• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Septembrie , 2003
* HC Minaur risca sa-si schimbe "domiciliul"
Risc maxim (I)

* Cupa Izvoare

* Marta in Divizia A

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* HC Minaur risca sa-si schimbe "domiciliul"
Risc maxim (I)

Pentru HC Minaur Baia Mare, sezonul competitional 2003-2004 nu se anunta de bun augur in ceea ce priveste partea financiara. Mai este doar o saptamana pana la startul in Campionatul Ligii Nationale (26 septembrie) si problemele financiare sunt multe la gruparea de pe Valea Rosie. Singura echipa din Maramures care a acces anul acesta, in cupele europene, are nevoie de sprijinul autoritatilor locale dar si de cel al factorilor cu putere financiara din judet.

HC Minaur Baia Mare are o datorie de 25.000 de euro fata de jucatori. In aceasta suma sunt incluse salariile, indemnizatiile de contract si prima pentru locul III obtinut in campionatul trecut. La aceste datorii se adauga, pentru inceput, cele aproximativ 300 de milioane de lei care vor trebuie suportate pentru turneele de sala din Liga Nationala, care se vor disputa pe terenuri neutre (deplasare, cazare, masa etc). Un sistem de desfasurare a campionatului, cu care oficialii baimareni nu sunt de acord.

Una dintre cele mai galonate echipe din handbalul romanesc se zbate pentru a supravietui din punct de vedere financiar. „Am mai trecut prin momente grele, dar nu in halul asta", a spus prof. Lascar Pana, presedintele HC Minaur. Unii dintre sponsori s-au indepartat, rand pe rand, de echipa, iar altii contribuie cu sume modeste. In opinia presedintelui baimarean, singura solutie de salvare ar veni din partea autoritatilor locale si a unor potentiali oameni de afaceri din judetul nostru. „Ei trebuie sa inteleaga ca Minaur trece prin momente dificile. Cum putem sa mentinem stacheta ridicata daca nu suntem sprijiniti? Aceasta neintelegere face sa ingroape mai mult echipa. Trebuie sa terminam cu cersitul in sport. Singura diferenta dintre noi si cersetorul de pe strada este ca noi mergem din usa in usa, sa cersim un ban, in timp ce el sta doar la semafor," a declarat Pana. Pana este de parere ca o alta solutie ar fi mutarea echipei in alt oras. Sunt chiar doua oferte, din Satu Mare si Oradea, pentru preluarea Minaurului. „Daca Baia Mare nu este in stare sa tina echipa, trebuie sa o mutam in alt oras. Mi-e greu sa fac aceasta declaratie, dar asta este realitatea cruda. Eu nu sunt Lapusneanu, daca voi nu ma vreti eu va vreau. Ma gandesc la soarta jucatorilor", a afirmat categoric Lascar Pana. Sa speram ca nu se va ajunge la aceasta solutie extrema si HC Minaur va ramane in Baia Mare.

In asteptarea banilor

HC Minaur l-a pierdut pe golgeterul echipei, Zenoviu Cristian, care s-a transferat la echipa campioana, Fibrexnaylon Savinesti. Clubul baimarean nu a incasat, inca, nici un ban din cei 7.500 de euro, suma la care s-a realizat transferul jucatorului baimarean. Cu acesti bani s-ar putea plati o parte din datoriile fata de jucatori. De la Minaur au mai plecat Surducan si Truica, jucatori care vor evolua la o echipa din Grecia. Echipa nu a facut achizitii de marca, singurele noutati fiind revenirea lui Irimescu si Cosma. S-a renuntat la serviciile ucrainienilor Gaetalo si Olenec. „Pentru ce sa-i aduc aici daca nu aveam cu ce sa-i tin? E drept ca si valoarea lor nu a fost la pretentiile noastre, asa ca le-am dat drumul acasa", a spus Pana. Minaur si-a castigat dreptul de a evolua in editia din acest an a Challenge Cup. Echipa nu poate risca retragerea din competitie, deoarece ar primi o amenda de 7.000 de euro si ar fi suspendata pentru o perioada de doi ani din cupele europene.

