• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iunie , 2004
* Amatori de fair-play

* Pop Gheorghe: ”Cand intri in fotbal, devii escroc!”
Un pas (prea) mic pentru C

* “Sunt decis sa ma retrag!”

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* International

* Amatori de fair-play

Anul 1969, luna iunie. Cativa tineri absolventi baimareni care facusera sport in facultate, fie la nivel de performanta, fie ca amatori, au hotarat sa formeze o echipa de fotbal si sa se intalneasca saptamanal. Echipa au numit-o simplu Stiinta, pe atunci o denumire care definea echipele studentesti.

Echipa de fotbal Stiinta Baia Mare a fost constituita sub deviza: “Sport, Miscare, Prietenie”. Meciurile se disputau pe terenul Grupului Scolar Minier. La inceput jucau intre ei, dar odata cu trecerea timpului, echipa a inceput sa fie cunoscuta si au aparut si adversarii. Stiinta a sustinut intalniri cu formatii similare din Cluj, Gherla, Sighisoara, Reghin, Tarnaveni, Satu Mare. Dupa 1990, Stiinta incepe sa dispute si meciuri internationale cu fomatii din Kisvarda (Ungaria) si Graz (Austria). “Incetul cu incetul, meciurile au crescut in intensitate, pentru ca au aparut ambitiile. Cu toate acestea, mereu ne-am respectat unul pe altul, chiar daca uneori mai faceam bascalie de felul in care jucam,” isi aminteste Misu Filip, unul dintre fondatorii echipei. Tot Filip marturiseste ca era greu sa ajungi membru al lotului. Trebuia sa fi recomandat de un membru “cu vechime”, sa aduci doua fotografii fata-profil si… o lada cu bere.

Personalitati

Nu lipsit de importanta este faptul ca de-a lungul anilor au activat la Stiinta personalitati ale comunitatii maramuresene. Este suficient sa amintim doar o parte a celor care au facut parte din lotul amatorilor baimareni: Cristian Anghel, Carol Balko (administratia locala), Emil Bota, Dorin Toia (domeniul medical), Constantin Panzaru, Octavian Cioltea (domeniul juridic), Petre Andronic, Alexandru Jecan (oameni de afaceri), Corneliu Negrut, Ioan Onciu (sport). Echipa baimareana a reusit “achizitionarea” a doi fotbalisti care inca se afla in activitate: Ciprian Danciu si Romulus Buia. Danciu s-a aflat zilele trecute in Baia Mare si, inainte de a pleca spre Bucuresti pentru a fi prezent la reunirea echipei Dinamo, a jucat un amical cu Stiinta, recunoscand ca “de fiecare data cand vin acasa incerc sa joc cel putin un meci la Stiinta.” “35 de ani nu sunt putini pentru o echipa de amatori care s-a format si exista prin ea insasi. Suntem convinsi ca traditia se va mentine, iar Stiinta, animata de acelasi indemn “Sport, Miscare, Prietenie” va dainui”, a spus Liviu Lica, unul din membrii fondatori ai echipei.

“35 de ani nu sunt putini pentru o echipa de amatori care s-a format si exista prin ea insasi. Suntem convinsi ca traditia se va mentine, iar Stiinta, animata de acelasi indemn “Sport, Miscare, Prietenie” va dainui.”

Liviu Lica

Istoricul

Stiinta Baia Mare s-a infiintat in iunie 1969 l Echipa era formata din tineri absolventi care facursera sport in facultate l Printre membrii fondatori s-au aflat: Albu, Lica, Filip, Toth, Kromely, Bobariu, M. Pop, Fodor, Bartha, Cosma, Tegzes, Toia, Kiss, Sturz l Echipa disputa saptamanal meciuri amicale cu echipe de amatori din oras si din judet l Partidele erau gazduite de terenul Grupului Scolar Minier l Deviza echipei: “Sport, Miscare, Prietenie” l Incepand cu anii ’90, echipa a sustinut partide internationale cu echipe similare din Ungaria si Austria l Stiinta este invitata la turnee amicale in Cluj, Gherla, Sighisoara, Reghin, Satu Mare, Bistrita, Zalau sau Tarnaveni l Stiinta a organizat periodic intalniri amicale, meciuri urmate de traditionala “repriza a III-a” in scopul consolidarii relatiilor de prietenie intre jucatori.

