• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Statul îşi trece banii prin contul firmelor

Jenant! Statul îşi dă lui bani folosind ca intermediari primăriile şi agenţii economici. În „generozitatea sa”, Guvernul USL a alocat fonduri pentru plata arieratelor, adică datoriilor mai vechi de 90 de zile, dar numai dacă firmele creditoare au datorii la bugetul de stat. Altfel spus, statul dă bani numai dacă banii se întorc în puşculiţa lui.

 
 

Cu o dexteritate de prestidigitator, Guvernul jonglează cu banii publici, astfel încât sumele să ajungă tot în puşculiţa sa. Recent a apărut un act normativ prezentat cu surle şi trâmbiţe ca o „gură de oxigen” pentru primăriile care au acumulat datorii din cauza secetei de alocări financiare. Numai că, s-a dovedit a fi „dioxid de carbon”. Altfel spus, banii există, dar nu pot fi accesaţi de oricine. Condiţiile au fost făcute în aşa fel încât numai cei care vor înapoia banii statului să-i poată încasa. Altfel spus Statul şi-a dat lui bani.

 

Pentru judeţul nostru au fost alocate 77 de miliarde de lei vechi. Numai că, puţine primării îndeplinesc condiţiile: datoriile să fie mai vechi de 90 de zile şi să figureze în evidenţele contabile, iar firmele care trebuie să-şi încaseze banii trebuie să aibă datorii la bugetul de stat. În primul rând, puţine firme facturează lucrările executate primăriilor dacă nu există premizele alocării de fonduri, din cauză că, încasate, neîncasate, TVA-ul aferent facturii trebuie plătit la stat. Apoi, firmele cu datorii nu pot participa la licitaţii.

Un cerc vicios din care nu câştigă decât Statul care pozează în bun samaritean.

Ioan Bărbuş, directorul economic al primăriei Sighetu Marmaţiei, spune că: „Pe Ordonanţa 13 se dau bani pentru plată arierate. Arierate însemnând datorii mai vechi de 90 de zile înscrise în evidenţele contabile în baza unor documente, respectiv facturi. Condiţia impusă de Ordonanţă este următoarea: furnizorul faţă de care eu sunt dator, şi mă încadrez să fie arierat mai vechi de 90 de zile, furnizorul acela căruia trebuie să-i dau banii trebuie să fie la rândul lui dator statului. Drept pentru care, Primăria solicită fişa fiscală ANAF-ului unde are sediu fiscal furnizorul. Ei, potrivit ordonanţei, trebuie să o trimită în regim de urgenţă, în maxim două zile, fără taxe. După ce vine fişa fiscală, trebuie să închei un protocol, o convenţie cu furnizorul dacă are datorii la stat, prin care îşi exprimă acordul ca la încasarea sumelor pe care tu le plăteşti, să plătească el la stat. Ori, nu mi se pare corectă ordonanţa asta. Dacă depăşeşti trei luni, pentru factura aceea primeşti penalităţi şi plăteşti TVA. În cazul nostru avem o datorie de plătit firmei Strabag, dar Strabag este firmă care nu are datorii la stat pentru că dacă are datorii nu poate să participe la licitaţii. Ordonanţa este în aşa fel gândită încât numai la stat să se întoarcă banii, sau să nu se dea dacă e vorba de firme fără datorii la stat”.

 

Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean spune că totuşi unele primării se încadrează totuşi în condiţiile impuse: „este vorba de 77 miliarde lei vechi pentru arierate. Sunt câteva primării care beneficiază totuşi de aceşti bani, care reuşesc să se încadreze în condiţiile impuse de Ordonanţă.

Sistemul e în felul următor. Guvernul a făcut o rectificare bugetară prin care doreşte, conform discuţiilor purtate cu Fondul Monetar Intenaţional, reducerea arieratelor în economie, cel puţin în cadrul administraţiilor publice locale. Asta înseamnă că trebuie plătite datoriile mai vechi de 90 de zile, pentru că asta reprezintă definiţia arieratelor.

Ordonanţa de urgenţă prevede un termen de până la 30.06.2012 privind vechimea datoriilor.

Aşa că, primăriile pot să meargă la Finanţe şi să acceseze bani din această sumă de 77 miliarde lei vechi disponibili pentru Maramureş, pe modelul primul venit, primul servit, până în data de 10. 09. 2012. Iar dacă actele corespund, Finanţele fac plata în termen de 30 de zile”.

Zetea recunoaşte însă că actul normativ nu rezolvă problema arieratelor reale deoarece: „Cele mai multe dintre primării nu au însă înregistrate facturile pentru lucrările efectuate, pentru că firmele nu emit facturi până ştiu că pot fi plătite, pentru că se încarcă cu TVA. Deci, este o problemă de sistem, la urma urmei”. Există deci şanse mari ca banii să rămână în puşculiţa statului fără să mai fie trecuţi prin contul primăriilor şi a firmelor.

Zetea spune că dacă banii rămân necheltuiţi există mai multe variante: „mărirea termenului după 10 septembrie, sau redistribuirea sumei rămase în alte judeţe care-şi cheltuie banii primiţi, fie modificarea la urma urmei a acestor condiţii în urma discuţiilor pe care le vom avea cu administraţiile locale care au datorii, dar care nu se încadrează în condiţiile acestea extrem de încorsetate”. Probabil că următorul pas este ca statul să oblige firmele care îşi primesc restanţele să declare pe proprie răspundere că vor folosi banii numai pentru plata taxelor şi impozitelor...

„Condiţia impusă de Ordonanţă este următoarea: furnizorul faţă de care eu sunt dator, şi mă încadrez să fie arierat mai vechi de 90 de zile, furnizorul acela căruia trebuie să-i dau banii trebuie să fie la rândul lui dator statului. În cazul nostru avem o datorie de plătit firmei Strabag, dar Strabag este firmă care nu are datorii la stat pentru că dacă are datorii nu poate să participe la licitaţii. Ordonanţa este în aşa fel gândită încât numai la stat să se întoarcă banii, sau să nu se dea dacă e vorba de firme fără datorii la stat”  - Ioan Bărbuş, directorul economic al primăriei Sighetu Marmaţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.