• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Mai , 2004
* TATAMI CARPIT

* Situatia caiacistilor baimareni a ajuns la presedinte!
Putrezesc canoele

* APOSTROF

* “Satisfactia este foarte mare!”

* INTERVIU
Cristian Zaharia, antrenorul nationalei de handbal a SUA
AMINTIRI DESPRE ”URAGANUL PASIONAT”

* TATAMI CARPIT

Judo, un sport cu traditie in Borsa, a intrat intr-un anonimat sinistru, fiind la un pas de desfiintare. Eforturile antrenorului Elemer Deer, de a revigora acest sport, sunt zadarnice. Lipsa banilor, precum si dezinteresul factorilor locali si al sponsorilor, transforma zbaterea lui Deer intr-o lupta cu morile de vant.

Judo este sportul care a adus in Borsa cele mai multe satisfactii. De-a lungul celor 35 de ani de existenta, clubul din Borsa a adus multiple medalii nationale, balcanice, europene si chiar o Cupa Mondiala (in 1999, prin Adriana Iarinca)! Incepand din 2002, judoka borseni s-au vazut in imposibilitatea de a mai participa la concursurile nationale, din cauza lipsei banilor. “Am incercat tot felul de modalitati care sa impace pe toata lumea. Am solicitat bani pentru fondul clubului, necesari pentru infiintare. Era vorba de 12 milioane de lei. Eu am pus o parte din bani”, a declarat antrenorul Elemer Deer. Potrivit Legii 69 din 2000 (a Educatiei Fizice si Sportului), pentru participarea la Campionatele Nationale este obligatorie constituirea in Club Sportiv. Acest lucru l-a incercat antrenorul Deer, dar s-a lovit de indiferenta factorilor locali. In aceste conditii, sportivii borseni nu au mai participat la competitii. Acum se incearca o colaborare cu CSM Baia Mare, sub culorile caruia vor evolua sportivii. “Cand ajungi la inalta performanta, trebuie si o finantare. Daca nu ai motivatie, nu este nimic. Degeaba ai un diamant, daca nu ai cu ce sa-l slefuiesti”, spune Deer. S-a incercat si aducerea unor sponsori, dar nu a fost posibil, fiindca acestia… s-au certat intre ei! In prezent, in Borsa, exista o singura echipa sportiva: cea de fotbal (Minerul), care evolueaza in Divizia D. In urma cu trei ani, sala de antrenament in care se pregateau sportivii borseni a fost revendicata de fostul proprietar. Judoka borseni au fost nevoiti sa paraseasca sala si sa se antreneze pe aiurea. O parte din sala a fost demolata si destinata altor activitati. Deer a obtinut o sala in incinta Scolii Generale nr. 7 din Baia Borsa. Din resurse proprii, Deer a utilat sala cu toate cele necesare pentru antrenamente: aparatura, saltele, echipamente etc. “Am zugravit-o personal, acum urmeaza sa pun lambriuri. Cat de cat, ne putem antrena”, spune Deer. Antrenorul a folosit economiile sale si spera sa fie ajutat sa poata achizitiona si o prelata pentru podea, care costa aproximativ 25 milioane de lei.

Cronologia judo-ului borsan

Sectia de judo de la AS Minerul Borsa s-a infiintat in 1969 l Sectia era sprijinita de Sindicatul Minier l Primul antrenor: Ludovic Susnac l Elemer Deer este antrenor la sectia de judo incepand din anul 1970 l In 1975, borsenii obtin prima medalie la o finala de Campionat National (bronz, prin Gica Danceanu, la finalele rezervate juniorilor) l Din 1975, in fiecare an borsenii au obtinut medalii la Campionatele Nationale, atat la juniori, cat si la seniori l In 1999, Adriana Iarnica a cucerit Cupa Mondiala la juniori, cel mai valoros succes inregistrat de o sportiva din Romania la aceasta disciplina l Sportivi reprezentativi: Dorin Danceanu, Ioan Dohotaru (actualul primar din Petrova), Tudor Stetcu, Chindris Gavrila, Ioan Danci, Gheorghe Mihali, Andrada Dobrila, Alina Silistru, Cristiana Baban, Zamfira Gheorghiu l Incepand din anul 2002, judoka din Borsa au absentat de la concursurile nationale din cauza dificultatilor financiare.

