• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Mai , 2004
* Olimpism
Ideal implinit!

* APOSTROF

* Sali de sport din “Proiectul Nastase”
Esec lamentabil

* Sport pe scurt

* INTERVIU - Noemi Lung-Zaharia, sportiva secolului in Maramures
SIRENA DIN MIAMI

* Olimpism
Ideal implinit!

Ne mai despart aproximativ 100 de zile pana la deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de Vara. Desi au fost o prezenta constanta la Olimpiade si si-au adus contributia la obtinerea de medalii pentru Romania, doar un maramuresean va intra in competitia olimpica de la Atena 2004.

Drumul maramuresenilor spre Jocurile Olimpice de Vara a fost deschis de Gleb Pintilie, care a reprezentat Romania la Munchen, in 1972, in proba de tir talere-skeet. In varsta de 74 de ani, fostul campion national, isi aduce aminte cu nostalgie de participarea la Olimpiada. “A fost ceva extraordinar, unic. Totul s-a dorit a fi organizat foarte bine. Din aceasta cauza s-a patruns foarte usor in anturajul sportivilor si de aceea s-a intamplat necazul cu atentatul impotriva israelienilor”, a declarat Pintilie.

Medaliatii

Primele medalii olimpice au fost cucerite la Olimpiada de la Moscova, in 1980. La gimnastica, Rodica Dunca a avut o contributie insemnata la argintul obtinut de Nationala Romaniei. Acelasi lucru a fost repetat de Mirela Pasca, la Olimpiada de la Barcelona, cand a cucerit medalia de argint cu echipa. Dunca si Pasca au abandonat activitatea sportiva. “Minauristii” Maricel Voinea si Boros, coordonati de pe banca tehnica de Lascar Pana, au facut spectacol la Moscova si au obtinut medalia de bronz. Romania a invins URSS in cel mai frumos meci al turneului. “Rusilor nu le venea sa creada ca au pierdut. Am fost mai buni”, isi aminteste profesorul Pana. Nationala de handbal a Romaniei a repetat performanta la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984. Alaturi de M. Voinea si Boros, in lot a fost prezent Covaciu, dar pe banca tehnica nu a mai stat Lascar Pana. Maricel Voinea este in Germania, iar Boros in Ungaria, unde s-au dedicat afacerilor. Covaciu este antrenorul echipei Rapid Bucuresti, campioana Romaniei la handbal feminin.

Premiera olimpica

In 1984, la Los Angeles, Anca Patrascoiu obtinea bronzul in proba de 200 m spate, aducand prima medalie olimpica din istoria inotului romanesc. In 1988, la Seul, baimareanca Noemi Lung imbunatatea performanta prin doua medalii: argint, la 400 m mixt si bronz, la 200 m mixt. Recordul maramuresean de participari la Olimpiade ii apartine lui Geza Magyar, prezent la trei Olimpiade: 1992 Barcelona, 1996 Atlanta si 2000 Sydney. Magyar este acum antrenor la clubul Steaua Bucuresti. Din pacate, la Olimpiada de la Atena, Maramuresul va avea doar un reprezentant: Ioan Gherghel. Nascut in 1978, la Baia Mare, Gherghel (student in Atlanta, SUA) va reprezenta Romania la inot, in proba de fluture. Sperantele si orgoliile maramuresenilor pentru o medalie la Atena raman doar in Ioan Gherghel.

Dupa 1970, Maramuresul a avut constant reprezentanti la Jocurile Olimpice de Vara. Vremurile s-au schimbat si, din pacate, prezenta maramuresenilor a ramas doar in amintire.