Ioan PETRUSAN



* Cupa Izvoare

Intre 19 si 20 septembrie, in Baia Mare si imprejurimi va avea loc finala Campionatului National de Raliuri Tehnico Aplicative (concurs de orientare si indemanare) precum si editia a II-a a Cupei “Izvoare". Si-au anuntat participarea automobilisti din 12 judete ale tarii, iar din Maramures vor fi prezente 14 echipaje. Vineri, la ora 20,30, va fi startul in etapa de noapte (indemanare) care se va desfasura pe podul de peste Sasar, din apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor. Va fi o proba inedita, in care participantii vor avea infruntat obstacole dificile impuse de catre organizatori. Ziua de sambata este rezervata etapei de zi (orientare). Startul este prevazut pentru ora 9, de pe platoul din fata sediului filialei ACR-Maramures. Sosirea in etapa de zi va fi la ora 15, in statiunea Izvoare. Lungimea traseului este de aproximativ 100 km. “Va fi o etapa interesanta, care va avea mai multe probe speciale. Este pentru prima data dupa 1990, cand finala Campionatului National are loc in Baia Mare. Am pregatit multe surprize participantilor care vor trebui sa se mobilizeze serios pentru a urca pe podium", a spus Gheorghe Albici, presedintele filialei ACR Maramures. Principalii candidati la titlul national sunt Gavril Lumezeanu, Ovidiu Pop (ambii din Baia Mare), Dan Grecu (Timisoara), Dan Popescu (Bucuresti). La proba de indemanare se poate inscrie orice cetatean al orasului, care doreste sa-si masoare puterile cu sportivii experimentati. Organizatorii finalei sunt Filiala ACR Maramures, Federatia Romana de Automobilism si Karting, SC Izvoare SA. Se doreste prin acest raliu si reintroducerea in circuitul turistic a statiunii Izvoare.

Ioan PETRUSAN



* Marta in Divizia A

C.S. Marta Baia Mare a inscris o echipa in Campionatul Diviziei A de handbal feminin. Echipa, antrenata de Ioan si Ioana Marta, va fi cea mai tanara din campionat, media de varsta fiind de 17 ani. Alaturi de formatie va fi o serie de sponsori “coordonati" de Constantin Muresan, presedinte Sif Banat-Crisana Maramures. Pe langa handbal, jucatoarele vor avea de urmat un program extrasportiv, in cadrul caruia vor urma cursuri de limba engleza si vor vizita obiective istorice sau culturale in deplasarile pe care le vor efectua in campionat. “Vrem sa asiguram continuitate echipei, sa oferim posibilitate de afirmare jucatoarelor si sa facem performanta", a spus Ioan Marta. Obiectivul pentru acest sezon este clasarea pe locurile 5 - 6, iar in urmatorii ani se doreste promovarea in Liga Nationala.



* APOSTROF

Parca am fi blestemati. Arbitrii nu ne sunt prieteni. Aproape de fiecare data suntem la mana lor. Este teribil de greu sa-ti revii dupa un meci precum cel dintre Danemarca si Romania, unul la finele caruia si cel mai pios dintre romani ar fi trimis un blestem catre cocheta tara a linistii, ceasurilor, bancilor si zice-se a bunului simt. E nedrept. Urs Maier s-a dat in petec in fata unui continent intreg. Acum a trecut. Tare rau doare, mai ales cand vezi ca esti mai bun, dar altii te vor altfel. De data aceasta, roata nu se mai intoarce. Gravesen si ai lui merg in Portugalia, iar ai nostri stau acasa si vor privi “europenele" la televizor. N-au fost doriti si nu s-au invitat. Sa nu fi pierdut acasa cu Danemarca, sa nu ne fi batut joc de ocaziile de la Copenhaga si sa-i facem sa ramana la vacile si Hamletul lor, ca sa mai auda lumea de ei, asta ar fi fost solutia. Dar Chivu si compania au crezut in onoare si dreptate. Nu mai e loc pentru asta, chiar daca te doare sufletul.

de Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Balaj in UEFA

Arbitrul baimarean, Cristian Balaj, va arbitra in 15 octombrie partida retur, din cadrul primul tur al Cupei UEFA, dintre Esbjerg (Danemarca) - Spartak Moscova (Rusia). Pentru baimarean, va fi primul meci pe care il va oficia in Cupa UEFA. Balaj a mai arbitrat o partida contand pentru Cupa UEFA - Intertoto.

Attila Csorba

Baimareanul Attila Csorba s-a clasat pe locul 29, din 138 de participanti, la Cupa Mondiala la tir talere, de la Lonatto (Italia). Csorba a realizat 114 puncte din 120 posibile. “A fost un concurs greu. Vremea nu a fost de partea noastra. Vantul a fost puternic, a plouat pe toata durata competitiei. Este un rezultat multumitor", a spus Csorba. La sfarsitul saptamanii trecute, sportivul de la CSM Baia Mare a participat la Campionatul Mondial de tir talere, competitie ce a fost gazduita de Cipru.

Dans sportiv

In organizarea Clubului de dans sportiv Galactic Dance Grup Baia Mare, pe 20 septembrie va avea loc prima editie a Cupei “Castanelor" la dans sportiv. Concursul se desfasoara sub egida Federatiei Nationale de Dans Sportiv din Romania si va fi gazduit de sala de sport a Scolii Generale nr. 5. Vor paticipa copii si tineri din toata tara, cu varste intre 6-18 ani. Din Baia Mare vor fi prezente 24 de perechi.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.