Elemer Deer: “AM RAMAS CU PROMISIUNILE”

Elemer Deer este cel mai valoros antrenor din Borsa. Nascut pe 19 august 1947, la Sighetu Marmatiei, Deer s-a dedicat trup si suflet judo-ului. A fost rand pe rand bibliotecar, sef de cantina si chiar seful unei formatii de muzica usoara (ca saxofonist), dar a facut din judo o pasiune aparte. Sub conducerea lui, sportivii din Borsa au obtinut numeroase succese. Din 2002, sportivii pe care ii antreneaza nu au mai participat la o competitie nationala din cauza greutatilor financiare. “Am vrut sa infiintam un Club Orasenesc. De trei ori am depus cererea la Ministerul Justitiei si tot de atatea ori a trebuit sa renuntam, deoarece nu am dispus de banii necesari. Am primit promisiuni din partea sponsorilor, dar am ramas cu atat”, a declarat Deer. Antrenorul a asteptat zadarnic un sprijin din partea Sindicatului Minier. “Il cunosc de mic pe Tiberiu Mihali (presedintele sindicatului minier) si nu imi explic atitudinea lui. Probabil ca simpatia nu este reciproca. Am avut gura sparta, imi place sa spun adevarul si probabil acest lucru l–a deranjat”, spune Deer. Printre sportivii antrenati de Deer s-au aflat si fotbalistii Gica Mihali (fost component al nationalei Romaniei) si Florin Frunza. “Gica si-a rupt mana si nu a mai continuat, iar Florin a avut un talent nativ pentru fotbal” isi aminteste Deer.

“Tiberiu Mihali ne-a promis multe, dar este un trombonist, nu si-a respectat promisiunile. Tot ce am facut, am facut pe banii mei.” – Elemer Deer, antrenor “E foarte greu sa ne descurcam cu banii. Ii voi ajuta pe cei de la judo in masura posibilitatilor pe care le avem. Vom incerca sa gasim solutii bune pentru ambele parti.” – Tiberiu Mihali, lider sindical Mina Baia Borsa “Miscarea sportiva din Borsa nu este sprijinita de factorii locali. Nu stiu prea multe despre situatia sectiei de judo. Stiu ca sindicatul de la mina ii ajuta si ii finanteaza.” – Romulus Stetco, viceprimar Borsa

Ioan Petrusan



* Situatia caiacistilor baimareni a ajuns la presedinte!
Putrezesc canoele

Soarta bazei sportive de la Firiza a fost “transferata” la Curtea de Apel Cluj Napoca. Pana se va hotari situatia bazei, caiacistii baimareni vor fi nevoiti sa se antreneze in conditii improprii performantei. Cu toate acestea ei raman optimisti si spera ca intr-o zi vor reveni in “casa” lor.

Dupa cum se stie, baza sportiva de caiac canoe de la barajul Firiza a intrat, pe cai dubioase, in proprietatea fostului consilier judetean Teofil Luca. Acesta i-a evacuat pe sportivi, a depozitat ambarcatiunile in padure, sub cerul liber, si a transformat baza in loc privat. In aceste conditii, caiacistii baimareni sunt nevoiti sa se antreneze in conditii grele, sa se echipeze in corturi si tufisuri si sa incerce sa faca performanta. Procesele s-au prelungit, fara a aduce un rezultat favorabil sportivilor. Pe 11 februarie, antrenorul Costel Basa a fost primit de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, caruia i-a prezentat un memoriu privind situatia Bazei de la Firiza. “I-am inmanat un memoriu de 10 pagini in care am cuprins tot ce s-a intamplat. La sfarstiul lunii aprilie, am primit o instiintare de la Ministerul Justitiei prin care suntem anuntati ca procesul a fost stramutat la Curtea de Apel Cluj. Judecatoria Maramures si-a declinat competenta. Aceasta e o alta tergiversare si alta pierdere de timp. Se pare ca in vara vom avea prima infatisare”, spune Basa. Pana atunci, sportivii raman cu sperante in mai bine.

