• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Mai , 2004
* In bazinul de lemn

* CS Dragonul Baia Mare, in elita continentala
"Dragonii" europeni

* “Atacam titlul national"

* APOSTROF

* International

* Sport pe scurt

* In Baia Mare, driverii au fost "printre oameni minunati"
Pe locuri, fiti gata, start!

* In bazinul de lemn

In anii '30, sportul cu mingea in apa, cum era denumit polo-ul, era foarte cautat printre baimareni. Moda a fost lansata de muncitorii unguri care lucrau la Uzinele “Phoenix". In scurt timp, polo-ul i-a "acaparat" pe baimareni. Asa au aparut primele echipe si primele competitii.

Prima echipa de polo din Maramures, Phoenix Baia Mare, a fost alcatuita in cea mai mare masura din jucatori unguri, veniti la munca in orasul nostru. Pe acea vreme exista un singur campionat national. Meciurile se disputau intr-un bazin de 50 de metri, din lemn. Bazinul era amplasat la Strandul Bay (actualul sediu Siromex, din spatele Coloniei Pictorilor). Baimarenii au practicat acest sport chiar si pe durata celui de-al doilea razboi mondial. Treptat, in cadrul echipei baimarene si-au facut aparitia si jucatori cu nume din campionatul Ungariei, cum ar fi Vertesi (component al nationalei maghiare). Dupa razboi, ungurul Gabor Torok (care s-a stabilit in Baia Mare) a devenit antrenorul Phoenixului. Dupa desfintarea echipei, in 1949, Torok a plecat in Timisoara si a devenit antrenor-jucator al Nationalei Romaniei, cu care a participat la Olimpiada din 1952. Etapa "Phoenix-polo" ramane una de frumoasa amintire in istoria sportului baimarean.

Revigorarea

In 1961 s-a infiintat echipa Olimpia Baia Mare, cu sustinerea financiara a EGL. Sportivii aveau la dispozitie un bazin nou de 50 de metri, amplasat in actualul Strand Municipal. Echipa era formata, in cea mai mare parte, din juniori care initial practicasera inotul. De-a lungul anilor, in echipa au jucat Barr, Silagyi, Szuhanek, Fabian, Szentmihalyi, Barsan, Balaj, Hering, Blankenberg, Kornreich, Klein, Treger, Takacs, Vlad, Goldstein, Kotai, Vaszicsek, Vari, Peter. Antrenori au fost Sandor Csiki si Robert Botz. Echipa evolua in Divizia a II-a si in campionatul de juniori, alaturi de formatii din Bucuresti, Cluj, Lugoj, Arad si Oradea. “Faceam cantonamente la Cluj, iar la meciurile din Bucuresti faceam deplasarea cu avionul. Era un IL special care avea doar 14 locuri", isi aminteste Kornreich. Nu erau recompense banesti, “deoarece nu exista aceasta practica", dupa cum spune Barr, iar dupa meciuri se servea masa in Parcul Municipal. Meciurile de acasa erau urmarite de un numar mare de suporteri. “Tribunele de la fostul teren de handbal Minaur (de langa Strandul Municipal, n. red.) erau demontate si aduse la strand pentru ca spectatorii sa ne poata vedea", a declarat Barr. Echipa s-a desfiintat in 1966, pentru ca cei mai multi jucatori au plecat in alte localitati pentru a urma cursurile invatamantului superior. De atunci, nu s-a mai jucat polo, la nivel de performanta, in Baia Mare.

A existat polo in Baia Mare!

Primul club de polo din Maramures a fost Phoenix Baia Mare, infiintat in anul 1930 l Acest sport a fost adus in urbea maramureseana de muncitorii unguri l Printre primii jucatori s-au aflat Bene, Balazs si Zigler l Phoenix isi continua activitatea si in perioada celui de-al doilea razboi mondial, 1940-1944 l Intre anii 1944-1946 echipa isi intrerupe activitatea competitionala l Activitatea este reluata in 1946 l Antrenor era Gabor Torok, fost component al nationalei Ungariei l In 1947 Phoenix disputa o finala nationala, pe care o pierde l Echipa se desfiinteaza in anul 1949 l Jucatori reprezentativi ai echipei baimarene: Fiktusz, Petky l Meciurile de acasa se disputau la strandul Bay l In anul 1961 se infiinteaza echipa Olimpia Baia Mare l Antrenori au fost Sandor Csiki si Robert Botz l Echipa era sustinuta de EGL (fosta Comunala) l Olimpia a avut o echipa de seniori si una de juniori l Echipa a evoluat in Divizia a II-a l Olimpia se desfiinteaza in 1966.

