• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Septembrie , 2004
* Raliu Tot Teren

* Comentarii maramuresene despre competitia ateniana
Olimpiada “echilibrului”

* APOSTROF

* “Singuri, nu revenim in B!”

* Sport pe scurt

* Raliu Tot Teren

Raliurile Tot Teren sunt printre cele mai dure, dar si printre cele mai spectaculoase competitii din lumea sportului automobilistic. Desi in Romania acest sport este la inceput de drum, a reusit deja contraperformanta sa intre pe fagasul intereselor personale si al scandalurilor. Raliul Eurocarpatica este cel mai recent argument al afirmatiei.

ACR a contestat legalitatea desfasurarii Raliului Eurocarpatica si a comunicat acest lucru Federatiei Internationale de Automobilism (FIA). S-a invocat faptul ca organizatorii nu au respectat regulamentele interne si internationale pentru organizarea unei competitii auto. Ioan Pop (presedintele Fundatiei Ranedo Baia Mare si unul dintre organizatorii raliului) considera ca disputa a fost generata de interesele personale ale unor persoane care urmaresc declinul miscarii automobilistice din Romania. “Avem protocoale de colaborare cu Federatia Romana de Motociclism, Romsilva si cu autoritatile locale, care au permis organizarea acestui raliu”, a spus Pop. In Protocolul nr. 79 din 29 aprilie 2004, incheiat intre FR de Motociclism si RNP-Romsilva obiectul colaborarii este: “Realizarea de manifestari competitionale internationale cu autovehicule si motociclete de tot-teren, in 2004, pe drumurile forestiere administrate de RNP”. Constantin Niculescu (presedintele ACR) considera ca raliul nu a avut caracter oficial. “Organizatorii nu au efectuat nici un demers oficial catre ACR pentru eliberarea licentei necesare de organizare. Fara aceasta aprobare concursul nu putea avea legitimitate interna pentru obtinerea avizului FIA. Federatia din Ungaria nu trebuia sa includa concursul in Campionatul Ungariei fara avizul ACR”, ne-a declarat Niculescu. Presedintele ACR sustine ca a avut o relatie buna cu omologii din Ungaria, care si-au retras sportivii la indemnul sau! Cu toate acestea, in Comunicatul de Presa al ACR se arata ca “Autoritatea Sportiva Nationala din Ungaria in mod cel putin necolegial incearca sa desfasoare competitii in padurile Romaniei”. Niculescu afirma ca nu ii cunoaste pe organizatori si a aflat despre organizarea concursului in mod intamplator, de pe site. “Am citit pe site o gazeta de la dvs., nu ii mai stiu numele. Nu ii cunosc pe organizatori, nu am nimic cu ei. O fundatie obscura a organizat raliul. Sunt doar niste susanele facute pentru bani, nu pentru sport”, a declarat Niculescu. Cu toate acestea presedintele ACR, care este si deputat PSD de Tulcea, si-a adus aminte ca Baia Mare a organizat 10 ani Raliul Romaniei la automobilism. Organizatorul raliului a fost chiar Ioan Pop, pe atunci director ACR Maramures. In acea vreme, Niculescu a fost vicepresedinte la ACR. O fi fost o pierdere temporara de memorie sau jocul personal pentru apropiatele alegeri parlamentare?

Ce sunt Raliurile Tot Teren?

Raliurile Tot Teren sunt destinate motocicletelor, autovehiculelor 4X4 si camioanelor l Primul Campionat National de Raliuri Tot Teren s-a desfasurat in 2002 l Competitia nationala respecta regulamentele internationale de specialitate l In 2002 s-a realizat un regulament national cadru l Etapele se desfasoara pe durata a trei zile l Proba prolog are loc pe tankodrom si pune la incercare toate capacitatile practice si tehnice ale sportivilor, autovehiculelor si motocicletelor implicate l Probele speciale se desfasoara pe drumuri forestiere si agricole, inchise circulatiei publice l Traseul este tinut in secret, fiind cunoscut de concurenti si arbitri doar cu 10 ore inainte de start l In 2003, Baia Mare a gazduit etapa a IV-a a CN, singura cu participare internationala l Au fost prezente 30 de echipaje din Romania si Ungaria l In 2004, “jocuri de culise” au impiedicat buna desfasurare a concursului.

