• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 August , 2004
* Box feminin
Pumnul de catifea

* Cel mai puternic stagiu de karate din Romania
Izvoare martiale

* APOSTROF

* “Frumosul canadian”

* Sport pe scurt

* Box feminin
Pumnul de catifea

In perioada 21-25 iulie, in Parcul Sportiv Dinamo din Bucuresti s-a disputat editia a IV-a a finalelor Campionatelor nationale de box feminin la senioare si junioare. Competitia a fost dominata de pugilistele de la CSM Baia Mare, antrenate de Gheorghe Man, Daniel Muresan si Emerich Tyukodi.

Editia a IV-a a “nationalelor” de box rezervate senioarelor si junioarelor s-a desfasurat in aer liber, pe un ring amplasat in Parcul Dinamo. Caldura a fost insuportabila, pugilistele luptand la o temperatura de 37 grade Celsius. Nimic nu i-a determinat pe organizatori sa schimbe locul desfasurarii. Temperaturile ridicate au avut repercusiuni si in judecata arbitrilor, care au acordat decizii dubioase in ceea ce priveste invingatorul. Titiana Lung, Ana Pop si Ana Maria Pruna au fost clar dezavantajate de arbitri. Pop a pierdut in semifinale in fata campioanei europene Camelia Negrea, desi a dominat autoritar partida. “Chiar daca o bat de 1.000 de ori pe Negrea, eu tot nu castig, fiindca asa vor arbitrii”, a spus Pop.

Vestiar: in tufis!

Pugilistele s–au echipat pe unde unde au apucat: la umbra copacilor, in tufisuri sau alaturi de boxerii de la Dinamo! Cazarea a lasat de dorit, fiind 8 sportive care au dormit intr-o camera, iar mizeria a fost infernala. Mancarea a fost slaba din toate punctele de vedere. Nici o sportiva din Baia Mare nu a fost trecuta cap de serie desi regulamentul prevede acest lucru. “Aveam campioane nationale si componente ale lotului national, care sunt o parte din conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a fi cap de serie”, a spus Man. La finalele de la Bucuresti nu a fost delegat nici un arbitru baimarean, desi avem arbitrii AIBA si EABA. “Se platesc polite intre diferite persoane, desi eu am spus in repetate randuri sa se renunte la asa ceva. Sunt treburi care ma depasesc”, a spus Nicolae Bud, secretarul FRB.

Banii “in natura”

Conform regulamentului FRB, medaliatele la finale ar fi trebuit sa primeasca premii in bani (locul I – 5 milioane de lei, locul III – 3 milioane de lei si locul III – 1 milion de lei). Numai ca sportivele nu au primit nici un leu, banii fiind inlocuiti cu tricouri, genti si prosoape. Pugilistele baimarence asteapta insa sa fie recompensate pe plan local. Conducerea CSM Baia Mare si Fundatia “Prietenii Boxului Maramuresean” si-au exprimat intentia de a premia pugilistele. “Facem tot posibilul sa le premiem fiindca au facut cinste orasului. Din putinul pe care il avem vom incerca sa multumim pe toata lumea”, a spus Sorin Ovidiu Andrei, presedintele CSM..

Drumul spre medalii

La finalele Campionatelor Nationale de Box feminin, Maramuresul a fost reprezentat de pugiliste de la CSM Baia Mare l Judetul nostru a avut cea mai numeroasa delegatie, la senioare au fost prezente 7 sportive, iar la junioare 6 sportive l Rezultate obtinute: 3 medalii de aur, 3 medalii de argint si 5 medalii de bronz l Senioare: Mihaela Marcut (categ. 75 kg) – locul I; Adriana Hossu (categ. 80 kg) – locul I; Alina Chioreanu (categ. 80 kg) – locul II; Ana Pop (categ. 46 kg) – locul III; Titiana Lung (categ. 52 kg) – locul III; Cristina Covaci (categ. 54 kg) – locul III l Junioare: Diana Gherghel (categ. 70 kg) – locul I; Ana Maria Pruna (categ. 60 kg) – locul II; Renata Domocos (categ. 66 kg) – locul II; Crina Rist (categ. 46 kg) – locul III; Renatta Viman (categ. 52 kg) – locul III l Bilant: locul I in clasamentul general la senioare si locul II in clasamentul general la junioare.

