• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 15 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Dialoguri virtuale / Unde se află acum „Calul troian”? (ultima parte)

Întrebare: Ce se poate spune despre state din Uniunea Europeană care nu sunt în zona euro?

Răspuns: Acum este perioada în care Institutele naţionale de statistică comunică date despre modul cum s-a încheiat anul 2011. Astfel, în Cehia, deşi produsul intern brut a crescut cu 1,7% comparativ cu 2010, economia a intrat în recesiune prin rezultatele slabe din trimestrele trei şi patru ale anului trecut.

 

Î.: Cred că ar fi interesant să amintiţi câteva concluzii privind economia Cehiei?

R.: Pentru economia lor, cea mai mare influenţă în realizarea produsului intern brut o are industria prelucrătoare şi comerţul exterior. Cheltuielile bugetare nu au înregistrat creşteri, îndeosebi în ultima parte a anului trecut, au crescut, însă, încasările la bugetul de stat.

 

Î.: Care este prognoza Cehiei pentru anul acesta?

R.: Recesiunea îşi va pune amprenta pe realizările din prima parte a acestui an. Creşteri pot fi aşteptate doar la finele anului.

 

Î.: Se pot face paralele cu ce s-a amintit comparativ cu România?

R.: Sunt voci care vorbesc de o posibilă recesiune şi în cazul ţării noastre. Conjunctural depindem foarte mult de ce se va întâmpla în zona euro, dar nu numai.

 

Î.: În ultima perioadă au fost schimbări semnificative în conducerea administrativă a ţării. Un premier nou şi o echipă guvernamentală relativ nouă. Din punct de vedere a ceea ce ne afectează pe majoritatea „situaţia economică”, ceea ce s-a întâmplat este bine?

R.: Orice schimbare care are drept obiectiv măsuri de relansare economică este bună. Din punctul de vedere al percepţiei mediului de afaceri străin, afirmaţia nu mai poate fi atât de categorică. Mediului de afaceri nu-i place lipsa de predictibilitate şi instabilitatea politică. Afacerile „sănătoase” sunt cele pe termen lung. În caz contrar apar „tunurile”. Oricum, acestea sunt perioadele care, de multe ori, mai târziu, ne poate părea rău că au existat.

 

Î.: Cum aţi dori să încheiaţi interviul?

R.: Cu o întrebare. Unde se află acum „Calul troian”?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.