Palmaresul maramuresenilor la Olimpiade

1972 – Munchen: Gleb Pintilie (tir talere-skeet, CSM) locul 19 l 1980 – Moscova: Rodica Dunca (gimnastica, CSM) argint, cu echipa; Maricel Voinea, Iosif Boros si antrenorul Lascar Pana (handbal, Minaur) bronz; Virgil Manole (volei, Explorari) bronz l 1984 – Los Angeles: Anca Patrascoiu (inot, CSM) bronz, la 200 m spate; Maricel Voinea, Iosif Boros, Gheorghe Covaciu (handbal, Minaur) bronz l 1988 – Seul: Noemi Lung (inot, CSM) argint, la 400 mixt, si bronz, la 200 m mixt; Stela Pura (inot, CSM), locul 4, la 200 m fluture; Anca Patrascoiu (inot, CSM) l 1992 – Barcelona: Mirela Pasca (gimnastica, CSM) argint, cu echipa; Geza Magyar (caiac, Simared) locul 5 la K4, 1.000 m; Robert Pinter (inot, CSM) locul 8 la 200 fluture; Daniel Apostu, Dumitru Bontas, Adrian Popovici, Maricel Voinea (handbal, Minaur) locul 8 l 1996 – Atlanta: Geza Magyar locul 4 la K1, 500 m; Alina Stoica (gimnastica ritmica, LPS CSS) locul 15, individual compus l 2000 – Sydney: Geza Magyar locul 7 la K4, 1.000 m; Claudiu Rasco (box, BC Lauruc) eliminat in primul tur; Ioan Gherghel (inot) loc 17, la 200 m fluture; Monica Iagar Dinescu (atletism), locul 9, la saritura in inaltime.

Gleb Pintilie: Primul baimarean la Olimpiada

Gleb Pintilie este primul sportiv baimarean care a fost prezent la o editie a Jocurilor Olimpice de Vara. Acest lucru s-a intamplat in 1972, la Olimpiada de la Munchen, Pintilie fiind prezent in concursul de tir talere-skeet. Legitimat la CSM Baia Mare, sportivul s-a prezentat la Olimpiada cu o carte de vizita bogata in rezultate: multiplu campion national si balcanic, precum si medalii la europene si mondiale. La Olimpiada, Gleb Pintilie s-a clasat pe locul 19, cu 190 de talere doborate din 200 posibile. “S-a castigat cu 195 de talere. Am fost foarte aproape de podium, dar in ultima mansa am avut ghinion. A trecut un stol de porumbei prin poligon si am ratat”, isi aminteste baimareanul. Pentru prezenta la Olimpiada, Gleb Pintilie a primit o diurna de 120 de marci, cea mai mica din competitie. Pentru sportiv, prezenta la Olimpiada a fost ceva unic, o amintire care ii va ramane pentru totdeauna. Pintilie a parasit Munchenul cu cateva ore inainte de atentatul comis impotriva sportivilor din Israel. “M-a marcat foarte mult acel eveniment. Printre cei ucisi se afla un evreu-roman, care a concurat in proba de tir”, a declarat Pintilie.

“Participarea la Olimpiada este unica. A fost ceva extraordinar, ce foarte greu se poate uita. Nu sunt cuvinte care sa poata exprima ceea ce simti.” – Gleb Pintilie “Sunt un norocos ca am reusit sa fiu prezent la trei Olimpiade consecutiv. De fiecare data am avut emotii. A fost greu, dar frumos.” – Geza Magyar “Olimpiada de la Seul este un punct forte din cariera mea. Idealul unui sportiv este sa fie prezent la o Olimpiada. Eu am reusit si sunt bucuroasa.” – Noemi Lung “Simpla prezenta la Olimpiada este o performanta. O Olimpiada nu se compara cu Campionatele Europene sau Mondiale. M-am pregatit enorm pentru a ajunge acolo. A fost foarte frumos.” – Stela Pura

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Focul rusinos si aproape fara speranta evitarii retrogradarii ni se insurubeaza, etapa dupa etapa, ca un cui in carnea sufletului. Megaloman si arogant, Mircea Petescu afiseaza un calm care te face sa-l iei la palme. Atitudinea si obrazul de vinilin se situeaza undeva intre cizma si flegma, in vreme ce frumoasa traditie a fotbalului baimarean se duce grabnic spre rapa. Conform principiului tot mai actual zilelor noastre, “decat intelectual, mai bine miliardar”, Mirciulica isi umfla contul si il doare cotul. Cam la atata se rezuma tangenta sa cu FC-ul. In rest, “dupa noi potopul”. Intr-o buna zi, la fel de rea ca toate zilele bune, in fapt intr-o buna seara sau la cantatul cocosilor, poate vom auzi ca “patriotul-profesionist” a sters-o vitejeste, cu coada intre picioare si cu banii in diplomat. Rusine! De trei ori rusine, Mircea! Ce-i drept, nu-i singurul vinovat. Mai sunt si altii in preajma “olandezului”, care au pus un umar serios de imbranceala in intampinarea dezastrului.

