• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Mai , 2003
* Pentru a doua oara in ultimii trei ani, in Baia Mare vine
Centura de Aur

* Selmont la un pas de o mare performanta
”Sa castigam Cupa!”

* Raliul Mobil 1 Siromex 2003 Baia Mare a adus Soare si picioare lungi

* Pentru a doua oara in ultimii trei ani, in Baia Mare vine
Centura de Aur

Maramuresul a dovedit in ultimii 10 ani un potential pugilistic iesit din comun, nu degeaba se vorbeste despre Baia Mare ca despre a ”doua capitala a boxului romanesc. Este motivul pentru care, in perioada 7-10 mai, Sala Polivalenta Lascar Pana din Baia Mare va gazdui a 32-a editie a traditionalului turneu international de box Centura de Aur. Baia Mare a gazduit acest turneu si in 2001, atunci cand s-au aniversat 30 de ani de la infiintarea FR de Box. Baia Mare si Constanta sunt singurele orase din provincie care au gazduit Centura de Aur.

Turneul international de box dotat cu trofeul Centura de Aur este considerat cel mai puternic turneu din Europa la boxul amator. Ca o confirmare a prestigiului de care se bucura acest turneu este si faptul ca forurile de conducere din EABA si AIBA l-au desemnat nu o data drept turneu de calificare pentru Campionatele Mondiale si Europene. De asemenea, a fost criteriu de selectie pentru pugilistii romani la loturile nationale. Centura de Aur a fost si ramane trofeul ravnit de pugilisti din intreaga lume, incepand din Rusia si pana in Cuba.

Cele mai multe centuri castigate la turneul Centura de Aur ii apartin triplului campion mondial Francisc Vastag, opt trofee, el fiind secondat de Simion Cutov, cu sase trofee. Feri Vastag va fi prezent la Baia Mare in calitate de antrenor, cu sportivii pe care ii pregateste la clubul din Resita. Anul acesta vor fi prezenti pugilisti din Bulgaria, Cipru, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, Suedia, Thailanda, Turcia, Ucraina si bineinteles Romania. S-au facut incercari serioase, inclusiv la nivel de ambasade, pentru ca si nationala Cubei sa fie prezenta la Baia Mare, dar in cele din urma nu s-a materializat nimic. Va fi prezenta o parte din lotul national al tarii noastre, sub conducerea antrenorilor Alec Nastac si Grigore Bondavali. Este incerta prezenta fratilor Dorel si Marian Simion. Maramuresul va fi reprezentat de boxeri de la CSM Baia Mare, LPS Baia Mare si BC Lauruc Sighetu Marmatiei. Idolul publicului baimarean, super-greul, Artur David va lipsi de la acest turneu. David se pregateste pentru trecerea la profesionism.

Prezente de marca

Alaturi de pugilisti, la turneul din Baia Mare vor fi prezente personalitati de marca din boxul romanesc si cel european. Este asteptata prezenta presedintelui Federatiei Romane de Box, Iosif Armas, si a lui Nicolae Bud, secretarul general al FRB. In Baia Mare vor sosi cu siguranta Emil Jevcev, presedintele Federatiei de Box din Bulgaria, presedintele EABA si vicepresedinte AIBA precum si Caner Doganeli, presedintele Federatiei de Box din Turcia, secretar general AIBA si vicepresedintele EABA. Vor fi invitate, de asemenea, foste glorii ale boxului romanesc. ”Prin eforturile tuturor iubitorilor sportului cu manusi din Maramures s-a creat cadrul organizatoric proprice pentru derularea unei competitii de nivel ridicat cum este Centura de Aur. In speranta ca publicul baimarean va exploata la maxim prezenta in Baia Mare a unor pugilisti valorosi, dar si a unor personalitati din boxul romanesc si cel european, am convingerea ca spectacolul pugilistic va fi de un nivel ridicat”, spunea vicepresedintele FRB, Ion Pop. Cu ocazia turneului va fi editat nr. 4 al revistei Lumea Boxului care va cuprinde interesante stiri, fotografii si alte informatii din sportul cu manusi.

Programul turneului

Turneul se va desfasura dupa urmatorul program: miercuri, 7 mai, ora 17.00. joi, ora 17.30. vineri, 8 mai, ora 17.30, sambata, gala finala, ora 14.00. La toate galele intrarea este gratuita.

Ioan PETRUSAN



* Selmont la un pas de o mare performanta
”Sa castigam Cupa!”

