Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Statul pierde la „păcănele”
Statul pierde bani grei la jocuri de noroc. Deşi, în luna aprilie, Guvernul a înfiinţat un organism care reglementează acest domeniu, până acum, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc funcţionează doar pe hârtie. Din această ecuaţie, Statul pierde circa 3 milioane de Euro.
Prin înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, în luna aprilie a.c., Guvernul României a promovat un principiu european care permite gestionarea unică a domeniului jocurilor de noroc în ţara noastră, fiind pentru prima oară când autorizarea, controlul şi monitorizarea jocurilor de noroc sunt realizate de o singură instituţie.
Aprobarea normelor de aplicare a OUG 20/2013, materializate în Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, va permite instituţiei nou create să funcţioneze în conformitate cu principiile comunitare în domeniul jocurilor de noroc. În acest sens, hotărârea reglementează structura organizatorică a Oficiului, precum şi aspectele de ordin general care vizează cele trei componente: autorizarea, controlul şi monitorizarea.
Prin prevederile HG, se elimină barierele birocratice, instituindu-se posibilitatea de a fi preluate documente pentru licenţierea şi autorizarea organizatorilor de jocuri în format electronic, cu semnătură digitală.
De asemenea, actul normativ stabileşte criteriile generale privind activitatea de monitorizare a jocurilor de noroc online, precum şi principalele reguli de funcţionare a Comitetului de Supraveghere - structură deliberativă şi decizională în domeniul jocurilor de noroc.
Pentru buna organizare şi funcţionare a Oficiului, precum şi pentru îmbunătăţirea activităţii Comitetului, prin prevederile HG s-a instituit crearea unui Consiliu Consultativ al oamenilor de afaceri din domeniul jocurilor de noroc, care va avea posibilitatea să informeze autoritatea cu privire la aspectele din domeniul de referinţă.
Crearea şi regulile de funcţionare ale Oficiului au avut la bază experienţa statelor europene cu tradiţie în acest domeniu (Franţa, Anglia, Italia, Malta) şi vor permite o gestionare eficientă a problemelor legate de: încasările bugetare, prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniu şi instituirea măsurilor care se impun în vederea protecţiei minorilor şi grupurilor vulnerabile de dependenţa de jocuri de noroc.
Aşa sună partea oficială şi frumoasă a lucrurilor. Numai că, dincolo de comunicate cu iz de roz bombon, lucrurile nu stau deloc bine. Ulterior, la sfârşitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta a emis decizia de nominalizare a celor nouă membri ai Comitetului de supraveghere, dintre care doi executivi şi şapte neexecutivi.
Membrii acestui Comitet de supraveghere trebuie să se întrunească de două ori pe lună pentru a aviza sau a anula licenţele operatorilor de jocuri de noroc, inclusiv pentru aparatele de tip „slot machines”, aşa-numitele păcănele.
Adunările Comitetului de supraveghere sunt bilunare, fiind remunerate numai pentru membrii neexecutivi, pentru fiecare şedinţă, cu 20% din indemnizaţia preşedintelui. Până acum, Comitetul de supraveghere nu s-a întrunit niciodată, iar, astfel, bugetul de stat a fost păgubit cu o sumă deloc neglijabilă. Din informaţiile deţinute de ZIUAnews, ca urmare a acestei întârzieri, circa 4.000 de maşini noi de jocuri de noroc - slot machines - nu au primit avizul de funcţionare, iar altor 3.000 de aparate, deţinute de circa 200 de operatori, le-a expirat licenţa. Taxa de autorizare pentru fiecare slot machines este de 2.000 de lei/ trimestru (8.000 de lei/ an), iar emiterea licenţei de funcţionare pentru un an costă 30.000 de lei.
Prin întârzierea semnalată de ZIUA news, statul a pierdut, numai prin neavizarea trimestrială a celor 4.000 de „păcănele”, circa 8.000.000 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că la fiecare 10 aparate trebuie să existe o persoană desemnată să le supravegheze, înseamnă că acum şomează 400 de oameni.
Comitetul de supraveghere este condus de doi membri executivi: Cristinela Odeta Nestor - fost director al Direcţiei Financiar-Contabilitate din Loteria Română - este şefa noului Oficiu, dar şi a Comitetului - şi Gheorghe Gabriel Gheorghe, vicepreşedinte, fost comisar-şef adjunct al Gărzii Financiare Sibiu.
Ceilalţi şapte membri (neexecutivi) ai Comitetului sunt Steluţa Claudia Oncică - reprezentant al Oficiului Naţional de Prevenire şi Spălare a Banilor, Marcel Claudiu Scarlatache (tatăl ex-dinamovistului Adrian Scarlatache) - Ministerul Afacerilor Interne, Ionuţ Sebastian Iavor - secretar general al Ministerului Tineretului şi Sportului, Dumitru Florian - ANAF, Ionuţ Mircea Popescu - Secretariatul General al Guvernului, Mihaela Ioana Kaitor - Ministerul Culturii şi Frederick James Kolman - Cancelaria Primului Ministru.