Ioan Petrusan



* Sali de sport din “Proiectul Nastase”
Esec lamentabil

Construirea de sali de sport a iscat discutii furtunoase. Amplasamentul, modul de constructie si multe altele au facut ca acest proiect la scara nationala sa fie amplu contestat, chiar de catre cei care vor utiliza aceste sali. Amplasamentul salilor a ridicat cele mai multe probleme, fiind aspru contestat de profesorii de educatie fizica sau de catre antrenori. In Baia Sprie si in Cavnic, elevii au de parcurs mai mult de un kilometru pentru a putea beneficia de facilitatile unei sali performante. “Cand s-a facut proiectul de amplasament al salii, noi am propus ca aceasta sa fie undeva in centrul orasului. Nu ne-a ascultat nimeni. Sala este la iesire din oras si copiii trebuie sa mearga pe jos, ceea ce implica greutati”, spune Gabriel Amarascu, director CSS Baia Sprie. Inaugurata de premierul Nastase si de alti ministri, sala de sport din Sighetu Marmatiei este in continuare nefolosita. Pe poarta de acces troneaza lacatul. Autoritatile locale nu au gasit resursele financiare pentru a intretine sala. In schimb, pe o distanta de mai putin de 100 de metri, intre Liceul “Loevey Klara” si Colegiul National “Dragos Voda”, se construiesc… alte doua (!) sali de sport. Constructorii se confrunta cu probleme deosebite, spatiul fiind insuficient pentru doua constructii. In schimb, in Viseul de Sus nu exista nici o sala de sport! Si nici nu se construieste vreuna. “Nu stiu care este motivul pentru care am fost omisi de la acest proiect”, spune primarul Vasile Ciolpan.

Terenuri neomologate

Se pare ca la repezeala construirii acestor sali nu s-a tinut cont de regulamentul care prevede omologarea terenurilor. Acestea sunt sub standardul impus de regulamentele unui joc, spre exemplu, de handbal. “Specialistii au facut ce-au vrut, nimeni nu ne-a intrebat nimic. La handbal, terenurile sunt neomologabile, sunt prea scurte”, a declarat Costica Petrisor, inspector la Inspectoratului Scolar Judetean Maramures. In ce priveste amplasamentul salilor de sport, parerea inspectorului de sport din ISJ Maramures este ca totul va intra in obisnuinta. “Nu avem ce sa facem. Ne vom obisnui”, spune Petrisor.

“In locul salii de sport din Borsa, mai bine se construia o piscina. Ar fi avut mai mult succes la localnici. Asa, sala va fi o alta cladire nefolosita.” – Elemer Deer, antrenor judo AS Minerul Borsa “Ar fi trebuit renovate vechile sali de sport din scoli, care sunt intr-o stare de degradare avansata. Multi copii nu pot sa faca educatie fizica.” – Cornel Pop, profesor educatie fizica Borsa

Ioan Petrusan

“Avem Sanse de salvare”

“Inca nu suntem retrogradati (!), avem sanse de salvare. Important este sa luam puncte din deplasare. O parte dintre jucatorii tineri sunt timorati, mai ales in fata suporterilor, pe teren propriu.” – Mircea Petescu, manager general FC Baia Mare.

Cu 6 etape inainte de finalul campionatului, FC Baia Mare se afla intr-o situatie dezastruoasa, echivalenta cu retrogradarea din Divizia B. Echipa baimareana este pe penultimul loc din B3 si sunt putine sperante pentru salvarea de la retrogradare. Cu un total de 12 puncte, formatia baimareana risca sa nu-si indeplineasca baremul de 22 de puncte, impus de regulamentul FRF. Neindeplinirea baremului echivaleaza cu retrogradarea si puncte de penalizare. Cu toate acestea, Mircea Petescu, managerul general al echipei baimarene, abordeaza un optimism debordant, care sfideaza bunul simt. “Olandezul” este de parere ca importante sunt punctele din deplasare. Baimarenii vor juca “afara” cu ACU Arad (contracandidata la retrogradare), Jiul Petrosani (liderul din B3) si Tricotaje Ineu (aflata in zona retrogradarii). Este greu de crezut ca va indeplini obiectivul, din moment ce acasa nu a reusit nimic. Pe teren propriu, baimarenii vor primi vizita celor de la Minaur Zlatna, Oasul Negresti si Armatura Zalau. “Echipa este lipsita de sansa, desi joaca bine. Am fost lipsiti de jucatori de baza, care au fost la loturile nationale. Nu vom retrograda”, spune Petescu. Fara comentarii.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

