• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 27 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 August , 2004
* Scandal international la Cupa Eurocarpatica!
Raliu cu bete-n roti

* Olimpica Ignorata
Salvamar In Las Vegas

* Pentru promovarea in B, a inceput operatiunea
Fuziunea baimareana!

* APOSTROF

* ”O cupa europeana!”

* Scandal international la Cupa Eurocarpatica!
Raliu cu bete-n roti

Editia a II-a a Cupei “Eurocarpatica” la Raliuri Tot Teren (competitie rezervata masinilor 4X4 si motocicletelor) s-a desfasurat in Baia Mare. Nu a fost un regal automobilistic, deoarece in ultimul moment, spectacolul preconizat s-a transformat intr-un scandal international.

ACR a considerat competitia din Baia Mare, de tip… “pirat”! Argumentul? Organizatorii (Fundatia Ranedo Baia Mare, Vigraeff Club Brasov si Premiere Motor Sport Club Budapesta) nu ar fi solicitat ACR avizul de desfasurare a competitiei. In comunicatul ACR se mentioneaza ca organizatorii nu au respectat cerintele Federatiei Internationale a Automobilului (FIA): “Autoritatea Sportiva Nationala din Ungaria, in mod cel putin necolegial, incearca sa desfasoare competitii in padurile Romaniei, cu ajutorul unei minuscule fundatii din Baia Mare.” ACR va face propuneri de excludere din competitiile automobilistice a celor care au participat la concursul din Baia Mare (oficiali, arbitri, organizatori si concurenti). “Arogarea unor atributii fara a avea girul FIA pune sub semnul intrebarii probitatea profesionala a organizatorilor. Aceasta este motivatia pentru care ACR Maramures a dorit sa nu se implice in organizarea Cupei Eurocarpatica”, a declarat Gheorghe Albici, presedintele ACR Maramures.

Interese electorale

Ioan Pop, presedintele Fundatiei Ranedo, un impatimit organizator de competitii automobilistice, e bulversat de pozitia ACR. “Nu trebuia sa solicit ACR-ului dreptul de a organiza acest raliu. Am primit aprobarea din partea Consiliului Judetean, a Romsilva si a FR de Motociclism. Lucrez in legalitate. Se pare ca este vorba de campanie electorala (Constantin Niculescu, presedinte ACR, si-a depus candidatura pentru ocuparea unui loc de senator, n. red.). Presedintele ACR isi asuma dreptul de Autoritate Sportiva Nationala si, in loc sa intinda o mana de ajutor, pune bete in roate”, a declarat Pop, care e decis sa actioneze ACR in instanta. “Am fost afectati, in special financiar, dar nu cedez”, a spus organizatorul raliului.

Ungurii au renuntat

Scandalul a modificat radical programul raliului. Concurentii din Ungaria au renuntat sa participe la concurs (de teama unei excluderi din competitiile internationale), iar organizatorii au renuntat la etapa de pe teritoriul judetului Satu Mare. La start au fost doar 9 echipaje pe automobile si 4 motociclisti. Singurul echipaj din Baia Mare a fost format din sotii Zsolt si Timea Vas Gal, care au pilotat o Lada Niva. Ei practica acest sport din placere, toate cheltuielile legate de intretinerea masinii suportandu-le din bugetul familiei. Timea a fost singura prezenta feminina din concurs. Castigatorul editiei de anul trecut, Catalin Badoi (Craiova) vroia sa concureze pe un ARO de la fier vechi pe care l-a reconditionat, insa unele probleme tehnice l-au impiedicat si a concurat pe un Nissan Patrol. “Mi se pare mizerabil gestul celor de la ACR, nu se procedeaza asa!”, a declarat Badoi. Brasovenii Lazar Farcas-Mita Lazarescu (echipaj aflat “in carti” pentru castigarea titlului) au concurat pe un Nissan Patrol. Despre conflictul din Baia Mare, copilotul Lazarescu a concluzionat: “sunt interesele meschine ale unui individ din fruntea ACR-ului. Se gandeste ca pierde bani, se simte amenintat ca isi va pierde scaunul. In CN de raliuri au fost suspendate doua etape, la Pitesti si la Brasov, fiindca organizatorii vor o schimbare in ACR. Numai daca se va schimba ceva in Federatie va fi mai bine pentru automobilismul romanesc.” Competitia s-a incheiat, iar in urma au ramas sa-si curete noroiul de pe haine niste copii care venisera sa vada cum se implinesc visele de a deveni pilot de raliu.

