• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Mai , 2004
* Inedit
Alo, Polul Nord?

* APOSTROF

* 80 de milioane de lei pentru “privati”
Goool… in pusculita!

* Sport pe scurt

* “Stefan a vrut sa ma loveasca”

* Inedit
Alo, Polul Nord?

Desi traim in mileniul tehnologiei, mai exista adepti ai cailor traditionale de comunicatii, oameni care prefera “sa faca turul lumii” prin intermediul undelor radio. La prima vedere, radioamatorismul nu pare un sport spectaculos. Ba mai mult, pare mai degraba o chestie tehnica decat o ramura sportiva. Si totusi, Clubul de Radioamatori din Baia Mare a reusit sa supravietuiasca de o jumatate de secol.

Internet, telefonie, scrisori, telefax… Intr-o lume contaminata de tehnici inovatoare de comunicare, pare cel putin bizar un om care se cufunda in tehnica, stabileste frecvente si parametri doar pentru a avea o conversatie cu altcineva. In plus, din afara, un sport care se desfasoara cu castile pe urechi, in fata unei statii de emisie receptie nu atrage prea mult si nici macar nu este un sport olimpic. Daca mai punem la socoteala si costul statiilor de emisie receptie, care ajunge la cateva mii de euro, vom spune ca nu e deloc rentabil sa practici radioamatorism. Si totusi… La orice ora din zi sau din noapte, poti gasi un radioamator dornic de o conversatie. Poate fi din Africa, Asia sau chiar de la Polul Nord. Nu trebuie decat sa intri in banda de frecventa si sa cauti. Poti chiar sa stabilesti o legatura preferentiala (prin apel DX) cu radioamatorii dintr-o anumita regiune sau cu cei aflati la o anumita distanta. Pentru conversatie poti folosi engleza sau codul morse. Daca ai si un computer, poti sa faci schimb de fotografii sau de documente. “Dovada” legaturii o primesti printr-o “carte de confirmare”, care contine printre altele ora si modul de lucru. Pare simplu. Asta daca nu punem la socoteala conditiile meteo sau cele astrologice, nivelul de “poluare” al undelor, pozitia antenei sau frecventa…

Recordul national

Desi in 1996 Clubul de Radioamatori din Baia Mare a fost la un pas de desfiintare din cauza lipsei de fonduri, astazi numara 32 de membri. Clubul are doua statii de emisie-receptie a undelor ultrascurte si o statie ce apartine presedintelui clubului, Carol Bughesiu. Si totusi, baimarenii se pot lauda cu numeroase medalii si chiar un record national: prima transmisie in ultrascurte din Romania! In prezent, radioamatorii incearca sa amenajeze o baza de concursuri pe Varful Ignis. “Pepinierele” clubului sunt Grupul Scolar “Gheorghe Baritiu” si Colegiul National “Vasile Lucaciu”. Examenele pentru admiterea in club sunt extrem de riguroase si destul de dificile. Programul clubului depinde foarte mult de starea vremii. “Varful propagarii” are o ciclicitate de 5 ani, ultimul fiind in 2003. Radioamatorii prefera sa lucreze mai ales noaptea. Prin aceste statii se pot intercepta toate transmisiile realizate prin unde, inclusiv convorbirile telefonice sau mesajele pilotilor. Insa, cluburile trebuie sa se conformeze unui regulament stabilit de Directia Generala de Comunicatii. In caz de calamitati, radioamatorii sunt primii care trasmit mesajul de ajutor. Si nu o data s-a intamplat chiar sa salveze vieti…

Cronologie

La 1 martie 1936 se infiinteaza Federatia Romana de Radioamatori, sub numele de Asociatia Amatorilor Romani de Unde Scurte l In martie 1954, radioamatorii din Baia Mare primesc acceptul de statie de emisie receptie si in ultimul semestru al anului primesc indicativul de emisie YO5KAD l In 1964, radioamatorii baimareni reusesc sa realizeze prima legatura in unde ultra scurte, primind drept rasplata o statie performanta l Din 1990, Clubul de Radioamatori este o sectie a Clubului Sportiv Municipal l In 1996, clubul baimarean se afla la un pas de faliment l In perioada 1996-2000, din cauza lipsei de spatiu, sediul clubului a fost mutat in apartamentul presedintelui Bughesiu l In 1999, in Baia Mare a avut loc Simpozionul Radioamatorilor, la care au fost invitate opt state.

