• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 August , 2004
* Regres in handbal
”Raci” europeni

* Gherghel, performanta olimpica la natatie masculin
“Fluturele” olimpic

* Apostrof

* Sport pe scurt

* Regres in handbal
”Raci” europeni

Sub suflul Olimpiadei, “europenele” de handbal rezervate juniorilor s-au disputat mai repede decat in alti ani. Romania nu a avut o evolutie stralucita, semn ca este ceva putred la nivelul pregatirii juniorilor. Un semnal de alarma pentru FRH si diriguitorii handbalului. Juniorii baimareni au fost printre titulari.

La Campionatele Europene de Handbal rezervate juniorilor, Romania a fost de fiecare data in al doua grupa valorica. “Nu mai este interes pentru handbalul juvenil. Daca nu pregatim jucatori tineri, nu mai avem handbal. Trebuie sa avem o pepiniera puternica, asa cum era inainte de 1990”, este de parere Lascar Pana, fost antrenor al nationalelor de tineret si seniori ale Romaniei si Greciei. La “europenele” desfasurate in Cehia, nationala feminina de tineret era acreditata cu sanse reale de a castiga titlul. In cele din urma, nationala antrenata de Mircea Anton a avut o evolutie lamentabila, clasandu-se in final pe locul 10. Rezultatele Romaniei: 35-33 cu Spania, 23-27 cu Serbia Muntenegru, 27-35 cu Croatia, 29-26 cu Islanda, 30-22 cu Austria, 35-30 cu Slovenia si 30-31 cu Spania (in finala pentru locurile 9-10). “Am inceput bine si am terminat rau. In echipa, atmosfera a fost buna, dar am gresit mult tactic”, a spus Renata Tataran. La masculin, loturile coordonate de Lucian Rasnita au fost ciuca batailor. Romania a fost invinsa de nationale precum Portugalia sau Elvetia, echipe pe care Minaur le invingea inainte de 1990 la orice ora. Sa nu traim insa din amintiri. Rezultatele nationalei de juniori la C.E. de la Belgrad: 23-35 cu Ungaria, 26-30 cu Danemarca, 23-35 cu Belarus, 29-40 cu Rusia, 21-40 cu Elvetia (!) si 33-22 cu Bulgaria. In lotul Romaniei, Iuliu Csepreghi-Pop a fost printre titulari, dar folosit mai mult in faza de aparare, desi la echipa de club este golgeter. “Am fost suparat ca nu am avut posibilitatea sa marchez. La Belgrad am observat un public atras de handbal. Sali de 4.000 de locuri au fost pline pana la refuz”, a spus Csepreghi-Pop. Nici nationala de tineret nu a avut succes la “europenele” desfasurate la Riga. Insa baimarenii raman cu satisfactia ca Valentin Ghioane a fost cel mai bun jucator al echipei si golgeterul acesteia. Romania a inregistrat urmatorele rezultate: 22-28 cu Ungaria, 39-28 cu Elvetia, 25-42 cu Danemarca, 28-30 cu Portugalia (!), 42-31 cu Austria. Imediat dupa incheierea campionatului, Ghionea a plecat in Germania, unde a facut jonctiunea cu nationala de seniori, participanta la un turneu de pregatire. Baimareanul este singurul jucator din nationala de tineret convocat la prima reprezentativa.

Baimareni la “europene”

Valentin Ghionea (HC Minaur) a fost golgeterul nationalei de tineret a Romaniei la Campionatul European de la Riga (Letonia) - 61 de goluri in 6 partide l La finalul campionatului, Romania s-a clasat pe locul 5 l Daniel Muresan (HC Minaur-CSS 2 Baia Mare), titular in nationala de juniori la Campionatul European de la Belgrad si a punctat de 14 ori in 6 meciuri l Sebastian Parvu si Iuliu Csepreghi-Pop (ambii CS Marta-CS Cuart) rezerve in nationala de juniori l Romania a incheiat competitia pe locul 11 l Renata Tataran si Melinda Geiger (ambele de la HC Selmont), Ioana Negria (CS Marta- HC Selmont) sunt componente ale lotului tineret care s-a situat pe locul 10 la C.E. de la Olomuc-Zilin (Cehia). Geiger (16 ani), cea mai tanara jucatoare a “europenelor”.