Ioan Petrusan





* Olimpica Ignorata
Salvamar In Las Vegas

Inotul baimarean a fost mereu o pepiniera de mari campioni, printre care se numara si Raluca Udroiu. Studenta in Las Vegas (SUA), este lider incontestabil in concursurile de inot. Pentru a “contabiliza” succesele baimarencei ai nevoie de ceva timp, pentru ca numele ei este in fruntea clasamentelor multor concursuri internationale.

La varsta de 4 ani, inotatoarea Raluca Udroiu era sa se… inece. Aflata cu parintii la Baile Felix a cazut intr-un bazin, dar a fost salvata la timp. Un an mai tarziu, parintii ei au indreptat-o spre inot (cu suficiente retineri), insa succesele au venit repede. Proba de “spate” este specialitatea Ralucai, in acest an fiind neinvinsa in Romania (reusind s-o depaseasca si pe Diana Mocanu, campioana olimpica de la Sydney). Incepand din 1997, nu mai are adversare nici in Balcani. In Grecia, la finala din 2000 a probei de 200 m spate, nu a auzit fluierul de start. “Pana m-am dezmeticit celelalte concurente erau la 30 de metri distanta. M-am aruncat in apa si am tras cat am putut. Am castigat. Cand am iesit din bazin publicul ma aplauda in picioare”, isi aminteste sportiva. La JO din 2000, Udroiu a concurat doar in proba de stafeta, cu nationala Romaniei, ratand intrarea in finala. “Am avut ghinion”, a motivat baimareanca. In SUA s-a impus intr-un timp foarte scurt. In 2003 a devenit cea mai buna inotatoare a Conferintei de Vest. Udroiu are oferte de la alte sapte universitati din SUA si de la una din Spania, pentru a concura sub culorile acestora, dar a declarat ca va ramane in continuare in Las Vegas. Raluca Udroiu nu a fost ocolita de probleme medicale. In 2000, dupa Olimpiada de la Sydney, a avut probleme cu genunchii si o perioada nu a inotat. In 2001 nu a primit viza medicala din pricina unor probleme la inima. A revenit in 2002, dar o perioada a suferit de maladia Hoffa. “Este o boala care afecteaza genunchii. Se formeaza niste pungi de puroi, care cu greu sunt indepartate”, a explicat sportiva. Anul acesta, sanatatea inotatoarei a fost “obstructionata” de afectiunile de la umeri. “La Bucuresti, doctorii mi-au pus zece diagnostice diferite. Nici acum nu stiu ce am”, spune Raluca. Programul zilnic al inotatoarei: ora 5,30 - primul antrenament; 7-7,45 - inot; 8,30-12,30 – cursuri; 13-17 - al doilea antrenament (pe uscat si in apa); 18-20 - cursuri. Sambata programul e mai lejer, cu “doar” patru ore de antrenament. Duminica este zi fara antrenamente, dar Raluca inoata si atunci pentru ca lucreaza ca salvamar. “Viata de sportiv e strans legata cu cea de scoala. Daca nu ai note bune, nu inoti. Daca nu inoti bine, nu primesti bursa…”, a declarat Udroiu, care intentioneaza sa continue inotul de performanta cel putin doi ani.

Cine este Raluca Udroiu?

S-a nascut la 12 mai 1982, in Baia Mare l Din 1987 practica inotul la CSM Baia Mare l Primul antrenor: Alexandru Koss (alti antrenori baimareni: Marian Slavic, Eniko Palencsar) l Din 1995 se transfera la CSM Pitesti unde e antrenata de ex-baimareanul Petre Deac l Din 1995 este componenta a Lotului Olimpic al Romaniei l Palmares impresionant: Helsinki, 1998 – campioana europeana de junioare, 200 m spate l 1997-2004 – campioana balcanica junioare si senioare, spate, fluture, liber, stafeta l 1997, Lisabona – locul I la Mica Olimpiada, 200 m spate l 2004, Rio de Janeiro – locul III Cupa Mondiala, 50 m spate l 2003 – cea mai buna inotatoare a Conferintei de Vest SUA l 2000 – a participat la JO de la Sydney (Australia) l Multipla campioana nationala la junioare si senioare l Castigatoare a mai multor concurcusuri internationale l Este studenta in anul II la Universitatea Nevada din Las Vegas (UNLV), specializare management hotelier.

