• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Septembrie , 2003
* Explorari revine, dupa un an de “exil”, in divizia A
Din nou in elita

* Apostrof

* Profesionistii

* Noua echipa de rugby

* Pe scurt

* Explorari revine, dupa un an de “exil”, in divizia A
Din nou in elita

Dupa un an in care a cunoscut “exilul” diviziei secunde la volei masculin, “U” Explorari Baia Mare revine pe prima scena a voleiului romanesc. Campionatul va debuta pe 27 septembrie. Echipa baimareana va face parte din grupa B (alaturi de VCM Midia Navodari, LPS Tractorul Brasov, VCM Petrom Ploiesti si Dinamo Bucuresti).

Primele patru clasate din cele doua grupe ale diviziei A de volei masculin se vor califica in Superliga Nationala. Echipele de pe ultimele doua locuri, alaturi de formatiile de pe primele sase locuri din divizia secunda, vor alcatui doua serii in Divizia A. Obiectivul “studentilor” baimareni este calificarea in Superliga. “Este o misiune grea, deoarece in grupa sunt echipe puternice. Toate adversarele s-au intarit in pauza competitionala. Cu toate acestea, am incredere in jucatorii echipei care, desi sunt tineri, cred ca vor reusi sa indeplineasca obiectivul propus. Este un prilej de afirmare pentru ei”, a spus presedintele echipei, Traian Rad Taut. Fata de sezonul trecut, echipa nu a suferit modificari importante. Virgil Rau a abandonat activitatea sportiva. Dupa o absenta de trei ani, revine in echipa veteranul Adrian Moroianu, care se va ocupa si de pregatirea ridicatorilor. S-a mizat pe experienta si valoarea lui “Moro”, care in ultimii ani a evoluat ca antrenor si jucator in Luxemburg. Antrenorii Adrian Arbuzov si Sorin Pop (care este si capitanul echipei) se vor baza pe urmatorii jucatori: Neamt, Teusan, Todoran, Tutea, Socaciu, Sindrestean, Batin, Mascovici, Tibil, Rus si Lacziko. Este una dintre cele mai tinere echipe din prima divizie. Tutea si Todoran fac parte din lotul largit al nationalei de seniori a Romaniei, iar Socaciu este component al lotului de tineret.

Asteptand “batranii”

Din cauza greutatilor financiare, conducerea echipei baimarene nu a reusit sa faca nici un alt transfer, desi au fost oferte din toata tara. Presedintele clubului baimarean spera in revenirea fostilor jucatori care ar putea ajuta echipa. “Ajutorul lor ne-ar fi de un real folos. Sunt jucatori care, desi au abandonat viata sportiva, ne-ar mai putea ajuta, atat cu sfaturi, cat si cu evolutia lor”, a spus Traian Rad Taut. Un alt ajutor, de aceasta data financiar, ar putea veni din partea firmelor din oras, care ar dori sa puna umarul la revigorarea voleiului baimarean. Inceputul de campionat va fi dificil pentru Explorari, cu doua meciuri consecutive in deplasare.

Programul turului

27 septembrie, cu Midia Navodari (d); 4 octombrie, cu Tractorul Brasov (d); 11 octombrie, cu Petrom Ploiesti (a); 18 octombrie, cu Electrocarbon Slatina (a); 25 octombrie, cu Dinamo Bucuresti (a). Returul va incepe in 1 noiembrie.

Ioan PETRUSAN



* Apostrof

Mircea Sandu sustine ca va conduce destinele Federatiei Romane de Fotbal pana in 2006. E drept ca nu-i frumos sa razi de unul pus la podea, dar nu ne putem abtine. “Voi conduce federatia la aceiasi termeni inalti”, a spus Sandu. Cat de inalti? 10 centimetri, cat stratul de noroi de la meciul cu Norvegia sau cat dunele de nisip de la cel cu Danemarca? Acest om este considerat de UEFA “tradator”, din ziua in care l-a votat pe Blatter la presedintia FIFA, desi ii promisese solemn lui Johansson, seful forului fotbalistic continental, ca-l va sprijini. Drept urmare, UEFA ne-a trecut pe “lista neagra” si tricolorii au tras ponoasele (probabil le vor mai trage). Sandu nu a gasit nici o hiba proprie in ratarea celei de-a doua calificari consecutive a Nationalei. Si, in afara de onoare, nu-i poate interzice nimeni sa lupte pentru fotoliul de sef la FRF. Daca vrea omul sa se faca de bafta, treaba lui. Dar oare n-ar putea sa o faca altundeva? Bulgaria nici macar nu este asa departe.

