• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Mai , 2004
* ANIVERSARE
Sarbatoarea LPS

* Juniorii baimareni si-au demonstrat valoarea
Drumul tineretii

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* “Ne-au injurat, scuipat si faultat”

* ANIVERSARE
Sarbatoarea LPS

Se implinesc 27 de ani pentru scoala care a fost si va fi suflet din sufletul nostru, deoarece aceasta ne-a insotit toate bucuriile, realizarile sportive si tristetile. Lacrima sudorii copilului a fost transformata in medalii si recorduri, in renume european si mondial.

La inaugurarea LPS au fost doar trei sectii: atletism, inot, gimnastica fete si baieti. Infiintarea acestei scoli s-a dovedit a fi un act necesar sportului maramuresean si national. Talentul cumulat cu pregatirea (dusa uneori pana la sacrificiu) au fost rasplatite prin medaliile cucerite in competitiile sportive nationale si internationale. “Suntem laboratorul marilor performante. Aceste licee nu trebuie sa dispara de pe harta sportiva a tarii. Copilul trebuie sa faca sport”, a declarat Petre Albu, director LPS-CSS. In toamna acestui an, dupa anuntata reorganizare a invatamantului, se doreste construirea unei sali acoperite de atletism si a unei sali de antrenament pentru box. De asemenea, se doreste cresterea numarului de sectii sportive.

Performante

In cei 27 de ani de existenta, sportivii de la LPS-CSS s-au mandrit cu rezultatele obtinute la concursurile nationale si internationale. Catedra de atletism a fost intotdeauna cea mai numeroasa, rezultatele deosebite aparand inca din primii ani (amintim performerii Cristina Misaros, Augusta Moldovan, Andrei Szabo, David Pieptea, Lazar Andra, Marius Sas etc.). Sportul gratiei si al frumusetii, gimnastica ritmica si-a inceput activitatea din 1977. Gimnastele baimarene au fost mereu abonate la podiumul de premiere (Alina Stoica, Roxana Corzan, Ioana Man si multe altele). Performantele catedrei de inot isi au originea foarte aproape de momentul infiintarii liceului. Din zecile de nume care au facut cinste acestei sectii amintim doar cateva: Luminita Lazarescu, Ciprian Palea, Sergiu Deghid, Anamaria Heckman. Sectie mai nou infiintata, boxul a facut cinste clubului prin Bogdan Lenghel, Catalin Ratiu, Cosmin Tirean sau Ancuta Pop.

Programul sarbatorii

Vineri, ora 10, la sediul liceului, primarul Cristian Anghel va inmana sportivilor si elevilor merituosi cupe si diplome; ora 11, Terenul de atletism – concurs interjudetean de atletism; ora 15 (vineri si sambata, duminica ora 11), Sc. Gen. Nr. 5 – Cupa Primaverii, concurs international de gimnastica ritmica.

Conducerea LPS CSS a pregatit pentru acest sfarsit de saptamana o serie de manifestari sportive si artistice care sa marcheze aniversarea liceului.

Cronologie LPS CSS

Septembrie 1977: se infiinteaza Scoala Generala Nr. 19, cu program de educatie fizica si sport l Septembrie 1979: se infiinteaza CSS 1, cu sediul in internatul Scolii Nr. 19 l Septembrie 1990: se infiinteaza Liceul cu Program de Educatie Fizica si Sport, in localul Scolii 19 l Septembrie 1996: se infiinteaza LPS-CSS, prin unificarea celor trei unitati scolare: LPS, Sc. Gen. Nr. 19 si CSS 1 l In prezent, in cadrul LPS-CSS, functioneaza urmatoarele sectii sportive: atletism, inot, gimnastica ritmica, box si tenis de masa l De-a lungul anilor au mai functionat sectii de orientare, karate kyokushinkay si sah l Sportivi reprezentativi: Cristina Misaros (atletism), Alina Stoica (gimnastica ritmica), Ioan Gherghel (inot), Bogdan Lenghel (box) l Conducerea institutiei: Petru Albu – director; Marinel Pop – director adjunct; Mariana Popovici – director adjunct; Georgeta Nasui – director educativ.

