• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Iulie , 2004
* Enduro
Finala Europei

* Balaj si Szekely ar putea arbitra in China
Intre orez si mamaliga

* APOSTROF

* “Pentru a ajunge elita, lupti!”

* Enduro
Finala Europei

In perioada 30 iulie-1 august, in Baia Mare si in padurile din imprejurimile orasului va avea loc Finala Campionatului European Enduro UEM. Este pentru prima oara cand in Romania se organizeaza o finala europeana de acest gen.

Enduro este o competitie care se desfasoara pe un traseu accidentat. Motocicletele cu care se participa la aceste concursuri sunt pregatite special pentru a rezista fara reparatii majore, la orice fel de solicitari din perioada competitiei. Conform regulamentului, pe perioada concursului, motocicletele nu pot sa primeasca asistenta tehnica de la nici un mecanic, singurul care are voie sa repare motocicleta fiind concurentul, iar numarul de piese care poate fi schimbat este limitat. Spectaculozitatea acestor concursuri consta in faptul ca se desfasoara pe trasee cu mare grad de dificultate, vitezele medii fiind uneori sub 25 km/ora. La finala europeana din acest an vor participa aproximativ 150 de concurenti din Austria, Elvetia, Croatia, Germania, Franta, Lituania, Finlanda, Italia, Olanda, Polonia, Suedia, Anglia, Ungaria si Romania. Concursul va conta si ca etapa in Campionatul National al Romaniei. Concurentii vor pilota motociclete de la cele mai prestigioase firme de profil din lume: Yamaha, Husqvarna, Honda, KTM, Suzuki sau Kawasaki. Startul se da din fata Teatrului de Vara, se vor traversa padurile din imprejurimi si se va ajunge la Firiza. “Vijelia din urma cu doua saptamani ne-a pus in dificultate. Copacii au fost smulsi din radacini si am fost nevoiti sa lucram zi si noapte pentru a repune in conditii bune traseul”, a spus Ioan Pop, presedintele Fundatiei Sportive Ranedo. Favoriti pentru castigarea titlului european sunt driverii din Italia si Franta. “Francezii si italienii sunt cei mai experimentati, au castigat multe concursuri internationale. Sunt adevarati profesionisti”, a spus Pop.

Spectacol baimarean

Finala Campionatului European de Enduro va fi un adevarat spectacol. Tabara concurentilor va fi in perimetrul Teatrului de Vara. Pe Campul Tineretului va fi amplasata o scena unde in fiecare seara din cele trei zile de concurs vor fi concerte de muzica rock. TV Sport si-a manifestat intentia de a transmite in direct imagini de la finala. Dealerii de automobile si motociclete din Maramures isi vor prezenta ultimele noutati. Totul se va transforma intr-o sarbatoare a municipiului Baia Mare. Alaturi de principalii organizatori, Fundatia Sportiva Ranedo Baia Mare si Egly Racing Enduro Club Satu Mare, si-au mai adus contributia Primaria Baia Mare, Ocolul Silvic Baia Mare, Luxten, Societatea de Radiocomunicatii, DSJ Maramures.

Participanti si program

La finala Campionatului European de Eunduro vor participa aproximativ 150 de concurenti din 14 tari l Va fi finala Campionatului European si etapa in Campionatul National l O echipa este formata din trei concurenti l Pe perioada concursului, in echipe nu pot surveni schimbari l Se va concura la urmatoarele categorii: seniori, juniori, femei si veterani l Sosirea concurentilor este prevazuta in 28 iulie l In 29 iulie vor avea loc verificarile tehnice l Pe 30 iulie, la ora 11 va avea loc startul primului concurent, iar sosirea este prevazuta pentru ora 17,30 (aproximativ) l In 31 iulie, startul se va da la ora 8, iar sosirea la ora 14,30 l In ambele zile, startul si sosirea vor avea loc in fata Teatrului de Vara l Proba de motocros va avea loc pe 1 august (startul la ora 9, sosirea la ora 14, in fata la Italsofa) l Festivitatea de premiere va avea loc pe 1 august, ora 16, la Teatrul de Vara.

