Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Desi cer cu convingere respectarea drepturilor omului si promovarea tolerantei interetnice, maghiarii din Romania nu se feresc sa denigreze istoria populatiei majoritare! Potrivit unui articol din Constitutia Romaniei, „fidelitatea fata de tara este sacra”. Dar, probabil prea “prinsi” sa promoveze noul statut al minoritatilor, care le confera mai multe drepturi, maghiarii din Maramures uita ca acest articol se refera la Romania, nu la Ungaria.
Functia de primar si viceprimar este incompatibila cu orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale. Legea nr. 161 din 2003 a determinat diferite reactii in randul alesilor locali. Unii au „trecut” firmele pe sotii, copii sau frati, in timp ce o alta parte a considerat ca totusi este mai avantajos sa ocupe doar functia primar.
Cu toate acestea, dupa aproape trei ani de la data intrarii in vigoare a legii, site-ul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) ii pastreaza inca pe primarii maramureseni in evidentele firmelor si nu oriunde, ci tocmai in functiile de administratori.
Patronii fara firme
Primarii se scuza, evidentele raman. Datele oficiale arata ca Mihai Stefan Nemes (primarul comunei Calinesti) este administratorul a trei firme: Polypast Nemes SNC, Gelsor SRL si Nemes SRL. Dar primarul sustine ca nu mai are nici o legatura cu firmele, fiindca… le-a dat sotiei: “nu mai sunt eu administrator, e sotia. Eu cu ce sunt de vina ca apar pe site? Am facut o hotarare la notar si am trecut-o pe nevasta-mea in functia de administrator. Am trimis hotararea si la forurile superioare ca nu sunt administrator, imediat dupa ce am fost numit (nu ales?, n.red.) primar. Tot am trecut pe sotie, la notar.”
In aceeasi situatie este si Zoltan Incze (primarul din Coltau), care figureaza ca si administrator la Nivel Impex SRL si Cris Trans SRL. Incze recunoaste ca este proprietarul firmelor, dar spune ca a auzit si el de lege si a fost suficient de vigilent pentru a se scapa de incompatibilitate: “sunt firmele mele, eu sunt proprietarul. Dar nu sunt administrator. Va dati seama ca primul pas pe care l-am facut dupa investirea in functie a fost sa schimb administratorul, acum e sotia.”
Remus Cornel Stetco (primarul orasului Borsa) apare ca unic asociat si administrator cu puteri depline al firmei Remer SRL. Desi primarul sustine ca firma nu functioneaza, datele oficiale spun altceva: “nu-s administrator sau actionar la nici o firma, ca nu mai exista firma. Initial, a fost o firma mica, un magazin. Nu mai exista (magazinul, n.red.) de vreo patru-cinci ani, deci (firma, n.red.) nu are activitate.”
Mai bine primar
Alti edili au studiat indelung „oferta vietii” si, intr-un final, s-au decis. Ceea ce e important, nu?
Vasile Maris (primarul comunei Viseu de Jos) a incercat de toate, a fost si in strainatate, si-a facut si firma… In cele din urma a ajuns la Primarie, iar firma, Redgivende Construct SRL, a radiat-o: “firma nu mai functioneaza de prin 1995, cred ca. Am dat o declaratie ca nu mai functioneaza. Eu am facut firma, apoi am vazut ca nu merg treburile bine si am plecat in strainatate (trei ani in Germania, unu in Israel). Am castigat mai bine dincolo si nu am mai avut timp de firma. Niciodata n-o functionat firma.”
Acelasi site ii arata si Emilian Pop (primarul din Sacalaseni) si Pavel Tiudic (primarul din Repedea) ca fiind administratori de firma. Cu siguranta, si cei doi au auzit de lege si si-au pus la bataie rudele. Doar situatiile, cu mici personalizari, se prezinta la fel.
In loc de concluzie, deviza primarilor ar fi: cand nu-ti merge bine in afaceri, angajaza-te la Primarie.
Ficatul gras de rata si… cascavalul
Sunt si edili despre care se poate crede ca au ajuns in primarii pentru ca nu au reusit sa se lanseze in afaceri. Petru Butean, primarul orasului Somcuta Mare (in fotografie, in stanga), apare pe site-ul CCIR ca fiind administratorul firmei Anas Gold SRL. Dar Butean sustine ca firma nu exista pentru ca nu a avut niciodata activitate: “am avut o firma, dar nu mai functioneaza. De fapt, nu a functionat deloc. Am facut-o pentru un program SAPARD, pentru ficat gras de rata. Atunci lucram in Directia Agricola si am vrut sa ma ocup de chestia asta. Apoi au venit alegerile, am fost ales primar si nu m-am mai ocupat de asta. Firma exista, dar nu s-a facut nimic absolut cu ea. Firma e din 2002-2003, cam asa. Oricum, am facut-o cand nu eram primar. Dar nu am luat nici un leu pe ea, nimic. Daca obtineam proiectul Sapard, nu mai candidam de primar si ma ocupam de firma”. Doar ca pe site firma apare ca fiind in functiune. Dar primarul din Somcuta Mare nu este singurul care ar fi vrut sa se lanseze in afaceri.
Desi am scris pana cand ne-am plictist de firma primarului din Boiu Mare, reamintindu-i si de Legea cu privire la incompatibilitatile primarilor, pe site-ul CCIR primarul Gavril Pop (in fotografie, in dreapta) inca apare ca fiind administrator al SC Zea SRL. Asa ne-am reamintit de faptul ca se laudase ca i-a vandut societatea fratelui sau cu incredibila suma de 5 milioane de lei vechi, cu toate acestea schimbarile nu intrat in vizorul CCIR. Dar nici despre Pop nu se poate spune ca a uitat de indatoririle, functia de administrator. “Gavris” a fost vazut la diferite intalniri, seminarii si instruiri sau chiar la licitatii referitoare la achizitionarea de lapte si produse lactate, tocmai domeniul de activitate al SC Zea SRL (in calitate de reprezentant al firmei?). Ceea ce inseamna ca ori Pop conduce in continuare firma, din umbra, ori a devenit un inflacarat fan a tot ceea ce inseamna cresterea vacilor, colectarea si prelucrarea laptelui. Si, probabil, la licitatii se prezinta in calitate de observator.
Mihaela MIHALEA
mihaela@gazetademaramures.ro
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.