• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Mai , 2004
* “Legiunea” baimareana

* APOSTROF

* Schimbari la varf, la HC Minaur
Primarul presedinte

* “CersitUL nu duce la performanta”

* Sport pe scurt

* INTERVIU - Petru Andronic, om de afaceri si actionar la FC Baia Mare
Un barbat atipic

* “Legiunea” baimareana

In campionatele de seniori ale Romaniei evolueaza peste 60 de fotbalisti (17 in Divizia A, 13 in Divizia B si peste 30 in Divizia C) care, anterior, au aparat culorile galben-albastre ale echipei FC Baia Mare. O selectionata a ex-baimarenilor ar evolua cu succes in prima divizie din Romania.

De-a lungul anilor, Baia Mare a promovat fotbalisti de valoare, care ulterior au facut cariera la echipele unde au evoluat, fie ca au jucat in tara, fie in strainatate. Sa ne reamintim de fratii Francisc si Vasile Zavoda (ambii Steaua), Mircea Sasu (Fenerbahce), Zoltan Crisan (“U” Craiova), Alexandru Terhes (Sportul Studentesc), Gheorghe Tulba (Dinamo) si multi altii. Traditia este respectata si astazi, un numar mare de ex-baimareni evoluand cu succes la alte echipe. Singurul “stranier profesionist” este Daniel Rednic, care este titular de drept la MTK Budapesta. “Am avut un retur bun, am inscris de doua ori si sper sa continui in Ungaria”, a spus Daniel. Miriuta si Azoitei au trecut la amatori, pentru a se putea dedica si afacerilor. “Legiunea baimareana” de la Gloria Bistrita este formata din opt jucatori, care o depaseste pe cea de la Oasul Negresti, unde sunt prezenti doar cinci fosti baimareni. Toti insa au evolutii bune si chiar foarte bune. Romulus Buia a ramas un jucator capricios si valoros a carui tehnica aminteste de portughezul Figo. Desele conflicte cu conducerea “alb-violetilor” au tinut multe zile capul de afis al ziarelor. “Eu am incercat sa-mi sustin dreptatea. Nu permit sa fiu calcat in picioare. Si eu am gresit, dar mi-am recunoscut greselile”, a declarat Buia. Jucatorul se afla la final de contract cu “Poli”, iar din vara se pare ca isi va cauta o alta destinatie.

Regrete pentru Baia Mare

Din cauza situatiei dezastruoase in care se afla echipa, nici unul dintre jucatorii pe care i-am chestionat nu si-au exprimat dorinta de a reveni la FC Baia Mare. Peres a spus ca vrea sa joace in Divizia A si nu in Divizia C. Un alt exemplu elocvent l-a oferit Ciprian Danciu. “Pe banii care mi s-ar oferi acolo nu cred ca mi-as permite sa joc”, a spus Danciu. Cei mai multi sunt afectati de situatia actuala a fotbalului baimarean, dar spera ca FC sa revina cat mai repede printre echipele din Divizia B. Interesanta este pozitia fostului presedinte, Heinrich Schorsch, care spune ca echipa nu este sustinuta. “Acolo, in Baia Mare, nu este sustinere morala. De aceea am plecat si eu de la echipa”, a spus “neamtul”. Din vara Schorsch isi va consolida pozitia in cadrul clubului Gloria Bistrita. Va ocupa functia de vicepresedinte si va avea un cuvant greu de spus in conducerea echipei.

