• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Februarie , 2024

Stare de bine în Coroieni-Maramureș pentru copiii din familii defavorizate

 

În 2023, echipa Reality Check a continuat intervențiile integrate (educație, servicii sociale, sănătate, dezvoltare comunitară, advocacy) în comunitățile sărace din Coroieni-Maramureș (Ponorâta) și Castelu, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale familiilor vulnerabile și de a crește șansele copiilor de a avea un viitor mai bun decât al părinților lor. În plus, prin activitățile desfășurate, s-a facilitat implicarea autorităților județene și a celor naționale pentru dezvoltarea unor măsuri aplicate care să rezolve sau să prevină aceste tipuri de probleme în comunitățile sărace care se confruntă cu provocări similare.

 

 

Toate intervențiile au avut în centru accesul la educație de calitate pentru copiii din familii foarte sărace.

„Am reușit să înscriem la grădiniță și școală 45 de copii, cu ajutorul autorităților locale (Castelu), am oferit stimulente educaționale sub formă de masă caldă zilnică pentru 300 de copii și tichete sociale pentru 99 de copii cu prezență regulată și rezultate bune la școală (Ponorâta). Am susținut cu burse 11 liceeni (Ponorâta), am organizat înainte de începerea anului școlar sesiuni intensive de alfabetizare pentru 69 de copii și am discutat cu peste 100 de părinți despre evoluția copiilor.

Am îmbunătățit starea de sănătate a copiilor din cele două comunități: 150 de copii din Castelu au fost consultați de medici specialiști în cadrul unei caravane medicale pediatrice, 30 de tinere mame din Castelu au participat la cursuri de îngrijire copil, am asigurat transport la medic sau tratament pentru peste 50 de copii și am rezolvat 50 de urgențe medicale. Am continuat să discutăm regulat cu oamenii din comunitățile vulnerabile problemele comune și să căutăm soluții împreună cu reprezentanții autorităților. Am venit în ajutorul părinților la începutul anului școlar și le-am oferit copiilor ghiozdane echipate, îmbrăcăminte și încălțăminte (Ponorâta), produse igienico-sanitare și alimente (Ponorâta și Castelu).

 

 

În paralel, am lucrat cu echipele locale integrate (asistenți sociali, asistent medical comunitar, mediator școlar) pentru rezolvarea problemelor grave ale familiilor vulnerabile și am colaborat cu autoritățile județene și naționale când nu am reușit să găsim soluții locale.

                                                                                                                      

 

Pentru copiii din familii defavorizate, intervențiile în domeniul educației prin sport sunt de un real succes, ajutându-i să își formeze rutine sănătoase, să învețe să își respecte coechipierii și adversarii și să se apropie de școală. Astfel, în vara lui 2023, am demarat proiectul «Împreună prin sport și aventură», prin care continuăm o parte dintre activitățile testate, care au avut un impact semnificativ: cluburi sportive săptămânale de fotbal și volei, tabere de educație prin aventură pentru copii cu performanțe școlare și evenimente comunitare - Ștafete pentru educație care aduc împreună toți copiii din comunitate. În activități implicăm părinți, profesori, reprezentanți ai autorităților de la local la național, tineri din comunitate și voluntari”, au declarat organizatorii.

 

 

În iulie și august, 27 de copii din cele două comunități au fost în tabăra de educație prin aventură VIAȚA, sub îndrumarea specialiștilor Fundației Noi Orizonturi. Aceștia și-au depășit limitele personale, au învățat să aibă încredere unii în alții, au arătat determinare și curaj în activități precum escaladarea și cățărarea pe stâncă. În plus, s-au distrat pe cinste la focul de tabără și la petrecerea-carnaval. Copiii au adunat amintiri și experiențe cât pentru un an și își doresc cu toții să se întoarcă vara aceasta. 

 

 

Pe 16 septembrie 2023, 350 de copii din comuna Coroieni au participat la cea de-a treia ediție a Ștafetei pentru Educație. Concursul sportiv, devenit deja o tradiție și așteptat cu nerăbdare deopotrivă de copii și de adulți, a adus împreună încă o dată întreaga comunitate. Pentru o zi, toți au petrecut împreună timp de calitate și nu a mai contat etnia, statutul social sau vârsta.

Activitățile sportive sunt completate de cluburi sportive de fotbal și volei pentru copiii din Castelu. În perioada octombrie 2023-aprilie 2024, profesorul de sport de la școala Castelu a organizat cluburi săptămânale pentru peste 70 de fete și băieți din comunitate. Pentru aceștia a fost o bucurie să se întâlnească în fiecare săptămână și să învețe despre spiritul de echipă, despre perseverență, despre depășirea propriilor limite.

 

 

Proiectul „Educație prin sport și aventură“ este derulat de Asociația Reality Check și finanțat prin programul „În Stare de Bineˮ, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

 

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.