• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Ianuarie , 2005
* Pariuri sportive
Furia pariorilor!

* Regruparea!

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Pariuri sportive
Furia pariorilor!

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 138, din 30 decembrie 2004, se impoziteaza cu 20% orice sume obtinute prin jocuri de noroc si pariuri sportive incepand de la primul leu.

In varianta initiala, “legea impozitarii pariului” prevedea aplicarea acestei cote de impozitare de 20% doar la castigurile care depaseau suma de 7.600.000 lei. Astfel, cei mai multi dintre jucatorii la jocurile de tip loto, loz in plic sau pariuri sportive nu resimeteau efectele acestei legi, castigurile lor depasind rar aceasta suma. O data cu intrarea in vigoare a acestei Ordonante, atat casele de pariuri cat si jucatorii se arata foarte dezamagiti de “noua dare” catre Stat. Practic, un jucator care castiga la loz in plic o suma egala in valoare cu cea a lozului va trebui, dupa plata impozitului, sa mai adauge bani pentru a-si reinvesti profitul! Si casele de pariuri sunt nemultumite, pentru ca nivelul vanzarilor a inceput sa scada, iar firmele mai mici de pe piata se simt amenintate cu disparitia. Claudiu Rusu, reprezentantul zonal pe Transilvania a Astra Sports Bets, principala casa de pariuri din Baia Mare, este de parere ca impactul e clar negativ. “Clientii sunt primii afectati si isi varsa naduful pe noi, iar cu oameni nemultumiti nu se poate lucra. Nu stiu la ce s-au gandit cei care au imaginat aceasta masura. Statul doreste sa castige doar pentru el”, ne-a declarat Rusu. La fel de transant s-a aratat si Mihai Mahalean, administratorul Bet Plus. “Incasarile scad, clientii sunt pusi in fata unui fapt ciudat, poti paria pe Arsenal, Chelsea sau Juventus acasa si la final sa iesi in pierdere. 20% (noua taxa), plus inca 15% (timbru social si taxele de administratie). Practic, clientului ii este luata peste o treime din castig! Noi, ca o firma mai mica, ne simtim amenintati de aceasta noua masura”, a spus Mahalean. Scopul declarat al acestei masuri a fost acela de a aduna mai multi bani la buget, insa se pare ca se va obtine exact efectul invers. Diriguitorii Loteriei Nationale, prin vocea sefului centrului de lucru Maramures, Ioan Hendre, sunt totusi optimisti. “Cred ca in cateva luni, efectul se va resorbi, iar oamenii se vor obisnui cu ideea. Multi joaca de placere, iar acest lucru este destul de greu sa-l iei oamenilor (?). Normal ca la inceput vor fi cateva probleme, insa pe termen lung nu cred sa ne afecteze. Deocamdata nu am observat o scadere semnificativa a volumului de incasari”. Sunt multe vocile care spun ca se va reveni la vechea grila de impozitare, insa se asteapta si clarificarea impactului masurilor actuale… nu intotdeauna Statul castiga.

Cronologia caselor de pariuri

1992 – Apar in Romania primele case de pariuri, avand sediile in tarile vecine l 1996 – Se deschide prima agentie a unei case de pariuri in Maramures l 1999 – Intr-un celebru scandal, casa de pariuri Orizont, lider de piata atunci, este declarata falimentara (a avut o filiala si in Baia Mare) l 2001 – Marile case de pariuri europene isi indreapta atentia spre piata romaneasca l 2002 – Astra Sports Bets devine lider de piata in domeniul pariurilor sportive l 2003 – Romania este piata cu cea mai mare crestere a veniturilor in domeniul pariurilor sportive din sud-estul Europei l Septembrie 2004 – Loteria Nationala lanseaza propriul sistem de pronosticuri sportive, ocupand din start un segment important din piata pariurilor cu cota fixa l 30 decembrie 2004 – Ordonanta de Guvern nr. 138 stabileste impozitarea la sursa cu 20% a oricarei sume castigate din jocuri de tip loterie, loz in plic sau pariuri sportive.