Fotbalistii ex-baimareni

Lista jucatorilor ex-baimareni in activitate contine multe nume regretate astazi de microbisti l Strainatate: Daniel Rednic (MTK Budapesta, divizia A-Ungaria) l Azoitei si Miriuta evolueaza in campionatul de amatori al Austriei l Divizia A, Romania: Gloria Bistrita – Pap Deac, Negrean, Peres, Cornea, Sabau, Pelecaci, Frasinescu, Iodi l “Poli” Timisoara – Buia, Suleap l FC Arges – Somcherechi, Bilasco l Farul Constanta - I. Balan, Pascovici l Rapid Bucuresti – Vasilache l Otelul Galati – Danciu l FC Apulum Alba Iulia – Bumb l FC National – Canu l Divizia B: Oasul Negresti – Roman, Colar, Tiplea, Marincean, Bar l Armatura Zalau - Cr. Muresan, Fl. Muresan, A. Pop l IS Campia Turzii - Molnar, Foro l Gaz Metan Medias – Bunea, Dambean l CFR Cluj Napoca – D. Toma l CSM Resita – Szolomajer l Aproximativ alti 30 de fotbalisti ex-baimareni evolueaza in Campionatul Diviziei C.

Sandu Negrean: “AS vrea sa joc in strainatate”

La fel ca la FC Baia Mare, Sandu Negrean este golgeter si la actuala echipa la care evolueaza, divizionara A Gloria Bistrita. Negrean este titular de drept in formatia lui Jean Padureanu. Evolutiile bune ale fostului atacant baimarean au atras atentia unor formatii din tara, dar visul lui Neagrean este de a evolua la o echipa din strainatate. “Ar fi o realizare din punct de vedere profesional, nu este vorba numai despre bani. La finalul campionatului voi analiza toate ofertele si ma voi opri la cea mai buna”, a declarat Negrean. Fotbalistul nu a dezvaluit numele echipelor cu care este in tratative, dar se pare ca ofertele vin de la echipe din Ungaria si Ucraina. Negrean mai are contract pe inca doi ani cu Gloria Bistrita, asa ca ii trebuie acceptul conducerii pentru a parasi echipa. Dar fotbalistul are un aliat de nadejde in directorul sportiv al bistritenilor, Heinrich Schorsch, cel care l-a adus la FC Baia Mare si apoi la Gloria. Negrean nu a comentat situatia de la FC Baia Mare, dar regreta ca echipa va juca din sezonul viitor in Divizia C. “Este foarte greu acolo, am trecut prin asta. Le doresc sa revina cat mai repede in Divizia B”, a spus Sandu.

Declaratiile lor

“Este foarte greu de zis acum daca ma voi intoarce la FC Baia Mare. In vara, la final de contract cu Timisoara, voi lua o decizie.” – Romulus Buia, “Poli” Timisoara “Am contract cu Bistrita si vreau sa joc in Divizia A, nu in Divizia C. Este posibil un transfer la alta echipa, dar asta depinde de conducerea clubului.” – Bogdan Peres, Gloria Bistrita “Ma simt bine la Rapid, desi nu prea am evoluat in ultima perioada din cauza unei accidentari. Sper sa revin cat mai repede pe gazon.” – Ciprian Vasilache, Rapid Bucuresti “Imi doresc sa joc in Divizia A. Ar fi foarte frumos sa realizez acest lucru cu CFR. Este greu, dar nu imposibil. In fotbal se poate intampla orice.” – Dorin Toma, CFR Cluj Napoca

Ioan Petrusan



* APOSTROF

In Romania, sportul a devenit sinonim cu fotbalul. Parerea celor mai multi este ca mass-media a indepartat tinerii de la practicarea altor sporturi, vorbind numai despre fotbal. Putini mai vor sa fie campioni nationali intr-un alt sport, unde devin ilustri anonimi. Cati dintre iubitorii sportului stiu cine este campioana nationala la polo sau la volei masculin? Dar daca intrebam cine este presedintele unei echipe de fotbal din Divizia A, cate masini sau cate gagici are nu stiu ce fotbalist gelat, cei mai multi pot raspunde imediat si cu lux de amanunte. Asta pentru ca aceste fapte “sportive” sunt analizate in zeci de pagini, iar la televizor te delectezi cu declaratii incendiare alte fotbalistilor care au fost la prostituate. In aceste conditii, ce parinte isi indruma copilul spre un alt sport, unde nu ar castiga nici bani, nici celebritate? Cei mai multi isi indruma copiii spre fotbal, visand momentul cand vor prinde un meci bun, vor fi in centrul atentiei si vor deveni milionari. In dolari.