HC Selmont Baia Mare va juca duminica, 11 mai, de la ora 17.00, in deplasare, cu Borussia Dortmund in prima mansa a finalei Challange Cup la handbal feminin. Pentru ambele echipe calificarea in finala reprezinta o premiera. De asemenea, atat pentru HC Selmont, cat si pentru Borussia, singura sansa de a juca si anul viitor intr-o cupa europeana este castigarea trofeului pus in joc. In campionatul german Borussia este pe locul 9, in ultimele doua partide disputate inregistrand o infrangere (15-27) in deplasare cu Buxetehuder si o victorie (30-21) pe teren propriu cu PVS Rostok. HC Selmont este pe locul 6, iar dupa egalul de pe teren propriu (26-26) cu Astral Posta Calnau si infrangerea de la Galati (25-29) cu Otelul, a pierdut contactul cu plutonul fruntas. Directorul sportiv al echipei baimarene, Daniel Kotecz, spunea ca Liga Nationala a trecut pe plan secund. ”Pentru noi este mai important sa jucam bine in cele doua meciuri cu Borussia si sa castigam cupa”, declara Kotecz. Ultima verificare inaintea meciului de la Dortmund va fi pe 6 mai, pe teren propriu, atunci cand Selmont va intalni chiar pe, inca, actuala detinatoare a Cupei Challange, U Remin Deva. De altfel, Deva a returnat deja trofeul Federatiei Internationale de Handbal, asa ca Challange Cup ramane pentru ele doar o frumoasa amintire. Meciul de la Dortmund va fi arbitrat de spaniolii Breto-Huellin. Conducerea clubului baimarean va pune in vanzare, incepand de miercuri, bilete pentru meciul retur cu Borussia. Biletele se vor vinde in numar limitat, doar 2.000, la solicitarea Federatiei Internationale de Handbal, pentru evitarea oricarui risc de prabusire a salii. Costul unui bilet va fi de 30.000 de lei.

Sanctiuni

In urma evolutiei lamentabile din meciul de pe teren propriu, cu Astral Posta Calnau, meci incheiat la egalitate 26-26, handbalistele de la HC Selmont Baia Mare au fost penalizate financiar. Conducerea clubului le-a sistat jucatoarelor salariul pe luna aprilie si nu a fost acordata nici o prima de Paste. De asemenea, nici o jucatoare, cu domiciliul in afara Baii Mari, nu a primit dreptul de a pleca acasa. Jucatoarele au efectuat un antrenament chiar in ziua de Paste. HC Selmont Baia Mare a pierdut, cu 25-29 (11-15), meciul de la Galati, cu Otelul, contand pentru etapa a 16-a a Ligii Nationale. Cea mai buna jucatoare de la Selmont a fost portarita Claudia Cetateanu, care a avut 20 de interventii bune, printre care 5 aruncari de la 7 metri.

Ioan PETRUSAN



* Raliul Mobil 1 Siromex 2003 Baia Mare a adus Soare si picioare lungi

Campionatul National de Raliuri a programat la Baia Mare etapa a II-a. Raliul Mobil 1 Siromex 2003 a confirmat dragostea fata de automobilism a maramuresenilor. Ajuns la editia cu numarul cinci, Raliul Siromex a prezentat, pe langa disputa din campionat, multe alte surprize precum si cateva premiere pentru automobilismul din Romania. Etapa din Baia Mare a fost una importanta in ceea ce priveste configuratia clasamentului general. Vremea frumoasa si traseul impecabil au asigurat un spectacol de calitate.

La startul competitiei s-au aliniat 54 de echipaje. Lungimea totala a traseului a fost de 273 km, dintre care 145 km (53% din lungimea totala a traseului) au fost pe cele 14 probe speciale. Este cel mai lung traseu cu probe speciale din campionatul intern al Romaniei. Acest fapt a impus raliului un ritm alert, viteza medie fiind de 120 km/h. Fata de prima etapa a campionatului, cea de la Brasov, in Baia Mare nu a fost proba de noapte. “Nu am avut nevoie de evenimente neplacute, care sa cauzeze accidente si raniti” a declarat directorul cursei, Cornel Jurca.

