• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Ianuarie , 2005
* Fraudele continua la Scoala Federala de Antrenori
“Antrenorul” ilegal!

* Samuraiul din Maramures

* Ippon la decenta

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Fraudele continua la Scoala Federala de Antrenori
“Antrenorul” ilegal!

In noiembrie 2004 semnalam ilegalitati sub girul Scolii Federale de Antrenori, condusa de Mircea Radulescu: obligativitatea tuturor antrenorilor echipelor de fotbal de a plati o taxa mai mare decat cea prevazuta, neeliberarea chitantelor justificative (care sa certifice achitarea sumelor respective) si obligatia ca fiecare antrenor sa fie abonat la revista “Antrenorul”.

La inceputul acestui an, a aparut ultimul numar al revistei “Antrenorul” din seria celor sase numere aparute in 2004, o “performanta” care are darul de a trezi cateva amintiri. Cel mai mult si mai mult mi-a placut un articol semnat de Mircea Radulescu, directorul Scolii Federale de Antrenori, posesor al licentei PRO, care cuprinde cateva informatii privind licentele B, A si PRO.

Delirul lui Radulescu

Cu o jena cauzata de evidentele lipsuri ale directorului Radulescu in materie de gramatica, logica si topica, redau cateva fraze din articolul care ar fi meritat un titlu inspirat de personajele lui Marin Preda: “Antrenorii posesori ai licentei B care au sfidat sub diferite forme, (lipsa de timp, nu au stiut, ceea ce nu mai este permis sub nici o forma) nu s-au prezentat la actiunile organizate in aceasta vara (a caror evidenta noi o avem in registrul electronic) si care in anul 2006 nu pot beneficia de reinnoirea cardului care atesta licenta B. Ei vor trebui sa se intereseze la secretariatul scolii cand se vor mai organiza astfel de actiuni. In caz contrar, in anul 2006, vor pierde dreptul de a fi posesori ai licentei B.” Dupa aceasta capodopera a literaturii romanes contemporane, frumoasa ca un sut din vole cu capul si penetranta ca o verticalizare a verbului rotund ca o minge, urmeaza o lista ce cuprinde numele a 226 de antrenori care sunt in situatia de a pierde licenta B. Printre acestia se numara si cinci antrenori din Maramures: Ioan Bregariu, Hartmut Lang, Iosif Mekker, Ioan Muresan si Pamfil Radu. Evidenta electronica a lui Mircea Radulescu, daca intr-adevar exista, e cu siguranta virusata si-i creeaza directorului federal reale complicatii, care ar putea avea ca efect secundar niste dureri de cap. Cineva ar trebui sa-l informeze pe seful antrenorilor ca detine niste informatii false. In primul rand, actiunile de care vorbeste s-au desfasurat in octombrie si nu in vara, dar nu asta-i marea problema. Baiul cel mare este ca respectivii antrenori au participat la cursuri si au platit taxa impusa, dar nu li s-a eliberat nici o chitanta care sa certifice acest fapt. La vremea respectiva, Viorel Cojocaru, secretarul Comisiei Tehnice a Scolii Federale de Antrenori, a negat ca nu se elibereaza chitante, apoi a schimbat sistemul de joc, reusind sa inscrie un autogol recunoscand ca “antrenorii au fost doar luati in evidenta” si ca li se vor elibera chitante in momentul in care se vor prezenta la Federatie! Chiar daca lucrurile ar fi stat asa cum afirma Cojocaru, federalii incalcau legea. Intre timp, miliarde de lei au luat o destinatie la fel de imprevizibila ca jocul atacantilor brazilieni, iar evidenta lui Radulescu s-a dovedit a fi vulnerabila in zona centrala. Nu lipsit de importanta este si faptul ca alti doi antrenori baimareni prezenti la ultimele cursuri de perfectionare, Marin Sabau si Anton Goia, nici macar nu apar in scriptele electronice ale lui Radulescu! “Reamintim ca federatia, prin Comisia Centrala a Arbitrilor, a acceptat si a recomandat arbitrilor care conduc partide oficiale de copii si juniori sa controleze inaintea partidelor daca antrenorii au asupra lor cardul care atesta licenta B, in caz contrar sa nu admita accesul in incinta terenului de joc”, afirma acelasi magician al cuvintelor, Mircea Radulescu. Accesul cui? Al jucatorilor?

Recunoaste ilegalitatea!