Ioan Petrusan



* Schimbari la varf, la HC Minaur
Primarul presedinte

Primarul Baii Mari, Cristian Anghel, a fost ales presedintele Consiliului de Administratie de la HC Minaur, iar Lascar Pana este presedinte executiv. Pana se va ocupa in continuare de pregatirea echipei, fiind director tehnic. Secretarul clubului a fost desemnat Catalin Chereches. Obiectivul echipei este clasarea pe podium.

Printre primele masuri luate de noul presedinte s-a numarat degrevarea partii tehnice de cea financiara. “Responsabilitatile au fost impartite. Lascar Pana se va ocupa in mod direct de pregatirea echipei. Partea financiara revine celorlalti membri ai Consiliului de Administratie”, a declarat Anghel. In zilele care urmeaza va fi completat Biroul CA cu inca doua persoane. Se vor cauta noi sponsori pentru sprijinirea financiara a echipei. Au fost stabilite primele pentru jucatori la final de campionat. Clubul va beneficia de aproximativ 300.000 de euro, anual, suma care va fi asigurata din fondurile locale si de sponsori. “Situatia este stabila. Ma voi consulta cu domnul Pana pentru a gasi cele mai bune solutii. Ne apucam de treaba”, a declarat primarul-presedinte.

Ofertat de Dinamo

Venirea primarului Cristian Anghel la conducerea formatiei este de bun augur dupa parerea fostului presedinte, Lascar Pana. “Daca primarul Anghel nu venea in acest moment, echipa risca sa se desfiinteze. Nu aveam solutii de salvare. Asa cum HCM Constanta il are presedinte pe primarul Mazare, cum la Fibrexnaylon presedinte este primarul Rotaru, si noi il putem avea presedinte pe Cristian Anghel. Ne va fi de un real ajutor”, a spus Pana. Tehnicianul baimarean a fost ofertat de Dinamo Romconstruct Bucuresti, pentru un contract de antrenor. Dinamo este una dintre cele mai puternice echipe din Romania din punct de vedere financiar. “Au fost oferte de la Dinamo, dar trebuia sa ma duc incepand de acum. Nu am putut sa las Minaurul”, a declarat Pana. HC Minaur a jucat ieri la Piatra Neamt, cu Fibrexnaylon, in sferturile de finala ale Ligii Nationale. Sambata, de la ora 11, pe teren propriu, HC Minaur va juca meciul retur, iar daca este cazul, duminica, tot pe teren propriu si de la ora 11, se va juca cea de-a treia partida.

Pareri

“Am acceptat aceasta functie doar cu conditia ca domnul Pana sa ramana la echipa in continuare. A avut mai multe variante, dar aceasta cred ca este cea mai buna.” – Cristian Anghel “Venirea primarului Anghel la conducerea Minaurului nu poate decat sa ma bucure. Este o personalitate publica si are multa putere de convingere.” – Lascar Pana

Ioan Petrusan



* “CersitUL nu duce la performanta”

“Cei care vor fi pe langa echipa trebuie sa o ajute sa nu se destrame. Daca Explorari ramane o echipa compacta, in urmatorii doi ani are sanse sa se lupte sus, pe podium.” – Traian Rad Taut, presedinte “U” Explorari

“U” Explorari a reusit, in extremis, mentinerea in Superliga Nationala de volei. Echipa baimareana este cea mai tanara din campionat, precum si singura din Ardeal care evolueaza in Superliga. Ramanerea intre primele 8 echipe din Romania nu a inlaturat situatia financiara de la “U” Explorari. “Situatia financiara este critica. Greutatile incep de acum. Din cersit de la prieteni si alte cunostinte nu se poate face performanta. Daca situatia financiara era mai buna, nu se ajungea in situatia sa ne luptam pentru evitarea retrogradarii”, a declarat Traian Rad Taut. Se asteapta sprijin din partea noilor consilieri locali, care vor fi alesi in luna iunie. Jucatorii au intrat intr-o scurta vacanta, campionatul urmand a incepe in luna octombrie. Todoran si Tutea au oferte de transfer de la Deltacons Tulcea (campioana tarii), respectiv Petrom Ploiesti. Dorinta conducerii echipei este de a-i pastra in lot pe cei doi jucatori. “Trebuie sa ne pastram valorile. Nu vreau sa semnez transferurile la alte echipe numai pentru a primi niste bani. Vom fi ciuca batailor si toata lumea o sa ne critice. Trebuie ajutati acesti sportivi, sase dintre ei sunt someri”, a spus Rad Taut.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

