• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Aprilie , 2004
* "Noaptea" sportului

* GAZETA a fost in templul fotbalului catalan: Camp Nou
Elegie pentru Alberto

* “Cei mai buni din lume vor fi aici!"

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* "Noaptea" sportului

Sala Sporturilor, in care timp de 30 de ani sportivii au adus atatea satisfactii baimarenilor, a ajuns sa fie acum obiectul unor discutii si controverse ciudate. Cluburile si asociatiile sportive nu au bani pentru plata chiriei si de aici apar tot felul de evenimente neplacute. Cum ar fi... sistarea energiei electrice!

La Sala Polivalenta, curentul electric se “serveste" uneori cu ratia, fiind... scump la vedere. Vinovat sau nu, pret de cateva ore esti nevoit sa te antrenezi pe intuneric.

In urma cu 30 de ani, cand a fost data in folosinta, Sala Sporturilor s-a dorit a fi un loc unde sportivii baimareni sa faca performanta si sa aduca medalii pentru Baia Mare. Construita cu multa truda, pe durata a doi ani, sala este locul unde sportivii baimareni au cunoscut multe satisfactii: recorduri, titluri, meciuri de vis, jucatori si antrenori deveniti celebri in lume si multe alte fapte memorabile. Alaturi de deceptii si infrangeri dureroase, pentru ca asa-i in sport.

"Molima"

Recent, o “molima" extrasportiva s-a abatut peste destinul acestui lacas de sport. Economia de piata si-a spus cuvantul, iar banii fac legea. Cele mai multe cluburi si asociatii sportive din Baia Mare care folosesc sala sunt in imposibilitatea de a-si achita chiria aferenta. De aici rezulta o serie de neplaceri, cum ar fi sistarea energiei electrice. In aceste conditii, unele echipe s-au antrenat pe intuneric (HC Selmont), iar altele au renuntat la pregatiri (“U" Explorari, CS Marta). DSJ Maramures are de recuperat, de la cluburi si asociatii aproximativ 1,3 miliarde de lei, reprezentand cheltuielile pentru energia electrica (260 milioane lei), gaz (1 miliard lei) si apa (58 milioane lei). “Suntem pusi in fata unui fapt neplacut, dar nu avem ce face. Daca nu ne primim banii pe chiria salii, nu avem cu ce sa platim datoriile catre curent, apa, gaz si celelalte. E simplu, nu?", se intreaba Corneliu Savoiu. Au aparut discutii intre cluburi, o disputa intre cei “buni" si “rai" platnici. “Minaur nu si-a platit datoriile de trei ani. Este foarte interesant faptul ca se taie curentul atunci cand Minaur nu face antrenamente sau nu este in oras", a spus unul dintre prejudiciati.

Galeti si porumbei

Lipsa banilor a facut ca sala sa nu fie intretinuta la standardele cerute. Podeaua nu a fost vopsita de 12 ani, scaunele sunt aceleasi de la darea in folosinta a salii, unele fiind degradate in totalitate. Tavanul salii are fisuri iar personalul de intretinere a pus o galeata in tavan pentru ca apa sa nu se scurga pe podea! In sala si-a facut cuib o familie de porumbei care zboara in voie, deoarece un geam este spart. Un S.O.S.! urgent este necesar pentru a nu se ajunge in situatia in care sala sa se transforme intr-un muzeu sau un obiectiv turistic.

Statistici si datornici

Sala Polivalenta “Lascar Pana" a fost data in folosinta in 1974 l Denumirea initiala a fost de Sala Sporturilor “Dacia" l Capacitatea salii: 2.200 de locuri l Sala beneficiaza de terenuri regulamentare pentru handbal, volei, baschet, tenis de camp, precum si pentru alte activitati sportive si de 4 vestiare, sauna, bazin, cabinet medical si sala de forta l Sala este utilizata de marea majoritate a cluburilor si asociatiilor sportive din Baia Mare, precum si de amatori care doresc practicarea sportului l Este in administrarea Directiei pentru Sport a Judetului (DSJ) Maramures l DSJ are de recuperat de la cluburile si asociatiile sportive o datorie de aproximativ 1,3 miliarde lei, reprezentand contravaloarea facturilor pentru energia electrica, apa si caldura l Principalii datornici sunt: LPS CSS Baia Mare - 559 milioane lei l HC Minaur - 520 milioane lei l “U" Explorari - 202 milioane lei.

