• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Iunie , 2004
* REMEMBER
Sabotati de Partid

* Trei decenii de orientare sportiva in Maramures
Busola indica N-V

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* “Voi juca in prima divizie”

* Cristian Anghel, invingatorul din Baia Mare
Primar 4 x 4

* REMEMBER
Sabotati de Partid

In perioada ’80-’90, Maramuresul avea doua reprezentante in prima divizie de handbal masculin. Alaturi de galonata HC Minaur, Minerul Cavnic completa familia handbalului maramuresean. Cavnicarii au facut o figura frumoasa si au demonstrat in repetate randuri ca au valoare.

Echipa de handbal s-a infiintat in 1974, din dorinta de a diversifica disciplinele sportive ale AS Minerul Cavnic. Echipa s-a inscris in Campionatul Judetean. La vremea respectiva, in Maramures era un campionat de handbal puternic, format din 24 de echipe. “Minerii” au reusit in scurt timp sa se impuna si sa fie recunoscuti ca o echipa valoroasa. Promovarea in Divizia B a venit ca o confirmare a valorii jucatorilor. “Ca sa ajungi in B trebuia sa treci prin multe baraje de promovare. Era o lupta pe viata si pe moarte”, isi aminteste Florin Mironescu, fost component al echipei. Prima mare performanta a cavnicarilor a fost promovarea in Divizia A, in 1985. Echipa era antrenata de Gheorghe Razor si Ioan Baiza. Printre jucatorii care au reusit aceasta performanta s-au aflat Ignatescu, Pascu, Odae, Cojocaru, Iacob, Bizau, Mironescu.

“Contre” de la Partid

Minerul a rezistat doi ani in prima divizie a tarii. Desi cavnicarii nu au lasat o impresie nefavorabila, echipa a retrogradat in ‘87. “Au fost contre de la Partid. Conducerea de Partid a facut totul ca sa retrogradam. Nu erau doua locuri in A pentru echipe din Maramures”, crede Radu Miclaus. Dupa 1990, echipa trece prin mai multe schimbari, date fiind si transformarile revolutionare. S-au cautat sponsori pentru sustinerea echipei care a reusit, totusi, sa se mentina in familia sportului maramuresean.

O alta promovare

In 1992 are loc a doua promovare in prima divizie. Din echipa care a reusit performanta au facut parte Estinca, Szoke, Bustean, Stecz, Mitrache, Condor, Istrate, Botorce, Nesovici, Gavrila, Buceschi, Mihalache, Miclaus, Bizau, L. Pop, Mironescu. Antrenor a fost Ioan Baiza. A fost o perioada zbuciumata, de trei ani, in Divizia A, dar Minerul reuseste sa se claseze intre primele sase echipe din tara. Cu toate acestea, Exploatarea Miniera isi retrage sprijinul financiar si, in 1995, Minerul retrogradeaza. Dupa doi ani, echipa se desfiinteaza. “In ultimii doi ani, faceam deplasarile la meciuri cu masinile proprii, pe banii nostri. Nu am mai putut continua si echipa s-a desfiintat”, a declarat Miclaus. Fostii componenti au plecat la echipe din tara sau strainatate, iar altii au ales calea afacerilor.

ISTORIC

Sectia de handbal a AS Minerul Cavnic s-a infiintat in luna mai 1974 l Echipa a fost inscrisa in Campionatul Judetean, seria Promotie l Promovarea in Divizia B se realizeaza in anul 1980 l Meciurile de pe teren propriu se desfasurau in aer liber, pe terenul din Cavnic l In 1985, Minerul promoveaza in Divizia A realizand cea mai buna performanta pentru sportul din Cavnic l Cavnicarii rezista doi ani in prima divizie l In 1987, retrogradeaza in Divizia B l Meciurile din prima divizie au fost sustinute in Baia Mare, in Sala Sporturilor l In 1989, echipa isi schimba denumirea in Minaur II Cavnic l Peste un an se revine la vechea denumire, Minerul Cavnic, iar in 1991 se promoveaza in Divizia A l In perioada 1992-1994, Minerul s-a clasat intre primele 6 echipe din tara l In 1995, echipa a retrogradat in Divizia B l Din cauza lipsei sprijinului financiar, Minerul se desfiinteaza in 1997.