Ioan Gherghel:

“Acolo am invatat sa castig”

De departe cel mai bun produs al sectiei de inot (poate chiar al LPS CSS) este Ioan Gherghel, cu o cariera ascendenta, de invidiat. Multiplu campion national si balcanic, triplu castigator al Concursului International de la Viena (1998-2000), campion al Principatului Monaco (1998), campion la Internationalele Portugaliei (1998), locul II la Cupa Mondiala New York (2001), bronz la CM in bazin scurt, Moscova (2002), toate succesele obtinute in proba de 200 m fluture. “Ma leaga amintiri foarte frumoase de liceul unde am invatat ce este performanta si bucuria de a castiga. Le transmit toate cele bune si sa aiba cat mai multe rezultate notabile si victorii pe toate planurile”, a spus Gherghel. Gherghel este student la Alabama University Touscoloasa (USA) si se pregateste pentru Olimpiada de la Atena. Este singurul baimarean care va concura la Jocurile Olimpice din aceasta vara. Visul baimareanului este de a urca pe podiumul olimpic care sa ii incununeze o cariera stralucita. Gherghel a fost descoperit si pregatit de profesor Ioan Bachner, un om care a reusit sa slefuiasca orice talent pe care l-a avut la indemana.

“La LPS s-a dorit si s-a facut intotdeauna performanta. Antrenorii si sportivii au muncit mult pentru rezultate.” – Radu Carstea, antrenor box “Sectia de gimnastica ritmica s-a nascut de la infiintarea LPS. Au fost multe satisfactii si, la ceas aniversar, este un prilej de bucurie sa ne aducem aminte de rezultatele bune.” – Carmen Coca, antrenoare gimnastica ritmica “LPS-CSS a fost intotdeauna o pepiniera pentru inotul romanesc. Baimarenii nu s-au facut de rusine si au adus rezultate bune pentru oras si pentru tara.” – Ioan Bachner, antrenor inot

Ioan Petrusan



* Juniorii baimareni si-au demonstrat valoarea
Drumul tineretii

CSS 2 Minaur si CS Marta au participat la turneul final al Campionatului National de handbal rezervat juniorilor I, care s-a desfasurat la Focsani. Au fost prezente 6 echipe si s-a jucat in sistemul fiecare cu fiecare. CSS 2 Minaur a incheiat turneul pe locul II, iar CS Marta pe locul VI. Campioana nationala a devenit CSS Piatra Neamt.

Baia Mare a fost singurul oras din Romania prezent la turneul final cu doua echipe. Chiar de aceea, s-a dorit ca turneul sa se dispute in orasul de sub Dealul Florilor, insa cererea baimarenilor a fost respinsa. “FRH a motivat ca trebuie extinsa aria handbalului in toata tara”, a declarat Zamfir Mesaros, vicepresedintele AJH Maramures. Cu toate acestea, baimarenii au lasat o frumoasa impresie la Focsani. CSS 2 Minaur a devenit vicecampioana nationala dupa o evolutie buna. Singura infrangere in turneul de la Focsani a fost in fata campioanei din Piatra Neamt. “Jucatorii s-au zbatut mult, au aratat ca au valoare. Trebuie sa fim multumiti pentru o asemenea performanta”, este de parere antrenorul Ovidiu Todor. Costin Bratu a fost desemnat cel mai bun portar al turneului final. Desi a inregistrat numai infrangeri, CS Marta a lasat o impresie favorabila, mai ales ca multi dintre jucatori au fost sub varsta juniorilor I, asa ca este de laudat curajul echipei. “Vom continua cu aceeasi ambitie si daruire. Nu ne lasam invinsi prea usor”, a declarat antrenorul Ioan Marta. Jucatorul Iuliu Csepreghi-Pop a fost golgeterul competitiei.