Melinda Geiger: “Invatam din esecuri”

Melinda Geiger este cea mai tanara jucatoare din Liga Nationala de handbal feminin si din lotul national al Romaniei. Are numai 16 ani si este eleva in clasa a X-a la Liceul “Emil Racovita” din Baia Mare. Geiger a debutat la CSS 2 Baia Mare, unde a fost antrenata de Neculaie Voinea. Ea evolueaza cu dubla legitimare la CSS 2 si HC Selmont. Posturile pe care joaca sunt inter si extrema dreapta. “Nu am un post preferat, dar parca tot mai mult imi place sa joc pe extrema. Important este sa inscriu cat mai multe goluri”, a spus Geiger.

Pentru baimareanca, prezenta in Cehia a insemnat si debutul la Campionatele Europene. Ea a fost folosita mai mult in faza de aparare, nu pe posturile in care s-a consacrat. Are o relatie foarte buna de prietenie cu celelalte componente ale lotului, in special cu Cartas si Jerebie. Cu toate acestea, cea mai buna prietena este colega de la HC Selmont, Renata Tataran. “Campionatul a fost puternic. Nu ne-a iesit cum ne-am fi dorit, dar invatam din greseli. Anul viitor vom sti de ce sa ne ferim”, a declarat Geiger. Obiectivul jucatoarei este de a-si castiga pozitia de titulara in lotul Selmontului si o prezenta cat mai mare in nationala Romaniei.

Baimarenii, dupa competitii

“Meciurile au fost foarte grele. S-a jucat mai tare ca in Liga Nationala! Au fost si emotii…, asa ca toate s-au adunat.” – Renata Tataran “Este pentru prima oara cand am fost prezent la un turneu de Campionat European. Eu si colegii mei am facut tot ce ne-a stat in putere pentru a castiga.” – Daniel Muresan “Prezenta la Campionatul European este o realizare deosebita. Sper ca anul viitor sa ne clasam mult mai sus decat acum.” – Iuliu Csepreghi-Pop “Am vazut tribune pline la meciuri de junioare! In tara, la meciurile de pregatire sau la cele oficiale, salile au fost aproape goale, desi juca nationala Romaniei.” - Ioana Negria

Ioan Petrusan







* Gherghel, performanta olimpica la natatie masculin
“Fluturele” olimpic

In finala probei de 200 m fluture din concursul de natatie de la Jocurile Olimpice de la Atena, Ioan Gherghel s-a clasat pe locul 5, stabilind totodata un nou record national, cu timpul 1:56.10. Finala a fost castigata de favoritul probei, americanul Michael Phelps.

Locul 5 in finala olimpica a probei de 200 m fluture este o mare performanta obtinuta pentru inotul masculin romanesc de baimareanul Ioan Gherghel (legitimat in prezent la CSM Pitesti). In concursul masculin, doar Razvan Florea a reusit o performanta mai buna la Jocurile Olimpice de la Atena. Familia inotatorului a urmarit la televizor cu multa emotie finala. “Ionut stia ca nu va ajunge pe podium. Era constient ca sunt multi favoriti si va fi greu, insa nu s-a speriat si a obtinut ce si-a dorit. Ne-a spus ca vrea sa fie cat mai in fata”, a declarat Leontina Gherghel, mama lui Ionut. Pentru parintii inotatorului, satisfactia unui succes la concursuri ii face sa treaca peste amaraciunea despartirii. “Anul acesta a fost de doua ori acasa, dar a stat foarte putin. El spune ca atunci cand este in tara, este acasa. A mai fost la Pitesti, unde s-a antrenat, dar nu a avut timp sa vina si in Baia Mare”, a marturisit Leontina Gherghel. Dupa finala de la Atena, Ioan Gherghel a sunat acasa si a spus familiei ca este foarte multumit de rezultat. Familia i-a urat “La multi ani!”, deoarece Ionut a implinit varsta de 26 de ani la o zi dupa finala, pe 18 august. In Satul Olimpic, membrii delegatiei Romaniei i-au daruit baimareanului un gustos tort. Fratele inotatorului, Adrian Gherghel (antrenor de inot la LPS-CSS Baia Mare), crede ca performanta lui Ionut a fost trecuta prea usor cu vederea. “Rezultatul lui Ionut a fost de succesul Cameliei Potec si al lui Florea, care sunt intr–adevar rezultate de exceptie. Insa mi se pare ca s-a vorbit prea putin despre proba lui Ionut. Era totusi o premiera in inotul masculin din Romania. Dar el s-a bucurat mult de rezultat”, a spus Adrian. Ionut va reveni in Romania in cursul acestei saptamani, pentru o binemeritata odihna. Vacanta va fi foarte scurta, deoarece Gherghel se va intoarce in SUA, la Alabama, acolo unde este student.

