• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Iunie , 2004
* Fotbal pe tobogan
Anul maimutei de lemn

* Lucica, ti-am pastrat un loc aparte
ESTI In inima noastra

* “Sperante pentru o medalie olimpica”

* Sport pe scurt

* Fotbal pe tobogan
Anul maimutei de lemn

Pentru fotbalul maramuresean, anul 2004 nu este unul cu rezultate satisfacatoare. FC Baia Mare si FC Gloria Renel au retrogradat, iar Divizia A ramane un vis spulberat pentru suporterii maramureseni. Fotbalul a intrat intr-un con de umbra deranjant, care nu face cinste judetului nostru.

Stadioanele maramuresene au devenit pustii, deoarece fotbalul maramuresean a ajuns sa fie practicat doar in gluma sau in bataie de joc. FC Baia Mare a capotat intr-un mod lamentabil. Am mai scris despre evolutia anonimilor de la Lintesti, care au venit in Baia Mare si si-au demonstrat neputinta, indurerand orasul. Nu mai insistam. “Vom analiza la rece evolutia din campionat si vom incerca sa gasim o cale de redresare. Evolutia fotbalistilor a fost sub asteptarile noastre”, a spus Alexandru Jecan, vicepresedintele clubului. Evolutia echipei este una dintre cele mai slabe din istoria clubului. Retrogradarea survine dupa 10 ani de la ultima promovare a baimarenilor in Divizia A. Daca FC Baia Mare a retrogradat in C pentru ca nu a avut valoare, FC Gloria Renel a avut printre motivele revenirii in Campionatul Judetean unul de-a dreptul stupid. Gloria a pierdut la “masa verde” doua meciuri, pe care in teren le–a castigat, pentru faptul ca a folosit jucatori aflati in stare de suspendare. Este greu de inteles cum s-a putut realiza acest lucru. Sa nu fi avut conducerea clubului evidenta cartonaselor galbene pentru propriii jucatori? Este o misiune chiar asa de grea pentru conducerea baimarenilor? “A fost greseala noastra. Este suparator si trebuie sa tragem ponoasele. Ma gandesc sa ma retrag”, a spus presedintele “electricienilor”, Dan Vasile. Cu cele doua victorii, FC Gloria Renel ar mai fi jucat si in campionatul viitor in Divizia C. “Mariajul” Gloriei cu Divizia C a durat doar un an. Cei mai multi dintre jucatori au sustinut ca mai bine vor parasi echipa sau renunta la fotbal decat sa continue la acest club “bine organizat”. Una dintre putinele performante ale fotbalului maramuresean va fi trecuta in dreptul echipei care va reusi promovarea in Divizia C. Lupta se va da intre AS Municipal Sighet si FC Suciu de Sus. Finala Campionatului Judetean se va disputa mircuri 9 iunie, de la ora 17, pe stadionul “Dealul Florilor”. AS Municipal porneste cu prima sansa, antrenorul Atilla Ghinda reusind intr-un timp scurt sa formeze o echipa ambitioasa. “Ne dorim foarte mult promovarea. Mai avem un singur hop, pe care cred ca il vom trece cu succes. Daca vom fi sprijiniti in continuare, spun ca nu vom face figuratie in Divizia C”, a declarat Ghinda. Prea putine performante pentru fotbal. Vinovati sunt atat jucatorii, cat si cei care ii conduc. Din pacate, maramuresenii vor trai in continuare cu amintirea unui fotbal al trecutului.