Radu Miclaus: “I-am deranjat pe multi”

Minerul Cavnic a avut in componenta jucatori cu experienta, care prin evolutia lor au reusit sa formeze o echipa competitiva, cu rezultate frumoase. Printre cei care s-au evidentiat in echipa din Cavnic a fost si Radu Miclaus. Handbalistul a evoluat cu Minerul atat in Divizia A, cat si in prima divizie. “Minerul a fost o echipa solida, care de-a lungul anilor a castigat mult in experienta si a facut meciuri frumoase. In 1993 am invins Steaua, care lupta pentru titlul de campioana”, isi aminteste Miclaus. Echipa din Cavnic ar fi putut sa-si continue activitatea, dar lipsa unor sponsori, precum si unele “sicane” primite din partea unor factori locali au facut ca echipa sa se desfiinteze. “In 1997, dupa ani de zile de sicanari, conducerea de la Remin a facut sa nu mai existam. Directorul Maxim Popovici a dispus clar desfiintarea echipei. Echipa a deranjat pe multi in judet. Asa s-a incheiat o poveste frumoasa”, si-a amintit Miclaus. Fostul handbalist a mai spus ca in ciuda tuturor greutatilor, au fost oameni cu suflet care au ajutat echipa, amintindu-i pe Nicolae Dicu, Vasile Treitli, Ernest Otet, Vasile Coman, Gicu Savu, Eduard Tamasan, fratii Buzura si chiar Heinrich Schorsch.

Ce spun fostii jucatori

“Valoarea handbalului romanesc era mult mai ridicata decat acum. Eram o echipa care doream sa facem performanta si sa aducem rezultate pentru Cavnic.” – Florin Mironescu “Cu sase luni inainte de desfiintarea echipei, antrenorul Baiza ne-a lasat cu ochii in soare. Mina si am ramas… . Ne-am descurcat cum am putut, dar fara sprijin financiar a fost imposibil sa continuam.” – Florin Bizau “Au fost momente frumoase, dar si mai putin placute. Daca echipa era sprijinita, cred ca rezista multi ani in prima divizie.” – Leontin Pop

Ioan Petrusan



* Trei decenii de orientare sportiva in Maramures
Busola indica N-V

In iunie 1974, maistrul instructor Karoly Racz, impreuna cu mai multi elevi, a infiintat Cercul de Turism si Orientare turistica “Chemarea Muntilor” (Chemun Baia Mare). In scurt timp, aceasta grupare a plasat Maramuresul in elita acestei discipline sportive din Romania.

Orientarea sportiva are o traditie bogata in Maramures. Sportivii baimareni, de-a lungul anilor, au obtinut zeci de medalii la campionatele nationale si internationale. Karoly Racz, in prezent coordonator tehnic la CS Star Team Baia Mare, este singurul antrenor care a avut o activitate neintrerupta in sprijinul dezvoltarii acestei discipline sportive. A fost, rand pe rand, antrenor, arbitru (trasare si control), cartator si organizator de competitii, toate acestea doar din pura pasiune. “Este multa munca, dar obiectivul nostru a fost si este sa atragem copiii si tineretul spre acest sport, spre natura si sanatate. Multi dintre ei nu au regretat niciodata ca au ales acest sport”, a spus Karoly Racz. Primul Campionat National de Orientare pe schiuri din Romania a fost organizat la initiativa baimarenilor, in perioada 10-11 februarie 1978. De asemenea, primul Campionat National de orientare cu Mountain Bike a fost organizat in Baia Mare de Karoly Racz, pe 28 aprilie 1996. Antrenorul baimarean a pregatit si organizat primele concursuri de mountain bike din Romania. “Dorinta mea este ca la Europenele de mountain bike sa aducem o medalie pentru Baia Mare. Sportivii sunt bine pregatiti si foarte ambitiosi”, spune Racz.

