• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2004
* PARIU PE INCA UN MERCEDES?

* Remin Baia Mare In sferturile Cupei
Ca Phoenix!

* APOSTROF

* INTERNATIONAL

* Sport pe scurt

* PARIU PE INCA UN MERCEDES?

Fara o sala de sport si cu niste terenuri care concureaza cu succes cele mai prost asfaltate strazi din oras, Universitatea de Nord din Baia Mare nu numai ca nu asigura conditii minime de desfasurare a orelor de educatie fizica, dar pune In pericol si sanatatea propriilor studenti.

Universitatea de Nord Baia Mare, centru universitar cu peste 40 de ani de traditie, a ajuns sa nu poata raspunde nici celor mai elementare solicitari sportive ale studentilor. Titiana Lung este proaspata studenta a Facultatii de stiinte, specializarea Management, si nu mica i-a fost surpinderea sa afle ca desi dorea sa desfasoare sport de performanta In cadru organizat, nu exista un club sportiv al universitatii. De participat la competitii universitare, nici nu poate fi vorba. Cum ar putea fi altfel, cand Intreaga baza sportiva a universitatii cuprinde patru terenuri betonate aflate Intr-o stare avansata de degradare si doua camere de camin studentesc transformate una In sala de forta, iar cealalta In sala de tenis de masa. “Cred ca am ajuns sa fim singura universitate din Romania care nu are o sala de sport! Mai mult, si cele cateva terenuri pe care le avem nu au mai fost reconditionate de mai mult de 6 ani. Sa-mi trimit studentii la fotbal pe un teren pe care se afla un strat subtire de pietricele este un adevarat risc. Ca sa nu mai spun ca orice start de pe loc poate duce la o entorsa sau o cazatura grava”, povesteste Marinica Cuceu, profesor de educatie fizica la universitate. Cei 5.000 de studenti sunt nevoiti sa practice sportul In niste conditii cel putin mizere: betonul terenului de minifotbal e crapat peste tot, smocurile de iarba Impanzesc terenurile de tenis si volei, iar sub panourile de baschet troneaza doua gropi demne de saritura In lungime. “Exista o baza materiala acceptabila, avem mingi, fileuri, rachete, chiar daca nu In cantitatile solicitate, Insa ceea ce ne doare este modul In care arata terenurile. Am solicitat conducerii macar repararea, daca nu refacerea lor, dar mi s-a replicat mereu ca nu sunt bani”, a adaugat Cuceu. Vasile Anitas, directorul general Administrativ al Universitatii, admite ca situatia este disperata, dar motiveaza prin faptul ca nu au existat bani pentru asfaltarea terenului (operatiune estimata la 500 de milioane de lei). Anitas adauga: “baza sportiva este prinsa Intr-un program de modernizare propus de PSD, In baza caruia cele 4 terenuri vor fi dotate cu gazon sintetic”. Ne Indoim Insa ca daca cele 500 de milioane au fost de negasit, se vor gasi resurse pentru gazonul sintetic.

Prezentarea utopiei

Responsabilul asa-zisei “bazei sportive”, directorul general administrativ Vasile Anitas se lanseaza Intr-o serie de promisiuni, pe langa gazonul artificial ce doreste sa-l instaleze pe cele patru terenuri. “si In ceea ce priveste o sala de sport suntem curpinsi Intr-un program national aprobat de ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea. Avem o documentatie deja vizata de administratia locala, Consiliul Judetean si Prefectura pentru construirea unei sali de sport pe strada Victor Babes. Nu stiu Insa cand se va realiza aceasta constructie. Sper sa nu fie doar promisiuni electrorale.” Apoi, Anitas a apelat, voalat, la sprijinul autoritatilor locale: “Sunt 5.000 de studenti In Baia Mare care aduc bani seriosi la bugetul local, de ce nu contribuie si comunitatea la Imbunatatirea conditiilor In care-si desfasoara acestia activitatea?”

Marinica Cuceu: “si-au batut joc!”

