• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2003
* FC Baia Mare in cadere libera
Drumul spre anonimat

* CALIN, FILE DE BANCNOTA

* Sport pe scurt

* ”Frectie la piciorul de lemn”

* APOSTROF

* FC Baia Mare in cadere libera
Drumul spre anonimat

Inceputul de campionat a fost dezastruos pentru FC Baia Mare. Dupa primele 5 etape disputate, “manjii” baimareni au contabilizat tot atatea infrangeri si detin “lanterna rosie” a seriei a III-a, cu un ingrijorator –9 la “adevar”. Aducerea juniorilor de la Scoala de fotbal Lintesti este aspru contestata de catre suporteri.

Conducerea clubului baimarean sustine ca aducerea juniorilor de la Scoala de fotbal “Arena” Lintesti (Arges) s-a facut din doua considerente: valoarea jucatorilor si antrenamentele, care se efectueaza in mod profesionist, dupa modelul olandez. “Folosim o tehnologie olandeza. Scoala olandeza de fotbal este celebra in descoperirea si formarea de tinere talente. Ajax este un exemplu elocvent, iar Petescu este un meserias”, a spus Petre Andronic. Clubul baimarean este proprietar majoritar (49%) al jucatorilor, restul este impartit de Scoala de fotbal “Arena” (adica ai lui Mircea Petescu - 34%) si de Mircea Govor, proprietar al echipei Somesul Satu Mare (17%). Fiecare jucator a semnat un acord de transfer cu FC Baia Mare. “Traseul Arena-Somesul-Baia Mare s-a datorat faptului ca jucatorii aveau de optat intre a juca in Divizia C sau la noi, in Divizia B. Nu intelegem declaratia lui Govor, care a spus ca jucatorii ii apartin. Transferul unui jucator se face cu acordul nostru”, a declarat Teofil Bolchis.

Cauzele neputintei

Presedintele clubului baimarean sustine ca evolutia slaba a echipei este cauzata de motive obiective, dar si subiective. Se considera ca exista anumiti carcotasi care doresc destabilizarea echipei. In vizor este luat fostul presedinte, Heinrich Schorsch. “Noi nu suntem certati cu Schorsch, nu dorim acest lucru, dar nu stim ce urmareste. In actul de preluare a clubului s-a stabilit plata sumei de 1,9 miliarde de lei, suma pe care am achitat-o. Dupa aceea au fost si alte datorii la Buget, neachitate de vechea conducere. Noi am platit aproape 4 miliarde. Au fost datorii si fata de fostii jucatori si din cauza acestora am fost in pericol de a nu fi inscrisi in Divizia B. Tot noi le-am platit”, spune Alexandru Jecan. Schorsch a actionat in instanta actuala conducere pentru “preluarea frauduloasa a clubului”. Dupa trei infatisari la Tribunalul Maramures, castig de cauza a avut conducerea echipei.

Masuri

Primele masuri luate dupa evolutiile slabe din campionat au fost penalizarea conducerii tehnice cu 30% din castigul global al lunii septembrie, pentru ca nu a reusit sa stabilizeze echipa de baza si sistemul de joc, iar toti jucatorii care au evoluat in cele 5 etape au primit un avertisment pentru lipsa de responsabilitate.

CURSUL EVENIMENTELOR

l In februarie 2003, FC Baia Mare este preluata de Alexandru Jecan si Petre Andronic * Lotul este format din juniori proveniti de la divizionara D, Sporting Company Baia Mare * Antrenorul Tiberiu Pop demisioneaza cu doar doua saptamani inainte de inceperea returului. Ioan Muresan este numit antrenor * FC Baia Mare incheie campionatul pe ultimul loc, dar nu retrogradeaza avand in vederea retragerea altor doua formatii * Iulie 2003: Mircea Petescu devine manager general al clubului. Presedinte este Teofil Bolchis, vicepresedinti Alexandru Jecan si Petre Andronic, director tehnic este Gabi Dumitru, iar antrenor principal, Lucian Balan * Lotul de jucatori este schimbat aproape in totalitate, fiind adusi juniori de la Scoala de fotbal “Arena” din Lintesti (Arges), care ii apartine lui Petescu * Din vechea formatie au ramas Albut, Bota, Drule, Iatu si Peres * Dupa primele 5 etape din B3, FC Baia Mare nu a acumulat nici un punct si este pe ultimul loc in clasament * Pentru evolutia slaba, conducerea tehnica este amendata, iar jucatorii primesc avertisment.

Lucian Balan: “Fotbalul e meseria mea!”

