• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2004
*HC Minaur, 30 de ani

*Presedinte bogat, la clubul sarac!

*Prefectul are chef de meciuri!

*HC Minaur, 30 de ani

Anii trec, dar Minaur continua sa ramana echipa fanion a Maramuresului. La manifestarile organizate cu prilejul aniversarii ‘‘clubului de iubire galben-albastra’‘, Minaur a fost premiat de Federatie, Primarie si Presedintie.

Despre Minaur se pot scrie romane (si chiar s-au scris). Am fi putut incepe cu piatra de temelie a performantei pusa de Belu, Pantaru, Palko, Negovan, Nicolae Voinea, Odae, Avramescu si multi altii. Am fi putut scrie despre antrenorul Lascar Pana si meritele sale incontestabile in crearea acestui club. Am putea vorbi, obligatoriu cu dragoste!, despre jucatori, despre ‘‘minunea blonda’‘ numita Maricel Voinea (declarat cel mai bun jucator din lume) si despre efectul pe care l-a inventat. Insa ne vom opri asupra celor doua finale europene, cele mai semnificative momente din zbuciumata istorie a clubului baimarean. Finala cu SII Zaporoje (din 1985) va ramane in istoria handbalului. In Baia Mare, in fata unui public vulcanic, Minaur a invins cu 22-17 o echipa care avea in componenta numerosi internationali sovietici. La Zaporoje, cand mai erau doar 4 secunde de joc, gazdele isi aranjau deja vitrina pentru a face loc cupei. A fost clipa in care Alexandru Stamate a inscris senzational de la 18 metri (aproape de la jumatatea terenului!) in poarta lui Alexandr Sipenko, valorosul portar al URSS. Si Minaur a invins, rescriind istoria! ‘‘La inceput, nu mi-am dat seama ce vrea sa faca Stamate. Apoi nu-mi venea sa cred ca mingea a intrat in poarta’‘, si-a amintit Gheorghe Covaciu. Gazdele au contestat valabilitatea golului, motivand ca a fost inscris dupa timpul regulamentar. Au urmat 50 de minute infernale, de incercare a modificarii normalitatii. In cele din urma, golul a fost validat. In tot acest timp, minauristii au jucat... fotbal!
Dupa trei ani, Minaur a ajuns din nou in finala Cupei EHF, unde au dat piept cu Granitas Kaunas, echipa din fosta URSS. Primul meci s-a jucat in deplasare, baimarenii pierzand pe final. ‘‘Tensiunea nervoasa si efortul epuizant si-au spus cuvantul. De fapt, au fost doua finale, adaugand si dificilul meci cu Barcelona din semifinale’‘, a declarat Lucian Avramescu. In retur, Pana l-a ‘‘inventat’‘ pe Liviu Pavel, un jucator pana atunci nefolosit in meciurile europene. In finalul jocului, Pavel a inscris de trei ori consecutiv, pecetluind succesul.
Astazi, Minaur urmeaza cursul vietii, tintind o noua cupa europeana, cu o generatie noua care trebuie sa lupte pentru culorile sacre din inima maramuresenilor. Pentru ca Minaur ‘‘s-a reinventat’‘ de cate ori a fost nevoie.

Cronologia unei mari iubiri

HC Minaur s-a infiintat in anul 1974 l Primul presedinte: Alexandru Konnerth l A fost primul club romanesc specializat in handbal l Performante: dubla campioana nationala (1997-1998 si 1998-1999) l De 4 ori castigatoare a Cupei Romaniei (1978, 1983, 1984 si 1998) l De 9 ori vicecampioana nationala l S-a calificat de doua ori in semifinalele Cupei Cupelor (1979 si 1981) l A castigat de doua ori Cupa EHF (1985 si 1988) l Finala din 1985: 22-17 (acasa) si 14-18 (deplasare) cu SII Zaporoje l Finala din 1988: 20-21 (deplasare) si 23-20 (acasa) cu Granitas Kaunas l Castigatoare a numeroase turnee internationale l Multi jucatori ai Minaurului au fost convocati la loturile nationale l Din lipsa de spatiu, din teama de a nu comite vreo nedreptate si din stima fata de efortul celor de la Minaur de a sti sa ramana in inimile noastre, nu-i vom numi pe cei mai reprezentativi jucatori. Insa, le multumim tuturor.

Lascar Pana:
‘‘Minaur, o echipa unica!’‘

Adulat sau hulit, aplaudat sau acuzat de ‘‘sinceritate de ochii lumii’‘, Lascar Pana, unul dintre tehnicienii de elita ai handbalului romanesc, implineste macar o certitudine: a fost ‘‘pilotul’‘ care a condus acest frumos ‘‘automobil’‘ numit Minaur spre inima noastra. Si aceasta, poate, este cea mai mare victorie. Dupa aceea urmeaza gloria.
Au trecut trei decenii in care Minaur ne-a adus atatea bucurii. Lascar Pana spune ca ‘‘Minaur a fost un copil care s-a nascut, a devenit adolescent si acum a ajuns la maturitate.’‘ Sub conducerea sa s-au obtinut cele mai valoroase rezultate din istoria clubului, iar numele Minaur si Baia Mare au devenit cunoscute in intreaga lume.
‘‘Minaur a obtinut rezultate unice in ceea ce priveste echipele din provincie, detronand suprematia Bucurestiului. In cei 30 de ani, Minaur o fost o singura data pe locul 7. In rest, de fiecare data s-a clasat intre primele patru echipe ale tarii’‘, a spus Pana. Pentru sezonul viitor, directorul tehnic al echipei baimarene si-a propus sa castige campionatul si Challenge Cup. Desi greutatile nu lipsesc din lotul campioanei, indraznetul obiectiv poate fi realizat doar prin munca si daruire. Ar fi un frumos cadou la ceas aniversar.