Harti pentru orientare

Star Team Baia Mare, in colaborare cu DSJ Maramures si AS Rivulus Dominarum, a realizat doua harti noi pentru orientare: Valea Borcutului si Campul Tineretului. “Sportivii si antrenorii de la Star Team doresc sa mentina traditia, adica anul si doua harti noi. Acest lucru necesita multa munca si va reusi numai cu ajutorul sponsorilor si a iubitorilor sportului cu busola. Sunt foarte multe cheltuieli. Numai pentru 1 km patrat de cartare costul este cuprins intre 200-250 euro. Organele locale pot sa ne sprijine in aceasta actiune, care este spre folosul comunitatii”, a declarat Rodica Racz.

“Orientarea este un sport frumos. Trebuie sa ai multa dorinta si ambitie. Daca nu exista dragoste, nici rezultate nu sunt.” – Karoly Racz, antrenor Star Team “Au fost 30 de ani de munca si satisfactii. Am avut multe greutati, dar am reusit sa le depasim. Tot ce e greu, e si frumos.” – Rodica Racz, presedinte Star Team

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Batalia pentru Europa a inceput. Europa nu e intotdeauna aproape de noi, asa cum nici noi nu suntem mereu aproape de ea. Fotbalul nu ne leaga, decat in masura in care nu ne raneste. Cu Anghel Iordanescu pe banca tehnica, 23 de jucatori din lotul Romaniei vor privi la televizor, eventual cu o bere in fata, marele rendez-vous al fotbalului din Portugalia. Noroiul din Ghencea, lipsa reformei tactice, ratarile lui Mutu, titularizarea lui Filipescu si, mai ales, arbitrajul lui Urs Meier reprezinta tot atatea cauze pentru care tricolorii vor vizita doar in vacanta Manastirea Calugarilor Ieronimi din Lisabona si circuitul de Formula 1 de la Estoril. Suporterul de rand va incerca sa recupereze, prin ispravile lui Zidane, Raul sau Beckham, parfumul marilor victorii care s-a pierdut o data cu calificarea. Continentul trebuie cucerit si va fi cucerit. Dar nu de noi. Aceasta lunga vara fierbinte va incorona o alta regina.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Valentin Ghionea (HC Minaur) va parasi echipa baimareana, avand oferte din Italia si Spania l Ex-baimareanul Ciprian Danciu (Otelul Galati) va reveni din toamna la Dinamo Bucuresti, echipa cu care se afla sub contract l Cuciula si Militaru (ambii de la FC Baia Mare), jucatori aflati in co-proprietatea Petescu-Govor, au semnat pentru Olimpia Satu Mare l Daniel Muresan (HC Minaur) va face parte din reprezentativa Romaniei de juniori, care va participa la “europenele” ce se vor desfasura la mijlocul lunii iulie, in Bosnia l AS Municipal Sighetu Marmatiei a promovat in Divizia C la fotbal l CSM “U” Remin Baia Mare a promovat in Divizia Nationala de rugby.

Ioan Petrusan



* “Voi juca in prima divizie”

“Transferul la FC Brasov este un succes pentru mine. Aici voi juca la un alt nivel, superior celui din Divizia C. Sper sa fiu ocolit de accidentari si sa ma integrez rapid in echipa.” – Silviu Soporan