Revenind la revista de incultura “Antrenorul”, facem cateva observatii. In primul rand se observa o evolutie pozitiva, in sensul ca de la 64 de pagini s-a ajuns la doar 56. Partea proasta vine de la Comitetul Director al Scolii Federale de Antrenori care, in prima pagina a revistei, face urmatorul anunt: “Pentru re-abonare, cerinta obligatorie pe linia perfectionarii profesionale si reanoirii licentei, pentru anul 2005 (6 numere), toti antrenorii vor trebui sa achite personal, sau printr-un intermediar, suma de 750.000 lei la casieria FRF. Chtanta se va depune la secretariatul Scolii Federale de Antrenori pentru luarea in evidenta.” Toate greselile din text apartin colegiului de redactie al revistei. Cea mai mare greseala ramane insa mentinerea obligativitatii platii abonamentului. Fara dovada ca a platit acest abonament nici un antrenor nu poate obtine sau nu-si poate pastra licenta! Am reusit sa-l contactam pe Mircea Radulescu, care a recunoscut pana la urma ca aceasta situatie nu e legala. “E o fortare de nota aicea, da’ de unde a plecat aceasta? Noi am constatat in randul unor antrenori de fotbal, de mai mult timp asta, o atitudine de ignorare a perfectionarii. Deci, antrenori din acestia care cred ca daca au luat carnetul o data, le ajunge toata viata (…) Va fi o perioada pentru cei care nu inteleg acest aspect in care , cum se spune (…) Eu sunt de acord cu acest aspect si chiar cu acest aspect de fortare a notei in aceasta privinta. E o ilegalitate, dar cerinta de perfectionare profesionala e legala. De ce aceasta cerinta trebuie s-o interpretam in sensul negativ al fenomenului, sa aparam ignorantii? Probabil ca intr-un an, doi, trei, cand mentalitatea antrenorilor se va schimba in aceasta privinta si n-o sa mai tragem noi de ei, o sa vina ei sa se aboneze. Noi avem in evidenta 1.000 de antrenori. Daca lasam liber in aceasta privinta, stiti ca s-ar fi putut ca doar 100 dintre ei sa se aboneze? Asta ce inseamna, ignoranta, nu? Lasati-i dom’le pe antrenorii astia sa citeasca, va spun eu, prieteneste… Cum sunt unii antrenori din tara asta… vai de mama lor, ca unii dintre ei n-au mai deschis o carte, n-au nici o preocupare…” Pana la urma, dialogul cu Mircea Radulescu a avut partile lui bune. Am retinut doua promisiuni: ca se vor rectifica greselile din lista pe care am amintit-o si ca, in urmatorul numar al revistei “Antrenorul”, va aparea un material in care sa fie pusa in discutie obligativitatea abonamentului. Nerabdarea a pus deja stapanire pe mine…

Ioan BOTIS











* Samuraiul din Maramures

In Baia Mare, un oras cu 7 jucatori si fara vreun club pe raza de 200 de kilometri, Cornel Burzo sfideaza logica. A devenit campion national de go!

Go a inceput sa fie practicat cu 4.000 de ani in urma si este cunoscut in zilele noastre ca fiind “jocul samurailor”. Deznodamantul multor lupte se hotara, fara varsare de sange, in lupta de pe tabla de go. Scopul acestui joc este de a acapara prin intermediul jocului tactic si a strategiei cat mai multe teritorii (suprafate ale tablei de joc). In Romania, jocul nu are prea multa traditie, dar dintr-un grup de pasionati care au inceput sa practice acest sport la inceputul anilor ’90, s-a desprins baimareanul Cornel Burzo. In ianuarie 2005, Burzo a cucerit titlul national la go. A inceput sa practice jocul in 1994 cand era in clasa a IX-a la Liceul “Vasile Lucaciu” sub indrumarea prof. Florin Berciu. Din acel cerc, Burzo a fost singurul care a continuat sa studieze asiduu acest joc si doi ani mai tarziu au aparut primele rezultate la concursuri. O data cu participarea la mai multe concursuri internationale a inceput sa urce incet in rang (se face o ierarhizare a jucatorilor in kyu, apoi dan, iar apoi dan-pro - la profesionisti, precum in artele martiale). Intrat in circuitul marilor competitii (a participat la ultimele 6 editii de campionat european) a studiat tot mai intens aceasta adevarata “arta martiala a mintii” fiind cotat astazi drept cel mai bun jucator din provincie. Catalin Taranu, al doilea non-asiatic ca valoare din lume, este si singurul jucator roman profesionist de go. In fiecare an, doar 8-10 jucatori devin profesionisti, si pentru a atinge acest rang e necesara o specializare in Japonia, tara care are o mare traditie in domeniu: peste 500 de scoli de go, concursuri cu premii de milioane de dolari. Se spune ca go este “sportul cu cativa profesionisti si cu milioane de amatori”. Desi sunt necesare doar o tabla de joc, piese si un partener, go lipseste cu desavarsire din zona, in oras existand jucatori ce se pot numara pe degetele unei maini, iar cel mai apropiat club e la Cluj-Napoca. Culmea ironiei, Cornel Burzo e legitimat la CS Olimpia Slobozia! Orasele in care exista macar un club de go sunt putine: Brasov, Braila, Galati, Timisoara sau Cluj, in timp ce doar in Bucuresti este un club deschis non-stop, amenajat intr-un apartament. Un campion al mintii intr-un ocean de ignoranta.