Marinica Cuceu se afla de multa vreme la catedra de educatie fizica a Universitatii de Nord, Insa nu-si poate ascunde nedumerirea fata de totala lipsa de interes a conducerii vizavi de starea jalnica a terenurilor de sport. “Se vorbeste atat de mult despre autonomia universitara, Insa pentru sportul universitar nu se gasesc niciodata bani. Sunt deja 6 ani de cand suntem, practic, desculti! Nu s-au mai alocat deloc resurse pentru reparatii sau modernizarea terenurilor, pe principiul ca fiecare se descurca cum poate. Dupa vorbele sefilor, se pare ca nu au venit bani de investitii de la Bucuresti. Pana si de orele de sport si-au batut joc. Desi se prevad prin lege doua ore de sport saptamanal, exista specializari la care e programata abia o singura ora la doua saptamani. Consider situatia de la Baia Mare drept un unicat. Sa nu ai o sala de sport, sa nu poti juca un meci de baschet, fiindca mingea sare total aiurea sau sa nu cumva sa cazi la fotbal, din cauza pietricelelor, mi se par lucruri nefiresti. Am reusit sa improvizam o sala de forta si una de tenis de masa, dar ele sunt departe de standardele normale. si singurii care sufera sunt studentii, desi ei nu au absolut nici o vina.”

Despre prezent

“Practic sahul, gimnastica, boxul si karatele si am avut initiativa de a participa la concursuri la nivel universitar. Mi s-a spus ca nu este posibil, ca nu exista un club al universitatii.” – Titiana Lung, studenta a Universitatii de Nord “In fiecare saptamana avem doi sau trei studenti care ies de pe teren cu entorse sau julituri cauzate de starea proasta a terenului.” – Marinica Cuceu, profesor de educatie fizica al Universitatii de Nord “Am reusit sa facem o sala de forta si un salon de tenis de masa. Bani pentru terenuri nu au fost alocati, Insa am promisiuni atat pentru terenuri cat si pentru construirea unei sali.” – Vasile Anitas, director general administrativ al Universitatii de Nord





* Remin Baia Mare In sferturile Cupei
Ca Phoenix!

Calificata In sferturile de finala ale Cupei Romaniei la rugby, Universitatea Remin Baia Mare spera sa revina In elita acestui sport dupa un an de exil fortat In liga secunda.

Universitatea Remin Baia Mare ar fi trebuit sa desfasoare sambata meciul contand pentru optimile Cupei Romaniei la rugby, In compania celor de la Minerul Lupeni. Doar ca, cu cateva zile Inainte, s-a primit un fax de la cei din Lupeni, In care se anunta ca acestia sunt In imposibilitatea de a face deplasarea la Baia Mare din motive financiare. Prin urmare, meciul a fost castigat cu 5-0 “la masa verde”, iar luni va avea loc tragerea la sorti a viitoarei adversare pe care echipa antrenata de Eugen Apjok o va Intalni In sferturile de finala. Meciul din sferturi se va disputa sambata, 13 noiembrie, Intr-o singura mansa, pe teren neutru. Aflata pe pozitia a patra a clasamentului, la un singur punct distanta de podium, U Remin se Incadreaza In obiectivul fixat la Inceputul sezonului, acela de a termina Intre primele 6 echipe. In ciuda pozitiei ocupate, nici un jucator de la echipa maramureseana nu a fost selectionat In lotul pe care echipa nationala de rugby a Romaniei Il va deplasa pentru Intalnirea din 12 noiembrie de la Cardiff cu Tara Galilor. “Deocamdata, nu mai avem jucatori la lotul national, Insa avem cateva propuneri pentru anul viitor. Se va crea o selectionata A a Romaniei, bazata pe jucatori din campionatul intern, unde cu siguranta vom fi bine reprezentati”, a declarat Eugen Apjok, antrenorul echipei baimarene. Optimistii considera ca probleme de natura financiara nu sunt (si nici nu se Intrevad In viitorul apropiat). Deocamdata, se mizeaza pe lotul actual de jucatori, cu atat mai mult cu cat din 1 ianuarie 2005 va expira si suspendarea pentru sportivii care au fost implicati In scandalul de dopaj si In urma caruia echipa a fost retrogradata In divizia secunda. Jucatorii aflati Inca In stare de suspendare se pregatesc alaturi de echipa, fiind deja reintegrati In sistem, astfel Incat antrenorul e convins ca nu vor exista probleme de reintegrare la revenirea lor In competitie. Se pare ca In vara viitoare va avea loc o remaniere a lotului, cativa dintre “batrani” se vor retrage, lotul urmand a fi completat fie cu talente proprii, fie prin achizitii de jucatori; In conditiile, totusi, austere de la club, prima varianta pare cea mai plauzibila. Perspectivele din pepiniera de juniori sunt promitatoare. Tinerii jucatori Isi desfasoara activitatea la CSs 2 alaturi de Razvan Popovici, Inca jucator la echipa de seniori. Desi nu pot juca la nivel de seniori pana la Implinirea varstei de 18 ani, exista cel putin 5 juniori de reala valoare (dupa parerea antrenorului Apjok), Imprumutati pana In vara la Metrorex Bucuresti. Ei urmeaza, mai mult ca sigur, sa poposeasca apoi In curtea U Remin. Starea de spirit a echipei e excelenta, mai ales ca o data cu aflarea vestii legate de abandonul rugbystilor din Lupeni s-a trecut la un program ceva mai lejer, cu lucru In sala de forta. Totusi, se spera Intr-un parcurs cat mai lung In competitia KO si chiar o prezenta In finala. Ar dovedi poate ca rugby-ul maramuresean poate sa renasca din propria-i cenusa.

