• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Statul ungar „cumpără” etnici

Pentru doi galbeni, drept de muncă în ţări ca şi Anglia sau SUA şi alte beneficii materiale, ne vindem identitatea şi originile pentru care au murit, în urmă cu o jumătate de veac, strămoşii noştri. 8.000 de maramureşeni s-au interesat de condiţiile de acordare a cetăţeniei ungureşti în ultimii doi ani şi câteva sute au şi dobândit-o. Sub protecţia anonimatului, mulţi recunosc: au făcut-o pentru facilităţi şi n-au nicio treabă cu etnia maghiară. Motivele nu sunt însă înscrise în statistici.

 
 

În urmă cu vreo şapte decenii, când Maramureşul se afla sub ocupaţie maghiară, intelectualii şi ţăranii care luptau pentru păstrarea limbii şi identităţii naţionale româneşti riscau să fie puşi în lanţuri şi aruncaţi după gratii. Pe atunci, românii plecau în „exil”, în „Regat”, ca să nu se rupă de Neam, de limbă, de Ţară. Astăzi, românii renunţă de bună voie la principiile şi valorile pentru care au luptat şi murit strămoşii lor.

 

Conform ultimului recensământ, 82,4% din populaţia judeţului s-au declarat români, 7,5%, maghiari, 6,8 %, ucrainieni, restul, alte etnii. Procentele au însă toate şansele să se modifice. Din 2011, odată cu modificarea legislaţiei privind acordarea cetăţeniei maghiare, pe lângă etnicii maghiari, tot mai mulţi români îşi vând istoria şi identitatea pentru nişte facilităţi.

Legea dublei cetăţenii adoptată de Guvernul de la Budapesta este extrem de permisivă, ambiguă şi interpretabilă. Actul normativ stipulează că pot obţine cetăţenia Ungariei persoanele care vorbesc limba maghiară la nivel mediu, fără a se preciza exact ce înseamnă acest lucru, dacă este vorba de scris şi/ sau citit, şi care au avut în familie strămoşi unguri. Ori, cel puţin în Ardeal, acest lucru e uşor de demonstrat, având în vedere ocupaţia ungară şi maghiarizarea forţată care a avut loc după Dictatul de la Viena. Mai mult, acordarea dublei cetăţenii nu costă nimic. Viitorul cetăţean ungur nu plăteşte nici pentru întocmirea dosarului, nici pentru eliberarea paşaportului. “Face cinste” Statul Ungar. Iar paşaportul ungar înseamnă acces pe piaţa muncii din Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda, Austria, Belgia, Irlanda, Luxemburg şi Malta, precum şi în ţările arabe.

De asemenea, românii – „unguri” nu au nevoie de vize pentru a se deplasa în S.U.A., Canada şi Australia. Un argument suficient pentru ca tot mai mulţi maramureşeni să-şi caute “originile ungureşti”. Neoficial, cei mai mulţi recunosc: o fac pentru avantajele materiale, deşi nu sunt maghiari şi nici nu cunosc bine limba. De această dată însă, vina nu aparţine Statului Ungar. El oferă. Cei care consimt să se vândă suntem noi, românii.

Spre deosebire de vecinii noştri, România n-a ştiut niciodată să-şi apere identitatea şi etnicii. Românii din Ucraina, din ţinuturile istorice româneşti nu au dreptul, de exemplu, la dublă-cetăţenie. De altfel, în Ucraina dubla cetăţenie este interzisă, iar oficialii ucrainienii declară că transmiterea de paşapoarte româneşti în zonele de frontieră reprezintă un “gest neprietenos” şi “este o chestiune de securitate naţională”.

 

Pentru noi, faptul că, din unele calcule, 500.000 de români get-beget, adică aproximativ cât toată populaţia Maramureşului, au devenit peste noapte unguri, nu reprezintă nicio problemă. În aceste condiţii, peste câţiva ani, ne-am putea trezi că extremiştii unguri ridică pretenţii de autonomie ungară şi în Maramureş sau arborează statul unguresc pe monumentele memorandiştilor şi a unioniştilor.