Gheorghe Man: “Pot sa spun ca ne-au furat!”

Despre finalele de la Bucuresti, antrenorul Gheorghe Man a avut atat cuvinte de lauda (la adresa elevelor sale), cat si reprosuri (fata de organizare si maniera de arbitraj). “Noi am vrut sa demonstram ca avem valoare. Primele trei editii ale finalelor s-au disputat in Baia Mare si am castigat tot ce se putea castiga. Daca la Bucuresti pierdeam, toata lumea spunea ca in Baia Mare am castigat fiindca am boxat acasa. Asa, nu mai au ce comenta. I-am batut pe teren propriu. Fetele de la CSM Baia Mare sunt cele mai bune din tara”, a spus Man. Antrenorul baimarean a fost nemultumit de arbitraj, precum si de organizarea finalelor. “Arbitrii ne-au dezavantajat in dese situatii, pot sa spun ca ne-au furat. Am fost priviti ca o echipa ce nu avem voie sa emitem pretentii la medalii”, a declarat Man. Cu toate piedicile intampinate, sportivele antrenate de Gicu Man au demonstrat ca sunt cele mai valoroase din tara. Antrenorul baimarean spera ca in scurt timp, pugilistele vor fi premiate pentru rezultatele obtinute. “Stiu ca la CSM este greu, dar pentru a le pastra pe aceste fete trebuie sa le si recompensezi”, e convins antrenorul baimarean.

Acuze maramuresene

“A ajunge pe podium este o performanta, dar am ramas cu un gust amar. In semifinala, arbitrii m-au dezavantajat. Nu ma asteptam. Am crezut ca e o gluma proasta.” – Titiana Lung “Au fost multe ambitii si dorinta de victorie a fost mare din partea fiecaruia.” – Mihaela Marcut “Anul acesta, nici un arbitru din Maramures nu a fost delegat la o competitie organizata de Federatia de Box. Avem arbitri AIBA si EABA. Avem si arbitri femei, era normal ca la o finala feminina sa arbitreze femei. Acest lucru nu s-a intamplat. Este ceva dubios acolo la federatie.” – Ion Pop, arbitru AIBA “Daca arbitrii erau corecti, erau mai multe medalii de aur.” – Gheorghe Man

Ioan Petrusan



* Cel mai puternic stagiu de karate din Romania
Izvoare martiale

In organizarea Federatiei Romane de Karate Kyokushin (FRKK) si a CS Kanku Baia Mare, statiunea Izvoare a gazduit, in perioada 28 iulie-1august, Stagiul National de Vara la Karate Kyokushin condus de marele maestru international maghiar, shihan Furko Kalman (6 Dan). La stagiu au fost prezenti peste 150 de sportivi din toata tara.

In cadrul stagiului de la Izvoare, s-a urmarit perfectionarea tehnicilor din kata si kumite si s-a pus accent pe pregatirea fizica si psihica. Maestrul Furko Kalman (Ungaria) a incercat sa demonstreze ca, de fapt, kata inseamna lupta. “Kata trebuie sa exprime ceva, sa nu fie numai forma”, a spus Kalman. Sportivii si instructorii au avut posibilitatea sa isi perfectioneze stilul avandu-l ca “supraveghetor” pe unul dintre cei mai mari tehnicieni ai kyokushin-ului mondial. In cele 5 zile ale stagiului, ritmul de antrenament a fost draconic, cu trei antrenamente zilnice. Programul a cuprins: pregatire fizica, alergari prin padure (intre orele 7-9); antrenamente de tehnica, de kyhon si kata (intre orele 10-12); kumite (intre orele 16-18). “Maestrul Furko Kalman a adus multe noutati. Am invatat mult in acest stagiu,” a declarat Vlad Pop-2 Dan (CS Kanku). In acest stagiul de pregatire au avut loc si examene pentru arbitri si instructori, dar si examene de promovare in grad a antrenorilor si de centura pentru toate gradele (incepand de la 10 kyu la 3 Dan, fiind singurul oras in care s-a sustinut examenul pentru obtinerea centurilor negre).