Ioan Pop: “Regal moto in Baia Mare”

Fata de anii trecuti, cand in Baia Mare s-au mai organizat concursuri de Enduro, la finala din acest an va fi inclusa o proba de motocros. Aceasta proba va avea loc pe un traseu in lungime de 2 km (de la Italsofa si pana la tankodrom). “Intreg traseul a fost asfaltat, nu mai sunt gropi. Este un traseu la fel cu cele intalnite in concursurile europene si mondiale. Au fost amenajate margini, borduri, precum si 16 trambuline. Spectatorii vor avea prilejul sa vada pe viu un regal moto”, a declarat Ioan Pop, presedintele Fundatiei Sportive Ranedo. Organizatorii vor pune la dispozitie autobuze care ii vor transporta pe cei care doresc sa vizioneze concursul. Plecarea va fi din fata magazinului Maramures, dupa un program care va fi anuntat publicului. De asemenea, a fost amenajata o parcare pentru posesorii de autoturisme. “Iubitorii acestui sport nu vor fi nevoiti sa mearga prin paduri ca sa vada concursul. Prin amenajarile facute la traseu, spectatorii vor putea sa vada ca in palma si in siguranta tot concursul, din dreptul liniei de sosire”, a adaugat Pop. Spectacolul motocrosistilor va atrage cu siguranta multi impatimiti ai acestui sport.

Despre finala C.E. Enduro

“Se anunta un concurs foarte puternic. Fiind o finala de Campionat European, concurentii primesc punctaj dublu in clasamentul international.” – Ioan Pop, presedintele Fundatiei Sportive Ranedo “Sa aduci o finala de Campionat European in Baia Mare, doar la patru ani de activitate a Fundatiei Ranedo, este semnificativ.” – Victor Mihalca, organizator “Baia Mare a castigat experienta in organizarea concursurilor de enduro. Traseul este dificil si va da multa bataie de cap concurentilor.” – Zsolt Szilvester, presedinte Egly Racing Enduro Club

Ioan Petrusan



* Balaj si Szekely ar putea arbitra in China
Intre orez si mamaliga

Romania si China intentioneaza sa stabileasca un protocol de colaborare in ceea ce priveste schimbul de cavaleri ai fluierului. Conform acestui protocol, arbitrii romani ar putea arbitra in China, iar cei chinezi in campionatul Diviziei A. Totusi, experimentul are mici sanse de izbanda.

Propunerea a venit din partea Comisiei de Arbitri din China cu ocazia unui curs de instruire al arbitrilor chinezi, desfasurat la Beijing, la care a participat si Ion Craciunescu. Seful CCA a sustinut mai multe teme care i-au convins pe chinezi ca au de invatat de la arbitrii romani. Totusi, arbitrul baimarean Cristian Balaj are rezerve in ceea ce priveste realizarea acestui proiect. “Suntem arbitri internationali. Nu cred ca cineva va renunta la meciuri din Cupa UEFA sau dintre selectionate nationale europene numai pentru a merge in China. In plus, distanta este mare, iar majoritatea avem familii”, a spus Balaj. Partea chineza s-a aratat dispusa sa suporte transportul, cazarea, masa si baremurile arbitrilor romani, acestia urmand sa stea in China aproximativ trei luni. “Nu stiu cum vom putea suporta noi aceste cheltuieli. Bugetul este mic. Din cate stiu, ei au baremuri mai mari decat ale noastre”, a spus Balaj. Pana sa ajunga sau nu in China, Cristi Balaj, va arbitra pe 28 iulie returul dintre Osters IF (Suedia) – Total Network Solutions FC (Tara Galilor) din primul tur al Cupei UEFA. Nici asistentul baimarean Zoltan Szekely (care sezonul trecut a avut o prestatie foarte buna) nu s-a aratat prea increzator in realizarea acestui schimb. “Inainte de a se va lua o hotarare vom fi si noi intrebati. Distanta (peste 7.000 de km, n. red.) ar fi un impediment si multi ar putea fi contra. Vom vedea”, a spus Szekely. In campionatul din China evolueaza mai multi jucatori romani, asa ca arbitrii nostri ar fi “deja acomodati”. O decizie in privinta realizarii acestui protocol va fi luata inaintea inceperii campionatului Diviziei A din Romania (30 iulie) atunci cand se vor stabili brigazile de arbitri pentru meciurile din prima etapa. In campionatul chinez mai oficiaza arbitri din Japonia si Coreea de Sud.