Pentru Guvernul ungur, lucrurile sunt simple, iar calculul este unul politic şi electoral. Un calcul pe termen lung. Pentru noi, e o soluţie pentru asigurarea zilei de mâine. Nimeni nu se gândeşte la consecinţe şi la adevărul care stă în spatele acestui gest aparent inofensiv. Se numeşte negarea identităţii şi trădarea istoriei şi neamului.

 
 

8.000 de maramureşeni se vor unguri

 

Felix Hupka, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, filiala Maramureş, spune că: „Nu ştiu câţi au obţinut cetăţenia, pentru că nu ne anunţă după ce o obţin. Noi îi ajutăm în ceea ce priveşte întocmirea dosarului. Este o diferenţă între cei care solicită informaţii şi cei care depun dosarele. Sunt care îşi fac dosare şi unii care doar cer informaţii.

După câte ştiu, sunt depuse aproximativ 8000 de dosare din 2011, de când s-a început.

În ceea ce priveşte condiţiile, în primul rând trebuie să vorbească limba maghiară, să aibă pe cineva pe arborele genealogic, cineva care a avut cetăţenie maghiară şi să nu aibă antecedente penale. Ce avantaje au? Pot să-şi cumpere pământ, casă, să facă afaceri, să-şi facă paşaport de Schengen. Îşi păstrează şi cetăţenia română. Sunt care au cetăţenie şi engleză, şi spaniolă, şi maghiară şi română. Nu neapărat că sunt „colecţionari” de cetăţenii, ci sunt oameni care lucrează, de exemplu, şi în Spania”.

 
 

Vor să reînfiinţeze Partium!

 

Proiectul de regionalizare al Partidului Popular Maghiar din Transilvania presupune revenirea la cele trei regiuni istorice: Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Potrivit acestuia, cele trei mari regiuni ar urma să fie divizate la rândul lor în 14 structuri teritoriale. Ardealul ar urma să includă şase unităţi administrativ-teritoriale: Banatul, cu centrul regional la Timişoara, Partium, centrat pe Oradea, Transilvania de Nord cu centrul în capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, Transilvania de Sud cu centrul regional la Sibiu şi Ţinutul Secuiesc cu centrul la Târgu-Mureş. O a şasea regiune ar putea fi creată, potrivit reprezentanţilor PPMT, în jurul municipiului Braşov, considerat de aceştia centrul celei mai mari aglomeraţii urbane reale din România, care nu se încadrează în nicio altă regiune. Maramureşul ar face parte din Partium. Ca în Evul Mediu. Iar în programele lor politice, liderii Partidului Popular Maghiar din Transilvania promit autonomie specială pentru maghiarii din Partium! 

 
 

Propuneri de amenzi

 

Alarmat de numărul mare de români care cer cetăţenia maghiară, Gheorghe Funar a cerut, printr-un act normativ, testarea românilor care au primit cetăţenia maghiară şi amendarea lor, dacă nu trec acest examen lingvistic.

 

„Toţi cetăţenii români care au obţinut cetăţenia ungară sunt obligaţi, în maxim 15 zile, să anunţe în scris acest aspect la Poliţia din localitatea de domiciliu, inclusiv dacă cunosc (vorbit şi scris) limba ungară. Cei care declară că ştiu limba ungară vor fi testaţi, scris şi verbal. Aceia dintre cetăţenii români care nu respectă cele două solicitări de mai sus vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei”.

Comentariile celorlalți

bogdan pe 01.06.2013 la 18:49
retragerea cetatenie romane in secunda urmatoare si expulzarea.asta le-as face eu inconstientilor astia
nouatigaraelectronica pe 31.05.2013 la 13:51
asta-i societatea materialista in care traim, mereu nemultumiti, mereu vrand mai mult....

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.