• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Decembrie , 2004
* Futsal
* Spre al 100-lea meci European
* APOSTROF
* Sport pe scurt
* Futsal

Desi ocupa prima pozitie a clasamentului Diviziei B la fotbal in sala, FC Unirea Seini isi duce traiul de pe o zi pe alta, gandindu-se serios la... vanzarea locului in cazul promovarii. Oricum, precedentul exista: FC Baia Mare, in 1996.

In timp ce reprezentantele fotbalului maramuresean se zbat in mocirla ultimelor locuri ale diviziei C, avand deasupra capului taisul “securii retrogradarii” in divizia judeteana, FC Unirea-Seini ne reprezinta onorabil in divizia secunda a campionatului de futsal (fotbal in sala). Dupa disputarea turului, reprezentanta Maramuresului ocupa prima pozitie a clasamentului. Singura echipa a orasului Seini, isi are de fapt sediul in Cluj-Napoca, acolo unde isi desfasoara antrenamentele (trei pe saptamana si meciurile amicale) si de unde sunt originari toti actualii componenti ai echipei. Daca in sezonul trecut echipa a ocupat ultimul loc, avand in componenta jucatori din zona Seini, acum Unirea a preluat mare parte din jucatorii fostei echipe Contorex Cluj-Napoca, desfiintata in vara. “Noii jucatori au parca o viteza in plus, se vede ca au jucat fotbal in sala. Am urmarit competitiile de fotbal in sala din judet, dar nu prea este de unde alege. Deocamdata ne bazam pe acest nucleu, este bine sudat, exista relatii bune de joc intre jucatori”, a motivat presedintele Ovidiu Horotan. Insa problemele financiare sunt pe cale sa rada de pe fata judetului si aceasta oaza de performanta. In afara de finantarea suportata de presedintele Horotan, echipa mai are trei sponsori care impreuna contribuie la bugetul lunar al echipei cu doar 10 milioane de lei (in conditiile in care costul unui turneu este estimat la 65-70 de milioane, iar un intreg campionat ajunge sa coste 600-700 de milioane). Pana acum s-a asteptat in zadar sprijin din partea oficialitatilor locale. Insa Gheorghe Carabat, primar in Seini, declara ca anul viitor intentioneaza alocarea unor fonduri pentru club. In eventualitatea in care nu va gasi noi sponsori la echipa, Horotan se gandeste chiar la vinzarea locului. “Fiecare echipa are in spate cate un sponsor mare. La turneul de la Galati, unde ni s-au televizat doua meciuri, am fost singura echipa fara sponsor!”, a marturisit Horotan. In cazul in care Unirea promoveaza, si presedintele clubului intentioneaza sa vanda locul, acesta e estimat la 5.000 de euro. Dar suferinta nu se opreste aici. Echipa nu poate disputa meciurile la Seini, deoarece orasul cu peste 15.000 de locuitori nu are o sala de sport (“suntem saraci!”, a concluzionat presedintele Unirii). Ar fi pacat ca judetul sa ramana fara aceasta echipa doar din… indiferenta!

Promisiuni din partea primarului

Contactat telefonic, Gheorghe Carabat, primarul orasului Seini, s-a aratat foarte interesat de echipa de fotbal in sala: “Chiar azi am primit documentele pentru construirea unei sali la Seini. Sper sa obtin construirea unei sali ceva mai mare, care sa fie mai spatioasa si sa aiba si tribune (actualul proiect nu prevede loc pentru spectatori). Viitoarea sala va alcatui un complex cu Casa de Cultura si se va situa pe terenul de handbal de langa aceasta. Sunt disponibili 42 de ari de teren construibil. Bugetul pe 2005 nu s-a discutat inca, dar intentionez sa directionez o parte din banii destinati culturii si sportului catre echipa de fotbal in sala fiindca, deocamdata, e singura care ne reprezinta orasul. Trebuie insa sa gasesc calea legala sa o fac. Nu cunosc inca felul de societate in care este constituita FC Unirea Seini. M-as bucura foarte mult sa promoveze, fiindca astfel ar fi singura echipa de fotbal din judet prezenta in Divizia A.”

