• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 August , 2004
* Local KOMBAT

* Minaur Baia Mare debuteaza in Challenge Cup
In Drujba ukraineana

* APOSTROF

* “Am jucat pe plaja europeana!”

* Local KOMBAT

Oarta de Sus nu este un loc unde sa te astepti sa gasesti sportivi de performanta. Cu atat mai surprinzator este faptul ca aici se antreneaza solitar un tanar pentru naucitoarele confruntari din Local Kombat. Muresan Fanica va implini in acest an, candva prin zodia Scorpionului, 23 de ani.

Muresan Fanica a mai practicat judo pentru o scurta perioada de timp. Din 1998 a inceput boxul, sport care i-a adus mai multe satisfactii, incepand cu ocuparea locului III la Campionatele Romaniei din 1999 si terminand cu meciul de la profesionisti de anul trecut, in care l-a invins prin KO in repriza a cincea pe vice-campionul Europei. In acest an s-a hotarat sa inceapa pregatirile pentru a intra in confruntarile din Local Kombat. In Oarta de Sus, antrenamentul poate fi la fel de complex si de solicitant ca oriunde altundeva.

Antrenament atipic

Programul de antrenament incepe in fiecare dimineata cu o alergare de 6-12 km. Nu e o alergare usoara. Fanica poarta o vesta intre cusaturile careia se afla 10 kg de nisip si cu care face ”panta” si ”lansari”. Urmeaza ceea ce luptatorii numesc ”box cu umbra”, gimnastica in care predomina exercitiile de mobilitate si tehnicile de picioare. Pentru brate si tibii se antreneaza la un pom din gradina casei, de care ”a lipit” recipiente din plastic umplute cu nisip. Un sac pentru tehnicile de pumn si o bara pentru tractiuni completeaza locul improvizat de antrenament. Manuale pentru acest sport, din ce in ce mai indragit de romani, nu exista si parteneri de antrenament se gasesc mai greu intr-o asezare in care oamenii se uita ca la un ciudat la cel care alearga prin paduri. Rareori se mai antreneaza cu un prieten din Baia Mare, vice-campion national la box. Nu urmeaza un program alimentar special, cu exceptia celor cinci oua de prepelita pe care le bea in fiecare dimineata, inainte de inceperea antrenamentului. Fanica n-a mai fost niciodata intr-o astfel de competitie, dar nu se teme de viitorii adversari (o vreme a fost in Legiunea Straina), ci doar de faptul ca ar putea sa dea gres. Prin intermediul maestrului Aliuta, antrenor de box la Dinamo Bucuresti, Muresan Fanica a luat legatura cu Catalin Zmarandescu, cu care va da ochii intr-o ”proba de lucru”. In conditiile in care il va convinge pe cel care sustine ca in Local Kombat ”este important sa lupti cu creierul”, va ramane la Steaua Wushu si va participa la gala programata in octombrie. Pana atunci, insa, va trebui sa lupte in cateva gale de mai mica importanta, lucru care se pare ca il motiveaza suplimentar. Asteptam o confirmare a valorii lui la viitoarea gala Local Kombat.

Local Kombat si K1

Local Kombat reprezinta ultima pasiune a romanilor in materie de spectacol sportiv, o varianta la scara redusa a mult mai titratului K1 l Luptele gazduite de galele Local Kombat reprezinta o combinatie extrem de dura de procedee tehnice din box, karate, muay thai si kickboxing, o mixtura violenta de arte martiale l In ring se intalnesc sportivi acoperiti de tatuaje, cu frizuri ciudate, ofiteri SPP si reprezentanti ai unor mai mult sau mai putin celebre gasti de cartier l Deocamdata nu exista un circuit K1 in Romania, care presupune participarea a cel putin 8 luptatori l Daca il luam in calcul si pe Ionut Iftimoaie, Romania poate alinia la startul unei astfel de competitii doar 5 luptatori.