Putrezesc ambarcatiunile

Iarna trecuta a avut un efect negativ asupra ambarcatiunilor. Depozitate in padure, acestea s-au degradat, au putrezit, iar altele… pur si simplu au disparut! “Am pus o canoe pe apa si s-a rupt in doua! La orice ora pot pleca la Federatie sa-mi aduc ambarcatiuni. Dar unde sa le depozitez? Ar insemna sa le aduc tot in padure”, spune Basa. Sportivii baimareni fac antrenamente zilnice, incepand cu ora 15. La mijlocul acestei luni va avea loc Regata “Firiza”, iar la sfarsitul lunii vor pleca la Hunedoara pentru un concurs international. Basa are in pregatire juniori II si III. “Vreau sa o iau de la inceput, sa fac o pepiniera proprie. Sunt copii multi carora le place sportul”, a spus Basa.

“Ambarcatiunile s-au distrus aproape in totalitate. Este dezastru. Am prezentat problema noastra presedintelui Ion Iliescu. Trebuie luata o decizie pana nu este prea tarziu.” – Costel Basa, antrenor CS Simared “Este grav ca o asemenea baza sportiva a intrat pe mana unor oameni care nu stiu ce este sportul. Baia Mare a fost o fabrica de campioni la caiac canoe.” – Geza Maghiar, antrenor Steaua

Ioan Petrusan



* APOSTROF

De cand il (re)cunoastem pe Lascar Pana ca pe un maramuresean, iata ca au trecut 30 de ani. Il stim traitor, mereu intre victorii exponentiale si infrangeri eroice, intre huiduieli si osanale, intre galceava cu arbitrii si sfaturile parintesti, adresate jucatorilor. Si totusi, vine o vreme cand trebuie sa te retragi. Atunci cand simti ca peste tine se asterne o zodie a racelii, ca devii strain in propria casa. Ba, mai mult, chiar inima da semne de osteneala. Atunci trebuie sa te gandesti serios la renuntare. Cand proprii jucatori te ocolesc si trec pe trotuarul opus, spre a evita un salut de protocol, te cuprinde o tristete amara. E bine sa o faci cata vreme te mai afli pe val. Sa-ti atarni treningul in cui si sa pleci cu fruntea sus. Desi musca bazaitoare din tine se aude pana afara, simti cum se apropie scadenta si atunci, nu fara regrete, tragi linia, faci socotelile cuvenite si inchizi toate amintirile intr-o valiza cu fluturi frumosi.

Ioan Petrusan



* “Satisfactia este foarte mare!”

“Este foarte greu sa intri in asemenea loturi formate de catre UEFA, dar la final, bucuria este cu atat mai mare. De acum incolo, pasii spre arbitrajul mare sunt mai usor de parcurs” – Cristian Balaj, arbitru UEFA

UEFA a facut cunoscuta lista celor 8 arbitri de centru care au fost inclusi in lotul de tinere sperante al organismului european. Printre cei nominalizati se afla si baimareanul Cristian Balaj, cel mai bun arbitru din Romania in 2003. “Am intrat in acest program in urma cu patru ani, chiar la debutul lui. In tot acest timp am fost monitorizat de catre UEFA. Am prins momentul foarte bun, sunt arbitru categoria I, iar evolutiile mele au fost apreciate”, a declarat Cristi Balaj. Baimareanul a arbitrat anul trecut doua partide contand pentru Cupa UEFA-Intertoto si inca un meci din Campionatul European Under-16. Balaj va pleca marti, 11 mai, in Zurich (Elvetia), unde va participa la doua zile de “instruire” UEFA. “La revenirea in tara voi sti mai multe. Probabil ca vor sa ne prezinte programul in continuare si ce trebuie sa facem. Voi face cunostinta cu ceilalti arbitri care au fost inclusi in acest lot de tinere sperante”, spune Balaj. Arbitrul baimarean a revenit duminica pe gazon, dupa o absenta de aproximativ doua luni, cauzata de o accidentare survenita in timpul partidei dintre Sportul Studentesc si Raro Ramnicu Valcea (s-a ciocnit cu un jucator al echipei gazda).