Raluca Udroiu: “Federatia, vinovata!”

Dezamagirea Ralucai Udroiu vine din absenta de la Jocurile Olimpice de la Atena, absenta motivata de federali prin argumente fara logica. In luna mai, Udroiu nu a fost inclusa in lotul Romaniei care a participat la Campionatele Europene de la Madrid, competitie in care se obtinea calificarea pentru Olimpiada. “De la Federatie mi s-a spus ca sunt menajata, fiindca sunt accidentata. E drept ca am avut probleme cu umerii, dar eram in stare de a ma clasa intre primele 10 inotatoare, la proba de spate, care imi dadea drept de participare la Olimpiada”, a declarat Udroiu. Numai ca in competitia de la Madrid, din partea Romaniei a concurat Diana Mocanu, inotatoare pe care baimareanca a invins-o in trei din cele patru finale ale Campionatelor Nationale. Mocanu nu a obtinut calificarea pentru Olimpiada. Camelia Potec, campioana olimpica, i-a confirmat Ralucai Udroiu “eroarea” federalilor. “Camelia mi-a spus despre criteriul de calificare. Era loc pentru amandoua, si pentru mine si pentru Diana. Federatia nu mi-a dat sanse pentru a-mi demonstra valoarea. Sunt prietena cu Diana, nu avem nimic de impartit, de vina sunt cei de la Federatie”, a spus Raluca. Sportiva va reveni in tara in luna noiembrie, cand vor avea loc finalele nationale in bazin scurt (25 metri). “Le voi demonstra si atunci cine este mai bun”, a incheiat Raluca.

In Baia Mare, dezamagire

“Marea noastra dezamagire este nedreptatea care i s-a facut acestei fete. Si-au batut joc de munca unei sportive talentate. Este de vina managementul de la federatie. Sunt urmarite tot felul de interese care nu au nimic comun cu fair-play-ul din sport.” – Antonin Udroiu, tatal inotatoarei. “Raluca este o inotatoare talentata, care de la o varsta frageda a demonstrat calitati pentru performanta. Desi nu a fost ferita de accidentari, a avut o ascensiune fulminanta.” – Marian Slavic, antrenor. “Are multa ambitie si pune multa daruire in tot ceea ce face. Merita sa fie prezenta la Olimpiada. Se intorcea cu un rezultat frumos.” – Petre Deac, antrenor.

Ioan Petrusan





* Pentru promovarea in B, a inceput operatiunea
Fuziunea baimareana!

FRF a stabilit componenta seriilor Diviziei C la fotbal. Echipele maramuresene au fost “stramutate” in seria a 9-a si, surpriza!, printre ele se regaseste FC Gloria Renel care initial a fost considerata retrogradata. Acest fapt a deschis calea unei fuziuni intre FC Baia Mare si FC Gloria Renel. FC Gloria Renel a incheiat campionatul editiei trecute a Diviziei C pe locul 12 si a fost considerata retrogradata de catre FRF. Cazul a fost mai complicat si in discutie au fost doua meciuri pierdute la “masa verde” de catre baimareni, pentru folosirea unor jucatori aflati in stare de suspendare. In urma numeroaselor memorii depuse de catre conducerea echipei la Biroul Federal, dar poate si ca urmare a retragerii unor echipe, FRF a dat unda verde pentru ca Renel sa joace in Divizia C. “Noi nu am primit nici un act oficial de la FRF cum ca am fi retrogradati. Totul a fost numai presupunere”, spune Dan Vasile, presedinte FC Gloria Renel. Cu toate acestea, Renel a luat startul in Campionatul Judetean (!) si a jucat doua etape unde a inregistrat o victorie si o infrangere. In noile conditii, FC Baia Mare si FC Gloria Renel sunt pe punctul de a fuziona. FC Baia Mare a retrogradat si are o penalizare de 7 puncte, pentru nerealizarea baremului impus de FRF. Obiectivul propus de conducerile celor doua echipe este promovarea in Divizia B. “Ramane sa stabilim detaliile fuzionarii, sa ne intelegem intr–un anumit fel. Scopul propus este sa formam o echipa care sa porneasca fara penalizare si care sa lupte pentru promovare. Daca ne miscam repede, in perioada care ne-a ramas pana la startul campionatului, putem realiza acest lucru”, a spus Petre Andronic, presedinte FC Baia Mare. Numele echipei se va stabili de comun acord. Oficialii Renelului trebuie sa afilieze echipa la FRF. Se vor forma doua echipe, una care va evolua in Divizia C si alta in Campionatul Judetean. Antrenori sunt Ioan Tataran si Lucian Balan, iar programul de joc va fi cel stabilit de FRF pentru FC Baia Mare. “Am depus toate actele de afiliere la FRF, conform regulamentului”, a afirmat Dan Vasile. Prima etapa a Diviziei C se va disputa pe 3 septembrie, de la ora 18. FC Baia Mare are meci programat in deplasare cu Florenta Model Odoreu.