Tiberiu Kornreich: “Un sport pentru cei puternici"

Unul dintre cei mai reprezentativi jucatori ai ultimei generatii de poloisti baimareni este Tiberiu Kornreich. A practicat mai multe sporturi, printre care luptele, orientarea, inotul si schiul. La varsta de 16 ani, era in echipa de seniori a Olimpiei. “Polo este un sport dur, in intelesul bun al cuvantului. Iti trebuie multa ambitie si pregatire fizica. La Olimpia a fost foarte frumos, deoarece veneam la bazin din dragul de a face sport. Alta era mentalitatea", si-a amintit Kornreich. Fostul sportiv spune ca jucatorii nu erau recompensati in bani, iar la finalul meciurilor, componentii celor doua echipe mergeau impreuna la o masa comuna. “Au mai fost si batai intre jucatori, dar totul a fost uitat dupa meci. Nu era moda recompenselor banesti din zilele de astazi", spune fostul jucator. Kornreich este de parere ca acum, in Baia Mare, este foarte greu sa formezi o echipa de polo, pentru ca nu sunt conditii. “Daca vrei echipa, iti trebuie sute de copii pentru pregatiri si bazin pentru antrenamente. Nu avem asa ceva. Pe de alta parte, intotdeauna antrenorii de inot vor fi contra poloului, pentru ca le iau orele si copiii", a declarat Tiberiu Kornreich.

“Polo a fost adus la noi de catre unguri. La vremea respectiva, toti faceam sport din placere. Am invatat multe, desi nu erau conditiile de acum. Meciurile se disputau in bazine de lemn... Alte vremuri!" - Otto Bar, fost jucator “La polo te intrebuintezi foarte mult.Trebuie multa pregatire fizica. Vara jucam polo, iar iarna faceam schi. Nu aveam bazin acoperit." - Laszlo Fabian, fost jucator “Era o placere sa joci polo, desi uneori apa era rece. Dragostea pentru sport ne facea sa uitam acest lucru. Dupa meciuri, mergeam la o masa comuna." - Mircea Barsan, fost jucator “Antrenorii stateau la strand si urmareau copiii. Cine avea calitati pentru polo, era chemat la antrenamente. Asa s-a facut echipa." - Tiberiu Kornreich, fost jucator

Ioan PETRUSAN



* CS Dragonul Baia Mare, in elita continentala
"Dragonii" europeni

In perioada 13-16 mai, in Tampere (Finlanda) s-au desfasurat Campionatele Europene de Taekwon-do ITF pentru seniori si juniori. Din lotul Romaniei de juniori au facut parte trei sportivi de la CS Dragonul Baia Mare: Andrea Orban, Mircea Madaian si Mihai Madaian care s-au intors acasa cu 6 medalii (5 de argint si 1 de bronz).

La Campionatele Europene de Taekwon-do ITF au participat aproximativ 200 de sportivi din aproape toate tarile Europei. In Nationala de juniori a Romaniei au fost prezenti trei sportivi de la CS Dragonul Baia Mare, antrenati de catre profesor Dan Goron 3-Dan si instructor Monica Goron 3-Dan. Sportivii baimareni au avut o comportare foarte buna, reusind sa obtina 6 medalii (la individual si cu echipa Romaniei). Andrea Orban (categoria 53 kg) s-a clasat pe locul III la individual si a obtinut 4 medalii de argint cu nationala Romaniei (spargere de forta, lupta echipe si tehnici speciale). Mircea Madaian si Mihai Madaian au obtinut cate o medalie de argint cu Nationala Romaniei in proba spargere de forta. A fost un concurs dificil, pe care sportivii baimareni l-au depasit cu succes. Acestia au depasit oboseala acumulata in timpul deplasarii (efectuata cu autocarul). “Ca orice alta sectiune a artelor martiale si taekwon-do necesita dezvoltarea calitatilor motrice, mobilitate si detenta. Cei trei au reusit in mare masura, dupa multe antrenamente, sa-si insuseasca aceste calitati", a declarat antrenorul Dan Goron. Cei trei juniori practica acest sport de cinci ani.