Cine este Cornel Burzo?

1980 - s-a nascut la Bistrita l 1994 – a inceput sa joace go la Liceul “Vasile Lucaciu” l 1996 – vicecampion national de tineret la Braila l 1998 – castiga la Bucuresti primul turneu open l 1998 – participa la primul campionat european de go (locul 29) l 1999 – castiga la Sinaia primul turneu lightning (echivalentul turneelor blitz de sah) l 2000 – castiga primul turneu in strainatate, la Pisa l 2001 – ocupa locul 2 la cel mai prestigios circuit de turnee deschis amatorilor “Toyota Cup” l 2002 – campion al turneului US Lightining Cup tinut la Chicago l 2003 – medalie de bronz la campionatele europene de Go de la Sankt Petersburg l 2003 – urca la rangul de 6 Dan (penultima distinctie posibila acordata jucatorilor amatori) l 2004 – castiga aproape toate turneele la care participa in tara l 2005 – campion national si viitor reprezentant al Romaniei la ING Cup Amsterdam (turneu ce da dreptul la intrarea in circuitul profesionist).

Cornel Burzo: “Mi-ar placea sa studiez in Japonia!”

Ajuns la rangul de 6 dan, penultima distinctie inaintea accederii la profesionism, in calitate de proaspat campion national, Cornel Burzo va reprezenta Romania la ING Cup Amsterdam si va fi reprezentantul Romaniei la vara la concursurile din Japonia. “Sunt foarte fericit pentru titlul national, e o reusita personala deosebita. Am ajuns in primii cinci din tara si sper sa reusesc sa-l intrec pe CatalinTaranu. Mi-ar placea sa studiez in Japonia. Din pacate, miscarea de go in zona e moarta. Fara internet, nu vad cum ar putea cineva sa obtina informatii. Se castiga cate ceva din concursuri, dar din bugetul anual de 300 de milioane al federatiei nici n-ai la ce sa te astepti. Nu poti trai din go. Practic, premiul unui concurs e excursia in orasul in care are loc faza urmatoare. La profesionisti sunt alti bani, insa mai e mult pana acolo. Deocamdata ma descurc din meditatii pe care le ofer pe internet celor doritori sa invete acest sport. Din pacate, nu am decat foarte putini oameni din Romania cu care fac asta. In Japonia sunt sute de scoli, iar la noi abia gasesti cate o tabla. Materialele nu sunt scumpe insa mai trebuie si interes”, a declarat campionul baimarean.

Proiectele campionului

“In Baia Mare nu cred ca sunt 7 jucatori de go, iar prin zona nu stiu sa fie vreun club mai aproape de Cluj-Napoca. Este pacat ca nu vine nimeni din urma, practic, miscarea e moarta in zona noastra. Chiar daca ar vrea sa se apuce cineva de acest sport, nu prea ar gasi pe cineva sa-l invete. Singura sursa e internetul. Mai demult se gasea jocul prin comert. Acum nu am mai vazut de ani buni asa ceva prin magazine. E pacat, e un sport al mintii care-ti cultiva si intelectul si te cladeste ca personalitate. Sunt fericit pentru titlul national si sper sa pot ajunge in Japonia sa studiez acest sport. La profesionisti se castiga milioane de dolari.” – Cornel Burzo, campion national de go

Claudiu BABAN






* Ippon la decenta

Cu rezultate remarcabile pe plan national, judo-ul maramuresean pierde sportivi valorisi din cauza lipsei bazei materiale si a surselor de finantare. La mila bugetului local, Baia Mare (inca) naste campioni.

