• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Octombrie , 2004
* ULTIMUL INTERVIU REALIZAT DE NELU PETRUSAN
Maricel Voinea, cel mai valoros si iubit handbalist maramuresean
Omul “Efect”

* ULTIMUL INTERVIU REALIZAT DE NELU PETRUSAN
Maricel Voinea, cel mai valoros si iubit handbalist maramuresean
Omul “Efect”

Maricel Voinea este cel mai valoros handbalist pe care l-a avut Maramuresul. Stabilit in Germania, Maricel revine cu dragoste in Baia Mare, locul in care a cunoscut cele mai mari satisfactii ca jucator. Maramuresenii nu l-au uitat si il intampina cu aplauze si afectiune, pentru ca “Minunea blonda” si-a rezervat un loc aparte in inima lor.

Carte de vizita

S-a nascut pe 17 martie 1959, la Galati. In 1972 isi incepe ucenicia in handbal la Scoala sportiva Bacau (joaca la Stiinta Bacau pana in 1976). Intre 1977-1989 activeaza la HC Minaur. Traseu sportiv: ’89-’92: Avidesa Valencia (Spania); ’92-’94: Leutershausen (Germania); ’94-’98: Northorn (Germania); 1989-2000: Ibbenburen (Germania), antrenor-jucator, reuseste promovarea; 2000-2002: Lansberg (Germania), antrenor-jucator, reuseste promovarea; 2002-2004: Furstenfeldbruk (Germania). Dublu campion mondial universitar (’82 si ’85), medaliat cu aur la Supercupa campionilor mondiali si olimpici (’83), doua medalii de bronz la Jocurile Olimpice (’80 si ’84) l Este inventatorul unui efect care-i poarta numele l Desemnat al doilea sportiv maramuresean al secolului XX l Casatorit cu Eugenia l Are un fiu, Bogdan (19 ani), student anul II.

Maricel Voinea se inalta, pluteste, infinit parca!, si atunci cand imponderabilitatea devine plictisitoare, arunca in poarta “jucaria” pe care pana atunci o mangaiase intre palme. Din piepturile celor pe care i-a vrajit pentru inca o eternitate se aude o descatusare de bucurie. De aceea, handbalistul cu bucle blonde va ramane in sufletul suporterului. Si poate, pentru ca a inventat “efectul Maricel” (o aruncare cu efect prin care, in contact cu podeaua, mingea descrie un arc de cerc, ocolindu-l pe portar).
Reporter: Ce mai face Maricel Voinea?
Maricel Voinea: Locuiesc la Furstenfeldbruk, o localitate situata la 15 km distanta de Munchen. Lucrez in administratia publica locala, post “rezolvat” de conducerea clubului unde am activat ultima oara ca antrenor.
Rep.: Pe plan sportiv?
M.V.: Pana in ianuarie 2004 am pregatit echipa din Furstenfeldburk, din liga a IV-a a Germaniei. Am renuntat, m-am gandit ca trebuie sa fac o pauza.
Rep.: Motivul renuntarii?
M.V.: Am ajuns sa avem prea multi jucatori accidentati si nu a fost posibil sa-i inlocuim. Mie imi place sa castig, si de aceea am renuntat. Deocamdata, ma odihnesc.
Rep.: E o renuntare definitiva?
M.V.: Este destul de greu... Nu stiu, trebuie sa ma mai gandesc. Intre timp, am inceput sa scriu o carte despre handbal (impresii din Romania, Spania, Germania si pe unde am mai umblat cu echipele la care am jucat).
Rep.: Ce loc ocupa handbalul in viata dvs.?
M.V.: Handbalul este viata mea. De copil si pana acum am trait cu handbalul, am jucat, am antrenat. Handbalul este familia mea.
Rep.: Cea mai mare satisfactie din cariera sportiva?
M.V.: Am cunoscut multe satisfactii, cele mai multe in Baia Mare. Un episod frumos a fost finala de la Zaporoje, din 1985. A fost extraordinar, fantastic golul lui Stamate.
Rep.: Dumneavostra i-ati pasat.
M.V.: Nu aveam alta solutie. Adversarii au venit direct spre mine, ma cunosteau. Stamate mi-a cerut mingea, i-am dat-o. “Ia-o, sa vedem ce-o iesi!”, am spus. Si a iesit cum nu se putea mai bine. N-o sa uit niciodata acel moment.

