• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Mai , 2004
* Eveniment
Elita raliului

* CSS 2 Baia Mare campioana la minivolei
Minicampioni

* APOSTROF

* “In federatie, totul se taraganeaza”

* Sport pe scurt

* Eveniment
Elita raliului

In perioada 22-23 mai, fanii sportului cu motor din Baia Mare vor avea prilejul de a asista, pe “teren propriu”, la un adevarat regal automobilistic. Raliul Maramuresului va reuni la start aproximativ 52 de echipaje care se vor intrece in cea de-a III-a etapa a Campionatului National.

Editia din acest an a Campionatului National de Raliuri rezerva mai multe premiere. Una dintre acestea ar fi ca etapa a VI-a va avea loc in… Bulgaria (24-25 iulie, Raliul Hebros). Pentru concurenti, prezenta la etapele de Campionat National presupune costuri foarte mari. Pregatirea unei masini de grupa N, cum este cea a liderului Dan Gartofan (Seat Cordoba WRC), implica aceleasi cheltuieli ca o masina World Rally Championship (WRC) achizitionata la mana a doua. Pe de alta parte, o masina, in conformitate cu regulamentele FIA, trebuie sa fie echipata cu “roll-bar” omologat (dispozitivul ce protejeaza in caz de rasturnare), care costa 10.000 de euro. Pretul unui automobil de raliu ajunge la 80-100.000 de euro.

Revine Aur

Dupa campania mondiala de anul trecut, Constantin “Titi” Aur revine in Campionatul National, alaturi de copilotul Adrian Berghea, cei doi urmand a se afla la bordul unui Mitshubishi Lancer Evo 7. In 2002, Aur a castigat detasat etapa din Baia Mare. “Baimarenii sunt impatimiti ai acestui sport. Organizarea este foarte buna, traseul rivalizeaza cu unul din Campionatul Mondial. Asfaltul lasa de dorit, dar noi concuram si pe macadam, asa ca nu sunt prea multe probleme”, spune Aur. Pilotul prevede participarea si la 3-5 etape din Campionatul Mondial.

Liderul

Dupa primele doua etape ale Campionatului National, echipajul Gartofan-Pulpea este lider, dupa victoriile de la Brasov si Deva. Cei doi sunt cotati cu cele mai mari sanse la castigarea titlului de campioni in 2004. Pornit cu sanse mari la titlu, Mihai Leu a abandonat in primele doua etape. El va fi prezent in Baia Mare, unde anul trecut s-a clasat pe locul II. Campionul en-titre, Emanuel Ilina, a abandonat la Deva si va dori sa-si imbunatateasca punctajul in concursul din Baia Mare. Atractia raliului va fi, fara indoiala, Roxana Ciuhulescu, femeia cu cele mai lungi picioare din Romania, care va fi copilotul lui George Grigorescu. In Raliul Devei, masina condusa de cei doi s-a rasturnat, Roxana iesind destul de “sifonata”.

Campionatul National de Raliuri

Baia Mare gazduieste etapa a III-a din Campionatul National de Raliuri, Raliul Maramuresului l Zile de concurs: 22-23 mai l Traseu: asfalt 100% l Lungime: 387 km l Numar probe speciale: 12 l Lungime probe speciale: 120,80 km (31%) l Primele doua etape s-au disputat la Brasov si Deva l Clasament general dupa primele doua etape: 1. Dan Gartofan-Dorin Pulpea (Seat Cordoba WRC) – 20 puncte; 2. Manuel Mihalache-Valentin Hard (Mitshubishi Lancer Evo) – 13 puncte; 3. Bogdan Marisca-Sebastian Itu (Mitshubishi Lancer Evo) – 10 puncte; 4. Emanuel Ilina-Flavius Campeanu (Mitshubishi Lancer Evo) – 10 puncte; 5. Daniel Ungur-Mircea Jucan (Mitshubishi Lancer Evo) – 7 puncte; 6. Constantin Aur-Adrian Berghea (Skoda Oktavia WRC) – 6 puncte; 7. George Morar-Dan Dumbravean (Mitshubishi Lancer Evo) – 5 puncte l Urmatoarea etapa va avea loc in perioada 12-13 iunie, la Cluj Napoca, Raliul Clujului.

