• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Mai , 2004
* LAMENTABIL
Petescu, lasa-ne!

* Dupa aproape sase ani, prima medalie europeana
Culturistul de bronz

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* LAMENTABIL
Petescu, lasa-ne!

Retrogradare fara drept de apel a FC-ului. Aducerea “olandezului” Petescu si a necunoscutilor din Lintesti nu a fost benefica pentru echipa baimareana. Pentru cel putin un sezon, FC Baia Mare va evolua in esalonul III, alaturi de Victoria Carei, Minerul Turt, Frontiera Curtici sau Siriana Siria.

Dupa o evolutie haotica, fara orizont si logica, pe parcursul a 30 de etape in care nu a aratat nimic, FC Baia Mare a retrogradat in Divizia C. Un adevar care doare si care a adus amaraciune in lumea sportului baimarean. Urmeaza perioada de analize si luarea unor hotarari ferme pentru redresarea echipei FC Baia Mare. Aducerea lui Mircea Petescu la pregatirea formatiei nu a fost inspirata. In vara lui 2003, Petescu promitea marea cu sarea si totul parea ca va fi foarte frumos. Politica manageriala a “olandezului” a facut insa ca, rand pe rand, sa apara suspiciunile. Jucatorii din vechea garda au fost inlaturati de la echipa. In locul lor au fost adusi jucatori de aceeasi varsta de la Lintesti, dar acestia aveau avantajul ca se afla sub contract cu Petescu. FC Baia Mare a inceput pregatirile din vara cu antrenorul Tiberiu Pop, care a fost schimbat la cateva zile dupa venirea lui Petescu. A fost adus Gabi Dumitru, care nici macar nu avea carnetul de antrenor. Conform regulamentului FRF, in meciurile oficiale, Dumitru putea lua loc pe banca de rezerve doar daca acolo se afla si Petescu! In meciurile de verificare, baimarenii au contabilizat infrangeri. “Adevarata fata se va vedea in campionat”, a spus atunci Petescu. Si s-a vazut. Dupa sapte etape, FC Baia Mare avea 7 infrangeri si era deja catalogata ca principala candidata la retrogradare. Finalul turului gasea echipa baimareana pe penultimul loc in clasament, cu doar 8 puncte.

Copie la indigo

In pauza competitionala, Petescu s-a dovedit mai degraba un sfesnic bun, decat un sfetnic bun. Conducerea a incercat sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. A fost invocata lipsa banilor si transferul lui Peres (golgheterul echipei) la Bistrita, care nu a adus nici un ban clubului (transfer aspru contestat de baimareni). “Autoritatile locale nu ne-au sprijinit asa cum ne-am fi asteptat. Consiliul Judetean ne-a ajutat cu ceva bani, in rest nimeni nimic”, declara Alexandru Jecan, vicepresedintele clubului. In jocul echipei nu se vedea nimic nou. Dupa o victorie in prima etapa, in fata Corvinului, FC Baia Mare aluneca pe toboganul retrogradarii, suferind infrangeri, chiar pe terenul propriu, in fata contracandidatelor la retrogradare: CS Deva, CSM Resita, IS Campia Turzii. O situatie dezastruoasa si inevitabila. FC Baia Mare a retrogradat deja si urmeaza a fi luate masurile necesare pentru pedepsirea vinovatilor si spalarea rusinii. Nu mai e loc de scuze.

Istoricul retrogradarii

In vara anului 2003, Mircea Petescu vine la FC Baia Mare l Echipa este schimbata aproape in totalitate l Sunt adusi jucatori de la Scoala de Fotbal Lintesti, aflata sub patronajul lui Petescu l Jucatorii sunt la varsta junioratului si au evoluat un sezon la divizionara C, Somesul Satu Mare l Cei din vechea formatie baimareana sunt trimisi la echipa a II-a l Petescu devine manager general, iar antrenori sunt desemnati Lucian Balan si Gabriel Dumitru l Dupa primele 7 etape de campionat, FC Baia Mare inregistreaza tot atatea infrangeri l Dupa etapa a cincea, Lucian Balan “solicita” sa antreneze echipa a II-a l Sfarsitul turului gaseste echipa baimareana pe penultimul loc in clasament l Returul nu aduce multe modificari l Sunt adusi Vlasceanu si Nistreanu, jucatori necunoscuti l Golgeterul echipei, Bogdan Peres, se transfera la Gloria Bistrita l Echipa continua in acelasi stil haotic si retrogradarea devine inevitabila.

