• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iulie , 2004
* Drame
Idolii care mor

* Dupa ce si-a batut joc, Petescu “a fugit” in Arad
Dezertorul!

* APOSTROF

* “Politisti la apa!”

* Drame
Idolii care mor

Tragand linie, trista si tremurata de hohot si lacrimi, i-am adunat (in acelasi articol) pe Borz, Mironiuc, Halmagyi, Matyus si nemuritorul Sasu. Nici unul nu mai este prezent in meciul cu viata si toti au parcurs nedreptul drum fara intoarcere, pe ruta grandoare-decadenta.

In aceste zile, un clovn inconstient (pe numele sau Dumitru Dragomir, fost militian, fost puscarias de drept comun, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei, seful Ligii Profesioniste de Fotbal si instarit om de afaceri) a afirmat ca mass media este generatoarea valului de sinucideri care s-a abatut ca o pelagra peste VIP-urile din tara. Cinicii au zambit, babele si-au scuipat in san, colericii l-au injurat, psihiatrii s-au impacientat, iar noi ne-am gandit sa ne reamintim de cateva glorii ale sportului maramuresean care au decedat in conditii suspecte sau nedemne de statutul pe care ar fi trebuit sa-l aiba. Miron Borz (FC Baia Mare). Era genul de “fundas de fier”, greu de depasit. Titular de drept (se spunea ca are numarul 2 “tatuat” pe spate) in echipa galben-albastra a unei generatii de aur, numita Mateianu. A jucat in dubla cu Real Madrid si l-a anihilat pe marele Santilliana. Din pacate, retragerea din activitate a insemnat drumul spre pierzanie. Borz a ajuns un om al strazii. In noiembrie 1993 a fost gasit inghetat, undeva in apropierea Garii Baia Mare. A fost o moarte anuntata (daca acceptati cinismul expresiei): cu foarte putin timp inainte un cotidian local a publicat eronat pe prima pagina ca Borz decedase. Mihai Mironiuc (HC Minaur). Idolul baimarenilor, care a avut o cota intrecuta doar de Maricel Voinea. “Stangul de fier” al baimarenilor nu a avut obstacole in fata adversarilor, fie ca erau in echipamentul lui Steaua, Dinamo sau TSKA Moscova, Tatran Presov sau Halmstadtt. Dupa ce s-a retras din activitate, a antrenat in Arad, localitatea sa natala. Apoi a intrat in lumea afacerilor, fiind intr-o perioada colaborator cu Vasile Stanga la concursul televizat Bingo. La doar 42 de ani, a fost gasit mort in apartamentul sau. Attila Halmagyi (HC Minaur). Un jucator devotat 100% pentru culorile clubului HC Minaur. Dupa 1990, fostul pivot baimarean a plecat in Oradea, unde a intrat in lumea afacerilor. Din nefericire, marile datorii acumulate l-au facut sa apeleze la o situatie extrema: s-a sinucis, spanzurandu-se. Alexandru Matyus (box CSM Baia Mare). Inconfundabil si aratos ca un star de cinema, Matyus ridica tribunele in picioare in anii ‘60-’70. A boxat si pentru Steaua, unde a fost coleg cu Alec Nastac, Gheorghe Gruescu, Constantin Ciuca. Sportul cu manusi a fost totul pentru el. Dupa retragerea din viata competitionala, uitat de toti, s-a refugiat in “singurul prieten care mai avea timp sa-l asculte”: alcoolul. A decedat anul trecut. Mentiune: Doua dintre fotografiile care au ajutat la ilustrarea acestui articol fac parte din colectia personala a ziaristului Ioan P. Pop, caruia ii multumim.

La usa vietii, moartea
suna intotdeauna de doua ori

In 1986, fostul international Mircea Sasu a fost gasit mort in apartamentul sau din Baia Mare. Apropiatii spun ca langa cadavru au fost gasite mai multe flacoane cu medicamente l Miron Borz, fost jucator al echipei de aur FC Baia Mare, a fost gasit inghetat in apropierea garii din Baia Mare in noiembrie 1993 l Mihai Mironiuc, fost handbalist din perioada de glorie a Minaur Baia Mare, a fost gasit mort in apartamentul sau. Avea doar 42 de ani l Attila Halamagyi, fost pivot al echipei baimarene Minaur, s-a sinucis prin spanzurare in Oradea. Motivul probabil: marile datorii acumulate in urma afacerilor l Alexandru Matyus, fost boxer din perioada ’60 - ’70, a sfarsit uitat, infrant de alcool.