Ce spun arbitrii?

“Inca nu am date suficiente, asa ca nu este nimic concret. Desi este interesant, trebuie sa ne gandim bine inainte de a hotari.” – Cristian Balaj, arbitru UEFA

“Distanta este foarte mare, dar cred ca ar fi avantajos pentru ambele parti. Pe moment, nu pot sa spun daca as fi de acord sau nu sa plec in China.” – Zoltan Szekely, arbitru A

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Arsita verii ne topeste, facandu-ne sa ne scurgem pe trotuare, reactie asemanatoare cu cea a echipei FC Baia Mare, scursa din B in C. Dinlauntrul nostru iese un “strigat mut”, care se aseamana cu cel al unui nevinovat torturat de Inchizitie. O simpla adiere de vant ne-ar reanima plamanii de suporteri. Si aceasta a venit cand nici nu ne asteptam. Mircea Petescu si-a facut bagajele si a parasit FC-ul pe usa din spate. Fuga rusinoasa a celui care se simte cu musca pe caciula si care s-a distrat pe seama credulilor, carora le-a promis marea cu toata sarea din ea. Asa am devenit ocna. De suparare si tristete. Petescu s-a mascat in profesionist, dar a fost doar neputincios. A incurcat borcanul de “tactica” cu cel care continea produsul creatiei lui Geppetto. Intre timp, la FC a revenit Ioan Tataran. Serios, ambitios si muncitor, devotat culorilor galben-albastru, Tataran a venit cu dorinta declarata de promovare. Il credem si-l vom sprijini. Succes “Toti”!

Ioan Petrusan



* “Pentru a ajunge elita, lupti!”

“Pentru a ajunge in elita arbitrilor de lupte am muncit foarte mult. Am cu adversari fair-play sau cu altii care au recurs la metode mai putin sportive.” – Vasile Gui, arbitru international de lupte libere si greco romane.

Vasile Gui este singurul arbitru international de lupte libere si greco-romane din Transilvania de categoria “exceptionala” (cea mai mare categorie din arbitrajul international). In Romania mai sunt doar doi arbitri cu aceasta categorie, ambii din Bucuresti, cu care baimareanul a fost in competitie pentru a arbitra la Jocurile Olimpice de la Atena. “Arbitrii din Romania au avut repartizat un singur loc pentru Olimpiada. A fost preferat un coleg din Bucuresti. Federatia a stabilit acest lucru, dupa ce am fost observati la mai multe turnee din tara sau din strainatate. M-am asteptat la aceasta decizie deoarece peste tot sunt preferinte. Raman cu speranta ca voi fi prezent la viitoarea Olimpiada”, a spus Gui. Arbitrul baimarean va fi prezent in luna august la Campionatele Europene de cadeti, care se vor desfasura in Turcia. Pana atunci, Vasile Gui va arbitra saptamana viitoare la turneul international de lupte libere si greco-romane de la Brasov. “Pentru sportivii romani, va fi ultima verificare inaintea Olimpiadei. Vor fi prezenti luptatori din 10 tari. Se anunta un turneu interesant”, a spus arbitrul baimarean. Gui este si antrenor la CSS 2 Baia Mare, postura din care a lansat multi campioni.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.