Liviu Lica:

“Din dragoste pentru sport”

Printre fondatorii si primii componenti ai echipei Stiinta Baia Mare s-a numarat si Liviu Lica, un om care a “beneficiat” de o modestie rara. Lica spune ca echipa a fost infiintata doar in ideea de a face miscare si sport. “Albu a fost sufletul, el ne-a adunat pe toti. Eu nu am facut decat sa ma prezint la antrenamente sau la meciurile amicale. Ne-am gandit sa formam echipa pentru a ne pastra conditia fizica si chiar pentru conditia intelectului. Pe plan profesional aveam o activitate agitata, asa ca fotbalul era un motiv de relaxare. Au fost momente pe care nu le vom putea uita”, a declarat Liviu Lica. Jucatorul echipei Stiinta isi aminteste cu placere de meciurile amicale cu echipele din Cluj, Gherla sau Graz (Austria). Schimbarile din lotul Stiintei nu au influentat cu nimic jocul, pentru ca prietenia dintre componentii echipei era un veritabil liant. “Meciurile au constituit experiente placute si satisfactii nu numai pe plan sportiv, ci si turistic si cultural. Uneori am pierdut, dar de cele mai multe ori am castigat. Statistica are mai putina importanta, cel mai pretios castig a fost miscarea”, a spus Liviu Lica.

Fair-play 100 %

“Nu a fost o idee gandita pentru o perioada lunga, dar din cate se vede, unde este amicitie este si durata. Mentinem steagul sus.” – Misu Filip, membru fondator “Au fost ani cu prietenii trainice si dispute aprige. Prietenia si intelegerea erau pe atunci calitati de pret. La inceput a parut a fi o gluma, dar acum a devenit o activitate foarte serioasa.” – Petre Albu, membru fondator “Ne-am respectat intotdeauna adversarii. Jocurile erau disputate in spiritul deplin al fair-play-ului, cu toate ca erau ambitii mari.” – Liviu Lica, membru fondator

Ioan PETRUSAN



* Pop Gheorghe: ”Cand intri in fotbal, devii escroc!”
Un pas (prea) mic pentru C

Desi a avut un sezon foarte bun, terminand campionatul diviziei D in fruntea clasamentului, AS Municipal Sighetu Marmatiei (urmasa echipei care odinioara activa in divizia B) a ratat calificarea in divizia C, fiind invinsa la lovituri de departajare de FC Suciu de Sus.

Pop Gheorghe, presedintele AS Municipal Sighetu Marmatiei e dezolat de ratarea calificarii in divizia C, insa se anima usor atunci cand il intrebi despre inceputurile gruparii sportive de peste Deal. ”Din 1996, de cand am preluat echipa, am incercat sa fac cat mai mult posibil, din patriotism local, ori spuneti-i cum vreti. I-am oferit un statut, am creat generatii de copii, am intretinut si modernizat baza de antrenament. Clubul, pornit de la zero, are astazi sectii de fotbal (cu o echipa de seniori si patru grupe de juniori), atletism, culturism, kickboxing si sah.”

De unde vin banii?

In ultimii patru ani, Consiliul Local (CL) a sprijinit echipa de fotbal cu 1,8 miliarde de lei (primul miliard a fost alocat in primul an, restul esalonat). Pop spune ca bugetul anual al unei echipe de divizia D este de 450-500 de milioane pe an. Pentru completarea sumei alocate de CL (2-300 de milioane pe an), cei de la Municipal Sighet au fost sprijiniti de cateva firme sighetene (Mecanica, Plimob, Mimo) si de IMI Baia Mare. De altfel, Pop spera sa-l poata convinge pe omul de afaceri baimarean Alexandru Parjol sa preia echipa. “Depinde, daca se va modifica legea sponsorizarii”, conchide Pop. Despre indelung mediatizata intelegere cu patronul clubului bucurestean Sportul Studentesc (originar din zona), presedintele clubului sighetean marturiseste ca aceasta a esuat: “Simon a spus ca vine la Sighet doar daca se deschide Podul Istoric, pentru a putea trece si dincolo, la neamuri, ori, in curand regulile de trecere a frontierei vor deveni mai grele.”

“N-a fost blat!”

Privitor la meciul pentru promovare in divizia C, catalogat de cativa microbisti sigheteni ca fiind “blat”, Pop afirma ca sunt speculatii neadevarate. “E adevarat, cand intri in fotbal, devii escroc: uita-te la Copos, Niculae, Stefan sau Becali. Dar eu sunt cinstit. Poate fi verificata oricand destinatia banilor. Am fost verificat de Curtea de Conturi, Politia economica, audit-ul primariei etc., totul e curat”, a declarat Pop.

“Sunt dispus sa predau echipa oricui vine cu bani. Ideal ar fi sa preia echipa Vasile Godja (managerul Plimob SA si fost presedinte al CIL inainte de 1989). As face propunerea si Consiliului Local. Consilierii din comisia de Buget-Finante (Batin, Rusu, Trifu, Godja si Tomsa) ar putea compune Consiliul de Administratie, ceea ce este perfect legal. Daca stai mult la conducere, lumea se plictiseste. Sa mai vina si faca si altii.” - Gheorghe Pop, presedinte AS Municipal Sighet.

Teofil IVANCIUC



* “Sunt decis sa ma retrag!”