Mircea Sasu:
Apropiatii spun
ca s-ar fi sinucis


Mircea Sasu a fost primul fotbalist reprezentativ din Baia Mare. Recordul de selectii in nationala de fotbal a Romaniei ii apartine inca, desi s-au scurs zeci de ani si generatii de talente. A fost primul jucator roman care a fost transferat la o echipa din strainatate (Fenerbahce Istanbul – Turcia). In 1969, a parasit gruparea turca, motivul fiind… cearta cu o femeie (a treia mare pasiune a sa, dupa fotbal si alcool). Sasu a fost jucatorul exponential pentru calificare Romaniei la Jocurile Olimpice din Mexic 1970. Un atacant extraordinar care a devenit idolul multor romani a fost invins in meciul cu viata (alcoolul a fost factorul decisiv, care l-a “ajutat” sa piarda totul, mai putin amintirile). In 1986, cativa vecini l-au gasit mort in apartamentul sau din Baia Mare. Mircea Sasu avea doar 56 de ani. Cauzele mortii nu sunt nici acum deplin elucidate. Prietenii si apropiatii fotbalistului spun ca s-ar fi sinucis. Langa cadavrul lui s-au gasit mai multe flacoane de medicamente. “Era un om fantastic. Dupa meciuri nu consuma alcool, numai suc, sau limonada cum era pe vreamea aceea. Mi-a spus ca in Turcia a baut sirop sau ceai rece, ceea ce in Romania nu era. La revenirea in tara s-a schimbat si s-a inchis in el, nu l-am inteles”, a spus Niki Sabo, fost jucator si antrenor la FC Baia Mare.

Despre cei care-au “plecat”

Despre Miron Borz (fotbalist, FC Baia Mare): “Domnule, nu imi mai aminti. Plang intotdeauna cand mi se aminteste de Miron. Cat el a fost prin gara, l-am chemat acasa la mine. A fost un om extraordinar, un coechipier care ne-a ajutat mereu.” – Gigi Deac, fost jucator FC Baia Mare. Despre Alexandru Matyus (boxer, CSM Baia Mare): “Pentru un meci castigat primea 300 de lei. Cu toate acestea, el a boxat in continuare. A primit pumni, dar nu s-a lasat. Viata nu face diferente. Matyus a fost un prieten extraordinar.” – Cezar Macavei, fost boxer la CSM Baia Mare si Dinamo Bucuresti. Despre Mihai Mironiuc (handbalist Minaur Baia Mare): “Eu il lansam pe semicerc si el dadea gol. La pauza si la final spunea ca mergem la bere. Intotdeauna s-a tinut de cuvant. Cata bere am baut nu va spun, fiindca daca publicati, am intra in Cartea Recordurilor.” – Ioan Belu, fost jucator la Minaur.

Ioan Petrusan




* Dupa ce si-a batut joc, Petescu “a fugit” in Arad
Dezertorul!

* Dupa ce si-a batut joc, Petescu “a fugit” in Arad
Dezertorul!

FC Baia Mare va aborda Campionatul Diviziei C cu antrenori si jucatori numai din Maramures. Contractul cu “olandezul” Petescu s-a rupt definitiv. Dupa un sezon dezastruos, FC Baia Mare va incerca reabilitarea in fata suporterilor, recastigarea increderii si cautarea performantei

“Am venit, am fentat, am fugit”, acestea ar putea fi cuvintele “olandezului” Mircea Petescu, “antrenorul” care intr-un an de zile a reusit sa o ingroape pe FC Baia Mare, o echipa cu palmares si traditie. Cand a venit la conducerea echipei, Petescu s-a laudat ca FC Baia Mare va juca in cupele europene. Jenanta minciuna. Baia Mare a retrogradat rusinos in Divizia C. Petescu si-a facut bagajele si-a luat “juniorii de perspectiva” si a plecat acasa, adica la UTA. Contractul cu echipa baimareana s-a incheiat. Petru Andronic, vicepresedintele clubului baimarean, spune ca Petescu va avea de suferit in urma nerespectarii acestui contract. “Noi am avut o intelegere cu el. Am respectat tot ce ne-a cerut. Pentru ceea ce a facut, va plati. Nu poate sa mearga de la Baia Mare ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic”, a declarat Andronic. FC Baia Mare va avea un nou antrenor principal. Conducerea clubului va alege intre Ioan Onciu, Adalbert Rosznai si Ioan Tataran. In “carti” s-a mai aflat si Leo Grozavu, dar acesta a refuzat oferta clubului baimarean. Lotul de jucatori va fi format doar din localnici. “Vor reveni jucatorii nostri care au fost imprumutati la Gloria Renel, precum si cei de la FC II. De asemenea, vor fi testati juniori de la Centrul de Copii, generatia ‘87-’88. Antrenorul va decide lotul”, a spus Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare. Drule si Albut, aflati la final de contract, au parasit echipa. Cei doi au semnat cu Gloria Bistrita, dar vor fi imprumutati la Unirea Dej. Piroska si Oana vor purta negocieri cu conducerea clubului baimarean, urmand a-si prelungi contractele. “Despre finantare nu va pot spune prea multe. Asteptam sa se limpezeasca apele de la Primarie si Consiliul Judetean, care inca sunt tulburi, dupa care vom purta discutii. Primarul Anghel ne-a promis sprijin”, a spus Jecan. Campionatul va incepe pe 18 septembrie.