Incepand cu sfarsitul saptamanii trecute, Lucian Balan, castigator al Cupei Campionilor Europeni si fost antrenor principal, a preluat conducerea echipei a II-a, care evolueaza in campionatul judetean! Conducerea clubului baimarean sustine ca nu a fost vorba despre o demitere si ca decizia a apartinut antrenorului. “Balan si-a exprimat dorinta de antrena echipa a II-a. Daca la echipa mare ne antrenam dupa o tehnologie olandeza, trebuie sa o facem si la echipa a II-a. Balan stie care sunt metodele de pregatire”, a spus Petre Andronic. Alexandru Jecan este de parere ca demisia antrenorului este inventata si nu s-a dorit niciodata inlaturarea lui de la echipa. De partea cealalta, Balan spune ca isi va face meseria la fel ca la echipa mare. “Sunt la dispozitia clubului. Este meseria mea si voi respecta doleantele conducerii clubului”, a declarat Balan. Dupa disputarea a 6 etape, FC II Baia Mare este pe locul 2 in Campionatul judetean, seria Sud, cu sanse de promovare in Divizia C.

DESPRE JUCATORI

“Aducerea Scolii de Fotbal “Arena” de la Lintesti a fost o oportunitate care trebuia valorificata. Jucatorii au fost selectati si crescuti de Mircea Petescu. Sunt interese din partea unora care vor sa destabilizeze echipa.” – Teofil Bolchis, presedintele Consiliului de Administratie. “Jucatorii de la “Arena” sunt mult mai obraznici, in sensul bun al cuvantului. Cred ca partea dreapta a apararii a fost alcatuita gresit de Petescu. Imi pare rau ca in lotul largit nu a fost retinut nici un jucator de la Sporting. ” – Petre Andronic, vicepresedinte. “Vrem sa facem o echipa competitiva, care in urmatorii 5 ani sa atace cupele europene. Sunt jucatori talentati, de perspectiva, dar trebuie sa avem rabdare.” – Mircea Petescu, manager general.

Cu blazonul sifonat, conducerea clubului FC Baia Mare ramane optimista si priveste in perspectiva, exprimandu-si speranta ca rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara. Sfatul este sa avem rabdare.

Ioan PETRUSAN



* CALIN, FILE DE BANCNOTA

Consiliul Judetean Maramures a alocat in acest an suma de 1,3 miliarde de lei pentru sustinerea echipei de rugby “U” Remin Baia Mare. Este cea mai mare suma de bani acordata unei echipe sportive din Maramures. Intre timp, echipa a fost radiata din cadrul FRR, pentru ca 19 dintre jucatori au fost depistati pozitiv la controlul antidoping.

In ultimii 4 ani, Consiliul Judetean a alocat echipei de rugby 1,75 miliarde de lei. Banii au provenit din fondul de rezerva si au fost alocati in mai multe transe: in anul 2000 s-au aprobat 75 de milioane, in anul 2001 au fost 125 milioane (acordati in doua transe), in anul 2002 clubul a primit 250 milioane intr-o singura transa, iar in 2003 suma de 1,3 miliarde de lei. Banii din acest an au fost defalcati in trei transe. In Hotararea Consiliului Judetean, banii au fost alocati pentru sustinerea echipei “U” Remin.

Sustinerea "sustinatoarelor"

Cazul de dopaj al celor 19 jucatori a provocat un adevarat scandal in rugby-ul romanesc si s-a incheiat cu radierea formatiei baimarene din FRR. O parte din banii pentru sustinerea formatiei a fost cheltuita pe sustinatoarele de efort care au fost administrate rugbistilor si care au provocat dopajul. Practic au fost bani aruncati in vant. Echipa a fost desfiintata. “U” Remin a avut un sustinator de nadejde in persoana consilierului judetean Calin Matei, care a insistat pentru alocarea sumei de 1,3 miliarde de lei. Fost component al “U” Remin, Matei a facut totul pentru aprobarea sumei. Am incercat sa aflam, de la persoane autorizate, modul in care au fost cheltuiti acesti bani. Prima persoana contactata a fost Matei, care este si vicepresedinte al echipei de rugby. Matei a refuzat sa ofere o explicatie privind modul in care s-au cheltuit banii. “La oricine de la GAZETA raspund, dar nu lui Ioan Petrusan”, a spus Matei, cand am incercat telefonic sa aflam modul in care au fost cheltuiti banii. Tinand cont de destinatia banilor, decizia CJ a fost un esec si o rusine greu de sters de pe obrazul sportului baimarean. Iar Matei ar fi trebuit sa explice esecul la care a fost cel putin co-participant. Noua echipa CSM “U” Remin Baia Mare va fi finantata tot din bani proveniti de la Consiliul Local Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures, la fel ca echipa radiata. Este posibil ca echipa sa foloseasca si banii ramasi de la "defuncta" surata. Daca or mai fi. La bani ma refer.