Oaspeti de marca

La stagiul de la Izvoare a fost prezenta intreaga conducere a FRKK. Anca Walleman, presedintele FRKK, primul roman care este membru in biroul executiv al Organizatiei Europene de Kyokushin (EKO), a fost de parere ca Romania are multi sportivi valorosi, care vor aduce medalii de la concursurile internationale. “Suntem cunoscuti in lume. Karatistii romani au avut de fiecare data o prestatie buna in concursurile externe. EKO a demarat un program de promovare a kyoshinului pentru ca acesta sa devina sport olimpic”, a spus Walleman. La stagiu a fost prezent si Anton Muraru, presedintele Comisiei Nationale de Formare si Examinare a Antrenorilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Sport.

Despre stagiul baimarean

“Este cel mai puternic stagiu organizat in Romania si a fost o reusita din toate punctele de vedere, desi vremea ne-a pus unele probleme.” – Grigore Petrut, 3-Dan

“In Baia Mare sunt sportivi, antrenori si instructori valorosi. Voi reveni cu placere, ori de cate ori voi fi invitat.” – shihan Furko Kalman, 6-Dan

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Dupa ce l-a batut pe Balbi, au inceput linguselile si “inchirierile politice” pe post de trofeu in forma de foarfeca, Doroftei fiind trezit in crucea diminetilor pentru a taia panglica la vreo groapa care avea sa fie fundatie, care la randul ei avea sa fie cine stie ce piata de cartier. Era idolul. Dupa ce croseul lui Gatti i-a nimerit ficatul si l-a tintuit la podea, e jelit de bocitoare profesioniste si deplans pentru slabiciunile sale… omenesti. Trairea momentului se confunda cu furia. Poate de aceea, multi spun ca la Atlantic City a fost o strategie menita sa-i umple buzunarele lui Doroftei si sa-i limpezeasca lui Gatti drumul spre adevarata confruntare. Cea cu Floyd Mayweather jr. Acum va trebui sa ne obisnuim fara succesele ploiesteanului cu inima de leu. “O cariera de douazeci de ani s-a incheiat in cinci minute”, spunem, nevrand sa vedem ca totul s-a sfarsit la Bucuresti, toamna trecuta, la ratarea cantarului. Atlantic City nu a facut decat sa scurt-circuiteze dureros o cariera luminoasa care merita un sfarsit mai bun.

Ioan Petrusan



* “Frumosul canadian”

“Bute a debutat in gala de la Riesa (Germania). Capul de afis era meciul campionului WBC la categoria lui Lucian, neamtul Markus Beyer. Acum, Bute primeste o bursa de 3.000 euro pe meci (din care Interbox are 30%).” - Claudiu Rasco, boxer profesionist. Pugilistul Lucian Bute, legitimat la clubul Interbox (club profesionist din Canada la care activeaza si Leonard Doroftei), devine, cu fiecare adversar rapus inainte de limita, tot mai cunoscut amatorilor sportului cu manusi. S-a nascut in comuna Piscu (judetul Galati), unde a facut primii pasi in lumea boxului, fiind apoi legitimat la CSM Galati, de unde a fost transferat la BC Lauruc Sighetu Marmatiei (oras in care a facut si liceul). Contractul boxerului era detinut in coproprietate de clubul sighetean si de Dinamo Bucuresti. La amatori, a obtinut numeroase titluri nationale la categoria semimijlocie. Daca va reusi sa obtina titlul mondial (lucru pe care sportivul spera sa-l realizeze in urmatorii 2 ani), bursa lui va insuma echivalentul a 37.000 de euro. Ultimul meci in care a luptat, cel de-al cincilea in cariera de profesionist (invingand in toate prin KO) a avut loc pe 25 iulie, in Atlantic City, in cadrul galei in care Doroftei a fost invins de Arturo Gati. Aici Bute l-a invins, prin KO in runda a treia, pe veteranul american Tyler Hughes. Ex-maramureseanul, supranumit de presa canadiana ”Frumosul”, a urcat astfel pana pe pozitia a 93-a in topul mondial al boxerilor.