Unul dintre cei mai “grabiti” fotbalisti baimareni este Silviu Soporan, care la putin timp dupa incheierea campionatului diviziei C a semnat pentru divizionara A FC Brasov. Contractul va fi pe o perioada de 5 ani. Soporan s-a nascut pe 23 noiembrie 1984 si a evoluat pana in prezent doar la echipe baimarene: Sporting, FC Baia Mare si FC Gloria Renel. Postul pe care evolueaza este varf de atac. Saptamana trecuta, baimareanul a luat deja contact cu noua sa echipa, la Buzau, unde FC Brasov a sustinut o partida de verificare cu echipa unei academii de fotbal din Londra. Soporan a fost urmarit de antrenorii echipei engleze si are sanse mari de a fi cooptat la academia londoneza. “Ce sa zic? Ar fi un lucru foarte bun. Urmeaza sa primesc un raspuns din partea englezilor. Pana atunci ma voi antrena pentru a fi in forma la FC Brasov”, spune atacantul baimarean. FC Brasov a sustinut si un amical la Brescia, dar Soporan nu a facut deplasarea, deoarece… nu a avut pasaport. Transferul la divizionara A a fost intermediat de impresarul Tiberiu Petris. “Contractul este exclusiv cu prima echipa a Brasovului. Cinci ani voi fi departe de casa, dar una este sa joci in Divizia A, si alta in Divizia C”, a spus Soporan.

Ioan Petrusan



* Cristian Anghel, invingatorul din Baia Mare
Primar 4 x 4

Carte de vizita

S-a nascut in 1950, la Pitesti, liceul l-a absolvit in localitatea natala, iar Facultatea de Mecanica la Institutul Politehnic Bucuresti. A muncit un an la CEPROM, apoi la Universitate, unde a parcurs toate treptele pana la conferentiar. Din 1 mai 1993, este primarul municipiului Baia Mare. Presedinte (2 ani) si vicepresedinte (4 ani) al Asociatiei Municipiilor din Romania; din 1994, face parte din Delegatia Romaniei la Strasburg la Congresul puterilor locale si regionale din Europa, raportor pe probleme si colaborare transfrontaliera, membru al Comisiei de Dezvoltare Durabila, al celei Institutionale si al celei de Mediu. Pentru ca asa au vrut baimarenii, este primarul orasului pentru a patra oara.

Cristian Anghel crede ca in Romania ar trebui sa existe modalitati de evaluare a prestatiei primarilor. Cu toate ca puterea se uzeaza in timp, Anghel a beneficiat la ultimele alegeri locale de un electorat mai numeros decat cel care l-a votat in urma cu patru ani. In aceste conditii, oarecum previzibile, sansele contracandidatilor au fost nule.

De fiecare data cand a castigat alegerile, Cristian Anghel a afirmat ca, dupa patru ani, va opta pentru Parlament. Cu toate acestea, a ramas acasa. I-a fost foarte greu sa plece, pentru ca s-a apropiat de Baia Mare si considera ca are obligatii pe care si le-a asumat si pe care nu a reusit sa le realizeze in totalitate.
Reporter: V-a fost teama la alegerile locale?
Cristian Anghel: Nu mi-a fost teama pentru ca am tinut seama de sondajele de opinie care au fost destul de apropiate de realitate. In noaptea numararii voturilor am avut anumite temeri legate de cateva zone ale orasului care puteau influenta scaderea sub 50% a procentului pe care l-am obtinut. In privinta castigarii alegerilor, nu mi-am facut probleme, pentru ca in orice finala as fi ajuns, tot castigam. Practic, am dus competitia cu mine insumi... E bine asa, pentru ca am economisit doua saptamani, timp in care ne putem ocupa de turul doi in judet si am economisit si ceva bani la bugetul local.
Rep.: Ati avut timp sa va bucurati dupa victorie?
C.A.: Aceste momente de bucurie le vom trai dupa turul doi. Inca nu avem timp sa ne bucuram. Jucam in judet inca 24 de finale. Avem 4 primari din primul tur si speram la inca 12-14, la o analiza serioasa. Un lucru imbucurator este faptul ca in trei orase, Borsa, Baia Sprie si Somcuta, intram cu prima sansa. La Barsana, Baiut si Sapanta exista sanse mari ca primarii nostri sa ramana in functie. In plus, sunt si alte zone in care intram in competitie de pe primul loc, cum este Oncestiul, o comuna noua.
Rep.: Cum va explicati ca ati castigat atat de usor alegerile din acest an?
C.A.: In general, puterea uzeaza. La mine, s-a intamplat altfel pentru ca am incercat si am reusit, zic eu, sa rezolv comunicarea cu cetateanul. A mai fost prestatia deosebita a echipei din Primarie, care a reusit sa se situeze, la nivel de tara, pe o linie favorabila si faptul ca am reusit, in mare masura, sa rezolvam problemele punctuale ale cetatenilor.