“In fiecare zi, jucatorii ma suna la telefon si ma intreaba ce va fi cu echipa. Eu nu am ce sa le spun. I-am crescut pe acesti copii si nu imi bat joc de ei. Sunt decis sa ma retrag de la echipa.” – Traian Rad Taut, presedinte “U” Explorari.

Bucuria mentinerii in Superliga de volei masculin a fost de scurta durata pentru voleibalistii de la “U” Explorari. Dupa o scurta vacanta jucatorii au reluat antrenamentele, timp in care conducerea clubului se zbate sa caute cele mai bune solutii pentru bunul mers al echipei. Greutatile financiare sunt mari si persista in continuare. “In aceste conditii este foarte greu sa tin echipa. Nu suntem ajutati de nimeni. Cum sa motivam jucatorii? Sper ca noul Consiliu Local sa-si intoarca privirea si spre echipa de volei. Daca nu, eu voi renunta”, spune Traian Rad Taut. Deasemenea, exista o oferta pentru o fuziune cu Elcond Zalau, dar presedintele baimarean spune ca nu poate sa ofere nici un raspuns pana cand nu stie daca are o sustinere financiara sigura. Voleibalistii baimareni efectueaza antrenamente in aer liber, de reacomodare cu efortul (pe terenul de langa Strandul Municipal). Antrenamentele sunt conduse de catre antrenorul Adrian Arbuzov. In luna iulie, Todoran si Mascovici vor participa la Campionatul Mondial de beach-volley pentru tineret care va avea loc in Cehia. Tutea si Todoran au oferte de la Petrom Ploiesti, respectiv Deltacons Tulcea. Ambii fac parte din lotul largit de seniori al Romaniei.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Fotbalul s-a nascut sport si pare sa moara afacere. Regele sporturilor moare incet, dar sigur, sub presiunea intereselor de grup, a celor nationale sau a intereselor concernelor multinationale. Campionatul European din Portugalia ne demonstreaza acest fapt. Euro 2004 se aseamana cu un fel de Eurovision in care punctele se ofera si nu se castiga. Printre “privilegiati” au fost din nou danezii. Dupa ce a trecut de Romania prin bunavointa “ursului” si s-a calificat, in Portugalia, a urmat meciul cu Suedia unde “mica intelegere” a functionat perfect. Oare ii vom vedea pe danezi campioni europeni? Pana la urma ne indepartam de esenta fotbalului, uitam de bucuria golului, a driblingului fin, a voleului, a calcaiului ce dejoaca o aparare intreaga si ajungem sa ne bucuram de un aranjament fin, de o intelegere strategica si in cele din urma, de blatul ordinar. Cu acesta din urma ne-am obisnuit de acasa, unde romanii sunt campioni de netagaduit.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Ex-baimareanul Leo Grozavu a primit oferta de a antrena pe “U” Cluj Napoca. “Leul” a antrenat in sezonul trecut pe Armatura Zalau, cu care a incheiat pe locul 7 in B3 l Marius Drule (FC Baia Mare) se afla in pregatiri cu Gloria Bistrita, dar transferul este incert l Turneul final al Campionatului National de juniori IV la handbal (masculin si feminin) va fi gazduit de Baia Mare in perioada 9-11 iulie, in organizarea CS Extrem l Rugbistii de la CSM “U” Remin vor relua pregatirile pe 5 iulie. Campionatul va incepe in august l Florina Anca (HC Selmont) s-a retras din activitatea sportiva, iar Ana Maria Buican va pleca sa joace in Spania.

Ioan PETRUSAN



* International

Clubul Olympique Marseille este interesat de serviciile internationalului francez Bixente Lizarazu l Roberto Mancini a acceptat oferta de 7 milioane de euro pe sezon pentru a antrena TSKA Moscova l Mark French (Australia), fost campion mondial de juniori la ciclism, a fost suspendat pe viata de catre Comitetul Olimpic Australian pentru ca a participat la un trafic de produse dopante l Maria Sharapova (18 ani, Rusia) a reusit sa-si atraga simpatia spectatorilor de la Wimbledon pentru ca a castigat partida cu ucraineanca Beygelzimer (6-1, 6-2) cu echipamentul… ud l La Cupa Europei de Atletism de la Bydgoszcz (Polonia), rusoaica Anna Piatikh a stabilit cea mai buna performanta mondiala a sezonului in proba de triplusalt l La Rio de Janeiro a fost lansat un film documentar dedicat lui Pele l Politia sud africana a arestat mai multi arbitri si responsabili ai ligii profesioniste de fotbal, suspectati de primirea unor sume de bani in schimbul favorizarii diferitor echipe l Pilotul Ralf Schumacher (Williams-BMW) a suferit o comotie cerebrala in Marele Premiu de Formula 1 de la Indianapolis si este incert pentru cursa de pe circuitul de la Magny-Cours (Franta).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.