Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Statul, bun de plată la neregulile pe fonduri UE
Statul va suporta corecţiile financiare care se aplică pentru neregulile constatate la proiectele derulate cu fonduri europene, potrivit unei ordonanţe care urmează să intre în vigoare pe 2 august. Guvernul a stabilit prin acest act normativ că va plăti corecţii financiare pentru proiectele care au la bază anumite contracte de achiziţie publică, însă nu a precizat sumele care vor fi suportate de la bugetul de stat.
De luna viitoare, corecţiile financiare aplicate pentru abaterea de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice în cazul în care decizia autorităţilor contractante a avut la bază aprobarea prealabilă a UCVAP şi ANRMAP se va plăti de la bugetul de stat. Până acum, corecţiile erau imputate autorităţilor contractante, cu solicitarea să fie acoperite de la bugetul local, dar multe consilii judeţene au acţionat în instanţă ministerele care gestionau respectivul program comunitar şi de multe ori au câştigat procesul. Premierul Victor Ponta a declarat că: “Ordonanţa e foarte dureroasă pentru buget, dar e foarte bună pentru beneficiari, în sensul în care pentru toţi beneficiarii care nu au făcut nimic rău şi nu au încălcat nicio regulă, le suportam de la buget. Toţi cei care au neregularităţi constatate de DLAF, mai departe de Parchet, pentru aceia evident că nu plătim de la buget, însă cele mai multe cazuri sunt de la cei care n-au avut nicio neregularitate, nicio sesizare, ci pur şi simplu li s-a aplicat corecţia sistemică, pentru că în noiembrie (2011 - n.r.) s-a constatat că nu este vorba de un caz sau două, ci s-a constatat că sistemul nostru era un sistem cu mari probleme”.
Ordonanţa Guvernului nr. 14/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 472, din 30 iulie 2013. Noile reglementări se aplică beneficiarilor de fonduri europene, instituţii publice locale, respectiv comunele, oraşele, municipiile, sectoarele municipiului Bucureşti, judeţele, municipiul Bucureşti, instituţiile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare a activităţii acestora, din cadrul Programului operaţional regional 2007-2013, până la sfârşitul perioadei de implementare a programului.
Care sunt corecţiile financiare suportate de la bugetul de stat?
Potrivit actului normativ, care urmează să intre în vigoare pe 2 august, vor fi suportate de la bugetul de stat corecţiile financiare prevăzute de OUG nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene, după cum urmează:
- creanţele bugetare rezultate din corecţiile financiare şi sumele de recuperat rezultate în urma stabilirii corecţiilor,
- sumele rezultate sau care vor rezulta din reducerile procentuale,
- sumele recuperate atât în cazul proiectelor finalizate, care la data intrării în vigoare a OG nr. 14/2013 sunt contestate sau în litigiu, cât şi în cazul proiectelor aflate în implementare la data intrării în vigoare a actului normativ.
Concret, corecţiile menţionate mai sus se aplică numai în cazul contractelor de achiziţie publică:
- a căror procedură de atribuire a fost iniţiată înainte de 10 iunie 2011 de beneficiari, care a făcut obiectul verificării Unităţii pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice (UCVAP)/compartimentelor de verificare a achiziţiilor publice (CVAP) şi pentru care nu există un aviz consultativ emis de acestea;
- a căror procedură de atribuire a fost iniţiată în perioada 10 iunie 2011 – 1 octombrie 2011, care a făcut obiectul verificării UCVAP/ CVAP şi pentru care a fost înscrisă opinia “fără observaţii” de către acestea;
- a căror procedură de atribuire a fost iniţiată începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentaţia de atribuire a fost evaluată şi aprobată de ANRMAP în conformitate cu atribuţiile sale.
Cum se obţin corecţiile financiare?
Potrivit noilor reglementări, beneficiarii de fonduri europene trebuie să solicite corecţii financiare pentru abaterile de la legislaţia privind achiziţiile publice, care urmează să fie soluţionate de Ministerul Dezvoltării în ordinea înregistrării acestora, cu încadrarea în sumele alocate prin legile bugetare anuale cu această destinaţie, pe întreaga perioadă de implementare a Programului operaţional regional.
Bugetul de stat NU va suporta corecţiile financiare pentru contractele finanţate din fonduri europene din cadrul Programului operaţional regional:
a) asupra cărora au fost formulate sesizări către ANI, DLAF şi/sau organele de urmărire penală pentru suspiciune de fraudă, tentativă de fraudă sau conflict de interese, pentru care instanţele judecătoreşti, prin hotărâri definitive, au stabilit săvârşirea unei fapte penale;
b) asupra cărora au fost formulate sesizări către ANI, DLAF şi/sau organele de urmărire penală pentru suspiciune de fraudă, tentativă de fraudă sau conflict de interese până în momentul soluţionării definitive de către organele competente, cărora le-a fost înaintată sesizarea sau până la soluţionarea definitivă a cauzei de către instanţele judecătoreşti, prin care se stabileşte inexistenţa unei fapte penale;
c) în situaţia în care corecţiile financiare şi/sau creanţele bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare, precum şi sumele rezultate din aplicarea reducerilor procentuale au fost menţinute de instanţele judecătoreşti în sarcina beneficiarilor prin hotărâri definitive.