• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Iulie , 2004
* Oina
Vointa campionilor

* In Baia Mare, Cupa “Eurocarpatica” la Raliuri Tot Teren
Pe “autostrada carutelor”!

* APOSTROF

* “Nu m-a facut manechin!”

* Oina
Vointa campionilor

In doar trei ani de la infiintare, echipa de oina Vointa Coruia a asezat numeroase trofee in vitrina clubului. In fiecare an, tinerii jucatori s-au intors cu medalii de la finalele nationale, iar Coruia a devenit o echipa de temut in tara, creandu-si un blazon respectat pretutindeni.

Originile oinei, sportul national al romanilor, se pierd in ceata timpului. Primele date scrise dateaza din urma cu sase secole, mai exact din anul 1364, pe timpul domniei lui Vlaicu Voda. In oina se regasec elemente asemanatoare cu alte jocuri, cum ar fi basse-ball in SUA, paume in Franta sau palsepool in Finlanda. Astazi, oina se zbate intr-un anonimat amar. Sportul national al Romaniei mai este salvat de catre dascalii si copiii din sate.

Campionii

Argumentul maramuresean se numeste Coruia, un sat aflat la aproximativ 30 de km distanta de Baia Mare. Acolo, o mana de oameni inimosi au incropit o echipa, formata doar din copii, care in cei trei ani de la infiintare a adunat o salba de medalii. In cei trei ani de activitate, Vointa Coruia a participat la finalele Campionatului national de juniori si copii, de unde a revenit mereu cu medalii. Cativa jucatori au intrat deja in atentia federatiei de specialitate. Este vorba despre Bobi Moja (cel mai tehnic jucator si cel mai bun aparator la finale din 2004), Cosmin Fernezan (cel mai eficace jucator din 2004) si Bogdan Lupse (cea mai lunga bataie de baston intr-un concurs). In urma cu doua luni, la finalele de la Mangalia, Vointa a promovat doua scheme tehnico-tactice noi in jocul de oina. “Inceputurile au fost grele. Tot echipamentul, mingile si batele au fost cumparate din banii mei. Nu-mi pare rau, deoarece am avut o mare satisfactie cand i-am vazut pe copii cu medaliile pe piept”, a declarat antrenorul Calin Moje.

Munca si “blaturi”

Lipsa sprijinului financiar este principala problema a clubului, insa cu toate dificultatile materiale, copiii apara blazonul clubului si continua sa aduca rezultate notabile. “Este mai greu de lucrat decat in trecut. Copiii sunt mai neastamparati si trebuie sa-i impingi de la spate”, spune Moje. In plus, sunt sicanele venite din partea adversarilor. La fel ca in celelalte federatii din Romania, la Oina sunt interese care nu fac o reclama buna sportului. “Exista o adversitate fata de noi din partea echipelor din Sud sau din Moldova, acolo de unde sunt oficialii din federatie. Au vazut ca avem valoare si le este frica de noi. Echipele de acolo se ajuta intre ele, prin diferite metode, si de aceea este foarte greu sa ajungem la titluri nationale”, spune Moje. Cu toate acestea, tinerii coruieni continua sa faca cinste sportului maramuresean.

Cronologia unei campioane

In martie 2002 s-a infiintat echipa de oina Vointa Coruia l Initiatorul actiunii a fost Dumitru Dobrican, cunoscutul rapsod al Ansamblului “Transilvania” l In 2002, Vointa castiga titlul de campioana judeteana la juniori, iar la juniori II vicecampioana nationala in Campionatul National Scolar l In 2003, Vointa isi pastreaza titlul de campioana judeteana la juniori l Tot in 2003, Vointa isi adjudeca titlul de campioana nationala la juniori II si se claseaza pe locul III la juniori I l La Festivalul International “Balkan Rural Sport” de la Brebu (Prahova), Vointa a primit premiul special al juriului l In 2004, Vointa devine campioana nationala in Campionatul National Scolar si vicecampioana nationala la juniori I si juniori II l Vointa a castigat toate medaliile individuale stabilind un record national l Este singura echipa din Transilvania care a participat la finalele nationale l Echipa este antrenata de profesorul Calin Moje.

