• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Martie , 2003
* Confruntarea doamnelor

* Am pierdut! - FC Baia Mare - Pandurii Targu Jiu 0-1 * Confruntarea doamnelor

Handbalul feminin baimarean este sportul momentului in Maramures. Probabil performanta echipei HC Selmont nu va putea fi intrecuta de nici o alta grupare sportiva a judetului in 2003. Baimarencele au reusit cea mai prestigioasa performanta sportiva: calificarea intr-o semifinala de cupa europeana. Iubitorii sportului viseaza deja la „Challenge Cup”. Deeocamdata e un vis cu ochii deschisi. Pina in urma cu doi ani, echipa a fost la un pas de desfiintare, dar acum este pe creasta valului. Inceputurile handbalului feminin baimarean se leaga de numele echipei Constructorul, care a debutat in competitiile judetene in anul 1960. Primul succes notabil din palmaresul formatiei a fost promovarea in Divizia B la sfarsitul editiei 1966-1967. Opt ani mai tarziu, in sezonul 1974-1975, echipa a reusit sa paseasca in elita handbalului romanesc, dar s-a clasat pe penultimul loc, la numai un punct in urma ocupantei locului 10 si a retrogradat din Divizia A. In sezonul 1977-1978 Constructorul Baia Mare (antrenor Constantin Pilica Popescu) a ocupat locul intai in Divizia B si a promovat a doua oara in Divizia A, jucand finala primei editii a Cupei Romaniei (a fost invinsa de Universitatea Timisoara). Dupa 1988, anul 2003 este cel mai prolific pentru handbalul baimarean. Este prima data cand o echipa de handbal feminin din Maramures accede intr-o semifinala de cupa europeana. Semifinalele Challenge Cup, editia 2002-2003, au la start si HC Selmont Baia Mare (surpriza competitiei). Inaintea primului tur, putini dadeau sanse de calificare echipei noastre, chiar daca intalnea o grupare cu un handbal mai putin evoluat. Numeroasele si desele accidentari au slabit capacitatea echipei pregatite de Ion Gerhard, dar fetele au demonstrat printr-o daruire totala ca nu au primit degeaba “bilete pentru Europa”.

Drumul spre victorie

A trecut “valul austriac” si in fata unei echipe care o are in componenta pe jucatoarea de lot national, Korfanty, plus trei sportive de culoare si o nemtoaica, le-am numit aici pe frantuzoaicele de la Merignac, calificarea parea un vis frumos. Oricum, se atinsese performanta din 1997, cand echipa, pe atunci Suiorul Agecom, a disputat un sfert de finala de Cupa Cupelor (pierdut in fata nemtoaicelor de la VfB Leipzig). Cu toate ca a pierdut in tur la patru goluri, sustinute de un public peste masura de doritor de calificare, Selmont a dat lovitura decisiva si s-a calificat in careul de asi. Si asta dupa ce a evoluat doar o singura data in fata propriilor suporteri (celelalte meciuri disputandu-le doar in deplasare). Din punct de vedere financiar, Selmont e putin mai linistita. Consiliul Local Baia Mare a aprobat alocarea sumei de 300 milioane de lei pentru ca echipa sa poata participa in semifinalele Challenge Cup. Cu un total de 800 de milioane de lei, gruparea baimareana se poate declara multumita.

Meciul ambitiilor

Adversara din penultimul act, polonezele de la NATA Gdansk sunt renumite (echipa poloneza este echipa Universitatii de Educatie Fizica din Gdansk). Prima mansa a confruntarii se va disputa in deplasare. “In Baia Mare nu am dat niciodata gres. Polonezele dispun de valente motrice impresionante si sa nu uitam ca fac toata ziua educatie fizica. Atat teoretic, cat si practic”, a spus usor ingrijorat antrenorul Ion Gerhard. In campionatul polonez, echipa din Gdansk este pe locul patru, cu mari sanse de a incheia campionatul pe locul secund (au 27 de partide disputate, 16 victorii, 2 egaluri, 9 infrangeri, golaveraj 756 - 672 si 34 puncte acumulate). In clasamentul celor mai prolifice jucatoare, in top 21, Gdansk are patru jucatoare, iar sase sunt componente ale lotului national de junioare. Balint le va spiona la turneul la care va fi prezenta si echipa Romaniei. Echipa din Gdansk a invins in sferturi, dupa doua victorii, pe Universitatea Cluj. “Am luat legatura cu Jurca, antrenorul clujean, pentru a intra in posesia casetelor si numai dupa ce vom studia jocul lor vom putea sa stabilim tactica”, a declarat Ion Gerhard. Fetele noastre sunt increzatoare in calificarea in finala. Pana atunci vor putea verifica stadiul pregatirii in meciul din campionat cu Oltchim Ramnicu Valcea. Tensiunea meciurilor se simte la antrenamentele echipei, unde antrenorul Gerhard cere baimarencelor sa dea totul pentru victorie.

Marius FELIX



* Am pierdut! - FC Baia Mare - Pandurii Targu Jiu 0-1

Trei etape, un egal, doua infrangeri, acesta este bilantul debutului de retur al echipei noastre. Ultima infrangere, produsa in fata propriilor suporteri in dauna echipei Pandurii Tg. Jiu (0 - 1), nu poate si nu trebuie sa supere. ”Elevii jucatori” trebuie intelesi, sustinuti si ajutati de toti microbistii baimareni. Chiar daca au mai ”obtinut” o infrangere, tanara si noua echipa FC Baia Mare se gaseste in acest moment la capitolul acumulare (in conditiile in care in acest an nu se retrogradeaza). Toate meciurile pe care le vor disputa fotbalistii baimareni se vor materializa prin inchegarea unui lot competitiv in sezonul viitor. In partida de sambata 29 martie (F.C. Baia Mare - Pandurii Tg. Jiu 0 - 1), baimarenii au ratat de putin obtinerea unui egal, dar au aratat un fotbal peste nivelul mediei lor de varsta. Singurul gol al partidei a fost inscris de ”panduri” prin jucatorul Lepadat in minutul 75, in urma unei nesincronizari a apararii baimarene.

Marius FELIX

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.