Destinatia juniorilor

O data cu turneul de la Focsani s-a incheiat, pentru cei mai multi jucatori, si varsta junioratului. De aceea, la turneul final au fost prezenti numerosi antrenori din Liga Nationala si oficialitati din FRH. Multi juniori vor folosi vacanta de vara pentru gasirea de echipe si semnarea unor contracte bune. Muresan si Boescu (ambii de la CSS 2) au debutat deja in Liga Nationala, in echipa Minaurului. Parvan (CS Marta) a debutat in Divizia A, la CS Cuart. Sunt si alti jucatori, de la cele doua echipe, care au oferte de la formatii din tara. Important este ca persoanele din conducerile celor doua echipe sa gaseasca solutiile cele mai bune, atat pentru jucatori, cat si pentru handbalul baimarean.

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Cand vine vorba despre motivele “despartirii” de Lucian Balan, presedintele Dan Vasile este de parere ca totul a fost “inspre binele victimei”. In momentul in care Balan a preluat echipa, aceasta era pe locul 14, in cadere libera spre retrogradare. Luandu-si rolul in serios, Balan a scos echipa din zona retrogradarii, ducand-o pe un loc scapat de griji (10). Orientandu-se dupa principiul “eu centrez, eu dau cu capul”, presedintele Dan Vasile vrea sa le faca pe toate si s-a aratat ofensat de salariul prea mare pe care l-a solicitat Balan. O fi crezand ca in campionat se joaca precum in curtea scolii, pe o lada de bere. Probabil in creierul sau s-a produs un scurt circuit si acum incepe sa miroasa a ars. De aceeea ii reamintim, intrucat echipa joaca pe terenul de langa borcut, ca apa acestuia este folosita de catre unii pe post de leac, in vreme ce altii o folosesc, cu aceeasi eficienta, pe post de calmant impotriva foamei. Poate ca ii gaseste o alta destinatie. Apei.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

HC Minaur va intalni pe Fibrexnaylon Piatra Neamt in turneul semifinal al Ligii Nationale. Primul meci va avea loc pe 12 mai, in deplasare, iar urmatoarele doua, daca este cazul, pe 14 si 15 mai in Baia Mare l In cadrul unui puternic concurs international desfasurat la Oradea, Alex Boldijar si Ionut Pasare (ambii de la Karate Tokukai Sighet) au obtinut medaliile de argint, respectiv bronz in proba de kata individual. l FC Baia Mare va juca sambata, de la ora 11, pe teren propriu, cu Minaur Zlatna in derby-ul codaselor din B3 l In perioada 7-9, la Focsani, se vor desfasura finalele nationale la gimnastica junioare. CSM Baia Mare va participa cu o echipa de junioare II.

Ioan Petrusan



* “Ne-au injurat, scuipat si faultat”

“Tadici a facut ce-a vrut pe terenul sau. Nu a fost o gazda in adevaratul sens al cuvantului. Jucatoarele Selmontului au avut de infruntat multe obstacole.” – Daniel Kotecz, director sportiv HC Selmont.

In turneul semifinal al Ligii Nationale de handbal feminin, HC Selmont a avut ca adversara pe Silcotub Zalau. In meciurile de la Zalau, antrenorul gazdelor, Gheorghe Tadici, si-a dat din nou in petec, respectandu-si calitatea de… “circar”. Tadici a facut tot ce i-a stat in putere pentru a castiga in fata Selmontului. Jucatoarele din Baia Mare au fost faultate dur, scuipate de catre spectatori si injurate de oficialii echipei gazda. Contrar regulamentului FRH, la meci nu au fost prezente forte de ordine! “Noi am depus un memoriu la FRH, in care am semnalat toate neregulile de la Zalau. Asteptam un raspuns”, a declarat Kotecz. Conducatorii echipei baimarene nu cred ca Zalaul sau Tadici vor fi pedepsiti. HC Selmont va juca in turneul pentru locurile V-VIII unde va avea ca adversara, in primul tur, pe CSM Cetate Deva. Primul meci se va juca joi, 6 mai, la Deva, iar urmatoarele doua, daca este cazul, in Baia Mare, pe 10 si 11 mai, cu incepere de la ora 17. Daca se vor califica mai departe, baimarencele vor intalni castigatoarea dintre “U” URSUS Cluj si Rulmentul Brasov. “Obiectivul nostru este clasarea pe locul V care ne permite accesul intr-o cupa europeana”, spune Kotecz.

Ioan Petrusan



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.