Ovidiu Horotan: “Am ramas cu promisiunile!”

Ovidiu Horotan sustine echipa de mai bine de 2 ani. Desi costurile sunt destul de ridicate, acesta a reusit sa plateasca la zi jucatorii. “Mi-a fost promis sprijin de la primarie pentru sustinerea echipei. Am ramas cu promisiunile! Voi incerca organizarea unuia dintre turnee la Baia Mare, la Sala Sporturilor Lascar Pana, sper sa obtin acordul DSJ Maramures. Daca nu se va materializa nimic, turneul se va tine la Cluj, iar echipa voi fi nevoit sa o mut acolo. Pana acum, am fost sprijinit de cineva din Cluj care asigura 75% din cheltuielile echipei insa acum, cu cele doar 10 milioane primite lunar de la sponsorii din Seini, nu ma pot descurca. Nici macar sala nu este la Seini, desi e oras de atata vreme. Am inteles ca exista intentia de a se construi o sala de sport, insa cred ca este doar un zvon. In eventualitatea in care am avea sala, multe lucruri s-ar schimba: am avea spectatori, am putea primi bani din drepturile de televizare si implicit am avea mai multi sponsori. Nu am participat la Cupa Romaniei, desi ne calificasem, tot din lipsa de fonduri. Daca se reuseste promovarea, si avem mari sanse, sper sa nu fiu nevoit sa vand locul”, a declarat Horotan.

A vinde sau a nu vinde?

“Daca nu voi fi sprijinit, voi vinde locul in cazul promovarii si voi muta echipa la Cluj-Napoca.” – Ovidiu Horotan, presedinte FC Unirea Seini. “Chiar daca nu sunt bani, vom continua. Suntem convinsi ca vom promova. Suntem o echipa unita, am pornit pe un drum impreuna, vrem sa si ajungem la capat.” – Horatiu Gabor, antrenor FC Unirea-Seini. “Daca s-ar juca la Seini, ar fi mai multi sponsori, am avea spectatori. Horotan nu poate tine echipa la infinit.” – Adrian Barbul, sponsor al echipei. “Tocmai am primit documentatia pentru construirea salii de sport de la Seini. Sper ca intr-o saptamana hartiile sa fie gata. Echipa de fotbal e pe lista mea de prioritati!” – Gheorghe Carabat, primar Seini.

Claudiu BABAN





* Spre al 100-lea meci European
Minaur “in focuri”

Final incandescent de stagiune pentru echipa fanion a judetului. HC Minaur Baia Mare trebuie sa sutina numai putin de 4 partide in doar 9 zile, toate cu o miza deosebita si cu adversari redutabili.