Calin Petrusca: “Poate din vara revin”

In primele doua etape din Campionatul National de Raliuri, Baia Mare nu a avut nici un echipaj. Baimarenii au fost prezenti, in ultimele patru editii ale campionatului, an de an, “capitan” fiind Calin Petrusca, principalul organizator al etapelor disputate in Baia Mare. Problemele tehnice ale masinii cu care a concurat, un Mitshubishi Lancer Evo, il impiedica pe baimarean sa fie prezent la acest inceput de campionat. “Poate ca din vara voi fi prezent la etapele din campionat. Pana atunci, trebuie sa punem la punct detaliile tehnice ale masinii. Este greu, deoarece costurile sunt foarte ridicate”, a spus Calin Petrusca. In editia de anul trecut a raliului desfasurat in Baia Mare, echipajul Petrusca-Papp a abandonat competitia. Nici in concursul rezervat debutantilor, nu vom fi reprezentati de vreun echipaj. Concurentii care au fost prezenti anul trecut in campionat au abandonat activitatea din diferite motive. Etapa din acest an se va desfasura pe traseul traditional care va include probe speciale pe Gutai si la Grosi. Este posibil ca in concurs sa fie inclusa o proba speciala de noapte. Pentru organizarea Raliului Maramuresului, editia 2004, Consiliul Local a alocat 100 de milioane de lei.

“Raliul din Baia Mare este unul foarte greu, care ne pune la multe incercari. Sper sa nu am probleme. O noua victorie ar insemna o desprindere in clasamentul general.” – Dan Gartofan, pilot “Anul trecut am castigat in Baia Mare, sper sa repet performanta.” – Emanuel Ilina, pilot “In primele doua etape am avut probleme tehnice care s-au dovedit greu de rezolvat. Cunosc bine traseul din Baia Mare, ceea ce poate fi un avantaj pentru mine.” – Constantin Aur, pilot “Este primul meu loc 2 din Campionatul National. Echipa si masina functioneaza bine. In Baia Mare imi doresc o noua victorie la grupa N, care sa confirme forma.” – Manuel Mihalache, pilot

Ioan Petrusan



* CSS 2 Baia Mare campioana la minivolei
Minicampioni

CSS 2 Baia Mare a castigat finala Campionatului National de minivolei, desfasurata in Bistrita. Baimarenii s-au confruntat cu sapte echipe din Blaj, Dej, Ramnicu Valcea, Bistrita, Ploiesti, Piatra Neamt si Bucuresti. Competitia a fost dominata categoric de catre elevii antrenorului Virgil Rau.

CSS 2 Baia Mare nu a pierdut nici un set in finala campionatului, desi au disputat cinci meciuri, in 5 zile. Baimarenii au invins in finala echipa din Blaj, iar in meciurile din grupe au castigat in fata celor de la Rapid Bucuresti, formatie care in ultimii cinci ani a fost campioana nationala. Echipa este formata din jucatori nascuti in 1991 si 1992. “Am fost singura echipa din finala campionatului care ne-am prezentat cu doi tragatori. Tactica noastra i-a surprins pe toti. Prin rotatie, am folosit toti jucatorii din lot. Nimeni nu a fost pe un post stabilit. Fiecare a jucat pe toate posturile”, a declarat antrenorul Virgil Rau. In finala de la Bistrita, antrenorul baimarean a fost ajutat de colaboratorul Marius Botea. Ambii sunt fosti componenti ai echipei “U” Explorari. In optiunea antrenorilor prezenti la Bistrita, baimareanul Cristian Cornea (nascut in 1992) a fost cel mai bun jucator al campionatului. Alaturi de acesta baimarenii i-au mai avut in componenta pe Balog, Veber, Osan, Pop, Olar, Popovici, Rus, Fartea si Bindea.

Federatia datornica

Federatia Romana de Volei a ramas datoare echipei baimarene cu trei medalii de aur si trei tricouri de campion. “Au trimis mai putine medalii si tricouri de campion. Noi am semnalat greseala, iar de la federatie ni s-a promis ca vor remedia eroarea. Cu promisiunea am ramas”, a declarat Rau. Echipa baimareana s-a pregatit in conditii destul de grele, deoarece podeaua salii de la Scoala nr. 4 (unde se desfasoara antrenamentele) este intr-o stare avansata de degradare. “Pardoseala salii este la pamant. Ii rog pe cei de la Primarie sa ne sprijine pentru a reface pardoseala. Trebuie sa inteleaga ca avem o echipa campioana, iar aici se antreneaza multe alte formatii de juniori. Daca vrem rezultate, trebuie sa le asiguram conditii”, a spus Cornel Negrut.