“Trebuie sa ne miscam repede pentru a putea realiza fuziunea intre FC si Renel. Va fi spre binele fotbalului baimarean.” – Petre Andronic, presedinte FC Baia Mare. “FC Gloria Renel nu a retrogradat niciodata. Oamenii vorbesc prostii. Suntem in negocieri cu FC Baia Mare pentru o , daca se poate numi asa.” – Dan Vasile, presedinte FC Gloria Renel.

Ioan Petrusan





* APOSTROF

Olimpiada de la Atena fost pentru politicienii nostri o posibilitate de campanie electorala gratuita, realizata pe truda unor sportivi. Politicienii din partidul de guvernamant s-au gandit ca ar fi ceva de ciupit de la Lotul Olimpic. Respectiv, imagine. Inghesuiala acestora la aeroportul pe care urmau sa revina in tara campionii, in special gimnastii, pare lipsita de bun simt. Nu a fost nici un cadru sau o imagine filmata care sa nu cuprinda cate o moaca de care sa nu ni se faca greata. Intr-o tara in care prin “grija” acestor insi sportul de masa este inexistent, iar baza de selectie a scazut pana la zero, festivismul afisat a fost penibil. Am remarcat gudureala, linguseala si am injurat amar. Sportul nu este privit ca o indeletnicire serioasa, ci ca un magnet de capital electoral. Cum altfel se explica faptul ca din cele 400 de sali de sport, promise cu mare pompa in urma cu patru ani, in prezent, nu sunt complet finalizate nici macar jumatate? Minciuni. “Votati PSD!”, va fi la fel ca acum.

Ioan Petrusan





* ”O cupa europeana!”

“Este pentru a cincea oara cand Baia Mare organizeaza acest raliu. Este o competitie europeana, care s-a bucurat intotdeauna de un spectacol de calitate, iar spectatorii l-au apreciat foarte mult.” – Gheorghe Albici, presedinte ACR Maramures.

In perioada 3-4 septembrie, in Baia Mare si imprejurimi se va desfasura Cupa “Maramuresului” la orientare auto si indemanare. Competitia conteaza ca etapa a IV-a in Campionatul European Centru Est. Vor fi prezente 45 de echipaje din Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia si Romania. De asemenea, concursul va fi considerat etapa finala in Campionatul National de Raliuri tehnico-aplicative, fiind dotat cu Cupa EKKA. “Vor fi prezente echipaje care au participat la concursuri internationale de specialitate si care au castigat premii importante. Vor fi prezente si echipaje feminine, dar acestea vor concura de la egal la egal cu barbatii”, a declarat Gheorghe Albici, presedinte ACR Maramures. Competitia va debuta vineri, cu proba de indemanare (sarea si piperul concursului). Startul se va da la ora 20,30, din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Concurentii vor “slaloma” printre jaloane si vor incerca sa incheie traseul in cel mai scurt timp, fara a dobori vreun jalon. Ziua de sambata este rezervata probei de orientare. Startul se va da din fata Casei de Cultura la ora 9, iar sosirea (la sediul ACR Maramures) este prevazuta pentru ora 15. Concurentii vor primi traseul (in lungime de 120 km) doar la start. Organizatori sunt ACR Maramures si EKKA.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.