In perioada 21-23 mai, Sala Polivalenta “Lascar Pana” va gazdui prima editie a Cupei Nordului la judo, juniori I-III, cu participare internationala l Ex-baimareanul Florin Frunza evolueaza la Club Roeselare din liga belgiana inferioara West Flanders Provincial Division l Ghionea (HC Minaur) este lider in clasamentul golgeterilor din Liga Nationala, cu 225 de goluri l FC Baia Mare joaca sambata pe teren propriu, incepand cu ora 11, cu Oasul Negresti intr-un meci contand pentru etapa a 27-a din B3 l Pe 21 mai, de la ora 10, la sediul DSJ Maramures, va avea loc licitarea programelor pentru cluburile sportive de drept privat si asociatiile judetene pe ramura de sport.

Ioan PETRUSAN



* INTERVIU - Petru Andronic, om de afaceri si actionar la FC Baia Mare
Un barbat atipic

Carte de vizita

Are meritul de a fi Om. Are meritul de a nu avea “faima” care sa il amestece cu pleava. Si de a sti cand sa lupte si cand sa dispara de pe campul de manevra, fara a fi las. Dar, inainte de toate, are meritul de a-si vedea de treaba, intr-o epoca in care virtutile unui om sunt date nu de urmarile trecerii sale prin lume, ci de marimea contului din banca.

Petru Andronic este un fel de duh bland, deghizat in costum de economist, de director de fabrica sau de actionar la FC Baia Mare. Vocea usor obosita se insufleteste in momentul in care vine vorba de fotbal si despre viata profesionala. Sa reusesti implicarea unei importante firme olandeze, care sa lanseze o afacere de proportii si sa nu dai gres, nu e chiar la indemana oricui.
Reporter: Cand incepe povestea Utovalco?
Petru Andronic: In 1994, cand fostul Vinalcool Maramures s-a privatizat si a devenit Valco SA Baia Mare. O luna mai tarziu, s-a infiintat o societate mixta romano-olandeza, in care Valco si Uto Nederland s-au regasit ca parteneri egali. Discutiile au durat cam opt luni si principala conditie a olandezilor era privatizarea societatii. Au spus raspicat ca nu au de gand sa faca afaceri cu statul roman. Acum, dupa zece ani, recunosc ca au avut dreptate. Suntem numarul unu pe piata romaneasca a productiei si distribuirii de bauturi alcoolice. Producem bauturi dupa licente olandeze, dar distribuim si bauturi naturale traditionale: horinca, slibovita, palinci, produse de Valco SA.
Rep.: Cum se impaca cele doua firme Valco si Utovalco?
P.A.: Am sa va raspund cu o poveste interesanta despre firma-mama, Valco. Anul trecut, Valco a realizat o distilerie ultramoderna, cu un ajutor important din partea olandezilor. 50% din capitalul necesar a venit din partea guvernului olandez, sub forma de subventie. Vorbim despre o investitie de aproape 800.000 de euro, nu de bani marunti.
Rep.: Cu ce “balauri” v-ati luptat in acesti zece ani?
P.A.: Probleme sunt destule. In primul rand, e vorba de concurenta neloiala. Patronatul nostru sustine ca circa 60% din piata este… “neagra”. Accizele nu sunt mici si e tentant sa lucrezi “la negru”. In momentul cand va creste nivelul de trai, omul va bea mai putin si va pretinde calitate. Bauturile “genocid” (cum le spun eu), desi au efecte secundare, sunt cautate tocmai pentru ca sunt foarte ieftine.