Zamfir Mesaros: “Totul se invarte intr-un cerc vicios"

DSJ Maramures este neputincioasa in fata acestei situatii. Rugamintile, atentionarile sau somatiile catre datornici au fost insuficiente pentru a se ajunge la o situatie normala. “Explicatiile sunt putine. Ne invartim intr-un cerc vicios. Cluburile folosesc sala, dar noi nu primim banii pentru chirie, iar DSJ nu poate sa-si plateasca facturile pentru curent, apa sau gaz. Cluburile nu primesc la timp alocatiile bugetare sau alti bani de la stat. Si asa se ajunge la sistarea curentului sau a gazului. Noi functionam ca oricare alta institutie din oras sau din judet", a declarat Zamfir Mesaros, director adjunct DSJ Maramures. Conducerea DSJ Maramures a purtat discutii cu fiecare club si asociatie in parte, incercand gasirea unor solutii pentru iesirea din criza. “Am cautat sa-i intelegem pe fiecare si sa gasim solutii favorabile pentru ambele parti. Nu la toti au gasit ecou eforturile noastre. Este o situatie de neinvidiat, pe care dorim sa o depasim cat mai repede", spune Mesaros. DSJ Maramures a facut apel la autoritatile locale si judetene pentru sprijin.

Contraindicatii

“Nu este normal ca noi, care ne-am achitat datoriile, sa nu ne putem antrena pentru ca nu este curent!" - Daniel Kotecz, director sportiv HC Selmont “Am atras atentia cluburilor despre situatie si le-am solicitat sa-si achite datoriile. De fiecare data s-a motivat lipsa banilor." - Corneliu Savoiu, director DSJ Maramures “Daca am inchide sala? Cine plateste intra, cine nu, sta afara." - Vasile Soporan, administrator Sala Polivalenta “Nu primim banii la timp si nu avem de unde sa platim. Este dureros, dar nu avem ce face." - Petre Albu, director LPS CSS

Ioan PETRUSAN



* GAZETA a fost in templul fotbalului catalan: Camp Nou
Elegie pentru Alberto

Peste un milion de iubitori ai fotbalului sau simpli curiosi viziteaza in fiecare an cel mai mare stadion din provincia catalana. Camp Nou, templul fotbalului spaniol te cucereste instantaneu, prin modul in care imbina grandoarea cu istoria si arta lui Dali, Miro, Tapies, Subirachs sau Segrelles.

Alberto este probabil cel mai mare fan al lui Barça. Un "blau grana" pe viata. A dormit pe scaunele de pe stadion, a sarutat bocancul lui Ronaldinho si, atunci cand oamenii de ordine l-au trimis la plimbare, a dormit intr-o statie de metrou din apropiere. A revenit in fiecare zi, indiferent de vreme, acolo unde lacrima de fericire: pe Camp Nou. Pana la urma, toti s-au convins ca Alberto era bolnav cronic de Barça, ca nimic nu-l mai poate "vindeca" si l-au acceptat. Acum e unul "de-a lor" si poarta cu mandrie ecusonul uneia dintre cele mai adulate echipe de fotbal din lume: FC Barcelona. De aceea, daca ajungi vreodata pe Camp Nou, stadionul celui mai iubit club catalan, trebuie sa-l asculti pentru a afla cum poti sa stergi paianjenii de pe Cartea de Aur a istoriei lui FC Barcelona.

Starul propune

Prima voce care a solicitat un nou stadion pentru FC Barcelona a fost auzita in 1948. In iunie 1950, ecoul a fost reimprospatat o data cu venirea starului maghiar Ladislau Kubala. Acesta a propus o extindere a stadionului existent (Les Corts, inaugurat in 1922, care avea la acea vreme o capacitate de 60.000 de spectatori). Lui Alberto ii place sa spuna ca de la aceasta idee n-a fost decat un pas pana la realizarea stadionului Camp Nou. Dar n-a fost asa. Propunerea lui Kubala a fost demarata la sfarsitul anului 1953, atunci cand Francesc Miro a fost ales presedintele clubului si a dispus urgentarea realizarii unui nou stadion pentru "blau grana". Sigur, restul e istorie, cum se spune. Nu de aceea vom abandona istoria construirii stadionului catalan, ci pentru ca sunt informatii in posesia carora orice iubitor de fotbal poate intra fara prea mare dificultate. Cert e ca in 21 septembrie 1957, stadionul (care a costat 288 de milioane de pesetas - o avere colosala la acea vreme) a fost inaugurat oficial.

Intr-o zi...

Din dragoste pentru suporteri, clubul faciliteaza o vizita "full-option". Poti sa vizitezi vestiarul, centrul medical, salile de conferinte, capela (!), muzeul impresionant, tribunele (inclusiv cea oficiala) si chiar poti pasi pe gazonul impecabil, unde Ronaldinho a aratat ca merita sa fie cel mai adulat fotbalist catalan. Odihnindu-te chiar pe banca de rezerva, daca timpul nu ti-a trecut nemilos pe la tample, poti sa visezi ca intr-o zi...

Catalin VISCHI



* “Cei mai buni din lume vor fi aici!"