Claudiu BABAN





* APOSTROF

“Pericol iminent de prabusire!” este placuta pe care o vezi atarnata la intrarea Tribunei I a Stadionului “Dealul Florilor”. Paradox, acolo sunt cei mai multi din cei aproape 200 de “ultimi mohicani” veniti (Inca) la un meci de fotbal! Ma uit la cei 22 care alearga stangaci si natang dupa o minge care nu vrea sa-i asculte nicicum si ma Intreb cum de s-a castigat un baraj cu Foresta! Caut cu privirea celebra candva Commando Bulldogs, Insa nu zaresc decat 2-3 spectatori, parca Impietriti In betonul gol de la a II-a! “8 o paseaza la 20” vorbesc azi In tribuna cei care candva recitau pe dinafara primul 11 al FC-ului. In sfarsit o faza, centrare… dar totul se stinge Intr-un potop de Injuraturi! Ma uit dupa antrenor… nici el nu mai e acelasi, parca nu seamana cu cel de acum o saptamana! Uite-l pe presedinte! Dar vai!!! De ce e pe banca oaspetilor? Parodia se Incheie, nu fara sa-mi aduc aminte ca acum 20 de ani aici juca Real Madrid… azi – “Pericol iminent de prabusire!”

de Claudiu BABAN





* INTERNATIONAL

In urma anuntarii pedepsei de numai 7 luni pe care trebuie sa o ispaseasca Adrian Mutu, Arsenal, Juventus, Besiktas si sahtior s-au aratat interesate de semnarea unui contract cu fotbalistul roman l John Surtes, fost campion mondial la motociclism si Formula 1 In anii ’70, l-a sfatuit pe Valentino Rossi (cvadruplul campion mondial de motociclism) sa nu amane trecerea la Formula 1, daca doreste sa concureze cu acelasi succes In aceasta disciplina l Baschetbalistul Tony Parker a devenit cel mai bine platit sportiv francez al tuturor timpurilor, dupa ce In si-a prelungit contractul cu San Antonio Spurs, pana In 2011 contra sumei de 51,8 milioane de dolari l Casa suedeza de pariuri Topstakes a reusit, In premiera, sa introduca In program meciuri virtuale desfasurate In cadrul jocului on-line managerzone.com l Shaquille O’Neal a debutat pentru noua sa echipa Miami Heat, aducandu-si o importanta contributie la startul lansat al echipei din Conferinta Estului l Pugilistul ucrainean Vladimir Klitschko, detinator al titlului de campion mondial la categoria grea, a recunoscut ca a consumat steroizi si substante interzise la Inceputul carierei sale.





* Sport pe scurt

Lucian Balan l-a Inlocuit pe Ioan Tataran (care a semnat cu divizionara B, Unirea Dej) In functia de antrenor principal al FC Baia Mare. Vineri, Intr-un meci contand pentru campionatul diviziei C, seria a VIII-a, baimarenii au pierdut pe teren propriu meciul cu FC Gloria II Bistrita (1-0) - In urma acestui rezultat echipa antrenata de Balan s-a Indepartat serios de obiectivul declarat, al promovarii In 10 noiembrie, CSM Baia Mare va organiza concursul judetean de radioamatorism cu participarea elevilor de la Liceul de Telecomunicatii Baia Mare, Colegiul National Vasile Lucaciu si Clubul Elevilor (primii 3 clasati vor primi diplome si premii din partea DSJ).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.