In perioada 6-9 mai, in sala de box de la CSM Baia Mare (de langa Strandul Municipal) se va desfasura faza finala de zona la box cadeti l Arbitrii Daniel Lupu si Adrian Lupsa (ambii din Resita), precum si observatorul Ion Rapa (Timisoara) au fost suspendati pana in 30 septembrie pentru neprezentarea la jocul HC Selmont-Cetate Deva, din cadrul Ligii Nationale l Echipa de volei sperante baieti de la CSS 2, antrenata de Marius Botea, a castigat titlul de campioana nationala l Sala de sport a Scolii generale nr. 5 va gazdui in 7-9 mai, un concurs international de gimnastica ritmica, dotat cu Cupa Primaverii.

Ioan PETRUSAN



* INTERVIU - Noemi Lung-Zaharia, sportiva secolului in Maramures
SIRENA DIN MIAMI

Vicecampioana olimpica la Seul in 1988, baimareanca Noemi Lung face o cariera stralucita in SUA, fiind antrenoare principala de inot la Florida International University din Miami. Cu toate ca America i-a adus implinirea profesionala, dar si pe cea financiara, Noemi se gandeste cu nostalgie la Baia Mare, care va ramane pentru ea mereu ”acasa”.

Carte de vizita

S-a nascut pe 16 mai 1968, in Baia Mare. Practica inotul de la 3 ani. Este dubla medaliata la Jocurile Olimpice de la Seul, 1988. A obtinut 5 medalii de aur la Jocurile Mondiale Universitare din 1987, fiind declarata cea mai buna inotatoare a competitiei. Campioana europeana (1987) si dubla medaliata cu aur la Goodwil Games (1986). In 1986, medalia de bronz la Campionatele Mondiale. Peste 350 de titluri nationale si peste 100 de recorduri nationale. Este sportiva secolului in Maramures. In 1992, Sportiva Anului la Universitatea NCCA din Miami. Premiul Honda pentru excelenta in sporturi. Antrenoare principala la Florida International University.

Reporter.: Va rog sa ne spuneti despre programul pe care l-ati initiat, de a ajuta tinerii romani practicanti ai inotului.
Noemi Lung-Zaharia: Eu doar am deschis usa pentru ca sportivii calificati sa aiba oportunitatea sa invete si sa inoate la Florida International University. Am oferit o sansa celor care doresc scoala si performanta. Este vorba de o bursa de studii si de un program de antrenamente.
Rep.: Cati romani au raspuns campaniei lansate de dumneavoastra?
N.L.Z.: Deocamdata, nici unul.
Rep.: Pastrati legatura cu fostii colegi si antrenori?
N.L.Z.: Cu unii da, dar altii prefera sa fie invidiosi si nu vor sa tina legatura.
Rep.: Ce stiti despre inotul din Baia Mare, la ora actuala?
N.L.Z.: Putin. Stiu ca sunt multi copii talentati, dar nu cunosc nimic concret. Am auzit doar ca unii dintre ei prefera sa plece la Pitesti decat sa stea la Baia Mare, iar acest lucru este foarte trist.
Rep.: Cum v-ati caracteriza in trei cuvinte?
N.L.Z.: Cinstita, muncitoare si inteligenta.
Rep.: Ati schimba ceva la dumneavoastra?
N.L.Z.: Nu.
Rep.: Unde v-ati petrecut ultimul concediu?
N.L.Z.: In tara.
Rep.: Cate ore pe zi inotati ?
N.L.Z.: O ora.
Rep.: Cea mai mare dorinta?
N.L.Z.: Sa formez campioni mondiali si olimpici.
Rep.: Cand veti reveni in Baia Mare?
N.L.Z.: Probabil, la vara. Totul depinde de timpul pe care eu si sotul meu il vom avea la dispozitie.
Rep.: Un gand pentru suporteri si pentru cei dragi, de acasa.
N.L.Z.: Le multumesc tuturor pentru dragostea si suportul care mi l-au dat in decursul anilor, ca nu m-au uitat cand s-au votat sportivii secolului. Ii rog sa nu se schimbe, sa ramana aceiasi suporteri inflacarati si pasionati de sport, cum au fost in trecut. O noua generatie de sportivi are nevoie de ei, sa duca faima orasului si judetului peste hotare. Stiu cat de mult inseamna ca au fost alaturi de mine la toate succesele pe care le-am avut.