Ioan Pop:

“Niculescu a inventat taxe”

Ioan Pop are “vechime” in organizarea de concursuri automobilistice. Baimareanul a organizat opt editii ale Raliului Romaniei, inainte si dupa 1990, in perioada cand a ocupat functia de director al ACR Maramures. Organizatorii s-au lovit de ostilitatea ACR-ului, care a impus tot felul de taxe pentru desfasurarea concursului. Au fost percepute taxe, certificat de organizare, licente de participare care s–au ridicat la suma de 5.490 de euro. “Sunt niste licente si taxe pur si simplu inventate de catre Niculescu! Nu le-am gasit in nici un regulament. Noi nu am perceput asemenea taxe. Niculescu a pierdut bani si probabil s-a suparat. Sunt interese personale”, a spus Ioan Pop. Tot scandalul iscat a dus si la pierderi financiare estimate, deocamdata, la 250 de milioane de lei. In cursul acestei saptamani, la Budapesta, Radu Bud (directorul de concurs) va avea o intalnire cu omologul sau din Ungaria pentru a pune la punct toate problemele survenite in urma acestui scandal. “Concurentii unguri sunt suparati pentru tot ce s-a intamplat. Isi pregatesc contraatacul pentru a demonstra la FIA ca totul a fost regulamentar”, a declarat Pop.

Conflictul declaratiilor

“ACR isi aroga calitatea de Autoritate Sportiva Nationala si in loc sa intinda o mana de ajutor pentru dezvoltarea acestui sport, pune tot felul de piedici. In joc sunt interese personale ale unor oameni care nu stiu ce inseamna fair-play.” – Ioan Pop, presedintele Fundatiei Ranedo Baia Mare. “Nu suntem contra organizarii de raliuri Tot Teren, dar organizatorii nu au avut aprobarile necesare. Nu a fost conform regulamentului international. A fost o competitie pirat.” – Constantin Niculescu – presedinte ACR. “Din punctul nostru de vedere totul a fost legal. Concursul a indeplinit toate cerintele regulamentelor. Pacat de aceste neintelegeri.” – Gabriel Olariu, secretar general FR de Motociclism.

Ioan Petrusan





* Comentarii maramuresene despre competitia ateniana
Olimpiada “echilibrului”

Olimpiada s-a incheiat, comentariile continua. Au fost jocuri pline de surprize placute sau… dimpotriva. La putin timp dupa finalul competitiei de la Atena (“la cald”), am solicitat parerea specialistilor maramureseni.

Oamenii de sport din judet au considerat ca la Atena s-a evidentiat echilibru in toate disciplinele sportive. In comparatie cu editiile trecute, s-au schimbat ierarhiile si nu au mai existat campioni dinainte cunoscuti. “Nu au fost favoriti certi, au demonstrat-o americanii in baschet: au pierdut trei meciuri la un turneu final, ceea ce nu s-a mai intamplat! Nu e suficient sa ai jucatori titrati ca sa castigi”, este de parere primarul Cristian Anghel, fost jucator de baschet. Gimnastica si atletismul au fost disciplinele care au adus satisfactie Romaniei. “Succesul nostru nu trebuie sa ne mire, fiindca avem traditie in acest sport. Antrenorul Belu si sportivele au pus mult suflet in munca lor”, este de parere Daniela Brandescu, antrenoare de gimnastica CSM Baia Mare. “Olimpiada de la Atena a fost mai calda, mai umana. S-au intensificat controalele antidoping. Toti cei care au incercat sa fenteze spiritul de fair-play au fost lasati pe dinafara”, a spus Cornelia Deszi, antrenoare de atletism CSM Baia Mare. Romania nu a avut echipe la handbal, un lucru oarecum normal avand in vedere valoarea campionatului intern. “Fata de Sydney, turneul de handbal a fost mai echilibrat. Croatii au castigat fiindca au avut mai multa vointa. Germanii au fost pragmatici si au fost prea siguri pe ei”, a opinat Lascar Pana, director tehnic HC Minaur. Canoistii au deziluzionat, nereusind sa obtina nici o medalie. “O cauza ar fi imbatranirea lotului, dar si pregatirea... Lotul a fost la Vidra, pe o vreme proasta, la –3 C. Cubanezii s-au antrenat la Snagov, la o temperatura asemanatoare cu cea de la Atena. Nici o tara nu a dominat net”, a spus Costel Basa, antrenor AS Simared.