Mircea Petescu:

“Nu ma consider vinovat”

Managerul general Mircea Petescu a venit in Baia Mare cu o cariera bogata ca jucator si ulterior ca impresar. A jucat la UTA si Feyenoord Rotterdam, avand si multe selectii in Nationala Romaniei. Ca impresar, a facilitat transferul in strainatate al multor jucatori romani. Despre performantele lui ca antrenor nu se stiau prea multe. Cu toate acestea, “olandezul” a fost primit cu bratele deschise la echipa baimareana. La instalarea in functie, Petescu a promis ca “in scurt timp, FC Baia Mare va juca in cupele europene”. Atunci n-am ras! Obiectivul indraznet s-a dovedit, dupa inceputul campionatului, doar un praf aruncat, fara fair-play, in ochii suporterilor. O data cu trecerea etapelor, dupa un joc fara orizont, FC Baia Mare se afunda tot mai adanc in anonimatul retrogradarii, fara ca Petescu sa-si asume o vina. “Nu ma consider vinovat pentru tot ce s-a intamplat. In primul an, am avut ca obiectiv salvarea de la retrogradare. Nu a fost posibil, din diferite motive. Ma mira ostilitatea autoritatilor locale care nu s-au implicat in ajutorarea echipei”, a spus Petescu. “Olandezul” are un contract pe 5 ani cu echipa baimareana, urmand a renegocia intelegerea cu conducerea formatiei.

Declaratii

“Echipa a avut o evolutie neconvingatoare. Dupa meciul din ultima etapa, Consiliul de Administratie se va intruni si va lua masurile necesare. Este posibil ca Mircea Petescu sa fie schimbat.” – Teofil Bolchis, presedintele FC Baia Mare “Am avut jucatori tineri, care in unele meciuri au jucat timorat. Am fost urmariti de nesansa, iar in cateva partide am fost dezavantajati de arbitru.” – Gabriel Dumitru, antrenor “Am pierdut o batalie si trebuie sa luam totul de la capat.” – Alexandru Jecan, vicepresedinte “Cred ca o parte dintre jucatori au fost prea pentru Divizia B. Nu am nimic impotriva lor, dar li s-a dat prea mult credit. O schimbare era necesara.” – Vasile Oana, jucator

Ioan Petrusan



* Dupa aproape sase ani, prima medalie europeana
Culturistul de bronz

In perioada 14-16 mai, la Budapesta, s-au desfasurat finalele Campionatelor Europene de culturism pentru seniori. Petre Moja (CSM Baia Mare) a avut o comportare remarcabila reusind sa obtina, dupa un concurs aprig disputat, medalia de bronz a categoriei 65 kg. Moja este antrenat de baimareanul Iosif Szabo.

Romania a prezentat la “europenele” din Ungaria patru sportivi dintre care doi sunt legitimati la CSM Baia Mare: Petre Moja si Ovidiu Cosma. Lotul national este pregatit de Iosif Szabo. La start s-au prezentat 135 de sportivi, din 34 de tari. A fost un concurs echilibrat, in care au concurat sportivi valorosi, bine pregatiti. Dupa un concurs epuizant, Petre Moja s-a clasat pe locul III la categoria 65 de kg. Este prima medalie europeana la culturism, dupa 1998, obtinuta de catre un baimarean. In 1998, tot la Campionatele Europene, Vasile Ardel (CSM Baia Mare) obtinea tot medalia de bronz. “Este o performanta extraordinara pentru Petre Moje si pentru sportul baimarean. S-a pregatit mult pentru a ajunge intr-o forma deosebita. Merita toate felicitarile”, a spus antrenorul Szabo. In general, concursul a fost dominat de sportivii din Slovacia, care au ocupat primele doua locuri si la 65 de kg (categorie la care pe locul IV s-a situat sportivul tarii gazda). Din pacate, celalalt baimarean prezent la “europene”, Ovidiu Cosma, a ratat calificarea in finala categoriei 45 kg. Prezenta acestuia la Campionatele Europene reprezinta, insa, un succes.