“Nu sunt eu in masura sa va spun cum au fost cheltuiti acesti bani. Sa-i intrebati pe cei care s-au ocupat de echipa sau pe dl. Calin Matei. Ei va pot raspunde corect la intrebare.” – Teodor Ardelean, consilier judetean “Banii pentru nou echipa vor proveni de la Consiliul Local Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures si de la Universitatea de Nord.” – Victor Pantel, decanul Universitatii de Nord Baia Mare



* Sport pe scurt

Arbitrul baimarean Cristian Balaj a arbitrat oficial la un turneu de juniori, organizat de UEFA, in Luxemburg. Balaj a fost monitorizat de fostul arbitru international german, Aaron Schmidhturber * In clasamentul FIFA Coca Cola, echipa Romaniei ocupa pozitia a 20-a, cu un loc mai jos fata de luna trecuta * “Asistentul” baimarean, Zoltan Szekely, va candida pentru un loc pe lista FIFA. Szekely asteapta decizia Comisiei Centrale a Arbitrilor, care va fi anuntata pana la sfarsitul acestei luni * Florina Nicolescu (Selmont) a fost operata la ligamentele incrucisate ale piciorului drept si va fi indisponibila pentru aproximativ 6 luni * Delegatul echipei FC Baia Mare, Gicu Martin, a fost suspendat 5 etape si amendat cu 11 milioane de lei pentru injuriile aduse la adresa arbitrului din meciul de pe teren propriu cu UTA (0-3) * Nationala de rugby a Romaniei a plecat spre Australia, unde va participa la jocurile Cupei Mondiale.

Ioan PETRUSAN



* ”Frectie la piciorul de lemn”

“Este frectie la un picior de lemn, o vrajeala! Nu stiu nimic de o asemenea decizie, de la dvs. aflu pentru prima oara. Vestile legate de club le aflu din mass-media!” – Lascar Pana, presedintele HC Minaur

Clubul baimarean trece printr-o perioada dificila. Minaur are o datorie de aproximativ 25.000 de euro fata de jucatori (salarii, prime, indemnizatii etc). Lascar Pana spunea ca echipa ar putea fi mutata intr-un alt oras, daca autoritatile locale nu sunt in stare sa o ajute. CJ Maramures va aloca 250 de milioane de lei pentru HC Minaur Baia Mare, suma insuficienta in conditiile in care pentru cele trei turnee de sala din Liga Nationala, numai deplasarea si cazarea costa 300 de milioane de lei. Noul regulament prevede disputarea a patru turnee de sala pe terenuri neutre. In primul turneu (de la Sibiu), antrenorii Ioan Palko si Ioan Chircu au fost nevoiti sa apeleze la serviciile juniorilor Muresan si Boescu, care i-au suplinit pe accidentatii Mihai si Albu. Lotul baimarenilor are doar 14 jucatori. In urma transferului lui Zenoviu Cristian la Fibrexnaylon Savinesti, in contul echipei au intrat 7.500 de euro. “Cum au venit, asa s-au dus. Ne-am platit o parte din datorii fata de jucatori”, a spus Pana. Obiectivul lui Minaur este clasarea pe unul dintre primele patru locuri din liga.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Romanii au alti idoli. Pentru o perioada, Chivu, Mutu si compania au fost “inlocuiti” cu Victor Hanescu, Razvan Sabau, Horia Tecau si Florin Mergea. Cei patru muschetari au reinviat tenisul romanesc, care intrase intr-un con de umbra. Tinerii romani au umplut de bucurie inimile celor care au urmarit la tv incrancenarea de pe zgura vrajmasa de la Quito. Am vazut cum determinarea si increderea in fortele proprii pot invinge arbitrii partinitori si o atmosfera patimasa creata de un public ostil, care a incalcat regulile scrise si nescrise ale acestui sport nobil, cu toate ca se juca la o altitudine de peste 2.800 de metri, la aer curat cum se spune. Noua echipa a Romaniei a avut ambitia de a lupta pana la ultima minge. Hanescu, Sabau, Tecau si Mergea (ordinea este pur aleatorie) au demonstrat ca imposibilul nu exista. Fie ca energia acestei victorii sa hraneasca evolutiile celorlalti sportivi romani. Va multumim!

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.