• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 August , 2004
* Maramureseni la Olimpiada
Band nectarul zeilor

* APOSTROF

* Minaur, emblema orasului, cotat la doar 18.000 euro!
Licitatia bogatilor “saraci”

* “Fizic, suntem la pamant!”

* Maramureseni la Olimpiada
Band nectarul zeilor

Ioan Stefan Gherghel, Monica Iagar, Liviu si Lidia Simon sunt maramuresenii (ultima prin “adoptia casatoriei”) care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Atena. Toti au debutat si au avut primele succese sportive in Maramures. Valoarea lor a facut sa fie cunoscuti in tara, dar si in strainatate.

Pentru Ionut Gherghel anul sportiv 2004 a fost unul cu bune rezultate. Medalia de argint obtinuta la Campionatele Mondiale de la Madrid in proba de 200 m fluture a fost incununarea unei pregatiri extenuante. Pentru Atena, Gherghel isi doreste clasarea pe unul dintre primele sase locuri in proba preferata, cea de 200 m fluture. “Este normal sa fie asa. Olimpiada este altceva decat un Campionat Mondial. Ma bucur ca voi fi prezent la Atena”, a spus Gherghel. Inotatorul considera ca inca nu a reusit cursa perfecta, dar poate norocul ii va surade chiar la Atena. Pentru maramuresean, prima serie preliminara de la Atena va fi pe 15 august.

Emotii la inaltime

Dubla campioana la saritura in inaltime, Monica Iagar s-a antrenat pentru Olimpiada de la Atena cu Dan Vladescu (un antrenor roman stabilit in Germania care le-a pregatit pe Alina Astafei si Heike Dreschler). In 2004, atleta nu a reusit niciodata sa treaca de stacheta ridicata la 1,95 metri. “Am trac… un fel de frica atunci cand stacheta e ridicata la 1,95”, a spus Iagar. La Atena, atleta spera sa-si recupereze medalia pierduta la Sydney, atunci cand a ratat cu putin podiumul de premiere. “La Sydney am pornit ca mare favorita, dar nu am castigat nici o medalie. Totul a fost pe baza de psihic. Acum in mintea mea exista o singura dorinta: de a castiga o medalie”, a declarat Monica Iagar, in exclusivitate pentru GAZETA. Atleta romana va avea la Atena un suporter “fanatic” in persoana sotului ei, nimeni altul decat Cosmin Cernat, comentatorul sportiv de la TVR 1. Acesta va comenta in direct intrecerile de atletism de la Atena. Cei doi au o fiica in varsta de doi ani, Ayana Rodica Mariana, care pe durata Olimpiadei va locui la bunicii Monicai, la Sighetu Marmatiei.

Soti olimpici

Pentru Liviu si Lidia Simon, Olimpiada de la Atena reprezinta o mare incercare si spera sa obtina un rezultat bun. “Sper sa ne clasam intre primii sase. Lidia cunoaste bine traseul. A mai concurat aici in ’95 si ’97 si de fiecare data a castigat. Este bine pregatita din toate punctele de vedere. Nu exista nimic care sa ne sperie”, ne-a declarat Liviu Simon. Principalele adversare ale atletei sunt Paula Radclife din Marea Britanie (detinatoarea recordului mondial), Caterina Derendeva din Rusia (campioana mondiala) si Dina Drosi din SUA. Cei doi vor pleca pe 19 august la Atena, iar pe 22 august va debuta concursul.

Despre olimpicii maramureseni

Ioan Stefan Gherghel: nascut pe 18 august 1978, in Baia Mare l Sportul practicat: inot, stilul fluture l Legitimat la CSM Pitesti l A debutat la CSM Baia Mare in 1986 l Performante: multiplu campion national de juniori si seniori; vicecampion european in 2004, 200 m fluture; bronz la CM din 2003, proba 200 m fluture; bronz la CE din 2003, proba 200 m fluture l Monica Iagar: nascuta pe 02.04.1973, in Sighetu Marmatiei l Sportul practicat: atletism, saritura in inaltime l Legitimata la Steaua Bucuresti l Debut la CSS Sighet in 1985 l Performante: dubla campioana europeana in 1998 si 1999; multipla campioana nationala si balcanica l Liviu Simon: nascut pe 14.05.1968, in Leordina l Antrenor de atletism, maraton l Este sotul si antrenorul Lidiei Simon, singura campioana mondiala la maraton din istoria atletismului romanesc l Performante ale Lidiei (sub antrenoratul maramureseanului): vicecampioana olimpica la Sydney 2000, argint la CM din 2000 l Legitimata la Dinamo Bucuresti.