Carol Bughesiu: “Suntem ca o secta”

Carol Bughesiu, presedintele Clubului de Radioamatori din Baia Mare, a fost trasmisionist in cadrul Armatei Romane pana in 1996, dupa care a devenit colonel in rezerva si a primit conducerea clubului. Bughesiu a reusit sa atraga multi tineri spre radioamatorism si chiar sa salveze clubul de la desfiintare. “Initial, n-am vrut sa accept functia. Ma saturasem de transmisii radio, dar acum am deprins toate tabieturile. Ne-am facut chiar prieteni printre cei cu care am vorbit. Unii ne-au si vizitat. Ai senzatia ca faci inconjurul lumii. E extraordinar sa intalnesti un om, de exemplu, la un simpozion international si sa-si amintesti ca ai discutat cu el. Uneori, suntem ca o secta. Avem motive de mandrie, fiindca am vorbit cu 336 de etnii, din Oceania, Africa, Asia, America si cu toate tarile din Europa. Acum suntem pe cale de-a “acoperi” toate cele 50 de provincii japoneze. Am stabilit legaturi inclusiv cu Polul Nord si Sud. Un alt motiv de bucurie ar fi cei 11 membri care au categoria I, adica sunt foarte bine pregatiti”, a spus Carol Bughesiu.

Pericol si dolari

Scopul cluburilor de radioamatori este realizarea de cat mai multe legaturi, care sunt certificate prin “carti de confirmare”. Se spune ca cei mai disciplinati in privinta expedierii de “carti de confirmare” ar fi japonezi, englezii si nemtii, iar cei mai indisciplinati, italienii si spaniolii. Mai nou, romanii primesc o data cu “cartea de confirmare” si cativa dolari, pentru costurile de expediere. Concursurile sunt realizate tot pe principiul “cat mai multe legaturi”, insa de obicei, acestea trebuie stabilite dintr-o anumita zona. Un concurs inedit este organizat de Federatia Mondiala de Radioamatori (FMR). Participatii trebuie sa aleaga o destinatie dintr-o lista de 30 de locuri foarte periculoase si greu accesibile. Primesc o suma de bani, pentru care trebuie sa transmita de acolo timp de cateva saptamani sau chiar luni.

Ioana Lucacel



* APOSTROF

Ca tot iubitorul de sport, ma asez seara in fata televizorului si astept stirile din domeniu. Vreau sa aflu ce s-a mai intamplat in campionatele de la noi. Mi se serveste, insa, o repriza de 20 de minute de barfe si circ. Aflu astfel lucruri “importante”: cati bani ofera Ronaldo femeilor pentru a ajunge cu ele in pat sau care e noua freza a lui Ze Roberto. Urmeaza apoi o avalansa de declaratii, in care se dau pe fata rivalitatile dintre presedintii de club din Divizia A. Cam toti isi sustin opiniile cu averea (ca de argumente serioase nu poate fi vorba). Mai aflam ca Gigi Becali a construit o biserica, pentru ca e om cu frica de Dumnezeu (si mare iubitor de publicitate).Totul se leaga de sportul rege: rezultatele sunt eclipsate de acuzatiile de blat si arbitraje partinitoare. Informatiile din alte sporturi sunt undeva la final, daca sunt! Oare chiar nu mai avem performante sau stirile sportive sunt confundate cu stirile de scandal?

Adriana Szabo



* 80 de milioane de lei pentru “privati”
Goool… in pusculita!

Agentia Nationala pentru Sport a alocat 80 de milioane de lei pentru cluburile sportive de drept privat si pentru Asociatiile Judetene pe ramura de sport din Maramures. Suma repartizata este corespunzatoare semestrului II 2004, urmand ca la finele lunii septembrie sa aiba loc o alta repartizare in acest sens. Repartizarea banilor a fost efectuata de catre Directia pentru Sport a Judetului (DSJ) Maramures, in urma unui program de licitare la care au participat cluburile de drept privat si asociatiile judetene. Dosarele au cuprins programul cluburilor in perioada imediat urmatoare, modul in care se doreste a fi cheltuiti banii precum si alte propuneri de viitor. Comisia de licitare a DSJ Maramures, formata din Zamfir Mesaros – director adjunct DSJ, Delia Botea – contabil sef DSJ si Alexandru Nicoara – referent de specialitate DSJ, a stabilit urmatoarea repartizare: AS Sportul pentru Toti Maramures – 20.550.000 lei; CS Extrem Baia Mare (handbal) – 15.000.000 lei; AJ Fotbal Maramures – 12.000.000 lei; AJ Handbal Maramures – 11.000.000 lei; CS Star Team Baia Mare (orientare sportiva) – 9.500.000 lei; AS Gi Do Taekwond Do Baia Mare (karate) – 8.000.000 lei; CS Sig Mar Sighetu Marmatiei (sah, handbal, fotbal, atletism) – 3.950.000 lei. “Banii au fost alocati in functie de programul prezentat de fiecare club sau asociatie. Unii si-ar fi dorit toate cele 80 de milioane, dar este foarte greu sa multumim pe toata lumea. S-a tinut cont si de nivelul competitiei la care vor participa echipele”, a declarat Mesaros. Cei mai multi presedinti de club au fost nemultumiti de sumele mici, dar satisfacuti ca totusi au primit “ceva”.

