• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Octombrie , 2004
* Reintoarcere
Antrenorul antrenorilor

* Handbalistii, cu gandul la o cupa
In semicercul european

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Reintoarcere
Antrenorul antrenorilor

Bartha Janos a crescut multe generatii de jucatori. Ca antrenor a cunoscut bucuria victoriilor si euforia promovarilor, dar si gustul amar al infrangerilor si deziluzia produsa de pierderea unei promovari hotarate de Comitetul Judetean al PCR. Chiar daca a antrenat multi ani echipe de seniori, nu i-a fost rusine, ba chiar a acceptat cu placere sa antreneze echipe de copii si juniori.

“Destinul meu ca antrenor de fotbal, in mare parte, s-a confundat cu clubul fanion al Maramuresului: Minerul, mai apoi FC Baia Mare. Am reusit ca antrenor sa promovez multi tineri talentati din pepiniera proprie, renuntand la politica aducerii jucatorilor plafonati, pasari calatoare, care nu se identificau cu interesele fotbalului baimarean”, afirma Bartha Janos, un antrenor care a modelat talentul multor jucatori de exceptie pe care i-a avut, candva, Minerul Baia Mare: Zoltan Crisan, Adalbert Rozsnyai, Ioan Condruc, Radu Pamfil, Marin Sabou, Necula Zamfir, Ioan Rednic, Gheorghe Dobos, Ioan Muresan, Vasile Frank, Ioan Tataran si Dinu Moldovan. Multe secrete ale meseriei de antrenor le-a invatat de la Andrei Sepsi, al carui secund a fost la inceputul anilor ’70. A fost prieten cu Viorel Mateianu, pe care-l considera un revolutionar al fotbalului romanesc. Poate nu intamplator, l-a impresionat in permanenta fotbalul practicat de brazilieni. Crede ca valoarea jucatorilor este determinanta in fotbal, motiv pentru care nu i-a sanctionat niciodata pe titulari, chiar daca au gresit, pastrand omogenitatea echipei.

Intoarcerea acasa

Dupa 17 ani de absenta, perioada petrecuta la Bistrita, Bartha Janos s-a intors in Baia Mare. Propunerea de a deveni antrenor-coordonator la FC “Viorel Mateianu” a venit cum nu se putea mai bine pentru un om obisnuit sa traiasca in preajma terenurilor de fotbal. “Am acceptat cu bucurie propunerea, pentru ca pe Zoli Illes il stiam de mic copil, mi-a fost chiar elev la pitici si juniori, iar vice-presedintele clubului, Zoli Toth, mi-e prieten din copilarie, mi-a fost coleg de liceu si de facultate. M-am reintalnit cu mare drag cu fostii mei jucatori Marin Sabou, Nelu Condruc, Ioan Bregariu si Vasile Frank, care formeaza o echipa puternica de antrenori, impreuna cu mai tinerii Ciprian Dorobantu, Anton Goia, Robert Mezei si Adrian Catriscau”, afirma cel caruia pana si mereu tanarul Bregariu ii spune “dom’ profesor”, neuitand se pare ca Bartha Janos i-a iertat escapada din Muntii Tatra, in timpul careia a fugit din hotel ca sa-i faca marcaj om-la-om unei cehoaice.

Patru decenii pe banca tehnica

1965 – si-a inceput cariera de antrenor la juniorii Gloriei Bistrita l 1966 – a fost transferat la Uniunea de Cultura Fizica si Sport Maramures, ca metodist in domeniul fotbalului; in paralel, a antrenat juniorii de la Minerul Baia Mare l 1969 – a fost promovat la echipa de seniori. A antrenat si alte echipe din Maramures: Minerul Cavnic, Cuprom Baia Mare si Minerul Baia Sprie l Din 1986 a functionat ca antrenor-coordonator la Centrul Olimpic din Bistrita, infiintat pentru concentrarea valorilor la nivel de juniori l Dupa desfiintarea Centrului Olimpic, a antrenat echipa de tineret-sperante a Gloriei Bistrita, proaspat promovata in Divizia A. Dupa doi an, a devenit seful catedrei de fotbal la LS Bistrita, functie ocupata pana in acest an, cand s-a pensionat l De curand s-a reintors in Baia Mare unde, la propunerea lui Zoli Illes, a acceptat functia de antrenor-coordonator la clubul FC “Viorel Mateianu”.