Calin Moje: “Oina este putin popularizata”

Antrenorul si sufletul echipei Vointa Coruia este profesorul Calin Moje. Antrenorul micilor coruieni a practicat oina din scoala si pana la satisfacerea stagiului militar. “La noi, in Coruia, acest sport era unul traditional. Oina era mai fata de cum se joaca acum. De fapt, se juca numai la sarbatori, fara regulament, si intre consateni. Erau, totusi, jucatori talentati, valorosi”, isi aminteste Moje. Profesorul-antrenor a reusit intr-o perioada scurta sa formeze o echipa cu care a obtinut rezultate valoroase pe plan national. Moje a infiintat echipa in 2002 cu sprijinul unor prieteni si al unor sateni din Coruia. “Predand ore la Scoala din Coruia, unde am fost elev, mi-am amintit de perioada cand am pus pentru prima oara mana pe o minge de oina si pe bata. Am zis sa fac o echipa si cred ca mi-a reusit acest lucru”, a declarat Moje. Pentru perioada urmatoare a anului sunt programate finalele Cupei Romaniei si Cupei Federatiei. Ambele concursuri se vor desfasura la Mangalia. “Vrem sa participam la aceste concursuri, dar totul depinde de bani. Sper sa gasim sprijin si sa fim prezenti la cele doua finale. Cu siguranta ne vom intoarce cu medalii”, a spus Moje.

Despre Vointa Coruia

“Sunt niste copii minunati. Aceste rezultate au fost obtinute prin munca, daruire si pasiune. Indiferent de rezultat, la finalul fiecarei competitii ne-am bucurat. In Coruia, oina are traditie, iar acesti copii sunt continuatorii ei.” – Calin Moje, antrenor “Toata lumea prefera fotbalul, dar eu am vrut sa le reamintesc ca oina este sportul nostru national. In Coruia am gasit intelegere si niste copii de nota 10, insa este pacat ca acestui sport nu i se face reclama in presa la fel ca fotbalului sau altor sporturi.” – Dumitru Dobrican, fondator “A fost greu la primul antrenament. Dupa aceea mi-a placut. Nu ma despartesc de bata.” – Bobi Moja, jucator

Ioan Petrusan



* In Baia Mare, Cupa “Eurocarpatica” la Raliuri Tot Teren
Pe “autostrada carutelor”!

In perioada 27-29 august, Baia Mare va fi gazda editiei a II-a a Cupei “Eurocarpatica” la Raliuri Tot Teren. Concursul va conta ca etapa in campionatele Romaniei (editia a III-a) si Ungariei. Competitia este rezervata camioanelor, autovehiculelor 4X4 si motocicletelor.

Cupa “Eurocarpatica” la Raliuri Tot Teren este singura competitie de gen din Romania care beneficiaza de participare internationala, la start urmand sa se alinieze mai multi concurenti din Ungaria. Din cele 22 de echipaje inscrise in concurs, Romania va fi reprezentata de 15 echipaje auto si 30 de motociclisti, la competitie anuntandu-si prezenta si numerosi oficiali. “Ungurii au un campionat puternic, valoros, si au aratat un interes deosebit fata de concurs. Au cerut cele mai mici detalii legate de cazare, traseu, transport si multe altele. De la vama intentioneaza sa vina in convoi si ne-au solicitat sa le facilitam trecerea in Romania”, a spus Ioan Pop, organizatorul competitiei. Ca o dovada suplimentara pentru seriozitatea cu care trateaza competitia, sefii echipajelor din Ungaria au fost prezenti zilele trecute in Baia Mare pentru recunoasterea traseului, parcurgandu-l “la pas”. Conform regulamentului international, traseul exact va fi cunoscut doar inaintea startului. Raliul se va desfasura pe drumuri forestiere si de carute, total incaccesibile unei masini obisnuite. Orientarea in concurs se va face cu ajutorul computerelor de la bordul masinilor si a motocicletelor. O simpla greseala duce la abandon (de multe ori masinile “dezorientate” se pierd, fiind nevoie de mari eforturi pentru a le “recupera”). Este cel mai lung traseu din Campionatul National (421,09 km), care va fi parcurs in sase probe speciale (cea de vineri 27 august se va desfasura pe tankodrom). Cea mai scurta proba va fi in lungime de 7,43 km, iar cea mai lunga va masura peste 100 km. “Am aflat ca la etapele anterioare organizatorii din alte judete au intampinat greutati in special din partea sefilor ocoalelor silvice. La noi nu a fost cazul si totul este pregatit cum scrie la carte”, a spus Pop.