Muresan Fanica: “Zmarandescu e tare Si cu maxilarul dislocat”

Muresan Fanica spera sa calce pe urmele lui Catalin Zmarandescu: “este un adevarat profesionist. E tare si cu maxilarul dislocat!” Zmarandescu este cel mai cunoscut dintre ”gladiatorii cu manusi” ai galelor Local Kombat din Romania. Cu toate ca nu masoara decat 1,79 m, Zmarandescu compenseaza prin tehnica, forta si viteza de reactie. A fost de mai multe ori campion national la lupte libere, box thailandez, kendo, korokai, wushu si kickboxing (versiunea WKN). In copilarie a facut scrima, apoi s-a orientat spre rugby, sport pe care l-a abandonat la insistentele mamei lui. A obtinut numeroase locuri pe podium la competitii internationale de K1, Street Fighting, Free Fighting si Praid. La campionatul mondial de wushu, desfasurat in 1995 in SUA, a obtinut locul IV, cu toate ca s-a inscris in competitie cu maxilarul dislocat. Impreuna cu prietenul sau, Horatiu Barleanu, a infiintat clubul Shidokan, devenit ulterior Steaua Wushu. Este cunoscut si ca bodyguard-ul lui Gigi Becali; nu intamplator, sala in care se antreneaza se afla situata sub tribuna oficiala a stadionului Ghencea.

Ce spune antrenorul

”Are sanse mari de a face performanta in Local Kombat pentru ca este pregatit si fizic, si psihic. E un luptator prin definitie. A trecut printr-o perioada mai grea, pentru ca nu a avut fonduri si nu a avut cine sa-l indrume. A fost cam debusolat, cam dezorientat. Insa, in momentul in care cineva stie sa-l cizeleze si sa-i arate ce are de facut, Fanica isi demonstreaza valoarea. Are in sange chestia asta. Sigur il va impresiona pe Smarandescu. Sunt multi pe care i-am vazut in gale de Local Kombat si care s-au dus in ring si s-au facut de ras. Fanica in schimb este un luptator care va face cinste Maramuresului. Am facut pregatire cu el si mi-am dat seama cam ce ”vana” are. Va fi, cu siguranta, un campion.”

Ioan Botis







* Minaur Baia Mare debuteaza in Challenge Cup
In Drujba ukraineana

In Viena, la sediul Federatiei Europene de Handbal (EHF), s-au tras la sorti meciurile din primele tururi ale cupelor europene. In turul 3 din Challenge Cup, HC Minaur va juca cu Politehnik Olkom Donetk (Ukraina). In aceeasi competitie, Uztel Ploiesti va intalni Fram Reykjavik, din Islanda.

Primele meciuri din Challenge Cup se vor juca pe 6-7 noiembrie, iar returul se va disputa pe 13-14 noiembrie. HC Minaur va juca primul meci la Donetk, in compania localnicilor de la Politehnik Olkom. Conducerea echipei baimarene a primit numele adversarului cu satisfactie, dar si cu ingrijorare. “Daca era sa intalnim echipa cu care joaca Ploiestiul, ar fi trebuit sa vindem clubul pentru a face deplasarea in Islanda”, a spus Lascar Pana. Antrenorul Ioan Palko este de parere ca echipele din Ukraina sunt greu de invins. “Trebuie sa tratam cu toata seriozitatea cele doua partide. Este cunoscuta valoarea handbalului din fosta URSS, asa ca trebuie sa ne luam toate masurile pentru a ne califica”, a spus Palko.