Ioan Petrusan



* INTERVIU
Cristian Zaharia, antrenorul nationalei de handbal a SUA
AMINTIRI DESPRE ”URAGANUL PASIONAT”

In urma cu aproximativ doua decenii, Romania era o forta in handbalul mondial. Fostul international roman Cristian Zaharia este, de doi ani, antrenorul principal al echipelor nationale de handbal ale SUA. Intr-o tara in care handbalul era inexistent, fiind sufocat de celelalte sporturi traditionale, romanul a reusit performante remarcabile.

Carte de vizita

Cristian Zaharia s-a nascut pe 8 iulie 1967, la Bucuresti. Primul club la care a jucat (CSS 1 Bucuresti) i-a deschis drumul spre Dinamo Bucuresti. A mai jucat la HK Drott Halmstad (Suedia), USM Pontault-Combault (Franta), HC Dusseldorf (Germania), ACBB (Franta). Pentru Romania, cu care a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale din 1990, a jucat peste 350 de partide, in care a inscris peste 3.000 de goluri. Din 2002 este antrenorul loturilor nationale de handbal masculin din SUA. In 2003 a cucerit cu SUA medalia de bronz la Jocurile Panamericane. Locuieste la Miami, alaturi de sotia sa, baimareanca Noemi Lung. Din noiembrie 2003, cei doi au un fiu, Adam Victor.

Spre handbal l-a atras un antrenor extraordiar. Numele acestuia: Iulian Caliman. A ramas devotat handbalului datorita dinamismului, combativitatii si spectaculozitatii sportului.
Reporter: Ce inseamna handbalul?
Cristian Zaharia: Un mod de viata in care trebuie sa fii determinat si sa vrei sa te autodepasesti.
Rep.: Ati avut un model pe care ati incercat sa-l “copiati”?
C.Z.: Da, marele handbalist roman Vasile Stanga.
Rep.: Cel mai frumos moment din sport? Dar cel mai neplacut ?
C.Z.: Cea mai mare satisfactie a fost cand am cucerit medalia de bronz, cu Romania, la Campionatele Mondiale din 1990. Cel mai neplacut moment a fost la Mondialele din 1995, ultima mea prezenta la nationala… Politica paguboasa a fost mai puternica decat dorinta de a fi o echipa, dorinta de a castiga.
Rep.: Personalitatile cu care ati jucat?
C.Z.: Birtalan, Bedivan, Durau, Maricel Voinea, Boros, Stanga, Ghimes, Marian Dumitru, Munteanu, Berbece si ceilalti care au fost in nationala. Pe plan international sunt onorat ca am putut sa joc in aceeasi echipa cu Magnuss Anderson, Ola Lindgren, Oleg Grebnev si impotriva lui Staphan Stoecklin, Frederick Volle, Phillipe Garden, Magnus Wislander, Per Carlen, Mats Olson si altii. Sunt prea multi ca sa-i enumar pe toti.
Rep.: Cum s-a realizat transferul in strainatate?
C.Z.: Niste impresari suedezi m-au vazut la Mondialele din ’90 si au vrut sa ma aiba in echipa lor. Transferul la Drott Hallmastadt nu a fost decat un pas.
Rep.: Cel mai puternic handbal?
C.Z.: Cred ca cel mai performant handbal se practica in Germania, Franta si Spania.
Rep.: Ce pronostic ati da in cazul unui meci de handbal intre SUA si Romania?
C.Z.: Daca acest meci ipotetic s-ar disputa astazi, Romania ar castiga cu peste 15 goluri diferenta. Este o diferenta de valoare.