Maestri ai sportului

Juniorii baimareni nu sunt la prima performanta de acest gen. La “europenele" din 2003, desfasurate in Croatia au obtinut 8 medalii. Pentru aceasta performanta, Agentia Nationala a Sportului le-a acordat fiecaruia titlul de "Maestru al sportului". La Campionatele Nationale din acest an, cei trei baimareni au obtinut 28 de medalii, toti fiind medaliati cu aur. Urmatoarea competitie importanta pentru baimareni este Campionatul Mondial de la Riccione (Italia), in perioada 7-10 iulie. Pana atunci, sportivii de la CS Dragonul vor fi prezenti la Cupa Nationala de Vara care va fi gazduita de Baia Mare in perioada 11-13 iunie.

Ioan PETRUSAN



* “Atacam titlul national"

“Echipa este in forma, are jucatori talentati si poate castiga titlul de campioana. Ar fi o performanta extraordinara, mai ales ca in anul acesta CS Extrem aniverseaza 10 ani de la infiintare." - Leontin Pop, presedinte CS Extrem.

Federatia Romana de Handbal a stabilit ca turneul final al Campionatului National de juniori III masculin sa se dispute in Baia Mare, in perioada 26-30 mai. Meciurile vor fi gazduite de Sala Polivalenta “Lascar Pana". Pentru turneul final s-au calificat 8 echipe, care au fost impartite in doua serii. In seria I vor juca LPS Piatra Neamt, Gr. Sc. Ind. “1 Mai" Ploiesti, CS Extrem Baia Mare si CSS Sighisoara, iar in seria a II-a vor evolua CSS Mariano Tex Calarasi, LPS Vaslui, LPS Banatul Timisoara si LPS Tg. Jiu. In fiecare zi meciurile vor incepe la orele 8,30 si 16,30. “Nu stim prea multe lucruri despre adversarele noastre, dar sper sa nu fie un handicap pentru noi. Baietii nostri vor avea lectia bine invatata", a declarat Leontin Pop, antrenorul echipei. In anul 2000, CS Extrem a demarat in Baia Mare proiectul “Cu pasi spre handbal", proiect extins si la nivel judetean. Prin competitiile organizate pana in prezent s-au trecut prin filtrul descoperirii de noi talente peste 5.000 de copii. “In momentul de fata, avem 104 sportivi legitimati care practica handbalul de performanta, iar trei dintre cele sase echipe de juniori ale clubului sunt calificate pentru turneele finale", a declarat Pop.



* APOSTROF

Asa cum ii sta bine unui profesionist, dupa o activitate incununata de succes, Gica Popescu si-a organizat retragerea. “Seara campionilor" s-a dorit a fi, deopotriva, un eveniment sportiv si caritabil. In lipsa de alternative, omul simplu nu ramane impasibil la o intindere de mana. Sa ai sansa sa vezi pe viu cateva din vedele fotbalului mondial nu e de colea, mai ales ca “starurile" autohtone parasesc scena imediat ce capata un statut de starleta. Vipurile au sustinut ca astfel de evenimente fac o imagine buna Romaniei. Fatada de basm a serii de la Craiova a avut fisurile nelipsite: tribune pe jumatate goale, indispensabilul noroi care s-a incleiat pe gleznele vedetelor, adversitatea publicului fata de unii dintre jucatorii Nationalei. Ar mai fi gestul lui Piturca, de a refuza participarea unor jucatori ai Stelei la eveniment, pentru care probabil singura pedeapsa este batul obrazului. In definitiv, a fost o seara a reconcilierii si ar fi trebuit sa ramana asa. Multumim, Gica Popescu!



* International

AC Milan, noua campioana a Italiei, l-a achizitionat pe fundasul lui Lazio Roma, Jaap Stam, pentru o perioada de doi ani si suma de 10,5 milioane euro l Finala UEFA Champions League se va disputa pe 26 mai, incepand cu ora 21,45, pe “AufSchalke Arena" din Gelsenkirken, intre AS Monaco si FC Porto l Jucatoarea americana de tenis Martina Navratilova (41 ani) intentioneaza sa-si incheie definitiv cariera la sfarsitul acestui an l Fostul campion mondial de box, la categoria grea, americanul Riddick Bowe, a fost eliberat din inchisoare, pentru buna purtare, dupa ce a stat in spatele gratiilor timp de 18 luni pentru rapirea primei sale sotii si a copilului acesteia, in 1998 l Ciclistul Lance Armstrong a anuntat ca nu se va retrage din activitate chiar daca va castiga pentru a sasea oara Turul Frantei, al carui start se va da la mijlocul lunii iunie l Comitetul International Olimpic a retinut candidaturile a 5 orase, Paris, Madrid, New York, Moscova si Londra, la organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 l Atleta americana Kelli White, dubla campioana mondiala la 100 m si 200 m, a acceptat sa renunte la Jocurile Olimpice de la Atena datorita implicarii intr-o afacere de dopaj.