“Balul” va fi deschis de partidele din Challenge Cup, pe care baietii lui Lascar Pana le au de disputat impotriva luxemburghezilor de la Red Boys Differdange. Meciurile se joaca in 3 si 4 decembrie, de la ora 17, jucatorii oaspeti acceptand sa joace ambele partide in Baia Mare. Astfel, Minaur a reusit o reducere a cheltuielilor financiare, “impuscand” trei iepuri dintr-un foc: a scapat de oboseala unui drum de 1.500 de km cu autocarul; a economisit aproape 3.000 de euro (transportul pana in Luxemburg); sejurul delegatiei oaspete ajunge doar la 900 de euro (pe langa cazare si masa). Jucatorii Minaurului se arata increzatori in sansele de calificare in sferturi, avand in vedere valoarea lotului luxemburghez si performantele europene ale acestora din ultimii 12 ani (niciodata mai sus de optimile de finala). Din lotul “baietilor rosii” fac parte si doi romani (Marcel Ene si Nicolae Popescu, ultimul fost component al nationalei Romaniei - se pare ca doar primul va evolua la Baia Mare). Multi dintre luxembrughezi joaca in nationala, insa aceasta nu emite pretentii pe plan international. Singurul nume sonor este croatul Damir Rezik. Sansele de calificare sunt deci de partea baimarenilor, mai ales ca acestia au invins in prima mansa cu 42-27 (21-10). Urmatorul hop va trebui trecut miercuri, 8 decembrie, in Valea Jiului, unde Lignitul Tg-Jiu s-a dovedit extrem de greu de batut pe teren propriu, desi ocupa doar pozitia a noua in clasament. Ultimul meci din actuala stagiune, si considerat de antrenorul Lascar Pana si cel mai greu, va fi sustinut impotriva Stelei, pe 11 decembrie, de la ora 17, in Sala Sporturilor. In vederea acestor confruntari, miercuri, baimarenii au jucat doua partide de verificare cu “U” Cluj, in care s-a pus accentul pe viteza in joc si mai ales pe aparare, deficitara in ultimele partide. Tratate cu maxima seriozitate doar de unii dintre jucatori, jocurile-scoala au facut si victime, Gheorghe Irimescu (capitanul echipei) fiind trimis de Lascar Pana mai devreme la vestiare. Biletele la meciurile din Challenge Cup costa 50.000 de lei, in timp ce pentru derby-ul cu Steaua spectatorii vor lasa la intrare numai 30.000 lei. Acestora li se pregateste si o supriza, un calendar 2005 cu HC Minaur Baia Mare. Baimarenii nu o duc pe roze, avand 4 jucatori indisponibili: portarul Apostu (operat la tendonul lui Ahile) si Alexandru (probleme la ligamentele incrucisate, menisc si cartilagii) pentru tot sezonul, iar Bodnar si Soanca cu sanse de a intra abia din ianuarie 2005 (se spera in recuperarea portarului Viman). Conducerea clubului crede ca “este mai important sa castigam Challenge Cup decat campionatul. Asa, poate ar mai veni sponsori, pentru ca avem un buget deocamdata insuficient. Acasa jucam mereu la victorie, inclusiv cu Steaua. Sunt mai bine de 10 ani de cand Steaua n-a mai batut la Baia Mare”. Daca Minaur va juca finala competitiei continentale, meciul retur ar reprezenta cea de-a 100 confruntare a baimarenilor in Europa.

Claudiu BABAN





* APOSTROF
A trecut un val de alegeri, am supravietuit, va mai trece unul, probabil vom face la fel… S-a mai terminat un tur de campionat, cu Steaua in varful ierarhei, cu eternul perdant in deplasare Rapid, cu aceeasi Dinamo stearsa-n Europa, dar prin fruntea campionatului. Am vazut un National de vis, stins in doar doua saptamani si un Farul rasarind dintr-o mocirla din ce in ce mai groasa. Culmea… am supravietuit! Am vazut un general care n-a iesit nici senator, nici selectioner; o nationala care a inceput sa stea la palavre cu Armenia si un lider rapus de “prafuri”… cumva am supravietuit! Avem trei echipe de C clasate pe primele locuri ale clasamentului (daca-l citesti de la coada) si un antrenor ce face pe taximetristul din “pasiune” si… supravietuieste! Steaua a ajuns in primavara europeana pierzand - se cheama cumva ca a castigat? Nu domnilor, ca tot fotbalul romanesc... supravietuieste! Lantul trofic o refuza insa, supravietuitorii nu castiga niciodata.

Claudiu BABAN







* Sport pe scurt


La Campionatul European de judo desfasurat in Slovenia, ex-maramureseanul Daniel Brata (Dinamo Brasov) l-a invins prin ippon in finala categoriei 90 kg pe turcul Burhan, devenind campion european l In 3 decembrie, boxerul Lucian Bute disputa ultimul meci din 2004 (el a castigat pana acum toate meciurile prin K.O.) l Intre 3-5 decembrie la bazinul “Gheorghe Demeca” din Baia Mare are loc campionatul national de juniori II la inot, competitie organizata de DSJ Maramures si Federatia Romana de Inot si Pentatlon Modern l Sala Vointa a gazduit “Cupa 1 Decembrie” la judo (competitie la care au participat cei mai buni sportivi maramureseni).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.