• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Martie , 2003

SPORT - Consilierii lui Mos Craciun

De cativa ani buni, Consiliul Local Baia Mare a hotarat sa acorde bani de la buget pentru a sustine sportul baimarean. Tot de atunci, culisele, zvonurile si alte manevre au devenit tot mai puternice, asa ca in momentul de fata s-a ajuns ca impartirea banilor sa devina o adevarata lupta de gherila. Dar, dupa cum bine se stie, banii sunt putini si cineva ramane totdeauna pe dinafara. si este nemultumit ca, desi are rezultate, nu este bagat in seama. Consiliul Local Baia Mare este unul frumos, cu membri multi, care incearca sa faca ceva. Daca reusesc sau nu, asta o stie doar electoratul, care aproba sau sanctioneaza o data la patru ani activitatea acestuia. Cu cativa ani in urma, forul local a luat hotararea de a ajuta sportul baimarean alocand fonduri de la buget. Desigur, banii destinati sportului sunt putini, dar ajuta cat de cat cluburile si echipele care-i primesc sa supravietuiasca.

La fiecare inceput de an, toate gruparile sportive care doresc finantare, depun la primarie un proiect de buget pe anul respectiv, defalcat pe toate perioadele de competitie. Comisia de specialitate, cea de sport, care este condusa de Lascar Pana, analizeaza toate cererile si, in functie de banii pe care ii are la dispozitie, da unda verde sau rosie proiectului. Dupa ce toate materialele au fost analizate, urmeaza sedinta Consiliului Local unde toate proiectele, indiferent daca au fost sau nu aprobate in comisie, ,primesc girul sau sunt respinse de plen. Pana aici toate ar fi frumoase daca ar merge conform ceasului. Dar, se intampla sa mai apara si sincope sau situatii neprevazute, care dau peste cap o sedinta normala de consiliu. Nostim, nu-i asa?

Discutii amanate

Anul acesta, banii pentru sport au fost gestionati, cum era si normal, de Comisia de sport, dar propunerile si discutarea problemelor nu au intrat in sedinta de saptamana trecuta pe motiv de invitati. Pentru a nu fi datori, consilierii locali din Zalau au intors vizita omologilor baimareni tocmai in ziua de sedinta. Florile, pachetele, zambetele, toaletele, tinutele de gala au fost mai presus decat discutarea problemelor orasului nostru. In debutul sedintei, presedintele de lucrari, consilierul PNL Ioan Hoban, a spus ca “pe ordinea de zi sunt doar 52 de puncte, restul de 50 urmand a fi discutate cu ocazia unei sedinte extraordinare.” Multimea prezenta s-a bucurat la auzul vestii. Insemna ca lucrarile nu vor dura tare mult si vor putea merge acolo unde si-au propus, si anume la ”repriza a III-a” a schimbului de experienta Baia Mare – Zalau. Cineva din sala a spus la un moment dat ca daca ar fi stiut cum se voteaza proiectele, majoritatea covarsitoare primind vot favorabil, ar fi insistat ca si problema lui sa fie discutata acum, c-ar fi trecut. Alocarea banilor pentru sport a fost pasata mai pe zilele urmatoare pentru ca, din cate s-a vazut, alesii nostri nu au vrut sa se pateze cu cacao in fata invitatilor, stiindu-se faptul ca anul trecut sedinta cu sportul a fost una foarte agitata. Ca niciodata, sedinta a fost aproape gata in aproximativ doua ore, cand a fost pusa pe tapet surpriza.

Salvatorul Pana?!

La rubrica Diverse a aparut un punct, care pana la urma avea sa agite spiritele destul de bine in randul consilierilor. Cum HC Selmont Baia Mare s-a calificat dupa 6 ani, in sferturile de finala ale unei competitii europene (Challenge Cup), conducerea a depus o cerere de sprijin financiar, pentru a putea disputa un meci in sala polivalenta. Cheltuielile sunt foarte mari, in jur de 700 de milioane de lei. Ar fi fost firesc ca echipa sa fie ajutata numai pentru faptul ca duce in Europa numele orasului nostru. La citirea solicitarii de finantare, multi consilieri au murmurat ca suma ceruta este mare. 400 milioane de lei. E mult, e putin? Presedintele HC Selmont, Marcel Maris, a precizat ca va acoperi diferenta daca se va aloca aceasta suma, numai pentru ca suporterii baimareni sa aiba posibilitatea de a vedea pe viu un meci de cupa europeana. Dupa prezentarea cererii, alesii nostri au cerut rapid sa ia cuvantul. Prima reactie a fost cea a presedintelui de sedinta, care a propus ca aceasta problema sa fie discutata cu alta ocazie pentru ca ”acum nu este timp”. Imediat au aparut reactiile, cele mai multe fiind pentru discutarea pe cereri. Din acest moment, spiritele s-au incins destul de tare, fiecare consilier incercand sa-si spuna parerea. Din interventiile unora se putea vedea cu ochiul liber ca nu mai au rabdare, ca vor sa termine sedinta. Pana la urma, ratiunea a invins, chiar daca a fost pusa la grea incercare. Lascar Pana a spus ca cedeaza din banii de la Minaur pentru a ajuta echipa Selmont, au fost momente penibile in care s-a strigat prin sala ca unor consilieri le este foame, ca Selmont poate sa ia bani, dar din suma pe anul asta. Vazand ca lucrurile iau o intorsatura ciudata, Lascar Pana a venit cu o propunere, care pana la urma s-a dovedit a fi excelenta. El a spus ca este de acord ca Selmont sa primeasca 300 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta contravaloarea transportului pana la Bordeaux, in Franta. La auzul acestei propuneri, ceilalti consilieri au facut front comun ca sa fie supusa la vot, lucru de altfel intamplat. Din cei prezenti, doar trei consilieri s-au impotrivit, doi s-au abtinut, iar restul au votat pentru. Asa s-a ajuns ca HC Selmont sa primeasca 300 de milioane de lei pentru sferturile de finala, unde va intalni echipa franceza Merignac HB, primul meci in Hexagon pe 15-16 martie, iar returul, o saptamana mai tarziu, in Baia Mare in Sala Polivalenta, spre bucuria celor care iubesc handbalul.

Soparle interesante

Daca mergi in Grecia, ai ocazia sa vezi o multime de reclame pe care scrie Pebani. De aici poti trage concluzia ca totul este, normal, pe bani. Dar, daca intrebi pe cineva ce inseamna, ai marea surpriza sa afli ca respectivul cuvant, ”Pebani”, reprezinta, de fapt, un sortiment foarte apreciat de prajitura. De aici si pana la banii pentru sport nu este decat un mic pas: toata lumea ar vrea sa aiba o bucatica de ”Pebani”. Handbalistele au primit bani pentru aceasta faza a cupelor europene, dar ce vor face consilierii locali cand echipa noastra va trebui sa joace finala Challenge Cup? Pentru a aloca bani, propunem ca la momentul respectiv sa fie invitata de consilieri locali din alt oras. Ce ziceti de Caracal?

Marius FELIX

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.