Teofil IVANCIUC



* Sport pe scurt

Marius Botea, noul antrenor al echipei “U” Explorari, a declarat ca obiectivul fixat de conducerea clubului baimarean este salvarea de la retrogradare. Echipa va pleca intr-un cantonament de o saptamana la Izvoare l Cristian Iatu (FC Baia Mare) a depus un memoriu la Federatia Romana de Fotbal prin care reclama neplata unor restante salariale, solicitand sa devina jucator liber de contract l Dupa ce a jucat doar in doua meciuri oficiale, Leonard Bibirig a parasit HC Minaur si se pregateste cu Dinamo Bucuresti l Campionatul diviziei Judet II la fotbal va programa meciurile primei etape in 15 august. Campionatul Diviziei D va incepe pe 21 august.

“Fotografia” finalei Campionatului European de Enduro Motocros

Rock si motoare

La sfarsitul saptamanii trecute, Baia Mare a gazduit finala Campionatului European de Enduro Motocros. Timp de trei zile capitala motocrosului european s-a transferat in Romania, la startul competitiei prezentandu-se peste 200 de concurenti din 17 tari. Evenimentul s-a transformat intr-o sarbatoare a orasului, pigmentata cu muzica rock, spectacole folclorice, mici, bere si focuri de artificii.

La startul competitiei s-au inscris 225 de concurenti, numarul acestora depasind cele mai optimiste asteptari ale organizatorilor. Au fost prezenti sportivi din Austria, Elvetia, Croatia, Germania, Franta, Italia, Olanda, Lituania, Finlanda, Polonia, Suedia, Anglia, Ucraina, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia si Romania. Concursul a fost dificil, vremea si traseul fiind principalele obstacole cu care s-au luptat concurentii, multi dintre ei fiind pentru prima oara in Romania.

Concursul

S-a concurat pe o distanta de aproximativ 200 de km, startul fiind luat din vecinatatea stadionului “Dealul Florilor”. Dupa aceea, concurentii au parcurs padurile si drumurile forestiere din imprejmuirile orasului Baia Mare pe ruta stadion-Barajul Firiza si retur. Concursul s-a desfasurat in spiritul fair play-ului, fara “cartonase galbene”. La festivitatea de deschidere, organizatorii au acordat plachete si medalioane autoritatilor locale si celor care si-au avut un aport la eveniment. Asistenta medicala a fost asigurata de SMURD Tg. Mures, principala problema a paramedicilor fiind caldura care a avut repercusiuni negative pentru o parte dintre concurenti si asistenti tehnici. Ultima proba a concursului a fost si cea mai spectaculoasa. Disputandu-se duminica, pe un traseu de motocros special amenajat pe tancondrom, unde motocrosistii s-au metamorfozat in canguri si au sarit peste 17 trambuline. Principalii organizatori ai competitiei au fost Egly Racing Club din Satu Mare si Fundatia Sportiva Ranedo din Baia Mare. Baia Mare a devenit primul oras din Romania care a organizat o finala europeana de enduro.

Vedeta

Vedeta intrecerii a fost Giovanni Sala (Italia), campion mondial la motocros, un adevarat Michael Schumacher al motocicletei. Nascut in 23 noiembrie 1963, Sala a participat la prima cursa de enduro in anul 1979, cand a concurat pe o motocicleta KTM. Anul trecut s-a clasat pe locul III in Enduro WCS. Palmaresul sau este impresionant: 5 titluri de campion la Enduro World Champion, 10 titluri de campion la Italian Enduro Champion, 6 titluri de campion la Italian Overall Enduro Champion, 5 titluri de campion la Winner Six Days (cele mai puternice concursuri de enduro din Europa). Pentru ca sportivul concureaza in Campionatul Mondial, nu a punctat la “europene”. Are ca hobby treking sking. Italianul a fost incantat de traseu. “Sunt pentru prima oara in Romania, dar sunt bucuros ca am venit. Este o tara frumoasa. Aici, la voi, in Baia Mare, este fantastic. Cred ca toti s-au nascut cu motociclismul in sange”, a spus Sala. Italianul va reveni anul viitor in Baia Mare, mai ales pentru a revedea… fetele din oras (“they are very nice”, a motivat el).

Ioan Petrusan



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.