Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Disputa pe Stema Băii Mari, gratuităţi „gratuite”
Stema Băii Mari are o însemnătate deosebită pentru municipiu, pentru orice oraş de oriunde. Este blazonul, este cartea de identitate, semnătura prin care oraşul iese în lumea largă. Într-o perioadă în care tehnologia înaltă pune stăpânire pe totul, oraşul cu toate componentele sale trebuie să se adapteze, să fie la zi cu tehnologia, să facă faţă provocărilor tehnologice.
În acest context, stema oraşului trebuie îmbunătăţită în aşa fel încât să rămână veşnic „la modă”.Au fost multe discuţii, pro şi contra, iar prin presa băimăreană au apărut şi chestiuni aproape frivole. Pentru a curma discuţiile interminabile şi fără finalitate, dar mustind de interese dincolo de rolul unei steme de oraş, municipiu, capitală de judeţ, Primăria Baia Mare a organizat o dezbatere pe această temă la care au participat specialiştii. Au fost artişti plastici, istorici, designeri, oameni de cultură şi arhitecţi. S-a discutat mai multe ore şi s-a luat o hotărâre importantă în contextul zbaterilor din ultima vreme.
„Nu doresc să avem de a face în problema stemei Băii Mari cu interpretări politice sau de altă natură. Trebuie făcute nişte demersuri absolut legale. Lege şi norme legale. Dorim să facem o schimbare a stemei oraşului în aşa fel încât să poată fi folosită pe toate materialele noastre publicitare. Asta nu înseamnă o modificare, înseamnă să desenezi mult mai clar elementele care există în stema actuală. Primul lucru care l-am făcut a fost să solicităm unui grup de designeri să facă în mod gratuit acest lucru. Au făcut o propunere după care a urmat publicitatea, iar astăzi dezbaterea publică, urmând să avem consultări cu mulţi specialişti. După care va urma Comisia de Heraldică şi aşa mai departe. Lucruri care trebuiau tratate chiar şi de presă cu multă relaxare deoarece este, totuşi, un demers legal şi gratuit. Astăzi am avut întâlnirea cu specialiştii şi am ajuns la următoarea concluzie. Pe lângă comentariile şi observaţiile pertinente legate de designul temei, lucru care se va face, am spus că pentru o perioadă de timp vom folosi elementele din stema veche într-o manieră uşor restilizată, în aşa fel încât să o putem folosi fără a mai fi necesar acordul Comisiei de Heraldică şi fără vreo Hotărâre de CL. Actuala Hotărâre de CL o vom folosi pentru a elabora, la propunerea specialiştilor o nouă stemă a municipiului Baia Mare. Asta a fost propunerea specialiştilor. O stemă în care să includem nu doar două simboluri ale municipiului, ci trei simboluri. Nu vor fi două perimetre, ci va fi şi un al treilea. Pe baza unei dezbateri publice ample vom vedea care sunt simbolurile care ne reprezintă, care au rămas în mentalul colectiv, care sunt actuale, care nu sunt actuale. Aici ne putem gândi la Şcoala de Pictură, la carte şi Bibliotecă, la metalurgie, la sport, la natură, pot fi multe. Vom face o sumă a tuturor simbolurilor noastre, după care vom proceda la executarea noii steme a municipiului. Este un proces mult mai lung, de un an, doi ani. Nu am înţeles de ce este o grabă atât de mare şi un interes atât de mare pentru o chestiune chiar gratuită”, ne-a spus Cătălin Cherecheş, primarul Băii Mari.