Gabriela Achim: “Sa se revina asupra Ordonantei!”

Casa de pariuri Astra Sports Bets este, alaturi de Loteria Romana, cea mai bine reprezentata in muncipiul resedinta de judet. Cu peste 250 de agentii in toata tara, dintre care 3 in Baia Mare, Astra detine pozitia de lider national in domeniul pariurilor sportive. “Masura loveste in primul rand in oameni si astfel ne pierdem clientii. Oamenii ni se adreseaza noua cu nemultumiri, in timp ce ar trebui sa o faca fata de cei care au emis Ordonanta. Si incasarile au scazut putin, insa e prematur sa vorbim despre o scadere generalizata a acestora. Pacat ca Statul vrea sa scoata bani din orice. Initial, am crezut ca modificarea va viza cresterea plafonului de la care se impoziteaza castigurile si nu scaderea acestuia. Speram ca in 2-3 luni totul sa revina la normal. Cred totusi ca e posibil sa se revina la vechea modalitate de impozitare. Per ansamblu, firma noastra nu cred ca va avea prea mult de suferit, insa casele mai mici vor avea probleme. Deocamdata asteptam si infruntam furia clientilor”, ne-a declarat Gabriela Achim, administrator al agentiilor din Baia Mare. Incoltit din toate partile, Ministerul Finantelor refuza sa discute problema cu partile implicate.

Clientii vor renunta!

“Daca imi iau asa de mult din castig cred ca o sa ma las, nu se mai merita.” – Gheorghe Pop, parior “Noi, casele de pariuri, riscam mereu, insa aceasta masura e prea drastica. Veniturile au scazut cu 5-10%.” – Mihai Mahalean, administrator Bet Plus “E normal ca oamenii sa reactioneze in momentul in care le iei banii din buzunar. Daca a scazut la 16% cota unica de impozitare, mi se pare nefireasca aceasta impozitare cu un nivel atat de ridicat.” – Ioan Hendre, sef centru de lucru Maramures, Loteria Romana “Nimeni nu poate fura clientului placerea de a juca. Era mai bine inainte, se lua mai mult de la mai putini, acum se ia mai putin dar de la toti.” – Claudiu Rusu, reprezentant zonal Astra Sports Bets

Claudiu Baban





* Regruparea!

Cu noutati atat in lot cat si pe banca tehnica, FC Baia Mare isi propune sa faca uitate evolutiile din turul campionatului si sa cladeasca o echipa care sa traga la promovare in sezonul urmator. Placa asta am mai auzit-o si in vara. De data asta, avem si dirijor.