Din punct de vedere al spectacolui, raliul a fost un duel senzational la toate categoriile, atentia principala indreptandu-se in mod evident asupra bataliei pentru primul loc in clasamentul general. S-a renuntat la proba speciala de la Rotunda, punctul forte al raliului fiind Speciala de pe Gutai, unde concurentii si-au demonstrat calitatile pentru obtinerea unui punctaj favorabil. Practic, campionatul a inceput la Baia Mare. In prima etapa de la Brasov, principalii favoriti ai campionatului, Dan Gartofan, Mihai Leu si Bogdan Marisca au avut probleme tehnice si au fost nevoiti sa abandoneze. La Raliul Siromex spectacolul a fost total. Mihai Leu a demonstrat ca Specialele din Maramures sunt pe placul lui si, dupa prima zi, era lider autoritar. Bogdan Marisca a venit cu intentia de a-si apara titlul national si a facut o cursa de zile mari, fiind obisnuit cu traseele maramuresene. Dan Gartofan a intrat in tempoul cursei, promitand ca nu renunta la lupta. Din fericire nu au fost evenimente, accidente sau alte intamplari neplacute. Totul a decurs normal, conform graficului. Confirmand inca o data traditia de buni profesionisti, baimarenii au impus si in acest an un standard ridicat in ceea ce priveste organizarea competitionala. Raliul a prezentat si o premiera pentru automobilismul din Romania. Pentru prima oara, competitia a putut fi urmarita live prin intermediul internetului. Raliul a costat 600 de milioane de lei, dintre care 200 de milioane au fost alocate de Consiliul Local, restul sumei fiind suportat de sponsori.

Cele mai lungi picioare din Romania

La editia din acest an a Campionatului National de Raliuri, campioanele de anul trecut la clasa Ford K, Carmen Berghea – Camelia De Reu, au concurat la clasa N2 pe un Ford Fiesta. ”Nu am dorit sa renuntam la automobilism. Vrem sa ne mentinem in top. Maramuresul este o gazda propice pentru acest sport. Sunt indeplinite toate conditiile pentru performanta. Ne-am simtit bine in Baia Mare,” ne-a declarat pilotul Carmen Berghea. O prezenta inedita la acest raliu a fost aceea a vedetei de la Pro-Motor, Roxana Ciuhulescu, care a fost copilotul mult mai experimentatului George Grigorescu. ”Am venit in Baia Mare sa castig. Nu imi este frica de concurenta. Traseul de aici este impecabil. Cred ca poate candida oricand la un raliu international. O sa ma acomodez cu nivelul de performanta si rezultatele nu vor inceta sa apara”, s-a aratat increzatoare Roxana. Ciuhulescu a fost atractia nr. 1 a spectatorilor baimareni, fiind realmente asaltata de amatorii de autografe.

Vocea organizatorului

Culorile baimarene au fost reprezentate in acest raliu de echipajele Calin Petrusca – Raul Papp pe un Subaru Imprezza, la clasa A, si Marcel Ciascai – Roland Zsurzsan pe Peugeot 205, la clasa H. Din pacate, sufletul si principalul organizator al acestei competitii, Calin Petrusca, a fost nevoit sa abandoneze inca din prima proba speciala a cursei, din cauza unor probleme tehnice. Inaintea cursei de la Baia Mare, Petrusca si-a modificat masina de la grupa N la grupa A in intentia de a castiga puncte in clasament. “Cred ca a fost ghinion. Masina ne-a lasat si nu am avut ce face. Campionatul a inceput, de fapt, in Baia Mare si acest lucru ma bucura foarte mult. Dupa etapa de la Brasov, principalii candidati la locul I, Marisca, Leu sau Gartofan, au abandonat din cauza problemelor tehnice si au venit sa recupereze terenul pierdut oferind tot ce au avut mai bun. A avut de castigat spectacolul automobilistic. Din cele ce mi-au spus colegii si adversarii mei reiese ca a fost un traseu dificil, dar de foarte buna calitate. Cu toate acestea, nu am avut nici o contestatie”, a spus organizatorul principal, Calin Petrusca. Despre probele de noapte, organizatorul baimarean a declarat ca nu este un “impatimit” al acestora, dar recunoaste ca pentru multi spectatori ar fi o atractie speciala. “Nu avem nevoie de accidente nedorite, iar pe de alta parte, pe timp de noapte, la lumina farurilor, nu se disting numele sponsorilor de pe masini. Sa nu uitam ca sponsorii au un cuvant greu de spus in organizarea unui raliu. Raliul din acest an a costat aproximativ 600 de milioane de lei, dintre care 200 de milioane au fost alocate de Consiliul Local. Restul a fost suportat de sponsori. Nu ne asteptam la nici un profit. Din diferite motive, Raliul Romaniei le-a fost luat maramuresenilor, iar noi am dorit sa inlocuim aceasta pierdere prin organizarea raliului din Baia Mare”. Despre acest campionat, Calin Petrusca spune ca si-ar dori sa treaca peste ghinioane si sa se claseze cat mai sus in clasament.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.