Despre Minaur si baimareni

Rep.: Ce amintiri va leaga de HC Minaur?
C.Z.: De Minaur ma leaga amintiri frumoase, chiar daca inclestarea si miza jocurilor nu ma lasau sa gandesc asa. Dupa ani, toate relele au disparut si a ramas amintirea frumoasa. Mi-a placut intotdeauna in Baia Mare datorita echipei Minaur, si mai ales a publicului. Este extraordinar sa fii in mijlocul “uraganului pasionat” care este publicul baimarean. Cu ocazia asta vreau sa le multumesc!
Rep.: Cum va explicati regresul handbalului romanesc?
C.Z.: Dupa atatia ani petrecuti in strainatate, consider ca este un proces normal. S-au schimbat toate sistemele care guvernau miscarea sportiva din Romania. Dupa Revolutie, oportunistii au distrus ceea ce traditional producea jucatori de valoare, capabili sa castige pe plan international. Stiu ca s-a renuntat (trebuie sa facem ceva!) la testele fizice traditionale. Daca vrem sa redevenim competitivi, trebuie platiti jucatorii si antrenorii ca profesionisti si trebuie readusi in tara fostii mari jucatori sau antrenori, care merg in strainatate numai din motive financiare.
Rep.: Ati antrena Romania?
C.Z.: Numai in anumite conditii: fara implicare politica si numai daca sunt resursele financiare necesare pentru asigurari, bonusuri, cantonament in strainatate, participare regulata la turnee internationale si controlarea activitatii juniorilor. Nu am fost contactat de conducerea FRH.
Rep.: Cea mai mare dorinta?
C.Z.: Un campionat de handbal profesionist in SUA, si Romania sa fie campioana mondiala si olimpica.
Rep.: Un gand pentru baimareni.
C.Z.: Sa ramana mereu aproape de handbal. Si le doresc multa sanatate.

Despre limitele americanilor

Rep.: A fost greu sa accedeti in functia de antrenor al SUA?
C.Z.: Foarte greu, avand in vedere ca actualii conducatori ai federatiei sunt limitati in ceea ce priveste realitatile pe plan international si pentru faptul ca handbalul in SUA este un sport foarte “mic”.
Rep.: Cum este organizat handbalul in SUA?
C.Z.: Exista federatia, care este finantata in totalitate de Comitetul Olimpic American. Acolo sunt alti oameni in functii de conducere, care habar nu au ce trebuie facut. Toti in federatie sunt “voluntary”, cu alte cuvinte, cand este greu, toti… cam dispar. Nu exista campionat, doar cateva turnee in care se joaca meciuri de doua reprize a cate 20 minute, in regim de 5-6 partide pe zi, timp de doua zile. Recent, am organizat un turneu de 4 echipe, primul unde s-a jucat in timpul regulamentar, cate un meci pe zi. Este extrem de greu sa se faca selectia, este… multa politica.
Rep.: Sub “comanda” dumneavoastra, nationala de handbal masculin a SUA a obtinut succese importante. Cum ati reusit?
C.Z.: Munca multa. Am introdus teste fizice limite minime, multiple cantonamente de trei zile, special create pentru imbunatatirea tehnicii individuale.
Rep.: Diferente intre handbalul din Romania si cel din SUA?
C.Z.: Trebuie cateva zile sa enumar diferentele!
Rep.: Responsabilitati?
C.Z.: Antrenorul modern este un conglomerat intre manager, purtator de cuvant, director de marketing, antrenor, psiholog si preparator fizic. Din pacate, sunt mult prea multi care uita ca modeleaza caracterele copiilor cu care lucreaza.
Rep.: Dificultati?
C.Z.: Sa ramai integru, sa admiti ca ai de invatat, sa fii capabil sa recunosti cand gresesti, sa te adaptezi la noile cerinte. Cel mai important este sa fii generos.

Optiuni si argumente

l Blonde sau brunete?
Amandoua.
l Film sau teatru?
Relaxari… nu prea am timp pentru asa ceva.
l Noroc sau genialitate?
Genialitate.
l Mercedes sau Porsche?
Lexus, fiindca este o masina remarcabila.
l Politician sau bancher?
Bancher. Nu-mi place politica.
l Baschet sau fotbal american?
Fotbal american.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.