Sub conducerea noii echipe tehnice (Adalbert Rozsnyai – antrenor principal si Emil Kemenes – antrenor secund), FC Baia Mare si-a reluat luni, 17 ianuarie, pregatirile in vederea noului sezon. Pregatirea de iarna va fi organizata pe doua etape. In prima (care va dura pana pe 29 ianuarie si se va desfasura la Stadionul “Dealul Florilor” din Baia Mare) se va urmari readaptarea jucatorilor la efort. Va fi programat cate un antrenament zilnic, iar in 25 este programata vizita medicala. In a doua etapa se preconizeaza un stagiu montan de pregatire (locatia nu a fost inca stabilita, se pare ca din cauza incertitudinii financiare). Noul obiectiv al echipei este salvarea de la retrogradare si construirea unei echipe care in sezonul viitor sa lupte cu sanse reale la promovare in cel de-al doilea esalon valoric. Reamintim ca in momentul de fata echipa ocupa antepenultima pozitie a clasamentului seriei a VIII-a a Diviziei C. Situatia gasita de Rozsnyai la echipa a fost descrisa de acesta ca fiind anormala. Lotul este extrem de tanar si ii lipseste experienta si maturitatea in joc. “Vom incerca sa lucram in functie de posibilitati. Deocamdata nu ne permitem mai mult. Va trebui sa punem accentul pe maturizarea jucatorilor si pe implementarea unei mentalitati de invingatori. Vrem sa scapam de emotiile care erau in toamna la fiecare meci pe teren propriu. Obiectivul principal este o stabilitate atat la nivelul lotului, cat si la cel al evolutiei”. Pentru noul sezon echipa s-a intarit cu patru jucatori. Veteranul Atilla Ghinda, Sorin Perta (fost la Olimpia si Somesul Satu Mare), Dan Vasile si Florin Fatul (ambii de la Gloria Renel). Bogdan Hausi si Tudor Filip inca nu s-au prezentat la antrenament, conducerea nedorind sa aprobe vreun transfer. Singurul care a plecat spre alte zari este Iatu. In pregatiri cu echipa au fost luati si cativa juniori, pentru a se obisnui cu rigorile fotbalului de performanta. Noua echipa tehnica doreste o schimbare de abordare a antrenamentelor si a jocului. “Vinovati pentru aceasta situatie sunt jucatorii, ei au jucat pe teren. Vor trebui sa demonstreze ca alta le este valoarea. Daca vor reusi rezultate bune, vor veni si banii. Nu se poate sa ceri bani atunci cand nu ai rezultate. Practic, va trebui sa luam totul de la zero”, a mai precizat Rozsnyai. Incepand cu mijlocul lunii februarie, echipa are programata o serie de sapte partide amicale (primele doua cu Olimpia Satu Mare). Lotul ii cuprinde pe urmatorii: Alin Bota, Alexandru Lovasz, Cristian Mihalca, Vlad Hotico, Han Lucian, Florin Fatul, Dacin Dacian, Bogdan Hausi, Tudor Filip, Dan Vasile, Cristian Ciceu, Jolt Viland, Radu Ernszt, Frank Nguyen, Petre Negrea, Robert Andreicut, Paul Szentlayzloy, Sorin Bichiri, Razvan Timb, Constantin Georgiu, Atilla Ghinda, Sorin Perta, Valentin Belbe, Razvan Stanicica. La pregatiri mai participa si juniorii Bogdan Pop, Alexandru Ignat, Bogdan Grigore, Alin Cuc, Ciprian Durus si Ovidiu Rus.

Claudiu Baban





* APOSTROF

Fotbalul romanesc se misca. Contrar obiceiurilor din ultimii ani, bucurestenii migreaza spre provincie. Echipa cu cei mai multti suporteri, Poli Timisoara, si multipla campioana neincoronata a provinciei, Otelul Galati, au noi sponsori. Daca indienii, dorind sa faca la Galati o echipa de Liga Campionilor, au pasit inca din start intr-un balcanism arhaic (posibila noua denumire a echipei, “bugetul la discretie” asigurat verbal), la Timisoara lucrurile par ca au intrat pe un fagas profesionist. Mai putine vorbe, mai multe fapte. Tranzactia fara precedent pentru o echipa din provincie, 1 milion de dolari pentru trei jucatori si un antrenor, e demna de luat in seama, cu atat mai mult cu cat s-a realizat in cateva zile si deja suma a fost achitata in totalitate. O seriozitate incompatibila cu o Divizie A macinata de mistouri si tunuri mediatice. Suficiente motive sa cred ca vom vedea la Timisoara cea mai profenista echipa din Romania si, de ce nu?, poate urmatoarea campioana a tarii.

Claudiu Baban





* Sport pe scurt

HC Selmont va juca in optimile de finala din Challenge Cup cu BSV Buxtehude (Germania), finalista a competitiei in 2001-2002 (cand a fost invinsa de Remin Deva) l Fostul jucator al FC Baia Mare Cornel Cornea (Gloria Bistrita) a suferit un grav accident de circulatie in urma caruia va fi indisponibil cel putin 6 luni (se pare ca el se afla la volanul masinii desi nu avea permis de conducere) l AJF a definitivat programul pentru acordarea vizelor anuale echipelor ce vor juca in diviziile judetene, acestea sunt programate intre 1 februarie – 1 aprilie l HC Minaur intentioneaza achizitionarea a doi sau trei jucatori in vederea completarii lotului decimat de accidentari.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.