In Baia Mare a avut loc faza judeteana a campionatului national de juniori I si II la judo, cu rol de selectie pentru calificarea la concursul zonal care se va desfasura la Oradea. Au obtinut calificarea 8 sportivi ai clubului CSM Baia Mare, din care 6-7 au mari sanse sa acceada la campionatele nationale de la inceputul lunii aprilie. Anul 2004 a fost unul bun pentru judoka baimareni, acestia obtinand 8 medalii la competitiile nationale, din care 3 titluri nationale prin Diana Vlad (categ. 36 kg), Vlad Oprisan (categ. 38 kg) la juniori III si Bogdan Opris (categ. +100 kg) la juniori I. Maria Andreica (categ. 63 kg) a obtinut argintul la cadeti, iar Alexandru Salincean, la 73 kg, a luat medalia de bronz la juniori I si pe cea de argint la tineret. Singura medalie obtinuta la seniori i-a revenit in limitele categoriei 52 kg de Gabrielei Buzai. Un bilant impresionant, avand in vedere conditiile precare de pregatire. Acestea reprezinta principala cauza pentru care, dupa obtinerea unor performante bune, sportivii migreaza spre alte cluburi unde aceasta disciplina nu e considerata o “cenusareasa”. E cazul lui Carmen Bogdan (legitimata la CSM Universitatea Cluj) si Daniel Brata, acum la Dinamo Brasov, ambii componenti ai lotului national. Daca o mai adaugam in aceasta categorie si pe Cristina Baban (originara din Borsa), selectionata in lotul de senioare, avem explicatia pentru care Maramuresul mai are de asteptat pentru o performanta majora in acest sport. “Doi sportivi din actuala generatie de tineri sunt deja cooptati in lotul olimpic (Andreea Catuna si Alexandru Salincean), insa peste patru ani sunt convins ca nu vom mai avea altii. Daca ar fi conditii financiare ei ar putea reprezenta Maramuresul, dar asa vom continua in anonimat. Performantele sunt in limita fondurilor alocate si asteptam cu infrigurare impartirea bugetului. Din 1997 incoace avem mereu sportivi medaliati la competitii nationale, dar nu a avut loc nici o imbunatatire a finantarii. Cred ca criteriile de departajare in alocarea fondurilor sunt altele decat cele sportive. Ar trebui facuta o distinctie intre disciplinele de echipa si cele individuale”, a opinat Vasile Salincean, antrenorul coordonator al sectiei de judo a clubului CSM Baia Mare. Sectia de judo are nevoie de un buget anual de aproximativ 200 de milioane de lei, in conditiile participarii la aproximativ 20 de concursuri. La un mic calcul e evident modul in care se descurca sportivii: mai mult pe banii lor decat pe banii clubului (judoka baimareni nefiind remunerati dupa concursuri). Pentru ca un judoka sa ajunga campion national e nevoie de 4-5 ani de munca, iar rasplata se ridica la doar 300.000 lei! Este mai putin decat primesc pensionarii de CAP sau o femeie de serviciu. Oradeanul Marius Vizer este presedintele Uniunii Internatioanale de Judo si din aceasta pozitie a facilitat dotarea unora dintre cluburile din tara cu materiale sportive de ultima generatie, insa la Baia Mare nu a ajuns nimic. Deocamdata se traieste cu... sperante. Pana cand?

Claudiu BABAN






* APOSTROF

Fotbalul romanesc da semne evidente de schimbare. Piturca “face revolutie” la Nationala. Olaroiu uimeste pe zi ce trece. Steaua pare ca a depasit granita amatorismului balcanic, iar Lucescu jr. incepe sa faca mai mult decat vorbeste. Au mai ramas “Miticii”, monumentele matusalemice ale unei epoci apuse, dar ai caror dinozauri se incapataneaza sa supravietuiasca. Se vorbeste deja la trecut despre aventurile unui Pinalty sau Romel, Burebista se “pensioneaza” la vara, iar tata Jean se jura ca nu mai face blaturi de trei ani. Uitat intr-un scaun de federatie, Mircea Sandu uita ca nimic nu tine vesnic si, in numele “gratarului federal”, se proclama sef pe viata. In demagogia acestuia, campionatul european din 2012 poate fi gazduit de Romania. Conceptie si gandire care sfideaza cea mai elementara logica. Cata vreme interesul si fondurile investite in centrele de juniori, intr-un stadion sau in bazele de pregatire sunt aproape nule, unde-s realizarile, Nasule?

Claudiu BABAN





* Sport pe scurt

Romulus Buia (Politehnica Timisoara) a fost exclus de antrenorul Cosmin Olaroiu din lotul deplasat in stagiul de pregatire din Cipru, din cauza unor escapade nocturne ale fotbalistului l Voleibalistii de la Explorari au fost penalizati financiar, ca urmare a infrangerii suferite pe teren propriu cu Fermit Ramnicu-Sarat l Consiliul Judetean i-a premiat pe cei mai buni performeri ai sportului maramuresean in 2004 (sportivii laureati au primit cate o diploma si 3.500.000 de lei, iar antrenorii, 2.500.000 lei) l Situatia HC Selmont continua sa fie critica, aproape jumatate din componetele lotului fiind accidentate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.