Despre campioni

“Avem o generatie de copii foarte talentata. Daca vor continua in acest ritm, vor ajunge voleibalisti de clasa.”- Virgil Rau, antrenor CSS 2 “Ne-am straduit sa le oferim toate conditiile pentru a face performanta.” – Cornel Negrut, presedinte CSS 2

Ioan Petrusan



* APOSTROF

De o vreme, romanilor le intra politica-n oase mai ceva ca ploaia sau Alexa cel de fier. Dupa ce au aparut pe esichierul politic juristi, medici, ingineri sau profesori, microbul (oare de aceea se spune “microbisti”?) i-a cuprins si pe oamenii de sport. Becali s-a apucat sa mulga banul politic precum oile, Mitica Dragomir sa masluiasca (din nou) zarurile, Cornel Dinu sa o rumege filozofic, iata-l “incorporat” politic si pe generalul Iordanescu, Lucescu e si el molipsit de “pesedizare”. Daca acestia vor transfera blaturile in politica, vom avea sportul curat. Cum va fi insa cu echipele de fotbal care vor ramane fara antrenori sau jucatori plecati oleaca sa-si ridice indemnizatiile de participare la sedintele de Consiliu Local? In Baia Mare e bine, deocamdata. Alde’ Pana sau Calin Matei se straduiesc sa devina doar niste cetateni potenti financiar. Dar daca vor musca dintr-una din multiplele capcane ii vom auzi, prin tribune, stigandu-si regretele in genul: “Cine joaca politic /Azi ii domn, maine-i nimic”.

Ioan Petrusan



* “In federatie, totul se taraganeaza”

“De la federatie, ne putem astepta la orice. Nu stiu ce sa mai zic. Sunt probleme cu arbitrii, cu loturile, cu tot. Totul se amana de pe o zi pe alta, nu se hotaraste nimic concret.” – Gheorghe Man, antrenor CSM Baia Mare

In 14 mai, la sediul Federatiei Romane de Box, trebuia sa aiba loc sedinta Biroului Federal in cadrul careia sa fie stabilite noile conduceri ale comisiilor tehnice. Sedinta nu a mai avut loc, fiind amanata pentru luna iulie. “Am fost anuntati abia cu o zi inainte. Nu ni s-a spus motivul amanarii. Ni s-a spus doar ca vom fi anuntati cand va avea loc sedinta, insa, cu siguranta candva in luna iulie”, a declarat antrenorul Gheorghe Man. Dupa modificarile din luna martie de la FRB, antrenorul baimarean a devenit secund la Lotul national feminin de box, dupa ce timp de doi ani a fost antrenor principal. In 2003, sub conducerea antrenorului Man, Romania a obtinut prima medalie de aur la Europene, prin Camelia Negrea (Buzau). Este posibil ca lotul de fete sa fie prezent in Baia Mare, in luna iunie, intr-un cantonament de pregatire. Finalele Campionatului National de box feminin (senioare si junioare) au fost programate pentru a se desfasura in Baia Mare, la inceputul lunii iulie, dar antrenorul Man este neincrezator in aceasta privinta. “Nu cred ca finalele vor fi in Baia Mare. Nu stiu de ce suntem priviti cu ochi rai de federatie. Suntem ocoliti din toate privintele”, a concluzionat Man.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

HC Selmont va juca marti in deplasare cu “U” Jolidon Cluj, in primul meci contand pentru locurile 5-6 din Liga Nationala. Meciurile decisive se vor juca pe 23 si 24 mai, de la ora 17, in Baia Mare l FC Gloria Renel a pierdut cu 0-3 meciul de acasa cu Unirea Dej pentru ca a folosit un jucator in stare de suspendare. Pe teren, baimarenii au castigat cu 4-3 l Pugilistul Florin Cardos (CSM Baia Mare) s-a clasat pe locul II la un puternic turneu de pregatire din Ucraina, rezervat cadetilor l Cei mai buni 5 antrenori de dans sportiv din Romania se vor afla, la inceputul lunii iulie, intr-un cantonament la Suior.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.