“Timp de 3 zile, in Baia Mare va fi prezent tot ce este mai puternic in lume in competitiile de enduro motocros. Vor fi trei zile de atractie. Va fi un bun prilej de promovare pentru orasul nostru." - Zsolt Szilveszter, presedinte Egly Racing Enduro Club

In perioada 30 iulie-1august, in premiera nationala (!), Baia Mare va fi gazda Finalei Campionatului European de Enduro Motocros UEM. La competitia din Baia Mare sunt asteptati sa participe aproximativ 300 de concurenti din Norvegia, Suedia, Austria, Ungaria, Polonia, Germania, Cehia, Slovacia, Romania. Concursul va marca mai multe premiere. Pentru prima oara va fi o finala rezervata reprezentantelor sexului frumos. “Intrecerea feminina va fi foarte disputata si dificila. Multe dintre traseele din concursuri nu au putut fi incheiate de barbati, dar au reusit femeile! Ne asteptam la un concurs foarte spectaculos", a declarat Zsolt Szilveszter, principalul organizator al competitiei. In cele trei zile de concurs, concurentii nu vor avea voie sa primeasca asistenta tehnica din partea mecanicilor. Eventualele defectiuni vor trebuie remediate exclusiv de catre concurenti. Prin organizarea acestui concurs, Baia Mare va aparea in toate calendarele competitionale mondiale ale anului 2004. “Este un vis a carui implinire o doresc de mult timp. Sunt nascut in Baia Mare si sper ca acest concurs va fi o reusita deplina", spera optimist Szilveszter. Alaturi de Egly Club, organizator al competitiei va fi si Fundatia Sportiva Ranedo Baia Mare (presedinte Ioan Pop).



* APOSTROF

Intre victorii exponentiale si infrangeri eroice, meciul dintre HC Selmont si Rapid CFR Bucuresti (scor 28-20) a fost unul al paradoxurilor. Am fost martorul unui meci de handbal cu adevarat de exceptie. Fostul jucator din echipa de aur a Minaurului, Gica Covaciu, a trimis in teren un Rapid cu cinci jucatoare de nationala. Alt jucator, din amintita generatie si coleg cu Covaciu, l-am numit pe Sorin Radulescu, a adus o echipa fara nume sonore. Dar ce jucatoare! Darze, hotarate, talentate, al caror singur deziderat a fost VICTORIA! Dupa cum viata este o scoala cu un singur elev, tot la scoala (in clasa a IX-a!) este si Melinda Geiger, una dintre cele mai bune jucatoare a gazdelor si cea mai tanara handbalista din Liga Nationala. Aceasta mi s-a parut asemenea ingerului cel fugit, evoluand intre semicercuri cu o dezinvoltura debordanta. Baimarencele s-au intrecut pe sine, aducandu-ne in preajma floarea sperantei. Totusi, stiindu-le imprevizibile nu pot sa nu le aduc aminte vechiul proverb: “Cu o floare..."

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Pe 28 aprilie, de la ora 15, FC Baia Mare va intalni, pe teren propriu, pe IS Campia Turzii, echipa antrenata de ex-baimareanul Ioan Tataran, intr-un meci restanta, contand pentru etapa a 19-a din B 3 l Din motive de sanatate, Lascar Pana este decis sa paraseasca banca tehnica a echipei HC Minaur, urmand a se dedica doar activitatilor administrative l Lucian Balan a fost demis de la conducerea divizionarei C8 FC Gloria Renel, motivele fiind neclare. Balan sustine ca activitatea i-a fost ingreunata, iar presedintele Dan Vasile declara ca pretentiile financiare ale antrenorului au fost prea mari l Timea Kalmar (LPS CSS) a obtinut cinci medalii de aur la finalele CN de inot pentru juniori II.

International

Valentino Rossi (Yamaha) a castigat prima etapa a Campionatului Mondial de motociclism viteza, in concursul din Africa de Sud. Urmatoarea etapa se va disputa pe 2 mai, pe circuitul de la Jerez (Spania) l New Jersey Devils, campioana en titre din NHL, a fost eliminata in primul tur din play-off, fiind invinsa cu 1-3 de Flyers Philadelphia l Luciano Gaucci, presedintele echipei Perugia, a retras echipa din Serie A, in semn de protest fata de greselile de arbitraj l Antrenorul portughez Humberto Coelho a parasit banca tehnica a nationalei Coreei de Sud, motivand ca nu a beneficiat de sprijinul federatiei l Japonezul Kenji Ogiwara (34 ani), dublu campion olimpic la combinata nordica, va candida la alegerile senatoriale din tara sa, programate pe 11 iulie l PUMA va da in judecata FIFA, care a decis ca noul echipament al selectionatei Camerunului (format dintr-o singura piesa) este neregulamentar l Scotland Yard are in vedere posibilitatea de a trimite la JO de la Atena ofiteri de politie inarmati, pentru a asigura protectia lotului de sportivi britanici l Scottie Pippen (Chicago Buls) a anuntat ca se va retrage din activitate din cauza unei accidentari care l-a impiedicat sa joace la parametrii maximi.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.