O relatie esuata

“Sper ca intelegerea cu Petescu sa se incheie pe cale amiabila. Mai avem unele lucruri de pus la punct si ne vom desparti. Isi va lua jucatorii si va pleca.” - Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare. “Ne-am respectat contractul fata de Petescu, el nu. Pentru asta va plati.” - Petru Andronic, vicepresedinte FC Baia Mare.

Ioan Petrusan




* APOSTROF

Dupa meciul de deschidere al Euro 2004, putini ii dadeau Portugaliei sansa de a ajunge in finala. Tot dupa primul meci, chiar daca furniza o mare surpriza, Grecia ramanea out-sider-ul pe care nici cei mai optimisti suporteri nu pariau, decat… “de-o bere”. Pana la urma, invinsa in trei saptamani de doua ori, Portugalia s-a supus inconstienta Legii lui Murphy care spune ca “un lucru inceput prost se termina… catastrofal”. Visul Portugaliei s-a spulberat, lacrimile lui Figo si Cristiano Ronaldo ramanand si acum in coltul ochilor. Grecia, tara unde timizii debutanti au jucat simplu, si-a croit drum spre varful piramidei fotbalului european, devenind un lider caruia ii mai ramane doar sa-si confirme clasa. Intreaga Elada a invatat sloganul nemtesc: “danke shon, Herr Rehhagel”. Pentru nationala Romaniei ramane speranta in calificarea la World Cup 2006 (din Germania), iar pentru suporterii tricolorilor, intrebarea: de ce nu putem avea si noi “neamtul nostru”?

Ioan Petrusan



* “Politisti la apa!”

“Toti cei care au participat la aceasta finala sunt amatori. Cu toate acestea, sunt foarte bine pregatiti si sunt dispusi la orice ora sa-si masoare fortele cu campionii profesionisti. Facem ordine peste tot.” – Comisar Sef Nicolae Alexandru, Directia Informare si Relatii Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI)

La sfarstitul saptamanii trecute, Bazinul Olimpic “Gheorghe Demeca” a gazduit finala Campionatului de Inot al MAI. Au participat 100 de cadre ale MAI din toata tara. Au fost 7 probe de concurs (masculin si feminin). “Pana sa ajunga in finala s-a facut o selectie riguroasa, cu ocazia unor concursuri zonale. Sunt cei mai buni, dintre cei mai buni. Fiecare a vrut sa castige, asa ca au dat tot ce au avut mai bun. Pregatirea fizica face parte din meseria lor”, a spus Nicolae Alexandru. In finala de la Baia Mare nu s-a tinut cont de grade si a castigat cel care a fost mai bine pregatit. Concurentul cu cel mai mare grad a fost chestorul Ioan Stoica, director adjunct al Directiei Informare si Relatii Publice din MAI. Stoica a concurat in proba de 100 m liber si a ajuns pana in finala. “Ambitiile au fost mari, fiecare am dorit sa fim in fata. A fost un prilej de relaxare si de destindere. Organizarea a fost foarte buna”, a declarat Stoica. S–au acordat premii constand in cupe, diplome si alte surprize din partea organizatorilor. Finala din Baia Mare a fost organizata de Directia de Informare si Relatii Publice, Uniunea Sportiva a MAI din Romania, Inspectoratul de Politie Judetean Maramures, Grupul Judetean de Pompieri “Gheorghe Pop de Basesti”, DSJ Maramures, CS Dinamo Maramures.

Sport pe scurt

Alexandru Sabau, Leonard Bibirig si Valentin Ghionea (Minaur Baia Mare) au fost convocati la lotul national l La Regata internationala de kaiac-canoe de la Hunedoara - Memorialul “Ioan Dragoi”, sportivii de la AS Simared au obtinut doua medalii de bronz prin Alexandra Cupsa (500 m, kaiac 1) si Lucian Basa (500 m, kaiac 1) l Rugbistii suspendati pentru dopaj de la CSM “U” Remin vor avea drept de joc din 1 ianuarie 2005 l Pe 20 iulie, ora 11, la sediul AJF Maramures va avea loc sedinta tehnica pentru stabilirea programului competitional al campionatului judetean de fotbal 2004-2005 l Dinu Moldovan este noul antrenor al divizionarei C8, Rapid Jibou.





Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.