Zoltan Illes:
“E un profesionist desavarsit”

“Pe profesorul Janos Bartha l-am cunoscut in anii ’70, atunci cand mi-a fost antrenor la FC Baia Mare. Dintre toti antrenorii pe care i-am avut in juniorat, dansul mi-a lasat cea mai placuta impresie. De fapt, sub indrumarea lui m-am format ca jucator. In seniorat ne-am mai intalnit, dar am pastrat doar o vaga legatura, tinand cont ca plecase din Baia Mare la Bistrita. In momentul in care am aflat ca s-a intors in Baia Mare, i-am propus sa vina la FC Viorel Mateianu si sa preia functia de antrenor-coordonator, propunere pe care a acceptat-o cu mare drag. Ii cunosc experienta in ceea ce priveste formarea jucatorilor, stiu ca este un om corect, onest, un profesionist desavarsit si cred ca va ajuta foarte mult clubul FC Viorel Mateianu sa devina un puternic centru de copii si juniori. Aveam nevoie de experienta pe care a adunat-o in aproape patru decenii de activitate in lumea fotbalului. Cred ca aceasta reintalnire nu poate sa fie decat benefica pentru toti cei care incearca sa dea un suflu nou fotbalului maramuresean in general si al celui baimarean in special.”
- Zoltan Illes, patronul clubului FC “Viorel Mateianu”.

Ce spun fostii elevi?

“Ma bucur sa lucrez din nou cu dansul. L-am apreciat atunci cand l-am avut antrenor si ii port in continuare o stima deosebita, chiar daca au trecut atatia ani.” – Ioan Bregariu.
“Ma bucura revenirea lui in fotbalul baimarean, tinand cont de experienta bogata ca antrenor pe care o are.” – Ioan Condruc.
“Am ramas cu o amintire placuta pentru faptul ca m-a incurajat la debutul meu. Revenirea lui e un castig pentru fotbalul juvenil.” – Marin Sabou.
“A fost un antrenor bun, exigent, dar si intelegator atunci cand a fost cazul. Din acest punct de vedere a ramas neschimbat.” – Vasile Frank.

Ioan BOTIS







* Handbalistii, cu gandul la o cupa
In semicercul european

Doua cupe IHF castigate de Minaur si o calificare in finala Challenge Cup a Selmontului justifica interesul pentru handbal, unul dintre putinele sporturi care, de-a lungul timpului, a adus atatea satisfactii maramuresenilor. Suporterii spera in castigarea unei noi cupe europene.

In urma tragerii la sorti de la Viena, HC Selmont Baia Mare a aflat care vor fi adversarele pe care le va intalni in turul 3 al Challenge Cup: Florgarden (Italia), RK Skopje (Macedonia) si Zug Handball (Elvetia). Toate meciurile se vor desfasura in ianuarie anul viitor, pe terenul unei singure echipe, teren ales in urma unei licitatii.