Despre concurs

“Va fi o intrecere puternica. Concurentii din Ungaria si-au manifestat un interes deosebit pentru intrecere, fiind impresionati de traseu.” – Ioan Pop, organizatorul concursului.

“Suntem la inceput de drum in acest sport, dar in scurt timp vom conta si noi in intrecerile internationale.” – Lazar Farcas, castigatorul editiei trecute.

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Este cald, foarte cald, iar doctorii recomanda sa ne ferim de razele soarelui. Pentru unii dintre noi, efectele caniculei ar duce la diverse “exuberante”. Asta i s-a intamplat si lui Mitica Dragomir. Banuind ca va avea mult de lucru, cu problemele curente ale Ligii, Mitica si-a tras un salariu lunar de 3.000 de dolari pe care l-a facut cunoscut tuturor. Este normal pentru Mitica, deoarece dupa ce ca trebuie sa-si acopere masa zilnica la un restaurant de 5 + multe stele, omul mai trebuie sa se imbrace si sa-si ia medicamentele anti-depresive pentru compensarea necazurilor aduse de dusmani. Sa nu uitam nici de faptul ca o pensie de stat se cladeste dintr-un salariu “onorabil”, iar pentru Mitica sfarsitul deplinei activitati in munca se apropie. Este un exemplu bun de urmat pentru toti cei care traiesc din fotbal, in conditiile in care tot mai putini oameni de sport se inghesuie sa miluiasca cate un cersetor la colt de stadion.

Ioan Petrusan



* “Nu m-a facut manechin!”

“Intre mine si Sorin Corpodean nu este nici o adversitate. Suntem prieteni foarte buni. Ceea ce s-a publicat in presa centrala este ceva artificial, a fost “umflata” o vorba de-a lui Sorin. Noi intotdeauna am fost si vom ramane prieteni.” – Cristian Balaj, arbitru UEFA.

In sezonul trecut, Comisia Centrala a Arbitrilor (CCA) l-a desemnat pe Sorin Corpodean arbitrul nr. 1 al Romaniei, locul 2 fiind ocupat de baimareanul Cristian Balaj. Pe seama acestor clasificari au aparut mai multe controverse si un posibil conflict intre Corpodean si Balaj. Arbitrul baimarean a infirmat aceste conflicte declarand ca totul a fost “umflat” si facut doar pentru reclama. Saptamana trecuta, Balaj si Corpodean au fost impreuna la Cluj Napoca, fiind delegati de forul european pentru meciuri din UEFA Women’s Cup. “Nimic nu este adevarat din ceea ce a aparut in ceva ziare. Eu si cu Sorin suntem prieteni. Nu m-a facut manechin si nu este invidios pe mine”, a spus Balaj. Reamintim ca in toamna anului trecut Balaj a prezentat echipamentul arbitrilor din Romania, iar la ultima sedinta a CCA a fost “desemnat” sa prezinte echipamentul pentru urmatorul campionat. “Nu este nimic ascuns, nimic in neregula. Este un contract intre mine si cei care sponsorizeaza campionatul si pe arbitrii romani. Acest lucru se intampla peste tot in Europa”, a declarat Balaj.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.