* Sport pe scurt

In meciurile contand pentru locurile 5-6 din Liga Nationala, HC Selmont va juca pe teren propriu duminica si luni (de la ora 17) cu “U" Jolidon Cluj. In primul meci, clujencele au invins cu 29-22 l Singurele pugiliste din Lotul national al Romaniei care au obtinut medalii (ambele, bronz) la puternicul turneu din Ankara (Turcia) au fost maramuresencele Adriana Hosu (categoria 80 kg) si Mihaela Marcut (categoria 86 kg) l Consiliul de Administratie de la HC Minaur a fost completat cu doi membri: Vasile Barle si Calin Pop l In 26 iunie, parcul Municipal din Baia Mare va gazdui editia a IV-a a Campionatelor Nationale de Orientare cu Mountain Bike.

Ioan PETRUSAN



* In Baia Mare, driverii au fost "printre oameni minunati"
Pe locuri, fiti gata, start!

Maramuresul a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, etapa a III-a a Campionatului National de Raliuri al Romaniei. Balul a fost deschis vineri, cu cele doua probe speciale de la Firiza, iar sambata au fost programate restul de 12 probe speciale.

In etapa desfasurata in Maramures, a treia din Campionatul National de Raliuri, s-a prezentat un numar record de echipaje: 63. Raliul Mobil 1 Siromex s-a dorit a fi cea mai frumoasa etapa din campionat derulata pe asfalt. Numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de la targ. “Nu a fost un traseu care sa convina foarte mult participantilor. In varf a fost mult nisip, pilotii au trebuit sa fie foarte atenti", a declarat Cornel Jurca, directorul de concurs. Pentru liderul la zi a campionatului, Dan Gartofan, care a pilotat un Seat Cordoba WRC, raliul a fost o provocare. “A trebuit sa parcurgem 4 probe speciale peste Gutai, fara escala in parcul service. A fost o premiera pentru mine", spune Gartofan. Titi Aur, cel mai titrat driver roman, a urcat la bordul unei Skoda Octavia WRC, o masina venita din Campionatul Mondial, care a fost construita pentru marele campion mondial Didier Auriol. “Lupta intre mine si Gartofan este doar la individual, deoarece facem parte din aceeasi echipa. Am incercat sa-l ajut. Sunt dezamagit de traseu, asfaltul a fost spart", spune Aur. Mihai Leu, cel mai vanat “driver" de amatorii de autografe, s-a prezentat pe acelasi Hyundai Coupe folosit in primele doua etape de campionat, desi au existat zvonuri conform carora “Leul" urma sa vina in Baia Mare cu un WRC. “Mai asteptam, banii vorbesc", a comentat Leu zvonurile. Printre absenti s-a numarat baimareanul Calin Petrusca, principalul organizator al raliului. “Timpul de a pregati o masina competitiva nu ne-a fost de ajuns. Subaru nu se implica in raliurile din Romania, asa ca m-am gandit la un Opel Astra", isi motiveaza Petrusca absenta. Si "fata cu cele mai lungi picioare din Romania", Roxana Ciuhulescu, a absentat, deoarece in etapa trecuta a suferit un accident. Singurul echipaj complet feminin a fost format din Gabriela De Reu-Roxana Comsa, care a pilotat un Citroen Saxo. “Concuram in campionat pe cont propriu, in echipaj privat. Se pare ca sponsorii nu privesc cu ochi buni ca femeile sa concureze alaturi de barbati", a declarat De Reu. A fost o etapa a contrastelor, intre bine si rau. Organizarea a lasat in unele locuri de dorit, dar totul a fost suplinit de concurenti, mereu deschisi dialogului. “Baimarenii sunt niste oameni minunati", a spus Emanuel Ilina, campionaul en-titre al Campionatului National.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.