• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 15 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Dialoguri virtuale / Unde se află acum „Calul troian”?

Întrebare: Deocamdată eventuala intare în incapacitate de plată a Greciei este o problemă amânată. Prin aceasta s-a liniştit situaţia din zona euro?

Răspuns: Nicidecum. Acum îngrijorarea se concentrează spre Portugalia şi Spania.

Î.: Concret, cum se manifestă această îngrijorare?

R.: Prin scăderea puterii euro-ului în raport cu dolarul american şi ienul japonez. Bineînţeles că aceste raporturi sunt fluctuante, de la o zi la alta, de la o oră la alta, însă dacă analizezi trendul, atunci se poate afirma că nicidecum euro-ul nu este într-o situaţie stabilă.

Î.: Care sunt argumentele îngrijorării?

R.: Este vorba de volumul mare al datoriilor suverane, îndeosebi a Portugaliei, dar şi de extinderea “bolii” datoriilor suverane şi la celelalte ţări din zona euro şi a celor din zona non-euro.

Î.: Să revenim la Grecia. Care este situaţia ei, acum, după ce s-a obţinut un nou credit din partea unor instituţii financiare  mondiale şi europene?

R.: Cea mai relevantă concluzie este oferită de piaţa de capital şi în interiorul ei “piaţa gri” vis-a-vis de ultimile emisiuni de obligaţiuni greceşti.

Î.: Ce este “piaţa gri”?

R.: Înainte de a fi emise oficial obligaţiunile pe piaţă, valoarea acestora sunt cotate de către bănci.

Î.: Ce înseamnă acest lucru în cazul Grecie?

R.: Piaţa nu are încredere în Grecia. Ceea ce este de remarcat că neîncrederea afirmată este pe termen foarte lung. După unii analişti nici peste 20 sau 30 de ani situaţia Greciei nu se va îmbunătăţii.

Î.: De unde această neîncredere?

R.: Din ultimile date statistice comunicate de ELSTAT, Institutul de statistică a Greciei. Comparativ cu trimestrele similare din anul 2010, economia Greciei a produs în 2011 mai puţin în trimestrul unu cu 8%, în doi, cu 7,3%, în trei, cu 5% şi în patru, cu 7%. Grecia de 5 ani este în recesiune. Estimările arată că nu se poate aştepta la o revigorare mai repede de partea a doua  a acestui an.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.