Indignare si argumente

Cel mai suparat a fost Mihai Sabadas, presedintele clubului sighetean, care a spus ca va refuza banii repartizati, considerand suma ridicola. Sabadas a solicitat DSJ-ului o reevaluare a dosarelor. Majoritatea cluburilor si asociatiilor au solicitat bani pentru cantonamente si participarea la campionate nationale. CS Extrem va investi banii in programul “Cu pasi marunti spre marea performanta” demarat in urma cu trei ani. AJ Fotbal va cumpara echipament sportiv, iar AJ Handbal va investi in promovarea sportului de performanta. Cei mai multi bani au fost primiti de AS Sportul pentru Toti, care ii va cheltui pentru organizarea unui Festival de Oina si pentru alte competitii sportive de la sate.

“Ne bucuram de sprijinul financiar, desi este destul de mic. Aceasta este perspectiva cluburilor sportive private. Personal, sunt optimist si cred ca va fi mai bine.” – Leontin Pop, presedinte CS Extrem “Banii vor fi cheltuiti pentru procurarea de echipament sportiv la juniori si copii. Sunt putini bani, dar trebuie sa ne multumim cu ce avem.” – Iosif Gergely, presedinte AJF Maramures

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Florina Nicolescu (25 ani), fosta jucatoare a echipei HC Selmont, s–a clasat pe locul III in concursul Miss Sport Romania l HC Minaur va intalni pe Uztel Ploiesti in finala pentru locurile 3-4 a Ligii Nationale de handbal. Se va juca dupa sistemul cel mai bun din 3 partide, baimarenii urmand a disputa doua meciuri pe teren propriu l Florin Stan (BC Lauruc-Dinamo Bucuresti) a fost selectionat in Lotul national de box seniori, categoria 91 kg, care se pregateste pentru Campionatele Europene din luna iunie, de la Madrid l Pe 2 iunie, de la ora 18, pe Stadionul “Dealul Florilor”, va avea loc meciul dintre FC Baia Mare, si Phoenix Baia Mare, cu ocazia retragerii lui Lucian Balan.

Ioan PETRUSAN



* “Stefan a vrut sa ma loveasca”

“Stefan a fost foarte suparat pe faptul ca i-am eliminat doi jucatori, dar eu am aplicat regulamentul. Mi-a spus ca am retrogradat Ceahlaul, m-a amenintat cu bataia si a spus ca va avea grija de mine.” – Cristian Balaj, arbitru.

Vulcanicul presedinte al divizionarei A Ceahlaul Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a reusit o noua “performanta”, iesind din tiparele obisnuite ale normalitatii. De data aceasta, “victima” i-a cazut arbitrul baimarean Cristian Balaj. La finalul partidei dintre Ceahlaul – FC Brasov (0-3), “Pinalty” a incercat sa-l loveasca pe arbitrul baimarean si l-a injurat ca la usa cortului. “Cu toate ca era suspendat, Gheorghe Stefan, a reusit sa patrunda in tunelul de acces la vestiare. A sarit la mine cu intentia de a ma lovi, dar a fost imobilizat de jandarmi. Nu ma consider vinovat si am de partea mea dovada imaginilor TV”, spune Balaj. Arbitrul baimarean nu-l va actiona in instanta pe presedintele nemtean si crede ca Stefan va fi pedepsit de catre Comisia de Disciplina a FRF. “Unii oameni sunt obisnuiti sa se comporte anormal. Nu vreau sa-l etichetez in vreun fel pe Stefan, dar ce a facut este reprobabil. Comisia de Disciplina ar trebui sa-l pedepseasca aspru”, a declarat Cristi Balaj. Arbitrul baimarean se afla in aceste zile, pana pe 1 iunie, in Austria, unde a fost delegat de catre UEFA pentru a oficia la un turneu de calificare pentru CE Under 19, la care participa reprezentativele Scotiei, Finlandei, Austriei si Poloniei.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.