Despre cea ”nascuta-n apa”

Rep.: Cum ati invatat sa inotati? Cine v-a fost primul profesor? V-a fost frica de apa?
N.L.Z.: Am invatat la bazinul acoperit, pe atunci nou construit in Baia Mare. Tata a proiectat instalatia de incalzire si asa am avut lectii gratis. Profesorul Nicodim m-a invatat sa inot. Nu mi-a fost frica de apa. De cand m-am nascut, mi-a placut apa.
Rep.: Ati practicat si alte sporturi?
N.L.Z.: Da. Am schiat mult, de la varsta de 3 ani, si am mai facut patinaj. Sunt sporturi care imi sunt dragi.
Rep.: Ce loc ocupa in viata dumneavoastra inotul?
N.L.Z.: Pana la 20 de ani, cand am fost la prima mea Olimpiada, dupa familie si scoala, inotul a fost pe primul loc. Si acum e important, dar privesc inotul cu alti ochi.
Rep.: Cel mai frumos moment din viata de sportiv?
N.L.Z.: Cand am castigat medaliile olimpice la Seul, in 1988. A fost o satisfactie deosebita, pe care cu greu o voi putea uita.
Rep.: Cel mai neplacut moment?
N.L.Z.: In 1990, cand nu am fost inclusa in lotul national pentru Campionatele Mondiale, pe motiv ca eram deja in SUA. Au fost doar motive... politice. Eram in forma si cred ca puteam aduce o medalie pentru Romania.
Rep.: Cel mai redutabil adversar?
N.L.Z.: Eu insami.
Rep.: Ce amintiri va leaga de regretatul antrenor Gheorghe Demeca?
N.L.Z.: Multe amintiri frumoase, dar si foarte multe neplacute.

Profesoara pentru americani

Rep.: Cateva cuvinte despre activitatea pe care o desfasurati.
N.L.Z.: Sunt antrenoare principala la Florida International University, in Miami. In trecut, am antrenat si calificat 4 sportivi la Olimpiada de la Atlanta, 1996. L-am pregatit pe campionul NCAA, Bela Szabados. De asemenea, am antrenat sportivi care au participat la Campionatele Europene, Universitare si Mondiale. Nicole Hetzer a obtinut locul 5 in proba de 400 mixt, la Mondialele din 2003. Acum pregatesc doua inotatoare pentru Jocurile Olimpice de la Atena, Nicole Hetzer fiind deja calificata.
Rep.: Cum este sa fii sefa de catedra a unei Universitati din Florida?
N.L.Z.: Multe responsabilitati, multa munca, dar si multe satisfactii. Este foarte important sa fii serios in tot ceea ce faci. Dar munca mea nu e o corvoada, pentru ca inotul este un sport foarte iubit in SUA. Este foarte frumos sa lucrezi cu acesti oameni. Exista un respect reciproc, asa ca munca este, practic, o placere.
Rep.: Cel mai dificil lucru in activitatea pe care o desfasurati?
N.L.Z.: Complexitatea meseriei.
Rep.: Si cel mai usor?
N.L.Z.: Sa fii antrenor.
Rep.: Ce responsabilitati implica activitatea pe care o desfasurati?
N.L.Z.: Sunt prea multe ca sa le enumar acum, dar cel mai important e ca modelez caractere si deschid drumul vietii pentru tinerii cu care lucrez.
Rep.: A fost greu sa accedeti in aceasta functie?
N.L.Z.: Nu. In America este foarte important sa fii competent in ceea ce faci. Eu sunt mai mult decat calificata, asa ca nu a fost nici o problema.

Optiuni si argumente

l Hamburger sau ciolan cu fasole ?
Ciolan cu fasole, fiindca e de acasa, din Romania.
l Film sau teatru?
Amandoua, dar nu prea am timp pentru asa ceva. l Baia Mare sau Miami?
Baia Mare, pentru ca este cel mai frumos oras pe care
l-am cunoscut.
l Mel Gibson sau Tom Cruise?
Nici unul, nici altul.
l Rock sau blues ?
Orice inseamna muzica buna.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.