Adversarii

Politehnik este una dintre cele doua echipe de handbal importante ale Donetkului, alaturi de Sahtior. In sezonul trecut a incheiat campionatul pe locul 4. Dintre cupele europene, Politehnik a evoluat numai in Challenge Cup. Debutul a fost in sezonul 2001/2002 cand a trecut de Baracuda Chisinau cu 32-30 si 34-10 (turul II) si a fost eliminata in turul III de Slask Wroclaw, scor 14-28 si 13-27. In editia 2002-2003 a fost eliminata in turul II de Tvis Holstebro (Danemarca), echipa care ulterior a castigat trofeul, cu 20-30 si 21-30. In sezonul trecut, Politehnik a fost eliminata, in turul II, de HC Municipal Constanta, cu 23-24 si 24-27. Echipa antrenata de Anatoli Ribnitki se bazeaza pe o aparare masiva, formata din veritabili jucatori de baschet, si un joc dur, agresiv. Echipa isi disputa meciurile de pe teren propriu in sala Prieteniei (Drujba, in traducere), cu o capacitate de 4.000 de locuri. Prin prisma palmaresului, Minaur pare favorita la calificare, un atu in plus fiind si faptul ca va juca meciul decisiv pe teren propriu. “Este foarte bine ca jucam primul meci in deplasare. Obiectivul nostru este castigarea cupei”, a declarat Pana.

Primele impresii

“Din punct de vedere financiar, tragerea la sorti este favorabila. Nu prea avem informatii despre Donetk, dar reprezentantele vechii scoli ruse sunt valoroase.” – Lascar Pana, director tehnic “Dupa cum se vede, incepem , cu o fosta echipa din handbalul rusesc. Va fi greu, dar trebuie sa invingem.” – Cristian Anghel, presedinte HC Minaur

Ioan Petrusan





* APOSTROF

Dupa cum in ultima vreme s-au aratat prea des esecurile in ograda celor de la “U” Explorari, ceva trebuia sa se intample. Si s-a intamplat. Arbuzov a predat stafeta demn, fara orgolii rabufnite sau lamentari lacrimogene. Crescut o data cu “Explorarile”, venind dinlauntrul ei, Marius Botea ii cunoaste si potentialul si, calcaiul vulnerabil. Va sti sa faca paianjenul sa-si stramute panza din ochiurile fileului. Fost echipier al formatiei de aur baimarene, Botea se arata a fi din start detinatorul unei mari calitati: modestia. Obiectivul propus (evitarea retrogradarii), dovedeste asta. Nu ambitii impaiate cu iluzii, nu promisiuni sforaitoare, nici obiective imposibil de atins. De buna seama ca spiridusul ambitiei il roade pe dinauntru si ca in sinea lui isi doreste mult mai mult. Surpriza izbanzii va fi cu atat mai mare. Deocamdata, mergem pe mana lui Marius, stiind ca adeseori ambitia si tineretea fac casa buna impreuna. Multa bafta, Marius Botea, drum bun “Explorari”.

Ioan Petrusan





* “Am jucat pe plaja europeana!”

“Voleiul pe plaja este foarte greu, presupune o buna conditie fizica. La Campionatul European au fost prezenti jucatori valorosi din tari care au campionate puternice si traditie in voleiul pe plaja.” – Marius Mascovits.

In perioada 29 iulie – 1 august, la Brno (Cehia) s-a desfasurat Campionatul European de Volei pe Plaja rezervat selectionatelor Under 23. La masculin, selectionata Romaniei a fost reprezentata de baimarenii Marius Mascovics (in foto) si Daniel Todoran, ambii de la “U” Explorari. In faza grupelor baimarenii au pierdut cu 0-2 toate cele trei partide: cu Germania (echipa care a jucat finala), Olanda si Belarus. “A fost prima noastra participare, am avut emotii, ne-am acomodat destul de greu”, a spus Mascovits. In meciurile de clasament, Romania a invins Suedia (2-1), Bulgaria (2-0) si Estonia (2-1), clasandu-se in final pe locul 17 din 24 de echipe. “Un loc onorabil spun eu, avand in vederea valoarea ridicata a concursului”, a declarat Mascovits. Titlul european a fost adjudecat de Spania. Intre timp, Todoran s-a transferat la VCM Piatra Neamt. Mascovits a participat si la finalele Campionatului National de Volei pe Plaja care au avut loc la Mamaia. Baimareanul a facut pereche cu timisoreanul Emil Lung (jucator care se va afla in probe de joc la “U” Explorari). La Mamaia, cei doi au jucat sub denumirea “U” Explorari si au ocupat in final locul 4. Finala campionatului a fost castigata de Oradea.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.