Primar si presedinte

Rep.: Putem vorbi de un electorat Cristian Anghel sau de un electorat PNL?
C.A.: In acest moment, putem vorbi si de un electorat Cristian Anghel, tinand cont ca numarul celor care m-au votat nu numai ca s-a pastrat, dar s-a si multiplicat, de la 38% in 2000, la peste 52% in acest an. E vorba de 8-9.000 de voturi in plus, care inseamna destul de mult. In acelasi timp, este si o optiune pentru PNL, atat la Consiliul Local, cat si la Consiliul Judetean, daca ne gandim ca am inregistrat, in ambele consilii, o crestere de 50% fata de precedentele alegeri. Este adevarat ca putin mai mult de 50% din numarul de voturi pentru Consiliul Judetean le-am obtinut in Baia Mare. Este un semnal pentru noi ca trebuie sa lucram mai mult in teritoriu, unde avem o competitie evidenta cu PSD-ul. O alta concluzie ar fi aceea ca s-au spulberat toate comentariile anterioare legate de cine este al doilea partid in judet. Este un lucru important ca impreuna cu PD-ul am reusit sa echilibram zona PSD-ului, chiar s-o depasim putin. Cu o alianta inteligenta, speram sa obtinem conducerea acestui judet.
Rep.: Se spune ca activitatea lui Cristian Anghel se desfasoara mai mult in Baia Mare si mai putin in judet. Cum comentati aceasta afirmatie?
C.A.: Evident, activitatea mea e axata mai mult pe problemele Baii Mari dar, in calitate de presedinte PNL pe judet, ma intereseaza problemele tuturor maramuresenilor. Nu trebuie uitat insa ca Baia Mare reprezinta 80% din judet si orice investitie majora in Baia Mare inseamna o crestere economica pentru tot judetul.

Cu gandul la generale

Rep.: Dintre cei 11 contracandidati pe care i-ati avut, cati credeti ca ar putea conduce onorabil Primaria Baia Mare?
C.A.: Sunt doua variante: daca se vrea un primar cu o prestatie deosebita, pentru a fi in primii cinci primari la nivel national, care sa conduca o structura asociativa, un primar care sa aiba vederi europene, s-ar putea ca niciunul. Daca discutam despre faptul ca in Primarie exista o echipa profesionista, care lucreaza foarte bine, atunci oricare din ei poate sa conduca Primaria. Nici eu n-am luat prea multe decizii in primele 5-6 luni din momentul in care am preluat Primaria. E sigur, insa, ca Baia Mare ar avea de pierdut daca ar avea un primar care nu s-ar ridica la valoarea pe care am creat-o noi.

Rep.: Castigati alegerile in toamna?
C.A.: Eu sper ca da. Depinde foarte mult de rezultatul turului doi al alegerilor de la Cluj, unde speram sa fie dat un al doilea semnal puternic electoratului. Foarte importanta va fi structura de conducere a Consiliilor Judetene, pentru ca atunci cand vom castiga 22-23 de judete din 41 semnalul va fi altul, atat ca resurse, cat si ca prestatie politica. Dupa mine, drumul pe care am pornit este bun si pasii pe care i-am facut sunt importanti.

Optiuni si argumente

K Casa in Londra sau vila la Paris?
Ambele.
K Albastru sau rosu?
Albastru.
K Fotbal sau fotbal-tenis?
Fotbal.
K Brazilia sau Italia?
Italia.
K Nicoleta Luciu sau Cosmina Pasarin?
Nicoleta, c-o vad in fiecare dupa amiaza.
K Muzica sau lectura?
Amandoua.
K Vin alb sau vin rosu?
Vin alb, sec.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.