Lidia Simon:
“Pentru fiul meu si Romania!”

Liviu si Lidia Simon au definitivat pregatirea pentru Olimpiada de la Atena in localitatea Boulder (statul Denver - SUA), situata la 1.800 de metri altitudine. “Aici am intalnit o clima excelenta, la fel ca cea din Sydney. A fost un sezon excelent de pregatire. Lidia este optimista si si-a revenit la normal dupa fractura de bazin. Este intr-o forma fizica si psihica buna”, a spus antrenorul maramuresean. Sportiva a suferit o dubla fractura de bazin, fiind nevoie de o interventie chirurgicala pentru a putea fi prezenta la Atena. Lidia a fost nevoita sa poarte un aparat de stimulare a calciului care a imobilizat-o aproximativ 10 ore pe zi. Ultimele zile de antrenamente pentru Atena s-au efectuat la Snagov. Alaturi de cei doi a fost prezent si fiul lor, Cristian Liviu, care s-a nascut pe 24.12.2002, la Boulder. “Mi-a fost tare dor de el. Abia mi-am stapanit lacrimile la aeroport cand l-am reintalnit. Stiindu-l aproape, antrenamentele au fost mai usoare. La Atena voi alerga pentru el si pentru Romania. Cristian este impulsul meu, este motivatia mea. Ma voi gandi la el tot timpul”, a declarat in exclusivitate pentru GAZETA Lidia Simon. Pe timpul Olimpiadei, Cristian se va afla la bunici, in Turburea (Gorj), locul de nastere al Lidiei.

Obiective olimpice
“Cursa perfecta nu mi-a iesit inca. Vreau sa ma clasez intre primii sase in proba de 200 fluture. Sunt inotatori valorosi, dintre care se remarca americanul Michael Phelps. Este un fenomen al naturii, care matura tot.” – Ioan Gherghel.
“Imi doresc sa-mi recuperez medalia pierduta in urma cu patru ani la Sydney. Voi aborda Atena cu motivatie.” – Monica Iagar.
“Nu promitem nimic, dar vom incerca sa punctam pentru Romania. Totul va fi in functie de cum se va simti Lidia.” – Liviu Simon.
“Sper intr-o evolutie cat mai buna, care sa aduca puncte pentru Romania. Daca va fi o medalie, cu atat mai bine. Cunosc traseul, asa ca am un atuu.” – Lidia Simon.

Ioan Petrusan





* APOSTROF

Dupa ce colaborarea dintre Petescu si FC Baia Mare a avut efectul intalnirii dintre cizma si flegma, dupa ce am dat cu pumnii in cer, pomenind mai multi sfinti decat sunt in calendarul ortodox, ne-am resemnat. N-am vrea sa fim in pielea lui Tataran si a lui Balan. Sa pornesti la drum cu o echipa de pustani si cu cele –7 puncte in spinare, seamana cu o “cruciada a copiilor”. Daca “olandezul” ne-a lasat mostenire posibilitatea de a urmari in premiera “derby-uri” oficiale gen FC Baia Mare – FC Suciu de Sus (echipa antrenata de o alta fosta vedeta baimareana, Cristian Vasc), “Toti” va avea nevoie de mult spirit pedagogic in a-si educa si purta “invataceii” prin hatisul Diviziei C, unde nu se practica un fotbal de domnisoare de pension. Privind serios tragi-comicul situatiei, zambetul ne ingheata pe buze. Avem insa un mare atu. Increderea. In sfarsit, echipa a incaput pe maini vrednice. Daca inapoi privim cu manie, inainte privim cu speranta.

Ioan Petrusan





* Minaur, emblema orasului, cotat la doar 18.000 euro!
Licitatia bogatilor “saraci”

Conducerea echipei HC Minaur a lansat oamenilor de afaceri din Baia Mare propunerea de a deveni sponsori ai clubului, argumentand propunerea prin rezultatele obtinute de-a lungul anilor. Argumentele nu i–au impresionat pe “afaceristi”, ofertele financiare fiind mult sub asteptari.