Fotbalul maramuresean la ora bilantului

Anul 2004 este nefast pentru fotbalul maramuresean l FC Baia Mare a retrogradat in Divizia C l Baimarenii vor incepe campionatul cu o penalizare de 7 puncte pentru neindeplinirea baremului impus de FRF l FC Gloria Renel Baia Mare a retrogradat in Divizia D l Echipa a reusit sa reziste doar un an in esalonul III al fotbalului romanesc l Incepand din 1995, Maramuresul nu a mai avut nici o echipa in prima divizie l Lupta pentru promovarea in Divizia C se va da intre AS Municipal Sighetu Marmatiei si FC Suciu de Sus l Campioana judeteana va fi cunoscuta pe 9 iunie l In campionatul judetean activeaza 32 de echipe l Fotbalul maramuresean ramane cunoscut doar prin evolutia fotbalistilor ex-baimareni l Lapuseanul Onisor Nicorec a dat primele teste la juniorii lui Ajax Amsterdam l In Maramures functioneaza patru scoli private de fotbal l O serie de echipe cu traditie s-au desfiintat: Minerul Baia Sprie, Minerul Ilba Seini, Phoenix Baia Mare.

Alexandru Koller: “Fotbalul maramuresean este terminat”

Alexandru Koller este unul dintre cei mai reprezentativi fotbalisti pe care i-a avut Maramuresul. Pentru microbistii maramureseni, Soni nu mai are nevoie de prezentari suplimentare. Koller a jucat doar pentru FC Baia Mare, refuzand un transfer la alta echipa, desi oferte au fost destule. Cu Koller presedinte, FC Baia Mare a realizat, in urma cu 10 ani, ultima promovare in Divizia A. In prezent, Koller s-a dedicat in exclusivitate afacerilor, dar a ramas cu sufletul alaturi de FC Baia Mare si de fotbalul maramuresean. Este dezamagit de tot ceea ce se intampla si de regresul fotbalului din Maramures. “In momentul de fata, fotbalul baimarean si cel maramuresean sunt egale cu zero, sunt terminate. Este dezamagitor si de necrezut ce se intampla. FC Baia Mare a ajuns de nerecunoscut. Asistam la parastasul fotbalului baimarean”, a spus Koller. Suporterii i-au solicitat fostului presedinte revenirea la conducerea echipei baimarene. “Deocamdata nu se pune problema sa revin la FC Baia Mare. Discutii au fost, dar de unul singur nu pot face o treaba buna. Autoritatile locale ar trebui sa se implice mult mai mult”, declara Koller. Ex-presedintele este de parere ca fotbalul maramuresean poate fi ajutat, dar trebuie multa dorinta si intentii bune.

“Cele mai multe echipe maramuresene o duc foarte greu din punct de vedere financiar si acest lucru s-a repercutat in joc.” – Iosif Gergely, presedinte AJF Maramures “Vom incerca o revenire cat mai urgenta in Divizia B. Desi suntem penalizati, acest lucru este posibil, chiar anul urmator.” – Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare “A fost un an nefast. Nu am reusit sa ne mentinem in Divizia C. Am gresit foarte mult. Nu stiu exact ce vom face, dar vom cauta solutiile cele mai bune.” – Dan Vasile, presedinte FC Gloria Renel “Ne dorim foarte mult sa revenim in Divizia C, acolo unde ne este locul.” – Gheorghe Pop, presedinte AS Municipal Sighet

Ioan Petrusan



* Lucica, ti-am pastrat un loc aparte
ESTI In inima noastra

In Seara Campionilor, steaua lui Lucian Balan a stralucit la fel de frumos ca si la Sevilla. Idolul baimarenilor s-a retras din activitate, dar pentru suporteri va ramane acelasi ambitios si devotat pana la capat culorilor galben-albastre.

Meciul de retragere al lui Lucian Balan a adus pe gazonul stadionului “Dealul Florilor” doua echipe baimarene, FC Baia Mare si Phoenix, care in urma cu 10 ani faceau “cariera” in Divizia B. “Imi pare rau ca ma retrag acum, cand fotbalul baimarean este intr-un con de umbra. Sper sa ne redresam urgent. Le multumesc tuturor celor care au fost alaturi de mine”, a declarat Balan. Partida a avut multe faze-spectacol si s-a incheiat cu victoria celor de la FC (5-3). Scorul nu a avut importanta, dar partida a dat posibilitatea celor prezenti sa aplaude evolutia fostilor jucatori si mai ales a “viorii intai”: Lucian Balan. Balan a declarat ca la FC Baia Mare a cunoscut multe satisfactii, iar la Steaua a cunoscut consacrarea. “La Steaua era manager Valentin Ceausescu, dar formatia o facea ‘nea Imi Jenei, un om extraordinar de bun. Am fost coleg de camera cu unul dintre cei mai discreti oameni pe care i-am cunoscut, Tudorel Stoica. Am avut multe , printre care acelea ca puteam vorbi orice si ni se iertau multe ”, isi aminteste Lucian Balan.