Nasterea “efectului Maricel Voinea”

Rep.: Cum s-a nascut efectul Maricel?
M.V.: La inceput din joaca. Aveam 6-7 ore pe zi mingea in mana. Am muncit foarte mult la antrenament pana am “lansat pe piata” acest efect. In alta parte, in Germania si Rusia, spun ca ei l-au inventat. Nu ma supara acest lucru. Important este ca eu l-am lansat. Se dau foarte multe goluri cu aceasta tehnica.
Rep.: Cum s-a realizat transferul in strainatate?
M.V.: M-au vazut niste impresari spanioli cand Minaur a jucat cu Barcelona in semifinalele EHF din 1988. Cu multe interventii la Partid am reusit sa ma transfer la Valencia. Era in 1989, pe vremea aceea era foarte greu sa mergi legal la o echipa din strainatate.
Rep.: Cum a fost acomodarea?
M.V.: Dificila. La Valencia am stat trei ani. Spaniolii au vrut sa ma mai tina, dar eu n-am acceptat. N-am vrut sa stau pe bani putini, Valencia avand atunci mari probleme financiare.
Rep.: Unde se practica cel mai puternic handbal?
M.V.: S-au schimbat foarte multe in handbalul international. Este un alt stil, mai dur, mai rapid fata de cel pe care il practicam eu. Cred ca cel mai puternic handbal se joaca in Germania, Franta si Spania.
Rep.: Despre regresul handbalului romanesc?
M.V.: Consider ca este un proces normal. Dupa Revolutie, s-au schimbat toate sistemele care guvernau miscarea sportiva. S-a distrus tot ceea ce traditional producea jucatori de valoare, capabili sa castige pe plan international. Cred ca ar fi bine readusi in tara fostii mari jucatori si antrenori, care merg in strainatate numai din motive financiare.

Dezvaluiri in premiera

Rep.: De ce ati ales Baia Mare?
M.V.: Jucam cu dubla legitimare la juniorii Bacaului si la Stiinta, in divizia A. Fratele meu era in Baia Mare si mi-a spus sa vin alaturi de el. Aveam oferte de la Steaua, Dinamo... Am stat in cumpana, dar m-am hotarat sa vin la Minaur. A fost cel mai mare noroc al meu.
Rep.: Ofertele de la echipele bucurestene au continuat?
M.V.: Bineinteles, in permanenta. A fost un moment, prin 1987, cand am intentionat sa plec si sa joc la Steaua (era un moment de criza la Minaur). Pana la urma, am ramas la Baia Mare. E un fapt pe care-l dezvalui in premiera, nici macar nea’ Pana nu-l stie!
Rep.: Diferenta intre Minaur din anii ’80 si echipa de azi?
M.V.: In primul rand, diferenta consta in palmares, Minaur din ’80 s-a afirmat mult pe plan international. Dupa aceea, e stilul de joc. Noi am vrut sa facem spectacol, acum este mai mult angajament fizic, lupta, duritate.
Rep.: Ce impresie v-a lasat Minaurul actual?
M.V.: Am ramas foarte impresionat! Echipa joaca un handbal modern, in viteza, goluri foarte multe. In urma cu doi ani i-am vazut intr-un meci de campionat la Cluj si am fost deceptionat. Lucrurile s-au schimbat in bine. Mi-au placut mult Ghionea, Irimescu, Alexandru.
Rep.: Va considerati un om multumit?
M.V.: Da. Sunt multumit de tot ceea ce am facut.

Optiuni si argumente

l Whisky sau bere?
O bere rece si buna.
l Britney Spears sau Naomi Campbell?
Categoric, Naomi Campbell.
l Porsche sau BMW?
Porsche, fiindca e mai rapid.
l Pescuitul sau vanatoarea?
Pescuitul, fiindca e un mod de relaxare. Nu am vanat niciodata.
l Hamburger sau ciolan cu fasole?
Oricare, nu sunt un gurmand.
l Rock sau blues?
Muzica pe care o compune fiul meu.
l AC Milan sau Bayern Munchen?
Bayern. Cand am timp, ma duc la meciurile lor.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.