Despre tactici olimpice

“La finala de handbal feminin, Danemarca – Coreea de Sud, se pot face cursuri despre cum s-a jucat. La baieti nu a fost ceva nou, acelasi ritm de joc.” – Lascar Pana, director tehnic HC Minaur. “Este onoranta pozitia Romaniei, si ca loc, si ca numar de medalii. Sportivii au avut o comportare multumitoare.” – Nicolae Bud, secretar general FR de Box.

Ioan Petrusan





* APOSTROF

Valvataia flacarii din torta ateniana s-a stins! Desi ultima sa palpaire a asezat Romania pe locul 20 in topul olimpic in ceea ce priveste numarul de medalii cucerite (sau pe a 14-a treapta la medalii de aur), adevarul nu va fi sinonim cu realitatea, atata timp cat va exista rapacitatea sportiva a federalilor americani. “Tehnica” acestora (a se citi: influenta in fata arbitrilor) i-a vaduvit si pe unii sportivi romani, care si-au vazut truda de ani de antrenamente spartane naruita de “sclavii cu papioane” din umbra Statuii Libertatii. Nici Romania (nici altcineva, cu exceptia “Celei mai puternice natiuni”) nu a fost inclusa in schema prestabilita a marilor castigatori. Drept urmare s-a incercat (si reusit!) inlaturarea ei prin “driblingul de podium”, atat de lipsit de fair-play. Aviditatea de a fi mereu primii, indiferent de modalitatea de realizare a acestui deziderat, ridica un semn de intrebare. Merita sacrificat spiritul olimpic pentru indeplinirea normei de medalii americane?

Ioan Petrusan





* “Singuri, nu revenim in B!”

“Ne-am propus ca obiectiv revenirea in divizia B, dar fara nici un sprijin din partea autoritatilor locale nu vom realiza acest lucru. Nu vor sa se implice in ajutorul echipei. Au aceeasi atitudine de indiferenta, la fel ca anul trecut.” – Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare.

Preconizata fuziune intre FC Baia Mare si FC Gloria Renel nu s-a realizat din cauza timpului prea scurt in care trebuiau indeplinite formalitatile legale. Renel nu avea Certificatul de Identitate Sportiva, deci era club inexistent pentru FRF. Cu toate acestea, colaborarea intre cele doua echipe a ramas viabila. La Renel au fost transferati 10 jucatori de la FC II, impreuna cu antrenorul Emil Kemenes. Ambele echipe vor continua si in Campionatul Diviziei D. In aceste conditii, FC Baia Mare va aborda campionatul cu o penalizare de 7 puncte pentru neindeplinirea baremului din Divizia B. Obiectivul ramane acelasi, promovarea in esalonul secund. Vicepresedintele clubului, Alexandru Jecan, este de parere ca obiectivul va fi greu de indeplinit fara un aport considerabil din partea autoritatilor locale. “Peste tot, echipele de fotbal sunt ajutate de autoritatile locale, numai la noi nu se intampla asa. Pentru ei nu conteaza ca-i Petescu sau Jecan, e acelasi lucru. Nu vor sa ne ajute. Le-am oferit actiuni, degeaba…”, a declarat Alexandru Jecan. Vineri, 10 septembrie, de la ora 18, FC si Renel se vor intalni intr-un meci in “familie”, dar foarte oficial, intr-un meci care va conta pentru etapa a doua a diviziei C.

Ioan PETRUSAN





* Sport pe scurt

Campionatele Ligii Nationale de handbal masculin si feminin programeaza prima etapa in 11 septembrie. HC Minaur va juca in deplasare cu CSM Medgidia, iar HC Selmont pe teren propriu cu Astral Posta Calnau l In perioada 19-24 septembrie, Baia Mare va gazdui “Stagiul de formare specialisti in Sportul pentru toti” (aerobic si fitness). Cursurile vor fi sustinute de lectori din Belgia si Franta l Ex-baimareanul Daniel Rednic (MTK Budapesta) a jucat doar 8 minute in primele trei etape din campionatul Ungariei, antrenorul Jozsef Garami contand pe el doar ca solutie de rezerva l Ionut Marta si Stefan Hendrea au promovat in lotul national de elita al arbitrilor de handbal.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.