varujan, morţii sunt 25%”.

Varujan Vosganian: „Cei care sunt plecaţi sunt problema cea mai mare”.

Mircea Diaconu s-a simţit tras pe dreapta.

Vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu s-a aratat revoltat că partidul nu l-a implicat îndeajuns în campania electorală. Acesta acuza faptul că, deşi voia „să lupte” şi „să muncească”, nu a avut cu cine.

Mircea Diaconu: „De ce m-ai pus pe mine vice aici?”

Crin Antonescu: „Cum să te pun eu?”

Mircea Diaconu: „Păi tu m-ai pus. În intervalul ăsta atât de acut şi de nu ştiu ce, dacă nu mă suna dl. Chiţoiu de câteva ori... nu ştiu, parcă mă simţeam pe undeva disperat, voiam să lupt, să muncesc, n-aveam cu cine”.

Relu Fenechiu: „Dar eu nu te-am sunat de mai multe ori?”

Mircea Diaconu: „Şi tu m-ai sunat...”

Relu Fenechiu: „Păi vezi?... nu te-am pus la treabă?”

Mircea Diaconu: „Prea puţin, prea puţin. Vorbesc foarte serios”.

Crin Antonescu: „Chiţoiu, Fenechiu... Puţini oameni sunt sunaţi de ăştia trei: Ruşanu, Chiţoiu, Fenechiu, pe cuvânt. Deci, dacă te-au sunat ăştia trei, eşti tare, crede-mă! Eşti mare”.

Mircea Diaconu: „Vorbesc foarte serios, am avut sentimentul că nu sunt chiar vicepreşedinte, din moment ce nu e atât de mare nevoie de mine...”

 

Cătălin Cherecheş dă de pământ cu PNL Maramureş

 

„Apreciez reacţia echilibrată a domnului secretar al PNL Eduard Hellvig şi a domnului vicepreşedinte Daniel Chiţoiu. Asta denotă faptul anumiţi oameni judecă politica cu capul şi nu cu stomacul sau cu buzunarul. Cred că domnul preşedinte Ştef trebuie să înţeleagă că nu este decât un instrument al organizaţiei judeţene şi nu organizaţia judeţeană este un instrument al preşedintelui. El trebuie să se supună deciziilor forurilor partidului şi nu invers. Nu cred că o relaţie de vasalitate între organizaţia municipală şi un preşedinte este productivă. De aceea cred că desemnarea de către conducerea centrală prin vocea domnului Chiţoiu şi a domnului Ştef, a actualului senator Paşca, respectiv a domnului Dolha pentru a gestiona campania electorală pentru referendum a fost cauza rezultatului dezastruos pe care referendumul l-a înregistrat în Maramureş. Sunt personaje neagreate de o bună parte a electoratului şi care nu au credibilitate în faţa electoratului. A doua chestiune, cea legată de sedii are o explicaţie simplă. Dezinformarea este un atribut al domnului Ştef, aici nu mă mai miră absolut nimic. Dacă nu a învăţat că o organizaţie politică trebuie să fie în slujba comunităţii, ci nu comunitatea în slujba organizaţiei va ieşi foarte repede din politică şi într-un mod nu tocmai plăcut pentru un om la vârsta domniei sale.

 Nu cred că e nevoie în acest moment ca un partid politic să aibă două sedii, într-un municipiu reşedinţă de judeţ aşa cum are şi PDL şi PSD şi PNL. Cred că se pot limita la un sediu şi ar fi foarte bine dacă ar şi plăti chiriile pentru că n-are nicio obligaţia autoritatea locală şi comunitatea să dea cadou sedii partidelor politice. Avem suficiente organizaţii, fundaţii, care au nevoie de astfel de spaţii. Ar fi, astfel, un sprijin mult mai bun pentru comunitate.

De multe ori filialele de partid se dovedesc a fi doar grupuri meschine de interese. Cred că venit momentul să punem punct unei ere cenuşii a politicii maramureşene pe toate palierele politice şi să asanăm organizaţiile astfel încât, şi mă refer în mod direct la PNL, să devenim performanţi, credibili în faţa cetăţenilor, responsabili. Trebuie să-i dăm la o parte pe cei care au un deficit de imagine ori nu au fost niciodată validaţi de electorat. Îl întreb pe preşedintele actual al PNL Maramureş când a fost el validat vreodată, personal de electorat. În altă ordine de idei cred că o formulă nouă interimară de conducere a partidului este soluţia de ieşire din această zonă tulbure în care organizaţia a fost dusă de către unele personaje cu interese personale.

În concluzie îi invit ca şi primar al municipiului Baia Mare, ca şi om responsabil de comunitatea pe care o conduce şi ca un om, într-un fel detaşat de politică, să-şi bage minţile în cap şi să revină la un echilibru pe care şi-l doreşte şi organizaţia şi comunitatea. Aceste delaţiuni ţin de un sistem comunist demult apus dar probabil cu care aceşti oameni sunt obişnuiţi Cred că a venit momentul să tranşăm într-un mod abrupt lucrurile pentru sănătatea politicii din Maramureş şi pentru o relaţie sănătoasă între comunitate şi politic. Eu personal le recomand celor care conduc organizaţiile, în special preşedintelui PNL Maramureş, citindu-l pe domnul Mugur Isărescu să aibă grijă că uneori: gura bate fundul”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.