Nascuta din dragoste

‘‘Minaur este un nume care a intrat definitiv in istoria handbalului romanesc. Au fost generatii care au purtat cu mandrie, nu proletara, imaginea handbalului romanesc in lume. Le multumesc tuturor, incepand cu eternul Pana.’‘ – Cristian Gatu, presedintele FRH.
‘‘Minaur s-a nascut din dragoste, munca si daruire, din victorii si infrangeri. O echipa pregatita excelent de Lascar Pana, ale carui merite sunt incontestabile, experimentatul tehnician semnand certificatul de maturitate al handbalului din aceasta parte a tarii.’‘ – Cristian Topescu, director Pro Sport.
‘‘Confruntarile cu Minaur au fost mereu pline de dramatism si spectacol. Minaur a fost si ramane o forta in handbalul romanesc.’‘ – Vasile Stanga, antrenor Steaua.

Ioan PETRUSAN





*Presedinte bogat, la clubul sarac!

Desfiintarea HC Selmont?

Desi este sutinuta de unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Romania, HC Selmont se afla intr-o mare criza financiara. Patronul Marcel Maris a anuntat ca nu mai poate sustine integral echipa, ajutorul fiind asteptat din partea autoritatile locale. Intre variantele propuse de conducere se afla si desfiintarea echipei.

In clasamentul celor mai bogati romani, efectuat de revista ‘‘Capital’‘, baimareanul Marcel Maris este cotat printre cei mai bogati romani si cel mai bogat maramuresean, averea sa fiind estimata la 9-10 milioane de dolari. Cu toate acestea, situatia financiara a echipei pe care o patroneaza este critica. ‘‘Nimeni nu spune ca domnul Maris nu are bani, dar nu sunt bani pentru echipa. Este si echipa orasului! Maris are afacerile proprii in care a investit multi bani’‘, a spus Daniel Kotecz, directorul sportiv al echipei.
Pentru un parcurs cu rezultate in Liga Nationala si in Cupa EHF s-a calculat ca este nevoie de un buget de 5,2 miliarde de lei. ‘‘Presedintele Maris s-a angajat sa suporte suma de 3,2 miliarde, restul urmand a fi asigurat de autoritati. Nu s-a reusit, a fost un refuz din partea autoritatilor’‘, a spus Kotecz. Consiliul Judetean nu a alocat nici un ban echipei de handbal, iar Consiliul Local a stabilit suma de 500 de milioane de lei, din care s-au primit doar 350 de milioane.
Echipa care anul trecut a ajuns in finala EHF are cel mai mic buget din Liga Nationala de handbal feminin! Variantele stabilite de conducerea Selmontului sunt: sprijin din partea autoritatilor locale, preluarea echipei de catre un alt sponsor cu posibilitati financiare si, in ultimul rand, desfiintarea echipei.
‘‘Sper sa nu ajungem pana la desfiintare, dar asta nu depinde de mine’‘, a spus Maris. Capitolul ‘‘Probleme’‘ este completat de lotul restrans si lipsit de experienta, dupa declaratia antrenorului Ioan Gerhardt.
Cu toate acestea, pe adresa clubului au sosit invitatii la valoroase turnee internationale. Dar banii raman marea problema. Sa fie de nerezolvat?

‘‘Nu exista echipa in lume care sa apartina 90% unei firme sau unei persoane. Daca exista, o mananc. Nu mai pot sustine integral echipa. Ma bazez, totusi, pe autoritati.’‘ – Marcel Maris, presedinte HC Selmont. ‘‘Fondurile destinate sportului pentru anul 2004 au fost epuizate. S-au repartizat pana la jumatatea anului. Aceasta este situatia.’‘ – Cristian Anghel, primar.

Ioan PETRUSAN





*Prefectul are chef de meciuri!

Martea trecuta, la initiativa prefectului Ioan Buda, in sala de sport din Tautii Magheraus s-a desfasurat un meci de fotbal - sau oricum ceva ce semana pe alocuri cu fotbalul -, intre angajatii Prefecturii si reprezentantii mass-media baimarene.

Cel mai important om de pe teren a fost arbitrul: primarul din Tautii Magheraus, Anton “Toni’‘ Ardelean, care a reusit sa vicieze rezultatul partidei, inclinand balanta in favoarea angajatilor Prefecturii, validand pentru acestia un gol existent doar in Tepes Land. A fost un meci echilibrat (scor final 9-8 pentru Prefectura, care a dominat insa la capitolul faulturi). De remarcat ca un reprezentant al presei a jucat in echipa Prefecturii (dar nimeni nu a contestat, toti, inclusiv arbitrul!, facandu-se ca nu observa aceasta evidenta grosolana - ha-ha-ha!) semn ca uneori jurnalistii sunt aserviti Puterii, si un consilier judetean, liberalul Mircea Munteanu, a evoluat in echipa presei, semn la fel de evident ca Prefectura si Consiliul Judetean se afla in conflict. Prefectul (desi echipat regulamentar, adica in trening) a evoluat meteoric in acest meci, preferand sa joace tenis de masa intr-o sala alaturata. Revansa, pentru ca va exista si asa ceva, se va juca la Targu Lapus, unde presarii vor intalni o formatie a Tineretului Social-Democrat, din care, cu siguranta, va face parte aceasta vesnica si tanara speranta a partidului, prefectul Ioan Buda.

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.