Ioan PETRUSAN



* Profesionistii

Claudiu Rasco si Lucian Bute, doi dintre cei mai titrati boxeri din Maramures, au plecat in Canada, unde vor sa treaca la profesionism. Bute a semnat un contract cu firma Interbox, unde mai evolueaza si Doroftei. Dupa ce a luat un prim contact cu boxul profesionist, in Germania, Rasco intentioneaza sa semneze un contract la un club din Toronto, unde antrenor este romanul Adrian Teodorescu, consilierul tehnic al lui Lennox Lewis, ex-campion mondial al supergreilor. Fosti campioni nationali si componenti ai lotului national, Bute si Rasco au boxat la BC Lauruc Sighetu Marmatiei si sunt, inca, studenti la Universitatea de Nord din Baia Mare. Un al treilea pugilist de la BC Lauruc, Adrian Nascu, intentioneaza si el sa treaca la profesionism.

Ioan PETRUSAN



* Noua echipa de rugby

Incepand din acest sezon, Baia Mare va avea o noua echipa de rugby, care va evolua in Divizia A. Noua echipa va purta denumirea de CSM “U” Remin Baia Mare si a luat nastere “datorita sprijinului presedintelui Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Murariu” (asa cum se arata intr-un Comunicat de presa al Directiei pentru Sport a Judetului Maramures). Potrivit “ordinului” semnat de Murariu, la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Baia Mare s-a infiintat o sectie de rugby, care a fost afiliata la Federatia Romana de Rugby. Lotul echipei baimarene este format din 18 rugbisti, dar va fi completat in perioada care urmeaza cu jucatori din tara. Antrenor va fi George Sava. Pana la revenirea lui Sava de la Cupa Mondiala, de pregatirile echipei se va ocupa antrenorul secund Eugen Apjok. “Echipa nu a disparut nici ca nume. Deocamdata, avem 18 jucatori, dar lotul se va intari in perioada care urmeaza, dupa revenirea lui Sava din Australia. Cei care vor veni vor avea conditii optime de pregatire si de joc. In proportie de 99,99%, din sezonul urmator vom reveni in Divizia Nationala”, a spus presedintele echipei Gheorghe Pasca. CSM “U” Remin nu a jucat in prima etapa (20 septembrie). Primul joc pentru baimareni va fi pe 27 septembrie, in deplasare, cu Arpechim Pitesti. Cat priveste “ecuatia vinovatilor” in cazul dopajului, aceasta este departe de a fi rezolvata. A aparut un nou nume, cel al antrenorului emerit la culturism, Iosif Szabo, care ar fi recomandat jucatorilor medicamentatia. Nu se stie numele celui care a administrat injectiile, asa ca “ancheta” bate pasul pe loc. Jucatorii care au fost suspendati isi vor primi drepturile banesti pe toata durata pedepsei si “vor fi multumiti, poate le va fi chiar mai bine”, dupa cum a spus Pasca. Presedintele echipei baimarene a adaugat ca acum este nevoie de liniste pentru ca echipa sa se antreneze normal, iar rezultatele nu vor inceta sa apara. Cat despre vinovati, in episoadele viitoare!

Ioan PETRUSAN



* Pe scurt

Minaur! Editia 2003-2004 a Ligii Nationale de handbal masculin va incepe pe 26 septembrie, la Sibiu, cu disputarea primului turneu de sala. Adversarele echipei baimarene vor fi HC Sabina Arad, “U” Iasi (ambele echipe sunt nou promovate in Liga Nationala) si Fibrexnaylon Savinesti (campioana tarii). Obiectivul Minaurului pentru acest campionat este clasarea pe unul dintre primele patru locuri din clasament.

Liderul din D

Dupa disputarea primelor 5 etape din Campionatul Diviziei D la fotbal, Maramuresul are un lider surpriza, pe FC Suciu de Sus (12 puncte). Echipa evolueaza in premiera in Divizia D. Suciu de Sus este urmata in clasament de Independenta Baia Mare (10 puncte) si FC II Baia Mare (cu 9 puncte).

Al II-lea turneu

Cel de-al II-lea turneu de sala din Liga Nationala de handbal feminin se va disputa in perioada 26 - 29 septembrie. HC Selmont Baia Mare va juca la Arad cu “U” Remin Deva, CSM Sebes, Rulmentul Brasov si Cetate Deva. Dupa disputarea primelor trei etape, HC Selmont este pe locul 7 in clasament (4 puncte).

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.