Emotiile lui Moje

Petre Moje s-a nascut la 15 noiembrie 1971. Pentru finalele europene, baimareanul s-a pregatit mult. “In patru luni, cu ajutorul antrenorului Iosif Szabo, am ajuns in cea mai buna forma. Am avut multe emotii in concurs, mai ales ca eram in lupta directa pentru locul III cu reprezentantul Ungariei, care era sustinut de public. Am reusit sa-l inving”, spune sportivul baimarean. Moje revine la un Campionat European dupa o absenta de 12 ani. Totul s-a datorat muncii. “La culturism, confirmarea vine tarziu, pe la 38-39 ani. Pana atunci este multa munca. Tuturor celor care m-au sprijinit si m-au incurajat la europenele de la Budapesta le multumesc”, a incheiat Petre Moje.

“Lupta a fost foarte stransa, concurenta a fost foarte mare pentru o medalie. Toti s-au straduit sa castige. Este o performanta extraordinara pentru sportivul baimarean.” – Iosif Szabo, antrenor CSM Baia Mare. “Totul a venit dintr-o data! Ne-am trezit ca ne batem pentru medalii. A fost un concurs greu, pe care l-am depasit cu bine.” – Petru Moja.

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Intr-o frumoasa piscina din centrul Madridului s-au disputat “europenele” de natatie. Au fost prezenti unii dintre cei mai buni inotatori ai Europei, dar mai multi dintre aceia care nu aveau asigurat baremul de participare la JO de la Atena si credeau ca pe strazile Capitalei iberice umbla cainii cu covrigi in coada. Ajunsi Capitala Spaniei, tricolorii, antrenorii si conducatorii lor au ramas cu gurile cascate. Nu ca ar fi ajuns intr-un muzeu celebru, ci au aflat, sustin ei, ca n-ar fi stiut de programarea competitiei intr-o piscina descoperita. Pentru a fi scutiti de asemenea erori, inotatorii romani trebuie sa stie ca la Atena vor concura intr-o piscina asemanatoare, fara acoperis. Pentru cine are urechi de auzit… Cu toate acestea, inotatorii romani s-au comportat onorabil. Printre ei s-a numarat si baimareanul Ionut Gherghel, student in SUA (argint la 200 m fluture). Asteptam la Atena continuarea frumoasei povesti iberice. Bravo, Ionut!

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Sala Sporturilor din Sighetu Marmatiei gazduieste sambata un interesant turneu de volei masculin, dotat cu “Cupa Primaverii”, la care vor participa 6 echipe din Campulung Moldovenesc, Oradea, Radauti, Baia Mare si Sighet l Maramuresul are 9 pugilisti calificati la finalele pentru cadeti care vor avea loc la Tulcea l Lidia Simon, pregatita de maramureseanul Liviu Simon, s-a calificat pentru JO de la Atena, in proba de maraton l CS Extrem organizeaza, in perioada 26-30 mai, turneul final de handbal masculin pentru juniori III l Vineri, in Baia Mare, Coltau si Tg. Lapus, se desfasoara Trofeul “Maramuresului” la fotbal, handbal, atletism si baschet.

“Va fi o competitie foarte puternica”

“Cupa Nordului la judo va strange la start sportivi talentati, de mare valoare. Ne asteptam la un concurs puternic si speram ca totul sa se desfasoara in limitele fair-play-ului.” – Vasile Salincean, antrenor CSM Baia Mare.

La sfarsitul acestei saptamani, Sala Polivalenta “Lascar Pana” va gazdui prima editie a Cupei “Nordului” la judo. Este cel mai puternic turneu national de judo pentru juniori (competitia este deschisa juniorilor I, II si III). La concurs si-au anuntat participarea judoka de la 23 de cluburi din tara, precum si de la un club din Ungaria. Vor fi prezente si loturile nationale de juniori I (atat cel masculin, cat si cel feminin), care vor sosi in Baia Mare cu cei mai buni sportivi pe care ii are la dispozitie. In total, la Cupa “Nordului” vor fi prezenti peste 250 de sportivi din toata tara si Ungaria. “Vor veni in Baia Mare sportivi de la toate cluburile de profil din tara. Iubitorii acestui sport vor avea prilejul sa vada la lucru tot ce are mai bun judo-ul din Romania, la nivel de juniori. Nu vor ramane dezamagiti”, a declarat antrenorul Salincean. Turneul se va desfasura dupa urmatorul program: sambata, intre orele 9,30-14 si 16-19; duminica, intre orele 9,30-13,30. Competitia este organizata de CSM Baia Mare, DSJ Maramures si Primaria Baia Mare. “Acest turneu va fi numai inceputul. In anii care vor urma vom extinde aria de selectie a participantilor si va fi un numar mare de sportivi”, a declarat Salincean.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.