Selmont

Problemele cu care se confrunta Selmont, inclusiv cele financiare, pun sub semnul intrebarii participarea la aceasta licitatie, cu atat mai mult cu cat echipa pe terenul careia se vor disputa meciurile va suporta cheltuielile presupuse de cazarea si masa celorlalte trei echipe. Exista si varianta in care nici una dintre echipe nu doreste sa organizeze meciurile pe teren propriu, caz in care locul de desfasurare al turneului va fi ales prin tragere la sorti. In aceasta varianta, toate cluburile isi vor plati cazarea si masa. Conducatorii de la HC Selmont au facut deja calculele si spera in atragerea unor sponsori care sa sustina echipa. Pana in ianuarie anul viitor, programul de pregatire al handbalistelor va cuprinde participarea la Cupa Selmont, care ar trebui sa se desfasoare in decembrie si cateva meciuri de pregatire cu echipe din Ardeal. “Primul lucru care trebuie spus este ca ne-am dorit sa participam la aceasta competitie. Tinand cont de situatia delicata prin care trece echipa, un prim succes este prezenta noastra in Challenge Cup. Bineinteles ca ne dorim calificarea in fazele superioare ale competitiei. Adversarele nu sunt chiar atat de slabe cum am vazut ca s-a scris in presa; echipa italiana are trei jucatoare straine si patru jucatoare din lotul national al Italiei, la elvetience joaca o daneza, iar macedonencele nu sunt de neglijat, handbalul iugoslav fiind unul puternic si cu traditie”, a declarat Daniel Kotecz, director sportiv HC Selmont Baia Mare.

Minaur

HC Minaur Baia Mare se va confrunta intr-o dubla mansa din cadrul Challenge Cup cu ucrainenii de la Politehnic Donetsk, in 13 si 14 noiembrie. In tabara celor de la Minaur, lucrurile par sa fie mai asezate. Parcursul excelent al handbalistilor in aceasta editie de campionat ne da mari sperante intr-o evolutie buna si in Challenge Cup. “Politehnik Donetsk este o echipa buna, care a obtinut rezultate bune si in anul precedent. Constantenii i-au eliminat cu greu din cupe anul trecut. Singurul nostru avantaj este acela ca jucam ambele meciuri acasa. Deplasarea de 2.000 de kilometri ar fi fost foarte grea, obositoare si extrem de costisitoare. Pot sa va spun ca, asa cum declarat la inceputul acestui an competitional, obiectivul nostru este castigarea Challenge Cup”, a declarat Lascar Pana, director tehnic HC Minaur Baia Mare.

Ioan BOTIS





* APOSTROF

Spre diferenta de toti cei care il injura pe Mutu, eu am puterea sa afirm ca mie mi-a placut intotdeauna baiatul asta. Cu tot ce tine de el. Mi-a placut ca l-a sfidat pe Dobrin, ca la Dinamo deja nu-l mai incapea tricoul, am apreciat gustul lui impecabil in alegerea manelelor pe care le asculta, faptul ca se regasea citind “Idiotul”, carte scrisa de un rus pe care nu-l chema Abramovici, ceasul, celularul si iachtul pe care si le-a cumparat ca un fin cunoscator, pe considerentul ca sunt mai scumpe decat ale altora, tatuajele care-i dadeau o aparenta de creatura crescuta in mediul urban, vorba lui molcoma si plictisita de tarfa obosita dupa o noapte petrecuta cu un tirist si gesturile afisate in fata camerelor de luat vederi, lascive precum scurgerea unui praf columbian printre tatele unei curve autohtone cu pretentii de vedeta. Poa’ sa-l injure toata lumea, ca mie imi place briliantul asta de tot rahatul. Ca si “evolutia” lui… De aia nici nu-l plang!

Ioan BOTIS







* Sport pe scurt

Lucian Bute a obtinut a sasea victorie prin KO, din tot atatea partide desfasurate la profesionisti. In gala desfasurata la Boynton Beach (Florida), ex-sigheteanul l-a spulberat pe americanul Rico Cason cu o serie naucitoare la figura si stomac, arbitrul fiind nevoit sa opreasca partida in repriza a doua. Lucian Bute se anunta un candidat serios la castigarea titlului mondial l Cupa Romaniei la Taekwon-Do, desfasurata saptamana trecuta la Baia Mare, s-a incheiat cu 13 medalii obtinute de sportivii de la CS Gi Do Taekwon Do Club Baia Mare si 28 de medalii pentru sportivii de la CS Dragonul. In luna noiembrie, trei sportivi de la CS Dragonul, componenti ai lotului national, vor concura la Cupa Mondiala de la Orlando.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.