Viva, Spania!

In aceasta saptamana, Lucian Balan va pleca in Spania, unde va antrena o echipa de juniori de la Real Murcia. “Am 45 de ani si perspectivele in Romania sunt egale cu zero. Plec la Murcia, unde am jucat si unde cunosc multe persoane. Deocamdata, nu am nici un angajament, dar sunt ambitios si se va auzi de mine ca antrenor in Segunda Division si poate chiar in Primera”, a spus Lucica. Baimareanul va locui impreuna cu fostul coleg de echipa de la Steaua, Miodrag Belodedici. “Belo mi-a spus ca pot locui la el. M-a ajutat foarte mult”, declara Balan.

“Le multumesc tuturor celor care au fost prezenti la acest meci de retragere. Sunt satisfacut cand ma gandesc ca lumea ma cunoaste si ma iubeste.” – Lucian Balan. “Balan a fost un jucator reprezentativ pentru Steaua. Are rezervat in istoria clubului un loc aparte, undeva, sus de tot.” – Petre Gavrila, ex-presedinte Steaua.

Ioan Petrusan



* “Sperante pentru o medalie olimpica”

“Sunt trista ca a trebuit sa pun punct carierei de sportiv. In ultima perioada am suferit multe accidentari. Psihic, as mai putea face fata pe tatami, dar fizic nu mai corespund.” – Simona Richter.

Dupa anul 1990, judo-ul romanesc a inceput sa-si exercite atractia si in randul femininelor, iar rezultatele nu au incetat sa apara. La Jocurile Olimpice din 2000, desfasurate la Sydney (Australia), Simona Richter s-a clasat pe locul III in cadrul categoriei 78 kg, aducand pentru Romania prima medalie olimpica din istoria acestei discipline sportive in intrecerea feminina. Richter este campioana europeana la judo si medaliata la Campionatele Mondiale. “Judo-ul este un sport frumos. Nu este destinat numai baietilor, fetele se descurca foarte bine. La Atena, avem speranta sa cucerim cel putin o medalie”, a declarat Simona Richter. Sportiva, in varsta de 33 de ani, s-a retras in urma cu doi ani din sportul de performanta din cauza unei accidentari. A ales calea antrenoratului si a cunoscut in scurt timp satisfactiile celor care formeaza sportivi de mare valoare. In prezent, Richter este antrenorul Lotului national de junioare I. Richter a fost prezenta in Baia Mare, la Cupa Nordului, competitie rezervata copiilor si juniorilor “Am inceput sa fim cunoscute in competitiile europene. Am participat anul acesta la cinci concursuri internationale, si de fiecare data ne-am intors cu medalii”, spune Richter. In luna septembrie, dupa Olimpiada de la Atena, junioarele romance vor fi din nou prezente in Baia Mare, la un stagiu de pregatire.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Ex-baimareanul Romulus Buia va parasi “Poli” Timisora si va pleca la Apulum Alba Iulia l HC Minaur a incheiat campionatul Ligii Nationale pe locul III si va evolua in City Cup l Pe 9 iunie, la Brasov, CSM “U” Remin va intalni pe Rapid Metrorex Bucuresti, in meciul de baraj pentru promovarea in Divizia Nationala la rugby l CSS 2 Minaur a fost exclusa din Campionatul Diviziei A de handbal, pentru patru neprezentari l In perioada 21-27 august, Lotul national de handbal juniori al Germaniei se va afla intr-un cantonament in Baia Mare (selectionata este antrenata de un antrenor de origine baimareana, Lothar Dumitru).

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.