Pictand in Tahiti

Rep.: Mai aveti timp pentru familie?
P.A.: Am parte de multa intelegere si sustinere. Sunt casatorit de 30 de ani, am doi baieti de 29, respectiv 28 de ani, care sunt stabiliti deja la casele lor. M-am grabit sa-mi aduc repede urmasi pe lume si sunt foarte multumit de ei. Amandoi sunt economisti, unul are firma proprie, se descurca. I-am ajutat la inceput, dar trebuie sa razbeasca singuri. Cite un sfat le mai dau, dar atat. Sotia mea este pensionara acum si o cam neglijez, pentru ca lipsesc din casa cam 12 ore. Dar a stiut de la inceput cu cine se casatoreste si mi-a fost aproape mereu.
Rep.: Infrangeri?
P.A.: Nu stiu. Poate ca tot preluarea clubului FC Baia Mare se poate numara la capitolul amaraciuni. Am negociat anumite conditii, care nu au fost respectate de actionarul cedent. Am preluat clubul cu datorii de 1,9 miliarde, care mai tarziu s-au dovedit a fi cu 3 miliarde mai mari. Ne-au fost predati niste jucatori cu anumite conditii de co-proprietate, care au fost de fapt luati de cedent si nu am vazut nici un ban. Este o infrangere povestea asta.
Rep.: Cum va vedeti peste zece ani?
P.A.: Nu cred ca va fi rau. Am asigurari de viata si peste zece ani o sa fiu pensionar. Cu banii de pe asigurari vreau sa merg in Tahiti si sa ma apuc de pictat. Nu voi ajunge Van Gogh, dar macar am sa continui dragostea mamei mele pentru pictura. La pensie vreau sa-mi inchid urechile pentru afaceri si sa calatoresc. Am mai iesit si pana acum, am vazut destule tari. Cel mai mult m-a impresionat America, unde am fost acum patru ani. M-am intors bulversat de ceea ce am vazut. E alta lume, un taram de basm.

La ”piticii” lui Teasca

Rep.: Ce face Petru Andronic la FC Baia Mare?
P.A.: Ei, ce sa fac? Sunt actionar. Fotbalul e o veche pasiune, de pe vremea cand jucam la Minerul Baia Mare. De fapt, am jucat fotbal de cand ma stiu. Junioratul la Minerul Baia Mare a insemnat insa intalnirea cu Necula, Radu Pamfil, care au fost fotbalisti importanti. Dupa trei ani am intrat la facultate si gata cu fotbalul de performanta. Am renuntat dupa un an de joc la Universitatea Cluj, in parte din cauza greutatii de a tine pasul cu scoala, in parte din cauza antrenorului. Constantin “Titi” Teasca antrena in acea perioada echipa mare si pentru ca el era “pitic” (ca statura), nu-i placeau fotbalistii scunzi, ca mine. Din start nu am avut nici o sansa pentru performanta si am ales scoala. Dupa ce am strans ceva bani, am sprijinit echipa Sporting impreuna cu Jecan. Apoi, Schorsch a pus FC-ul la mezat si am zis ca acum e momentul sa intram in fotbalul adevarat. Dar m-am pomenit intr-o hora incorecta, care nu e pentru oamenii cinstiti. Voi juca pana la capat, nu e prima infrangere in viata, dar sunt foarte dezamagit.

Optiuni si argumente

l Whisky sau palinca?
O palinca buna.
l Sophia Loren sau Gina Lolobrigida?
Mi-a placut mult Gina Lolobrigida, dar o aleg pe Sophia Loren pentru intreaga ei activitate.
l Tinerete sau maturitate?
Maturitate. Pentru ca iti ofera realizarea profesionala, dupa ce acumulezi experienta. Un tanar stie ce vrea, dar la maturitate stii si cum sa faci.
l Nationala de fotbal a Braziliei sau a Germaniei? Brazilia, clar.
l Mercedes sau Porsche?
Habar nu am. Sunt un barbat atipic, nu ma pasioneaza masinile. Important e sa mearga.

Lavinia Cotarcea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.