Conform ofertei facute de Minaur eventualilor sponsori, clubul se obliga sa faca publicitate firmelor prin mijloace specifice sportului (purtarea numelui sponsorului pe echipament, afisarea de panouri publicitare in Sala Polivalenta etc). Licitatia a pornit de la suma de 28.000 euro/an, pret pentru care pe echipamentul cu care HC Minaur va juca in Liga Nationala si in Challenge Cup ar fi fost inscriptionat numele sponsorului. Pentru ca nu a fost nici un ofertant, suma a scazut drastic. Singurii care s-au aratat dispusi sa sprijine Minaur au fost: Vasile Deac (10.000 euro/an), Radu Pop (5.000 euro/an) si Alexandru Parjol (3.000 euro/an). Asadar, 18.000 de euro pentru HC Minaur Baia Mare, o suma relativ mica in comparatie cu cifrele de afaceri cu care se lauda unii patroni baimareni. De fapt, multi dintre acestia au facut doar figuratie la solicitarea clubului baimarean, zambind sau dand din maini a lehamite. O parte dintre ei chiar a parasit sala in momentul cand s-a facut licitatia, oferind inca un argument in sprijinul afirmatiei ca sportul baimarean nu prezinta interes pentru bogatii orasului. Primarul Cristian Anghel a declarat ca acest tip de licitatie va fi continuat si la restul echipelor din urbe, insa daca tot in acest mod se vor desfasura “ostilitatile” sunt putine sanse de izbanda pentru sportul baimarean. In continuarea licitatiei, Anghel, in acelasi timp presedinte al Consiliului de Administratie de la HC Minaur, si-a adjudecat tricoul purtat de Maricel Voinea la HC Minaur, in schimbul sumei de 250 euro (in fapt, primarul fiind singurul care a licitat). Pentru sezonul urmator, conducerea clubului baimarean si-a stabilit sa ocupe unul din primele doua locuri din Liga Nationala si sa castige Challenge Cup. Obiective indraznete, care necesita si o finantare pe masura. Dar de unde, daca bogatii sunt “saraci”?

Pipeta financiara

“Dorim sa organizam licitatii de acest gen si la celelalte echipe din oras (la Selmont, Explorari, la rugbisti etc.).” – Cristian Anghel, primar Baia Mare. “Pentru inceput, trebuie sa fim multumiti. Este un sprijin financiar pentru sezonul urmator.” – Lascar Pana, director tehnic HC Minaur.

Ioan Petrusan




* “Fizic, suntem la pamant!”

“In campaniile de selectie am descoperit multi jucatori talentati, dar care au aceeasi deficienta: sunt la pamant cu pregatirea fizica. Daca din punct de vedere tehnic suntem aproape de valorile mondiale, la pregatirea fizica suntem foarte jos.” – George Sava, antrenor emerit.

In ianuarie 2004, in Bucuresti si-a deschis portile Academia de Rugby. Aceasta are ca scop formarea de jucatori si antrenori la nivel mondial. Proiectul, initiat de Federatia Romana de Rugby, a pornit la drum cu 40 de jucatori nascuti in anii 1986 si 1987, precum si cu 24 de antrenori. Singurul antrenor baimarean care a absolvit cursurile Academiei de Rugby este George Sava, antrenor al nationalei Romaniei Under 18. Sava a participat la mai multe selectii pentru formarea reprezentativelor Romaniei Under 17 si Under 18. “Am vazut jucatori talentati, dar toti sunt la pamant cu pregatirea fizica. Academia de Rugby este o implinire. Juniorii vor invata ce inseamna profesionismul, incepand de la dieta, continuand cu antrenament, refacere si incheind cu viata sociala (care a ajuns un factor determinant in rugbyul mondial)”, a spus Sava. In perioada 9-11 august, va avea loc la Cluj ultima etapa preliminara de selectie la care vor participa si 7 juniori de la CSS 2 Baia Mare (Rosca, Sarbe, Ciocea, Borobei, Rus, Radoi si Costea). In vara acestui an, Sava s-a transferat la Metrorex Bucuresti. “Imi pare rau ca am plecat de la CSS 2, dar asta este viata. Trebuie sa fiu aproape de lot si de Academie”, a declarat Sava.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.