Impresii de acasa

“Si-a dorit foarte mult sa ajunga acolo. Finala a fost frumoasa, pana la lacrimi. Si-a facut singur un cadou frumos cu ocazia zilei de nastere.” – Leontina, mama lui Ioan Gherghel. “Este un sportiv care intotdeauna, de la primii pasi in inot, a vrut sa castige. Am urmarit cu emotie finala si am trait cu satisfactie rezultatul lui Ionut.” – Ioan Bachnner, antrenor .

Ioan Petrusan





* Apostrof

Pentru romani, gimnastele au ramas “punctul de rezistenta” in speranta noastra de viata olimpica. Iar speranta de viata la Olimpiada sunt medaliile. In salba sau in snop, nu conteaza. Fetele lui Belu, micute, cu muschii intinsi, cu fetele supte de griji prea timpurii si prea universale, au adus din nou imensa bucurie in casele romanilor. Dana Sofronie, Oana Ban, Catalina Ponor, Monica Rosu, Alexandra Eremia au demonstrat ca sunt cele mai bune din lume. N-au pasit stramb nici macar pe “puntea suspinelor”. Si de aceea titlul a fost al Romaniei. Gimnastele au evoluat exact, si-au stapanit nervii si la final, ne-au facut cu mana de pe podium. Ca intotdeauna. Fluxul energetic pozitiv s-a vrut a fi transmis si spre membrii delegatiei, precum si spre noi, cei de pe fotoliile din tara. Nu tezaurul national sufera in lipsa medaliilor, ci mandria nationala. Micutele gimnaste au renascut dorinta de a fi invingator. La Atena, Oana si colegele sale ne-au demonstrat ca uneori “relatiile” lui Mutu conteaza mai putin. Va multumim!

Ioan Petrusan





* Sport pe scurt

Atacantul ex-baimarean Ciprian Vasilache (Gloria Bistrita) a inscris unicul gol al partidei Romania si Finlanda (1-0) din preliminariile CE de tineret 2006. Site-ul oficial al UEFA l-a declarat cel mai bun jucator al partidei l In perioada 26-28 august, la Sala Polivalenta “Lascar Pana” din Baia Mare va avea loc un turneu international de handbal pentru echipele de juniori III, organizat de CS Extrem. Alaturi de echipa organizatoare vor fi prezente si formatii din Germania si Ungaria l Dupa stagiul de pregatire, HC Minaur a renuntat la serviciile jucatorului Gelea (“U” Craiova) l “U” Explorari a incheiat stagiul montan de pregatire de la Izvoare.

“Nu suntem scutiti de

“In Romania, Raliul Tot Teren este la inceput de drum. In organizarea competitiei sunt depuse eforturi mari, mai ales financiare. Avem sprijin din partea autoritatilor, in schimb se gasesc carcotasi care vor sa ne puna bete in roate.” – Ioan Pop, organizator.

In perioada 27-29 august, in Baia Mare si in imprejurimi se va desfasura editia a II-a a Cupei “Eurocarpatica” la Raliu Tot Teren. Competitia este rezervata autoturismelor 4X4, camioanelor si motocicletelor si se desfasoara in conformitate cu regulamentul Federatiei Internationale de Automobilism. Raliul conteaza pentru etapa a III-a din Campionatul National Tot Teren al Romaniei si pentru etapa a VI-a in Campionatul Ungariei. Traseul are o lungime de 421,08 km, cu 6 probe speciale, si va fi cunoscut de concurenti cu doar 30 de minute inainte de start. Cea mai spectaculoasa proba se va desfasura pe tankodrom (vineri de la ora 15,15). “O parte dintre concurentii care vor fi prezenti in Baia Mare a participat la multe raliuri internationale (Paris-Dakar, Egipt etc.). Am trimis invitatii unor echipaje din Franta, Italia, Germania, Grecia, Rusia, tari in care acest sport are traditie”, a declarat Ioan Pop, presedintele Fundatiei Sportive Ranedo. Costurile raliului se ridica la aproximativ 40.000 de euro. Principalii organizatori sunt Ranedo, Vigraeff Brasov si Motor Sport Club Budapesta. “Raliul este organizat dupa reguli internationale, in special cele de asigurari fata de accidente sau distrugere de bunuri”, a spus Pop.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.